Коледа идва! - 3

  • 68 669
  • 753
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 95
И аз да похваля ванилените кравайчета. Чудесни са и първата доза вече почти свърши. А дали мога да ги направя с маргарин вместо масло?

# 136
  • София
  • Мнения: 1 622
Душко-разбарх те даже вече я купихме,но имало 2 вида-сладкарска боя и сладкарски шрифт.На мене ми взеха боята,но изглежда като твоята като гел.

# 137
  • Разград
  • Мнения: 3 114
И аз да похваля ванилените кравайчета. Чудесни са и първата доза вече почти свърши. А дали мога да ги направя с маргарин вместо масло?

Аз ги направих с маргарин и се получиха,не съм имала проблем.

# 138
  • Мнения: 12
Polly-Wolly,
аз забърках този:

"Фалшив марципан:

300г пудра захар, 100г. сухо мляко, 1 белтък ( може да се замени с 80г масло или твърд маргарин), няколко капки бадемова есенция.

Всичко се смесва добре, ако не е достатъчно, се прибавя още мазнина. На добре посипана с пудра захар дъска се разточва кора 3-5 милиметра дебела и се полага на тортата, или се изрязват фигурки."
Пак е от форума рецептата... Изглежда странно в момента, ще видя какво ще се случи когато го разточа. Направих го с масло, а не с белтък. В момента чакам 2-та часа на тестото в хладилника и тогава ще разбера какъв е този марципан.  Praynig

# 139
  • Мнения: 175
Душко-разбарх те даже вече я купихме,но имало 2 вида-сладкарска боя и сладкарски шрифт.На мене ми взеха боята,но изглежда като твоята като гел.

stefina, с боята не можеш да рисуваш директно върху сладките. Тя е гел, да, но е за оцветяване на глазури само - няма да стегне и ще ти се разтича... Доста по-течна е от глазурите. Шрифта е за рисуване. Но пък можеш да си направиш белтъчна глазура и да си оцветиш с боичките. Успех!  Wink

# 140
  • Германия
  • Мнения: 29
...
Душко, би ли пуснала рецептата за гръцките курабийки с бадем?  Simple Smile
Аз съм ги правила по тази рецепта и стават много хубави. Но бих пробвала и друга, да направя сравнение  Laughing

Да, разбира се. Само да вметна, че съм я превеждала от гръцки, но мисля, че е точен превода  Wink

Гръцки курабийки с бадем


400гр прясно масло
200гр пудра захар и 500гр за поръсване
1 жълтък
1 чаена лъжичка бикарбонат
1 чаши коняк, сложих Амарето
3 пакетчета ванилена захар
1 пакетче бакпулвер (много ми се вижда - мисля 1 ч.л. да е - в други подобни рецепти е лъжичка Rolling Eyes )
600gr брашно
250гр бадеми, оставих ги с кори, можете да използвате колкото желаете

Първо се разбива маслото с миксера до побеляване. След това се прибавят всички съставки без брашното, като бадемите се слагат последно. Разбърква се и се слага пресятото брашно. Получава се ронливо тесто, такова трябва да бъде, за да се образуват "конците" от маслото. Може да ги направим на сплескани топки (като курабийки), а може и да ги изрежем с форма полумесец или сърце (моя бележка - да не е тънко разточена кората - пише 1/2 инча което е равно на 1,27 см) Пекат се на 170 градуса 20 минути. Още горещи се овалват в пудра захар.

Мои бележки - доста пудра трябва за овалване - кутиите, които съм купувала винаги са пълни буквално с пудра захар. Така и се съхраняват - редите си в кутията ред сладки, отгоре обилно пудра захар, пак ред сладки, пак мноооого пудра. В една друга рецепта беше дадено количество от 2 кг и повече пудра за овалване (тук е дадена 0.500 кг, но мисля, че това вече е въпрос на преценка) Смятам във пудрата да сложа и ванилия.

арабела - да, мисля, че и аз по тази рецепта ги правих, но нямаха нищо общо с тези, които съм яла. Тези имаха вкус просто на сладки с бадем, докато оригиналните стоят някак като на конци вътре, като "кристален" е вкуса им... Още тогава се зачудих на малкото количество масло в рецептата от форума, т.к. очевадно е, че те са си маслени сладки. Работих 10 години в гръцка фирма и честичко си хапвахме - неповторим е вкуса им и се надявам да станат!

stasi76 - Красота!!!  



Всяка година правя тези традиционални гръцки курабии, само че в моята рецепта няма прясно мляко.
И за да станат още по вкусни, ядките се запичат леко, а готовите изпечени курабии поръсвам със розова вода за да може да поемат колкото се може повече от пудрата захар отгоре.
Правя и едни гръцки меденки, които след изпичането се заливат обилно със меден сироп, само че на тях им трябва повече работа.

# 141
  • София
  • Мнения: 2 671

Да попитам за трюфелните сладки-колко време издържат и забелязвам,че се правят на топчета, а на картинките като готово изпечени стоят приплескани-как става това-мерси за отговорите предварително.Това меки сладки ли са?

Стефина, според мен трюфелните сладки ще издържат към 7-10 дни в добре затворена кутиия, на сухо.
За сплескването - така се получава пори печенето от само себе си, не се прави нищо специално.
Да, меки са, не са тип курабийки.

Да се похавля, че най-после пристигнаха формичките-снежинки, много им се радвам, ама кога ли ще имам време да ги пробвам  Rolling Eyes

Ох, Наринааааааа, само тия твои трюфели са ми в главата  Crazy защо мио трябваше да гледам рецептата  Banghead

# 142
  • Мнения: 175

Всяка година правя тези традиционални гръцки курабии, само че в моята рецепта няма прясно мляко.
И за да станат още по вкусни, ядките се запичат леко, а готовите изпечени курабии поръсвам със розова вода за да може да поемат колкото се може повече от пудрата захар отгоре.
Правя и едни гръцки меденки, които след изпичането се заливат обилно със меден сироп, само че на тях им трябва повече работа.

Ами то и в моята няма прясно мляко Wink Прясно МАСЛО е  Laughing
А тези с медения сироп - Меломакарона май се казваха... имам и тяхната рецепта, но май няма да ги правя тази година

Я кажи щом си правила курабийте - стават ли като купените? Много ми се иска да ги нацеля... и ми трябва малко кураж  Flutter

# 143
  • Германия
  • Мнения: 29

Всяка година правя тези традиционални гръцки курабии, само че в моята рецепта няма прясно мляко.
И за да станат още по вкусни, ядките се запичат леко, а готовите изпечени курабии поръсвам със розова вода за да може да поемат колкото се може повече от пудрата захар отгоре.
Правя и едни гръцки меденки, които след изпичането се заливат обилно със меден сироп, само че на тях им трябва повече работа.

Ами то и в моята няма прясно мляко Wink Прясно МАСЛО е  Laughing
А тези с медения сироп - Меломакарона май се казваха... имам и тяхната рецепта, но май няма да ги правя тази година

Я кажи щом си правила курабийте - стават ли като купените? Много ми се иска да ги нацеля... и ми трябва малко кураж  Flutter


Ох, сори, грешката е моя, май трябва да слагам очилата.  Laughing
Ами стават, на мен си ми харесват, а щом и на домашните. Иначе от зълвата ми знам, че успешни курабии са тези, които се топят в устата при опитване, да не са твърди.
Да тези с меда са меломакарона, "грешно изкушение", обожавам ги.

# 144
  • Мнения: 31
Аз изнамерих това ,но дали продават на дребно  newsm78
А искам точно такива-за повече бройки,като ще    е гарга да е рошава
http://www.zmeeborets.com/?page_id=2&record_id=134

Здравей, аз живея съвсем близо до магазина и вече няколко неща си взех оттам, вкл. SF 14 формичките от тази страничка. Мисля да правя с тях малки мъфинчета-хапки, макар формите да са друго.  Laughing

Продават на дребно. Но някои неща са си само за професионалисти. Имат например огромни точилки, ама огромни!  Joy

# 145
  • Мнения: 175
Ох, сори, грешката е моя, май трябва да слагам очилата.  Laughing
Ами стават, на мен си ми харесват, а щом и на домашните. Иначе от зълвата ми знам, че успешни курабии са тези, които се топят в устата при опитване, да не са твърди.
Да тези с меда са меломакарона, "грешно изкушение", обожавам ги.

Да, точно така - всичките купени които съм яла до сега се топят определено! Благодаря ти, спирам да се чудя и тези дни като ги направя ще докладвам  Laughing  bouquet

# 146
  • Германия
  • Мнения: 29
Ох, сори, грешката е моя, май трябва да слагам очилата.  Laughing
Ами стават, на мен си ми харесват, а щом и на домашните. Иначе от зълвата ми знам, че успешни курабии са тези, които се топят в устата при опитване, да не са твърди.
Да тези с меда са меломакарона, "грешно изкушение", обожавам ги.

Да, точно така - всичките купени които съм яла до сега се топят определено! Благодаря ти, спирам да се чудя и тези дни като ги направя ще докладвам  Laughing  bouquet


Успех, дано се получат.
Аз пък ти пускам и моята рецепта, просто така ориентировъчно.


               Гръцки курабии
500 грама масло /може и мàргарин, аз него използвам/
1 килограм брашно за цялото тесто
2 жълтъка
125 грама пудра захар
1 чаена лъжичка сода
300 грама бадеми /средно нарязане, или счукани и леко запечени във фурната/
60 грама коняк
пудра захар за поръсване
розова вода /по желание/

# 147
  • Мнения: 12
Помощ!
Правих фалшивия марципан за шоколадовите звездички с капучино и нищо не се получи - стана едно ронливо, нито може да се точи, нито нищо... Кажете, какво съм сгрешила - всичко по рецепта спазих...  #Cussing out

# 148
  • Мнения: 223
и аз изпекох коледните меденки, но не са украсени още; като ги изрисувам, ще снимам; а това са едни маслени курабийки, които почти изчезнаха вече, но пък отклониха вниманието от меденките и успях да ги скрия по кутиите Grinning

# 149
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Помощ!
Правих фалшивия марципан за шоколадовите звездички с капучино и нищо не се получи - стана едно ронливо, нито може да се точи, нито нищо... Кажете, какво съм сгрешила - всичко по рецепта спазих...  #Cussing out

Добави му още мазнина. Маслото е стегнало след хладилника и за това се рони

Общи условия

Активация на акаунт