Тровят ни с генномодифицирана царевица! Докога ще спим? Няма време!

• 35 619
  • 700
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Вече се обсъди, но пак го копирам, дано го видят повече хора.

Две парламентарни комисии (на земеделието и на околната среда) съгласуваха на първо четете поправки в Закона за генетично модифицираните организми, според които се разрешава отглеждането на генетично модифицирани организми в България! Предстои разглеждането на Закона и в Парламентарна зала, като вероятно това ще стане още тази година... Нямаме много време за реакция!

Каним ви на информационна среща в Биологически факултет към Софийски университет, адрес: гр. София, ул. Драган Цансков 8 , зала 105, на 17.12.2009, от 18.30 часа. Светла Николова от Сдружение „Агролинк” и Милена Димитрова от Информационен и учебен център по екология ще ни разкажат какво представляват ГМО, какви са рисковете от тяхното отглеждане и приемане чрез храната, какви са нагласите в българското политическо пространство и как можем ние да се включим в кампания за ограничаване на ГМО в България. Германия, Франция, Австрия, Гърция, Унгария и Люксембург вече забраниха отглеждането на ГМО на териториите на техните държави!

Презентацията е отворена за всички желаещи! На нея ще можете да научите как може да се включите в кампания за България - свободна от ГМО зона.

# 301
  • София
Не пропускайте да включите страшния домат.

Това ли е единственото предложение за банер засега?  Simple Smile

# 302
Хубаво де,ама това,че ако се въведат ГМР няма да има други, конвенционални земеделски култури, просто не е вярно.Което прави контрааргумента ви неадекватен на аргумента.
Челният опит на първите държави опитали от "панацеята" срещу глада ГМО показа, че е невъзможно да се запазят посевите от конвенционални култури чисти от нежелан пренос на новият ген сред тях. Вятърът и насекомите не можеш да дресираш къде да летят. За няколко години всички площи с конвенционалните сортове са били замърсени, естествено не на 100 %. Но това не е успокоение.
Връщане назад няма! (Поне за сега науката не е измислила как)
Предлагам и това за лозунг на банера:
ГМО - грешка, която не се поправя! 

# 303
Съжалявам, че не мога да присъствам на дискусията.

Надявам се да разкажете тук как е минала.

А какво е актуалното мнение на Евдокоя Манева по въпроса? Присъствала съм на дебат, при които тя беше много против разрешаването на ГМО в България. И ако тя все още е зам министър - има ли шанс да се чуе мнението и? Или се взимат предвид само решенията на комисиите?

# 304
  • Stuck in a moment
Мисля си за семпъл банер от сорта на "България казва "не" на ГМО! " и да има някоя от картинките, които се тиражират в мрежата по тази тема.
ЗА момента по-добро хрумване нямам, не съм от най-креативните.

# 305
За съжаление няма да мога да присъствам...Дано да има полза от въпросната дискусия.
Относно банера,лично аз не бих искала да се правят подобни обобщения, без да сте наясно каква част от хората ви подкрепя.Но вие си решавате и колкото и да ми е неприятно.Също ви съветвам да е нещо неутрално, доматът предизвиква внимание, но според мен е несериозно.

# 306
Изпратила съм малко идеи на ОП и Людмил, но моите са крайни - също като проблема.

Разкажете после как е минала дискусията, мерси.

# 307
  • София
Малко черен хумор:

"Сидеров постави в една група с общи интереси президента, БСП и Яне Янев като инженерен продукт на службите и генномодифициран обект. " http://dnes.dir.bg/2009/12/17/news5566946.html

интересно ми е споменатите персони и политически сили какво позиция за ГМО имат...

# 308
  • Stuck in a moment
За съжаление няма да мога да присъствам...Дано да има полза от въпросната дискусия.
Относно банера,лично аз не бих искала да се правят подобни обобщения, без да сте наясно каква част от хората ви подкрепя.Но вие си решавате и колкото и да ми е неприятно.Също ви съветвам да е нещо неутрално, доматът предизвиква внимание, но според мен е несериозно.

Можеш да си сигурна, че помислих за това и конкретно за теб.
Надявам се и другите да се включат с идеи.

# 309
За да не навлизаме в комплексиката  Crazy на терминологията и за да е ясно и за простаците (като мен), би могло текста да е:
НЕ! Кажете "НЕ" на генномодифицираните интриги!
НЕ! Кажете "НЕ" на генномодифицирания морал!
НЕ! Кажете "НЕ" на генно-мотивираните интриги!
НЕ! Кажете "НЕ" на генната дезинформация!
НЕ! Кажете "НЕ" на генно-монополизираният натиск!

За не толкова политизираните хора, а повече защитни на природата:
НЕ! Кажете "НЕ" на генното ебаване с природата!

Или по-учтиво и любезно:
Внимание! Генномодификациите притъпяват съвеста Ви!

# 310
Eто и моите 5 цента:

Генни мутации или бъдеще за децата ни?

Отровна храна или хранителна отрова?

Земята винаги е имала за всички. Искате ли това да спре?

Не! на ГМО бъдещето.

# 311
  • Stuck in a moment
Eто и моите 5 цента:

[b]Генни мутации или бъдеще за децата ни?
[/b]
Отровна храна или хранителна отрова?

Земята винаги е имала за всички. Искате ли това да спре?

Не! на ГМО бъдещето.

Всичките са добри   Peace
Мисля, че удебелените са по-въздействащи дори за хората, които за първи път чуват за ГМО.

# 312
Личното ми мнение, е че ГМО не са по-вредни за здравето ни от огромните количества -циди,с които се обработват негенно модифицираните култури.

Напротив,ГМО са още по-вредни точно поради причината,че издържат на пръскания на "-циди".Т.е. като си пръшкаш срещу плевели,ГМО оцелява,а плевела загива.И така можеш да си пръскаш колкото си искаш...но само с препарати от фирмата дето е предоставила семената...

Към настоящия момент никой никъде не е доказал никаква конкретна вреда върху човешкото здраве.Доколо имат отрицателно влияние към околната среда и крехкия екологичен баланс е друга тема.
Цитат
Най-често срещаният алерген в соята се нарича трипсин инхибитор ГМ соята съдържа значително по-голямо количество от него в сравнение с органичната. Единственото изследване върху хора, показва как гена се прикачва към бактериите от чревната флора. Това води до няколко сериозни последствия. На първо място това означава, че бактериите в нашата храносмилателна система, въоръжени с този чужд ген, вероятно ще могат да създадат нов ген вътре в нас. Ако е алергенен или токсичен, може да продължи да ни влияе завинаги, дори да спрем да консумираме ГМ соя.

Същото изследване доказва, че активаторът, който учените прикачат към новия ген за да го включат във веригата, също се пренася към бактериите от чревната флора. Тестовете направени върху активатора показват, че той може случайно да активира и гени на тези бактерии. Това би могло да доведе до свръхпроизводство на алергени, токсини, канцерогени и болестотворни бактерии. Учените също така предполагат, че активаторите може да събудят неактивни вируси кодирани в ДНК и да генерират мутации.

# 313

Peace
Според мен посланието на банера трябва да е точно в тази посока, дори и да не е с тази формулировка. Именно това е основното- невъзвратимостта на процеса. ooooh! Няма връщане назад!
Все едно си стъпил върху мина.. Tired

# 314

Peace
Според мен посланието на банера трябва да е точно в тази посока, дори и да не е с тази формулировка. Именно това е основното- невъзвратимостта на процеса. ooooh! Няма връщане назад!
Все едно си стъпил върху мина.. Tired

Да, но и нещо за децата трябва да има.

Всички предложения ми харесаха, аз такъв изказ не мога да извадя. Но за да изберем най-точното, да помислим първо кой е мишената. Ако ще се играе на тънката струна, трябва да са родителите, значи пак стигам до извода, че трябва да има и деца. Екологично настроените лозунги няма да имат такъв ефект.

Общи условия

Активация на акаунт