ИЗРАЕЛ - 48 - празнуваме Ханука!

• 51 177
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
  Добро утро ! Честит празник Ханука !
Извинявайте за намесата в темата Ви. Моля за съвет ! Как да поздравя моя нова приятелка за този празник? Нали все още не е късно да я поздравя ? Благодаря предварително !

# 106
  • София
mama Nina, "Хаг ханука самеах" е достатъчно. Няма някакво по-специално пожелание запразника (поне до колкото на мен ми е известно) и не си закъсняла, имаш цяла седмица на разположение, празникът е 8 дни  Party

А сега за снощните тържества  ooooh! Както е казала Жаки - видяхме се, но само за миг, че малкото диване реши, че трябва да хукне след Президента да му стисне ръката  Mr. Green Всъщност цялото празненство го изкарахме на червения килим, тичкаха си заедно с хлапето на новия равин на синагогата, който не знам защо не го поканиха и той да поздрави общността  Crossing Arms мисля, че беше редно, но това си е мое мнение  Thinking А като цяло тържествата минаха нормално, не толкова тържествено колкото други години сякаш и малко набързо.  Thinking Накрая всички кто се разотидаха децата си поиграха с кеф навън на прехвърчащия сняг  Crazy По-късно, като приспя дребното, ще пусна малко снимки.

# 107
  А така. Докато пуснеш снимки да разкажа за  шествието със  сефер Тора снощи. Ние живеем в  светски квартал и град даже ....Така , че  тези неща не са често явление и са интересни  , вълнуващи даже. Имаме наблизо едно семейство , което изгуби син - войник , граничар беше и беше убит. Решили са да дарят сефер Тора (свитък) на синагогата , която се намира в  близкото училище. То всъщност е едно помещение колкото класна стая. Обяснявам като за широка публика  Simple Smile ... Тук синагоги има всякакви според общностите и на всеки ъгъл . От малки стаи до големи , красиви постройки за много народ. Едната голяма синагога даже дава приземното си помещение за празнуване на сватби , бар мицва , рождени дни и т.н. - плаща се нещо. Та .... това семейство сега даде дарение - сефер Тора. Прави се като шествие- равин с няколко още мъже  са с бус , който е обурудван с тонколони, микрофони и т.н. тръгват и правят обиколка между къщите и блоковете .Това се прави по самата улица и която кола попадне зад тях - горко й за задръстването  Simple Smile . Значи движи се бусът , а до него бавно - бавно се движи и сефер Тора . Тя  се носи от някой прегърната и  под навес . На 4 пръта се носи навес от още 4-ма. Постепенно заради музиката (много силна и весела - религиозна музика) се събират хора , те тръгват на тази обиколка и така ... От съседите може някой да поиска да даде цдака/трума/ дарение за синагогата. Така се спира шествието  и музиката , взимат  се парите (може и от балкона да им пуснат , не да слязат....но повечето хора искат да слязат да пипнат или целунат свитъка) , благославя се  човека или за който той е помолил (може болен , може цялата му рода ...). После шествието продължава и така докато стигне до синагогата  в  случая , за която е  дарена Тора - та.  Ще се опитам да намеря малко подобни снимки :

http://www.crownheights.info/media/2/20060929-USCTorah425x338.jpg

http://www.crownheights.info/media/2/20070904-1.jpg

Илка,май Боряна попита ...Мъж ти в казарма ходил ли е ? Някои религиозни не ходят - силно религиозните най-вече , за тях говорим.

Прибавям едно малко албумче .Нас ни няма на него, нали съм болна ... Тук трябваше да правим  халави/млечната вечеря  с част  от семейството  - у девер ми. Минали са без нас  Simple Smile .

http://petia911.snimka.bg/holidays/hanuka-2009-sem.453385.16393075

Последна редакция: пн, 14 дек 2009, 11:29 от petia911

# 108
  Благодаря, ilka ! Хаг ханука самеах !!

# 109
  • София
Борянче, Петя, мъжът ми си е роден и израсъл в България. Не е живял в Израел и се е поразминал с казармата  Wink

# 110
Прибавих албумче в горния постинг и с въщото време мама Нина писала ... та ще пиша след нея , няма да прибавям горе пак.

mama Nina1, няма какво да се извиняваш , сладурка ! Добре дошла си и се надявам да ти е интересно. Сетих се още нещо .Може да дадеш подаръче на твоята приятелка - пумпалче. Той е символ на празника .По всички картички за Ханука  има пумпали, свещници за ханука (наречени ханукия) и суфганиот (понички).Пумпал поне има навсякъде - закачливо е  и е веселко.Не  е  за сериозни подаръци Ханука...повече  е за настроение и показване на отношение .  Simple Smile

Илка, все съм с вечатлението , че  е Ерусалимско чадо . Някаква  асоциация  с пътуванията до Ерусалим все правя.  Crazy Уж си разказвала, а незнам защо така.  Hug Я виж , етърва ми как си прави косата  -  с дълга кърпа-шал. Така  може да метнеш край отпред на гърдите  като плитка. Има едни  шалове - тъмни, кафяви ... Като коса е и по крайчетата са с някакви украшения - било малки пайети, било маниста и т.н. Колкото по-дълъг  е шала , толкова повече обем прави, а не се сплесква  главата като пиронче  Mr. Green .Обаче да навие на руло единия край и да го преметне през главата отгоре  за обем , а само другия да виси.  На нея й вървят всякакви цветове , защото е с мноооого  светла кожа и очи.  

# 111
Попаднах на  снимки , които може да са ви интересни .

http://picasaweb.google.com/tamar23635  Понеже надписите са на иврит ще кажа няколко думи .Албумчето с дините   е  Ерусалим . До него в ляво Яфо (него познавате) , първият албум горе в ляво е Назарет , небето и морето - Масада , куклата - Тверия. Надявам се да  обясних  добре и да ви е интересно.Тези пътувания както изглежда са на пенсионерски групи от израелци.

# 112
Здравейте  Hug

Тали, много е хубаво, че в Израел дават на всички подаръци за участие, определено е стимулиращо за децата. В събота бяха на възрастта на Вик, големи са сладури, по 2 минути им е игралното време, но за децата са забранени някой техники. Забранени са ключове, душене и т.н. Имаше дечица от Гърция, Сърбия, Хърватска и  България. Нямаш проблем относно уроци, аз съм се занимавала с дечица, и аз съм против насъскването и спортната злоба. Важно е да се пазят да не се контузват и да са технични, а не толкова да се дърпат със злоба Peace Спорта е много красив и учи на дисциплина, наричан е спорта на пеперудата, защото повечето хватки направени правилно имат формата на пеперуда. На мен определено ми липсват тренировките, но в Израел няма в близост до нашия град, иначе ги познавам израелците във федерацията, идвали са на турнири в Б-ия.
      Илка, Жаки радвам се, че сте се намерили  Hug, чакам и аз снимки с нетърпение
  Прегръдки на всички  Hug и хубав ден  bouquet

# 113
  • София
снимките само успях да ги сваля на компа и малкото се събуди. сега отиваме малко навън, да подишаме студен свеж въздух, за размуждане на апетита, на малката, аз нямам нужда от подобни стимули  Embarassed Laughing и на следобедния сън ще кача снимки.
Петя, дай снимка да я видяетърва ти, само текстово трудно мога да си го представя.
сега бягам, че Ида след малко ще счупи двд-то, опитва се явно сама да си пусне диска с песничките за Ханука  Mr. Green

# 114
  • София-България, Израел - където си поискам
Мимкис, няма проблем тези дни да се видим Peace днес и утре са ми по натоварени дните, но от сряда нататък няма проблем да се видим:hug:.
Тали, браво на Вик Hug да го поздравиш и от мое име Peace.
ето линк към албума със снимките от Ханука, качих няколко снимки извинявам се за качеството Embarassed
първата снимка е на Ханукичта ни вкъщи, другите са от Синагогата.
http://jakinik.snimka.bg/holidays/praznici-2009g.453489.16398248

Последна редакция: пн, 14 дек 2009, 16:59 от jakinik

# 115
  • Някъде там...
Талинда, браво на малкия джудист  Hug Поничките си ги хапвам ама сега ни носят по-малки та се чуствам по-малко гузна  Blush
Пете, тея шкадими на вълнички ги получихме преди няколко дни, гледай за цената защото са по малък грамаж и мисля са по скъпи  Thinking Аз иначе такива истории не ям, но в бг в хотела в който работих си имаше (предполагам ги носеха специално)
аз питах, че ми беше интересно дали в Бг е можело да се освободи някой от казарма по религиозни причини  newsm78

Отивам да зяпам снимки  Party
Ох забравих, моята приятелка си роди бебочето  Hug В края на седмия месец, 1950кг, но без проблеми само 5 дни ще е в кувьоз. Нямам търпение да ги видя  Hug

# 116
Не са освобождавали изцяло по религиозни причини.
Можело е да те направят готвач/носач/радист и т.н.,ако не искаш да пипаш оръжие и посочиш изрични аргументи за това.
После приели някакъв алтернативен закон(`99год.) и ги пращаха на удължена цивилна служба.

http://bgarmy.eamci.bg/Scripts/isapiVWB.dll/theme?THEMEID=9679

Цитат
Полковник Любчо Георгиев се впусна в подробностите на Закона за алтернативната служба, приет преди 2 години: "В него е допуснато да се заменят воинските задължения с цивилна служба при две условия. Първо - много аргументирано пред комисията да се посочат причините и религиозните аргументи, които не позволяват на донаборника да приеме воинските си задължения. И второто условие, алтернативната служба е винаги 2 пъти по-дълга - за висшистите 12, а за среднистите - 18 месеца

За Румъния важеше само за баптисти и лютерани,но за тук не знам.

# 117
  • Някъде там...
Плюшка   bouquet

# 118
  • София
У нас пък се появи елхата, нагиздена и усмихната.

Дядо Коледа пък беше отишъл в Метро да пазарува и на връщане за да не влачи втори път огромни кашони донесе и първия подарък на Жаси:

# 119
  • Някъде там...
Ихаааааааа каква къщичкаааааа  Heart Eyes Да е жив и здрав тоя дядо Коледа и все такива хубави подаръци да носи  Grinning А елхата нямам думи-красота  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт