ИЗРАЕЛ - 48 - празнуваме Ханука!

• 51 178
  • 738
  •   1
Отговори
# 675
Дядо Хаджия, в нета попаднах на информация, че в Била продавали малки саксийки с лимонена трева, но много народ се изказа по форумите, че се съмнява същото това растение да е истинската трева lemongrass. Бяха качили и снимки и като сравних с вида, който трябва да има тревичката, наистина имаше големи разминавания. newsm78
Мечтая си за къщичка с градина, в която да си отглеждам каквото си искам, че даже и домати.  flower
Боби, индрише ще ти осигуря - майка ми отглежда и има много. Тъй като по семейни планове най-вероятно ще раждам в Тел Авив, тръгна ли за там след около месец-месец и половина, ще ти донеса и индрише. А мащерка брах собственоръчно преди година в местността Беглика, над Батак. По-голямата част изпратих на родителите ми , за да си правят чай (съпругът ми също много го обича), а останалата използвам, когато готвя и смело я добавям към доста манджи.

# 676
  • София
Винаги готова  Joy Наинка търсеше едно дръвце и не можах да помогна, но чая го имам в моята градина няма да ми избяга  Peace Имам засяти доста чайчета, само нана-та ми умря та трябва да взема нова...А другия месец ще си засадя мащерка, взех си семенца от Бг..И без това моята градинка е камениста та ще имитира планина  Joy Имах и индрише (тука го ползват за чай) ама едни кучета ми го умориха  Tired

Ние пък с внучката в нашата панелка си засадихме ... чесън в три кофички от кисело мляко.  newsm62

# 677
Похвално и полезно!!! smile3501 И кромид съм си засаждала така. Много ми се искаше да имам постоянно под ръка и босилек, но семенцата, които ръснах в саксията не поникнаха. newsm12

# 678
  • Някъде там...
Ееей супер, че си решила да родиш тук  Peace а няма ли да останете да живеете също тук?
Дядо Хаджи и аз си имах чесънче в градинката, даже смятам пак да си сложа, че много го обичам на салатка а и на познатите ми много им хареса  Grinning Като ходя на гости в моята приятелка винаги имам поръчка за истър салат (Великденска салата с пресен чесън ) или шупска салат  Joy
Чувала съм, че се готви с мащерка, но аз нали не готвя та...  Embarassed Босилек май нямам (как е на англ)имам розмарин и базиликум в градината...

# 679
  • T"A
Индрише има и тук доста. На нас не ни се хвана, но има (по улиците).  Peace
Всъщност и мащерка има, казват и тимин или корнит, но е възможно българската да е с малко по-друг аромат (имат си разновидности подправките)  Grinning

Бубе, базиликум е босилек  Peace Ако търсиш име на подправка, имам един трик - отваряш БГ уикипедия със съответната подправка/риба/гъба, отстрани вляво търсиш иврита, кликаш и я виждаш преведена. До сега не ми е давало грешка с имената на подправките и др. храни.  Peace

verano azul, точно за Тел Авив ли са плановете ви или повече към покрайнините сте ориентирани?
В Тел Авив ще сте в родилната "Лис" (към Сураски комплекс, или Ихилов, както му казват). Ние живеем на половин час път пеша от нея  Wink

Дядо Хаджия, чесън от глава ли хванахте?
На нас и това не ни успя  Sad било, защото тукашният чесън е китайски, така ми обясниха  Confused

Последна редакция: чт, 04 фев 2010, 21:40 от Mentha

# 680
  • София
...
Чувала съм, че се готви с мащерка, но аз нали не готвя та...  Embarassed Босилек май нямам (как е на англ)имам розмарин и базиликум в градината...

Много често ползвам мащерката. Това последното дето вчера ви го показах във фейса например когато нямам босилек тургам мащерка.

...
Дядо Хаджия, чесън от глава ли хванахте?
На нас и това не ни успя  Sad било, защото тукашният чесън е китайски, така ми обясниха  Confused

Ми забравил съм един китайски чесън (тоя едрия). От него съм ползвал две три скилидки и останалата чяст съм я поставил на бар плота, тя пък се търкулнала зад кафеварката в ъгъла и си прорасла. Изкарала едни зеленички отгоре и на мен ми стана жал, щото то горкото без вода без нищо тръгнало да расте и викам на внучката я ела дядовото тука да ти покажа аз нещо. Та тия три скилидки ги посадихме всяка в една кофичка от кисело мляко. То не че ще порасне или пък ще ядем чесън от него.

# 681
Боби, босилека на английски е basil (гърците го наричат Василико) и както ти казва Мента ти си го имаш в градината.
Мента (уф, малко ми е терсене да се обръщам към теб така. smile3506, как ли ще звучи умалителния вариант... newsm78), плановете са за Тел Авив, а не за предградията, защото майката на съпруга ми живее там. Ако съм в тази клиника, която казваш много ще се радвам да се запознаем. Hug
За оставане (на въпроса на Боби) не сме мислили, не и за дългосрочно пребиваване, просто защото всичко, което е начина ни на живот е в БГ - дом, бизнес, деца. Но нищо не се знае...Аз отдавна не правя никакви планове за нищо - тях съм ги оставила на таткото - от него мисълта, от мен емоциите. Толкова години все аз бях мъжа в семейството (преди да го срещна), е изморих се, и сега с удоволствие му предоставям тази роля .

# 682
    Борянче, имаш пресен босилек в градината. Супер! Обожавам босилека и розмарина също, сега си накупих огромни количества като бях в Бг. Лимонената трева не съм я пробвала на чай, но за Елуизата съм съгласна, че е много хубава за чай. Друзите правят чай от марва, не знам как се превежда и дали има еквивалент в Б-ия Thinking. Много е полезен за стомаха и за бъбреците.
   Мента, ( допи ми се чай сега като пиша Laughing, марва, мента и т.н. Crazy)  вярно предразсъдъци има много, но и от двете страни. В джудото пък ако видят някое момиче, което изглежда като манекенка( имам такива познати) веднага смятат, че няма да има успех в този спорт. Девойката, която беше манекенка стана републиканска шампионка, но се налагаше много да я гримират за снимките за да скрият синините .  И красиви момичета се занимават с този спорт и ако не взимат стероиди(което е и забранено) няма да им пораснат мустаци и т.н. Много хора си имат изградено мнение, че тези спортове не са жени и основно от там идват предразсъдъците Peace
    Тали, на ТOEFL изпит ще ходя, на английски.
Хубав ден на всички  Hug

# 683
  • София
Хора като ги пишете тия билки там и чайове дето се съмняваме как се казват на български има ли начин някой снимка или пък на латински как се казват, че да видим точно за какво иде дума.

Щото то ето тая Елуиза и това Марва например много ме заинтригува.

# 684
Марвата е Салвия. Взех един сироп хомеопатичен за Вик и там го има като съставка и от иврит е преведено на англ. като Салвия.

# 685
   А някой пробвал ли е студен чай нана (или мента) с лед и ягоди вътре ? То е по марокански маниер това .Подсладен предварително .  Почерпете се и леки почивни дни :

Мента, диетата ми е на диетоложката доцент Байкова.Тя е на  3 части. Едно време  я баха публикували из форума и от там я имам.

Болните да оздравяват !  Hug Салвията е "градински чай", един от най-силните. Те са едни малки храстчета , цъвтящи. У нас (България) и етерично масло се прави май от него. Някои и като подправка  го използват в готвенето. Подпомагало било храносмилането.

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 10:41 от petia911

# 686
  • София
Значи да разбирам че НАНА е мента така ли ?

# 687
Нане (не нана) е дума с турски произход и се употребява за означаване на дивата мента, Дядо Хаджи.

# 688
На иврит е нана  Peace.

# 689
Сигурно, Тали, ти знаеш. Възможно е произхода на думата да е арабски и от там да е навлязъл в другите езици (турски, иврит). А нана на иврит за всички видове мента ли се отнася или само за култивираната?

Общи условия

Активация на акаунт