Египет - четвърта тема

• 72 777
  • 747
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Момичета, много сериозно се загледах по офертите за Кайро и Хургада, ама зимните. Ходи ми се някъде, и аз не знам къде...Ясно ми е , че по това време няма да става за плаж, но кажете - има ли какво да се прави цяла седмица в Хургада, ако не се плажува? Или да поизчакам поне до март?

# 106
  • София
С круиза по Нил няма да скучаеш, а си мисля, че времето ще е приятно. Особено за Абу Симбел. В началото на ноември беше 38 градуса в 9 часа сутринта. Сега ще е супер! Само деня може да е още по-къс.

# 107
Ами, то не е цяла седмица в Хургада, а са 5 дни, защото 2 дни отиват в Кайро и пътя... В Хургада може един ден да отидете на сафари в пустинята - с джип или АТВ. За Луксор 1 ден, но той започва толкова рано и свършва толкова късно, че ще трябва да предвидите и ден за възстановяване след това. Кораловите рифове може да видите и с лодка с прозрачно дъно или подводница - по- добре първото. Един ден да се разходите и да си накупите сувенири... Може и да не ви стигнат 5-те дена...

# 108
  • Beyond the Frontiers
И аз да се включа - в края на януари бяха 26-28 градуса през деня - съвсем прилично и топло, освен ако не сте фенове на тотална жега. За мен беше достатъчно. След 16 часа обаче си става хладно. На екскурзията до Луксор, беше доста жежко. Гробниците са между хълмовете и няма никакъв повей или сянка. Определно шапка, шал срещу слънце бяха от първа необходимост.

# 109
Здравейте. хаха който не е разбрал пак да кажа.. та - в събота тръгваме.
Каква валута да обменя днес пари.. да питам ли въобще за египетски паунди или да не се излагам :Д
Мисля да тръгнем със сестра ми с по 400-500 долара, като ни е платена екс. в Кайро на пирамидите.
В Хургада още се чудим на кои да идем.

- обиколен тур на Хургада (много не сме ЗА)
- акваскоп - подводницата - 35$ на човек - искаме да ходим
- сафари в пустинатя - 30$ - искаме да ходим
- 1001 нощи - ние ще сме в този хотел, малко сме разколебани за това нещо дали да го посетим
- Шарм Ел Нага - 40 долара, какво е?, пише че е плаж и пак със шнорхели да гледаш коралите - засега сме не
- остров Гифтун - същото като горното с 5 долара по евтино
- Дайвинг - 50 долара
- подводница синбад - 65 долара
- екскурзия до луксор - 80 долара - много се колебаем

Та, 5те дни в Хургада мислим да ги посветим на Сафари и Акваскоп. Евентуално Луксор, но с тея темптератури както пишете.. а и то ако е смао историческо аз хич не се паля и цял ден мотаме с автобус направо, но сестра ми иска да го посетим и ще се навия и аз, кво да се прави.

Интересното ми е друго - много коментирахме гидовете. На мен от Аква тур ми казаха, че нямаме екскурзовод на Български или тези Трите с-та, които ги коментирахте са руснаци!?!?
Има ли разлика от гид и екскурзовод? Simple Smile
Това е засега

# 110
  • София
forski, непременно отидете до Луксор. По-впечатляващо е от пирамидите/поне за мен/. Трите "с"-та са български екскурзоводи в Хургада, но мисля че са на ТЕЗ тур само. Нашия го познавам, но не ме е развеждал, защото на круиза ходят само египетски гидове, говорещи руски. В Кайро също е египтянин. При нас Стоян отговаряше по-скоро за организационни въпроси. Доколкото знам по закон гидовете, които развеждат по старините им трябва да са египтяни. Обмени долари - за египетски паунди ми се струва излишно да питаш, но не ти пречи.

Приятно изкарване! Ще те чакаме да разказваш  Grinning.

# 111
Ами за Луксор, ОК Simple Smile И сестра ми е много навита, макар в Кушадасъ и Ефес да се пътуваше с автобус по 12 часа и си казах оттогава, че с автобус само в краен случай... 2 метра съм висок.. почти де, ама много се изгърбвам, боли ме гърба, и ако е жега направо не знам хора...
Много взех да се колебая какви дрехи да си вземам - дебели ли, топли ли..
Прогнозата гледам че е около 25-28 градуса, хич не мога да си го представя какво е, дано само да не е мега горещо, щото жегата хич не ми се отразява добре.

# 112
Навсякъде ли е разрешено сниманито - примерно в Луксор?
Да не се окажа без апарат Wink

# 113
- обиколен тур на Хургада (много не сме ЗА)
- акваскоп - подводницата - 35$ на човек - искаме да ходим
- сафари в пустинатя - 30$ - искаме да ходим
- 1001 нощи - ние ще сме в този хотел, малко сме разколебани за това нещо дали да го посетим
- Шарм Ел Нага - 40 долара, какво е?, пише че е плаж и пак със шнорхели да гледаш коралите - засега сме не
- остров Гифтун - същото като горното с 5 долара по евтино
- Дайвинг - 50 долара
- подводница синбад - 65 долара
- екскурзия до луксор - 80 долара - много се колебаем

От изброените, ние ходихме до Луксор, аз съм 100% за, но се интересувам от старини и древен Египет. Ние бяхме и на екскурзия с Батисклав, дали е същото като акваскоп  newsm78, то всъщност си беше комбинирана разходка в Червено море с високоскоростна лодка, после прекачване на батисклава, гледане на морското дъно и коралите и после пак обратно на лодката. Лично аз имах по-големи очаквания за този батисклав, но при всички положения е по-добре от лодката с прозрачно дъно. Май най-добре си е дайвинга или шнорхелинга ако можете да плувате.

За Луксор няма да е толкова жега сега, ние края на септември ходихме и оцеляхме Wink, имаше даже бременно момиче в групата.

За сафарито имаше също добри отзиви от нашата група, отидете ако не сте били на такъв тип пустинни сафарита  Peace

Българските гидове са от Тез Тур, за валутата долари и на място ще обмените в египетски паунди.

Снимането не е разрешено в Музея в Кайро и в Долината с гробниците на царете.

Последна редакция: ср, 16 дек 2009, 12:52 от AniSim

# 114
Луксор е просто задължителен. Навсякъде може да се снима, мисля, че беше забранено само вътре в гробниците на фараоните, вътре в пирамидите и в музея в Кайро, но външни снимки не са забранени. На летището май също не можеше да си снима.

# 115
  • София
За автобусите - спокойно! Не ги пълнят и обикновено може да седнеш сам на двойна седалка и да си слагаш краката където си искаш  Grinning. Не пълнят автобусите до дупка както е прието при нас. С много силни климатици са и трябва дреха за автобуса, че както се и дреме...Освен това карат много бързо и почти не се усеща кога стигаш  Grinning.

Да добавя и за снимането. В музея в Кайро фотоапаратите се оставят на входа, но се получават на излизане  Mr. Green. Не съм чула за някой, който да не си го е получил. В гробниците си е с теб и ако дадеш бакшиш на пазача може и да ти позволи да щракнеш, но ние не сме опитвали. Отвън може да се снима, само вътре е забранено. И на летището снимахме, но в чакалнята.

Последна редакция: ср, 16 дек 2009, 12:54 от tania67

# 116
Ааа на  нас още преди да влезем в долината ни казаха апаратите се оставят в автобуса  Crossing Arms, така че дори и отвън не можахме да снимаме ....

За музея, е така както го обясни Таня.

# 117

Много взех да се колебая какви дрехи да си вземам - дебели ли, топли ли..
Прогнозата гледам че е около 25-28 градуса, хич не мога да си го представя какво е, дано само да не е мега горещо, щото жегата хич не ми се отразява добре.
25-28 градуса са си едни много хубави температури, според мен си взимете някакви есенни дрехи, оттук естествено ще тръгнете с палта, но да си имате и дрешки с къси ръкави. И да не си забравите банските, че ако става за къпане после ще ви е яд!

# 118
  • Egypt
Пак да кажа за времето- вчера в Кайро беше хладно и през деня, наложи се да ходя с къс ръкав и отгоре палто. На юг е по- топло, в Хургада и другите курорти през деня става и за плаж, но вечер е студено, топлите дрехи са задължителни.
На някои места, където е забранено снимането, апаратите се оставят за съхранение на входа, опасност няма никаква, не се притеснявайте. Въпрос на личен морал е снимането на забранените места. Но не пробвайте да снимате военни обекти, полицаи или военни- абсолютно забранено е.

# 119
Ааа на  нас още преди да влезем в долината ни казаха апаратите се оставят в автобуса  Crossing Arms, така че дори и отвън не можахме да снимаме ....

Може нещо да са променили разпоредбите, на нас там ни взеха пък видеокамерите, а за фотоапаратите ни казаха, че не може да се снима вътре.
http://storage4.album.bg/9b9/sta60135_48082_19998160.jpg
http://storage4.album.bg/f38/sta60129_76d4d_19998158.jpg

Общи условия

Активация на акаунт