Консултации с адвокат / темата на tais

• 126 912
  • 1 005
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте! Благодаря ви за неоценимата помощ, която оказвате на всички нуждаещи се от нея.

Имам малко по- различно питане, което е много важно за мен, но до сега никой не ми е дал адекватен отговор.

Аз съм самотна майка, бащата изобщо НЕ ФИГУРИРА в акта за раждане, нямам връзка с него от 4 години  ( детето е на 6). Съвсем сама съм, без живи родители, братя и сестри. Нямам собствено жилище, нямам имоти, заделени пари и каквато и да било сигурност или помощ.
Искам да подсигуря сина си и да направя Завещание за попечителство ( съжалявам, но не съм сигурна дори дали така се нарича).
Тоест:
1. В случай, че нещо стане с мен- смърт, инвалидност...искам моя приятелка и нейният мъж да имат настойнически ( попечителски)  права над него и той да отиде при тях. Нямам други близки или хора, на които мога да разчитам.
2. Проблема е, че те живеят в Америка- тя е българка, той- американец. Могат ли те да бъдат евентуални попечители?
3. Има ли изобщо възможност да стане всичко това, какъв е реда и какви документи са необходими?

Много благодаря предварително! Тази информация е много важна за мен, защото всичко се случва и не искам синът ми да бъде отгледан от някакви институции. Надявам се да има възможност за такова нещо.

# 151
Здравейте!
Моят проблем е следния: имам двама сина, на 5 и на 6г.С баща им не сме сключвали брак.Откакто се роди по-малкия,  ние с децата се вьрнахме в провинцията, а таткото остана в София.Години наред водехме съботно-неделен начин на живот, до миналото лято когато той си намери нова жена и заживя с нея.Сега вижда децата през седмица, за 1-2ч и само в мое присъствие/така се разбрахме /.Сега ми заяви,че това вече не го устройва и ще заведе дело да взима децата с преспиване.Въпросите ми са:
  1.Какви са шансовете му при положение, че той не е живял с тях като истински родител?
  2.Как да направя, така че вижданията да останат както досега само с мое присъствие?

# 152
А как единият може да докаже, че има по-голям принос в придобиване на имот по време на брака след развода, разбира се? Може ли да получи целия имот, тъй като не иска да прехвърлим дяловете си на детето ни?

# 153

Здравейте.Моля ВИ за съвет.Самотна майка съм и бащата на детето ми не изплаща издръжка и е в неизвестност.Заведох дело за издръжка.Според решението на съда трябва да ми се изплати издръжка за минал период т.е периода в който се е водило делото и една година назад общо 2 години плюс лихвите.Решението влиза в сила на 24.06.2009.След което на 03.07.2009 делото минава към съдия изпълнител  и към  общината.На 12.11.2009 общината  ми превежда сумата от 1440лв съставяща присъдена издръжка за периода от 10.10.2007 до11.07.2009 както е по НАРЕДБА за реда за изплащане от държавата на присъдена издръжка.Според същата наредба чл2 т4 държавата не изплаща само лихвите и разходите по исковия процес.На 23.03.2010 получавам писмо от община сумата от 1440лв която съм получила за минал период ми е преведена без основание и трябва да я възстановя.При разговора ми с техните юристи ми беше обяснено че според УКАЗАНИЕ №ук5 от 01.10.2009 относно реда за изплащане от държавата за присъдена издръжка от министерството на финансите и министерство на правосъдието общините не изплащат издръжка за минал период.И тъй-като общината ми е изплатила издръжката според НРИДПИ държавата трябва да възстанови сумата на общината но министерството на финансите смята този разход за неправомерен според Указание№ук5 и отказва да изплати сумата на общината.И така общината ги изисква от мен като обясняват че е станала грешка и не е трябвало да ми ги изплащат.1 Имат ли право? Освен това на всеки 6 месецатрябва да подавам удостоверение от съдия изпълнител.декември месец поисках такова удостоверение от съдия изпълнител и трябваше да чакам до 15 февруари да го получа при което изтървах срока за подаване на ежемесечна декларация и поради тази причина съм излязла от системата и няма да ми преведат издръжка за декември и януари.Моля да ми обясните имам ли някакви права в случая и какво да правя благодаря ви предварително 

# 154
Спешно ме интересува,при развод,може ли бащата да вземе насила едното дете с него,или остават по закон с майкаталБлагодаря!

# 155
  • Варна.....

Здравейте.Моля ВИ за съвет.Самотна майка съм и бащата на детето ми не изплаща издръжка и е в неизвестност.Заведох дело за издръжка.Според решението на съда трябва да ми се изплати издръжка за минал период т.е периода в който се е водило делото и една година назад общо 2 години плюс лихвите.Решението влиза в сила на 24.06.2009.След което на 03.07.2009 делото минава към съдия изпълнител  и към  общината.На 12.11.2009 общината  ми превежда сумата от 1440лв съставяща присъдена издръжка за периода от 10.10.2007 до11.07.2009 както е по НАРЕДБА за реда за изплащане от държавата на присъдена издръжка.Според същата наредба чл2 т4 държавата не изплаща само лихвите и разходите по исковия процес.На 23.03.2010 получавам писмо от община сумата от 1440лв която съм получила за минал период ми е преведена без основание и трябва да я възстановя.При разговора ми с техните юристи ми беше обяснено че според УКАЗАНИЕ №ук5 от 01.10.2009 относно реда за изплащане от държавата за присъдена издръжка от министерството на финансите и министерство на правосъдието общините не изплащат издръжка за минал период.И тъй-като общината ми е изплатила издръжката според НРИДПИ държавата трябва да възстанови сумата на общината но министерството на финансите смята този разход за неправомерен според Указание№ук5 и отказва да изплати сумата на общината.И така общината ги изисква от мен като обясняват че е станала грешка и не е трябвало да ми ги изплащат.1 Имат ли право? Освен това на всеки 6 месецатрябва да подавам удостоверение от съдия изпълнител.декември месец поисках такова удостоверение от съдия изпълнител и трябваше да чакам до 15 февруари да го получа при което изтървах срока за подаване на ежемесечна декларация и поради тази причина съм излязла от системата и няма да ми преведат издръжка за декември и януари.Моля да ми обясните имам ли някакви права в случая и какво да правя благодаря ви предварително 

Според мен, няма основание да връщаш парите на общината. Да, има ново указание, но към момента на изплащането то не е съществувало.
А по повод удостоверението- ами пускай си молбата по- рано.

# 156
  • Варна.....
Спешно ме интересува,при развод,може ли бащата да вземе насила едното дете с него,или остават по закон с майкаталБлагодаря!
"По закон" детето не остава при майката. В решението си за развод, съдът определя кой от родителите ще упражнява РП. И това най- често е майката.

# 157
  • Варна.....
Въпрос 1 А как единият може да докаже, че има по-голям принос в придобиване на имот по време на брака след развода, разбира се?
Въпрос 2 Може ли да получи целия имот, тъй като не иска да прехвърлим дяловете си на детето ни?
Отговор 1 Може да се докаже с документи за произход на пари или високи доходи например.
Отговор 2 Само на това основание- не.

# 158
  • Варна.....
Здравейте! Благодаря ви за неоценимата помощ, която оказвате на всички нуждаещи се от нея.

Имам малко по- различно питане, което е много важно за мен, но до сега никой не ми е дал адекватен отговор.

Аз съм самотна майка, бащата изобщо НЕ ФИГУРИРА в акта за раждане, нямам връзка с него от 4 години  ( детето е на 6). Съвсем сама съм, без живи родители, братя и сестри. Нямам собствено жилище, нямам имоти, заделени пари и каквато и да било сигурност или помощ.
Искам да подсигуря сина си и да направя Завещание за попечителство ( съжалявам, но не съм сигурна дори дали така се нарича).
Тоест:
1. В случай, че нещо стане с мен- смърт, инвалидност...искам моя приятелка и нейният мъж да имат настойнически ( попечителски)  права над него и той да отиде при тях. Нямам други близки или хора, на които мога да разчитам.
2. Проблема е, че те живеят в Америка- тя е българка, той- американец. Могат ли те да бъдат евентуални попечители?
3. Има ли изобщо възможност да стане всичко това, какъв е реда и какви документи са необходими?

Много благодаря предварително! Тази информация е много важна за мен, защото всичко се случва и не искам синът ми да бъде отгледан от някакви институции. Надявам се да има възможност за такова нещо.

Попрочетох отново СК, но според мен, няма как предварително да посочиш дадено лице за настойник, респ. попечител на детето ти. Би могла да помолиш твоята приятелка в случай, че нещо стане с теб да иска да бъде вписана като такъв на детето, както и да даде писменото си съгласие. Тук обаче въниква въпроса с местожителството и- дали ще се разреши детето да живее при нея, извън границите на страната. И според мен отговора би следвало да е положителен.

# 159
  • Варна.....
- ще заведе дело да взима децата с преспиване.Въпросите ми са:
Въпрос  1.Какви са шансовете му при положение, че той не е живял с тях като истински родител?
  Въпрос 2.Как да направя, така че вижданията да останат както досега само с мое присъствие?

Отговор 1 Децата ти не са малки, познават баща си, доста трудно ще докажеш, че евентуалното преспиване и по- продължителен котакт с децата няма да е в тяхна полза.
Отговор 2 Можеш да се консултираш с психолог, който да те даде насоки за това какво е отношението на децата ти към баща им. И според становището му да си организираш защитата.

# 160
Попрочетох отново СК, но според мен, няма как предварително да посочиш дадено лице за настойник, респ. попечител на детето ти. Би могла да помолиш твоята приятелка в случай, че нещо стане с теб да иска да бъде вписана като такъв на детето, както и да даде писменото си съгласие. Тук обаче въниква въпроса с местожителството и- дали ще се разреши детето да живее при нея, извън границите на страната. И според мен отговора би следвало да е положителен.
Tais, много благодаря - това все пак е някаква насока. Последен въпрос имам - ако приятелката ми иска да даде предварителното си съгласие за това, къде трябва да направи това и кой дава решението къде ще живее детето впоследствие ?

# 161
  • Варна.....
Tais, много благодаря - това все пак е някаква насока. Последен въпрос имам - ако приятелката ми иска да даде предварителното си съгласие за това, къде трябва да направи това и кой дава решението къде ще живее детето впоследствие ?
Няма как да стане с предварително съгласие. В последствие, ако не дай Боже се наложи, едва тогава се депозира писмено съгласие пред органа по настойничество /попечителства от приятелката ти.

# 162
Благодаря ти за съвета, tais!  bouquet

# 163
  • София
Здравейте,

Искам да попитам мога ли да претендирам за издръжка м/у 150-180лв. на месец от бащата на детето при положение, че и аз съм в майчинство и е повече от ясно, че с детето няма как да се издържаме с тези пари, поне на този етап? И ако не може какъв е максималният размер издръжка, които мога да получавам?
И другият ми въпрос е ако се съгласи БНД да подпишем споразумениуе за тези 180лв. какво трябва да напишем в него и какви са таксите за нотариално заверение?

Последна редакция: пт, 09 апр 2010, 10:14 от IntRiGa_GirL

# 164
Добър ден, ще раждам дете , с бащата нямаме брак, но живеем заедно. Той ще го припознае пред нотариус. От болницата, в която ще се ражда, казаха да носим нотариално заверения документ или бащата да дойде лично с лична карта. Доколкото знам след това управителя на болничното заведение подава в ЕСГРАОН  заявлението за издаване на акт за раждане. Имаме планове за сключване на брак в края на годината т.е. 6-7 мес след раждането на детето. Въпросът ми е детето ще бъде ли ощетено по някакъв начин от това ,че е родено преди брака? Вписва ли се в някакви регистри на социални служби, ЕСГРАОН, община или др. че то е извънбрачно родено или че аз съм самотен родител?  Това е защото сме подложени на натяквания от нашите родители,че го пише в регистри, и те не знаят какви, но са убедени,че едно време се е водело като документация и дори припознато , детето винаги си остава извънбрачно по закон и документи и че ще носи "клеймо цял живот".

Общи условия

Активация на акаунт