Консултации с адвокат / темата на tais

• 127 003
  • 1 005
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте,с мъжа ми взехме решение за развод по взаимно съгласие,имаме жилище което е на двамата на името -ипотекирано,обаче кредита е на мое име,той се води ипотекиран длъжник.В споразумението аз ще трябва да се откажа от 1/2 жилище,т.е жилището да остане изцяло за него,тъй като той обслужва кредита и ще продължи да го обслужва,лошото е че аз се водя титуляр на този кредит.Имаме дете на 2 г. дали ще ми присъдят правата на мен,ако се откажа от жилището,аз не съм в състояние да плащам кредита

# 661
Здравейте!
Искам да разбера,след като имам Споразумение,което гласи че родителските права са мои,т.е.бащата се съгласи аз да се грижа за детето,без да сме минавали през съд-Какви привилегии имам като самотен родител и такава ли съм изобщо?
в този случай ти не си самотен родител   bouquet

Докато не се утвърди от съда, споразумение няма. Имате равни права за отглеждане и възпитание. След това-не си самотен родител, тъй като детето ти си има двама родители.

# 662
  • В градината...
Ето, виждам още една дезинформация. Що се отнася до споразумението - не е задължително да се одобрява от съда. В чл. 127 от СК законодателят е предоставил на родителите възможност, ако поискат /"могат"/ от Районния съд да утвърди споразумението. Утвърждаването не го валидизира.

# 663
Здравейте, адвокат tais,
Цялата си история съм публикувала в следния пост: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=563875.0. Конкретният ми въпрос към вас е възможно ли е бащата да получи поискания от него режим на контакти с детето, както следва - 2 пъти месечно от петък до неделя (с преспиване) и цял месец през лятото - детето сега е на 1г.2мес. - редно ли е да се отделя от майката за цял месец? Накратко историяте е: напуснах го, защото пиеше и ми посягаше и не веднъж е застрашавал детето, провесвал го е и от терасата на 7ми етаж. Нямам жалби в полиция, нито медицинско. Завдох дело за ограничителна заповед, но молбата за незабавна защита ми бе отхвърлена, самото дело предстои... Той същевременно е подал тази молба за режим на контакти, както съм споменала по-горе. Моля да споделите какви са обективно моите шансове...
Благодаря предварително за вашата помощ!

# 664
Здравейте, единият ми родител почина . Интересуваме как се разделя наследството между останалият супруг и двете деца. Имотите са придобити по време на брака.Срещам два варианта и незнам кой е правият. Единият е 1/2 на живият съпруг , а останалата 1/2 се дели на три-съпруг и 2 деца.Така съпруг - 2/3 , а деца по 1/6 .
Другият вариант е че се дели по равно на 3 части-всеки взема по 1/3. Кой е верен ?

# 665
mi6okata, и двата са верни. Зависи от начина на придобиване на имота.
В твоя случай:
Първия - за имоти придобити възмездно по време на брак.
Вторият е за лични имоти на починалия - придобити време на брака, но чрез дарение или по наследство.

# 666
  • Бургас
щом имотът е купен от двамата по време на брака -   половинката си е на преживелия съпруг и се дели другата половинка- т.е 1/2 плюс 1/6 или общо 2/3 за съпруга и по 1/6 за двете деца, ако е личен имот - напр. придобит чрез дарение, наследство или покупка преди брака - тогава всички по равно - по 1/3

# 667
Ето, виждам още една дезинформация. Що се отнася до споразумението - не е задължително да се одобрява от съда. В чл. 127 от СК законодателят е предоставил на родителите възможност, ако поискат /"могат"/ от Районния съд да утвърди споразумението. Утвърждаването не го валидизира.

И кого и как обвързва правно такова неутвърдено от съд споразумение? Как подлежи на изпълнение?

Последна редакция: вт, 22 фев 2011, 07:26 от mandarinka

# 668
Перуника, споразумение, неутвърдено от съда, няма практическа стойност.

http://ec.europa.eu/civiljustice/parental_resp/parental_resp_rom_bg.htm#5.

5. Ако родителите сключат споразумение по въпроса за родителската отговорност, какви формалности трябва да се спазят, за да стане споразумението правнообвързващо?

(например, одобрение от орган или съд).

Когато споразумението се отнася за дете, родено в брак, не са необходими формалности относно споразумение между родителите, тъй като самият Семеен кодекс предвижда в член 98, ал. 1, че мерките, отнасящи се до личността и имуществото на децата, се вземат от родителите с общо съгласие.

В случаи на прекратяване на брака чрез развод или случаи, включващи дете, родено извън брак, чийто произход е установен по отношение и на двамата родители, съдът ще реши относно споразумението, постигнато между страните.
6. Ако родителите не могат да постигнат споразумение по въпроса за родителската отговорност, какви са алтернативните средства за разрешаване на спора, без да се стига до съд?

(например, медиация).

Изискване на решение от органа по настойничество (по време на брака).

Медиация - Закон Nº 192/2006 за медиацията и организацията на медиаторската професия.

# 669
Здравейте, госпожо адвокат! Първо искам да се извиня, ако има подобен на моя въпрос, но съм с малко дете и нямам физическата възможност да изчета цялата тема.
Върпросът ми се състои в следното:
Аз и приятелят ми имаме дете (на 3 месеца е). Нямаме брак, но детето е припознато от баща си. Детето се случи случайно. Не мислех да оставам с този човек. Въпросът ми е, ако реша да си тръгна с детето някой ден и той реши да заведе дело (защото няма да се откаже току така от детето си) какви са възможните варианти за развитие на делото при положение, че той иска да се грижи за детето. Може ли да ми го отнеме?

Последна редакция: вт, 22 фев 2011, 14:03 от sunrise_up

# 670
  • Плевен
Здравейте!
Въпросът ми е такъв : може ли след влизане в сила на решението за развод тепърва да водя дело за делба на имущество ?  Идеята ми е сега да се разделим по взаимно - той е съгласен . Имаме някои скъпи общи вещи , за които аз нямам претенции , остават си при него . Проблемът е , че те са купувани с моята кредитна карта, която той обеща да плаща. Адвокатката ми каза  , че това обещание не може да се документира - дори да го запиша в споразумението , той пак може да не плаща. Ако стане така дали ще мога да си взема поне въпросните вещи чрез дело ?
Благодаря много и дано да съм станала ясна   bouquet  bouquet  bouquet

# 671
Когато имам споразумение и е подписано пред нотариус,но искам да го мина и през съда за да е юридически издържано-Какъв е реда и какво точно трябва да направя?И какво и къде се заплаща?
Извинявам се за многото въпроси,но трябва да знам

# 672
Когато имам споразумение и е подписано пред нотариус,но искам да го мина и през съда за да е юридически издържано-Какъв е реда и какво точно трябва да направя?И какво и къде се заплаща?
Извинявам се за многото въпроси,но трябва да знам

Това си е цяло производство, при това не просто, не разчитай на интернет, а се консултирай с адвокат.

# 673
Здравейте!
Въпросът ми е такъв : може ли след влизане в сила на решението за развод тепърва да водя дело за делба на имущество ?  Идеята ми е сега да се разделим по взаимно - той е съгласен . Имаме някои скъпи общи вещи , за които аз нямам претенции , остават си при него . Проблемът е , че те са купувани с моята кредитна карта, която той обеща да плаща. Адвокатката ми каза  , че това обещание не може да се документира - дори да го запиша в споразумението , той пак може да не плаща. Ако стане така дали ще мога да си взема поне въпросните вещи чрез дело ?
Благодаря много и дано да съм станала ясна   bouquet  bouquet  bouquet
Да, ако има вещи в съсобственост.

# 674
Благодаря ви все пак.

Общи условия

Активация на акаунт