Ваксини и Ваксинационни Програми 3

• 69 765
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте д-р Бърди искам да ви попитам според вас ваксината превенар добрали е и трябва ли да се слага на бебетана 10 месеца и колко приема трябва да има ?Препоръчаха ми 3 пъти  за по сигурно newsm78Благодаря
Превенар се започва от 2 месец със схема 2,4,6 и трета доза- 12-15м възраст.
За 10м възраст е по-добре да изчакате годинка и да направите със схема от две дози, поставени през минимум 8 седмици (2 месеца) една от друга.

# 136
Ами ние вече я поставихме проблем ли е ?Много се притесних сега ooooh! Rolling Eyes Какво следва кога да бъде следващия прием да изчакам два месеца и да поставим следващата или да сложим още една след годинка?

# 137
Здравейте, Бърди Simple Smile

Сложихме Хаврикс за хепатит А на двегодишния ми младеж, понесе го без никакви проблеми. След 6 месеца втората доза.

Моля, посъветвайте ме дали да сложа такава ваксина и на 7-годишния си син и да правя ли преди това някакви изследвания? Някъде бях чела, че децата изграждат имунитет срещу Хепатит А, ако са го преболедували леко и тогава не се налага да се слага ваксина.

# 138
Stella Maria,
Понякога хората боледуват от Хепатит А без да имат изразени симптоми и без да разберат, че са болни. Така при тях се изгражда имунитет срещу Хепатит А и тези хора не се нуждаят от ваксина. Според съвременните препоръки на здравните институции не се налага преди ваксинация да се прави изследване за прекарана инфекция от хепатит А. Не съм много сигурна и карам по спомени от съветите на специалист - гастроентеролог, но май ако някой е изкарал вируса на хепатит А, организма му се самоочиства напълно от вирусните частици, придобива доживотен имунитет, но от изследването не може да се разбере дали е изкарал вируса или не. Със сигурност ваксинацията НЕ вреди, дори и хепатитът да е изкаран.

T.e. изследването на anti-HAV може да установи дали в момента има такъв вирус в организма.

Аз лично не съм правила изследвания на нито едно от децата си.  Peace

# 139
Сигурно го има някъде в темите заваксини, но четохи не открих и затова да попитам:
Миналия месец бяхме на преглед при педиатъра и ме предупреди, че като оздравеем трябва да заведа сина си на профилактични изследвания, които се правят при навършване на 6год. и реимунизация(тя каза каква, ама аз забравих). Та въпросът ми е коя е тази реимунизация? Аз не знам когато той беше бебе да сме поставяли някоя от обсъжданите тук ваксини - в смисъл не с тези имена... newsm78

# 140
На 6 г. не е ли реимунизацията с МПР?

# 141
Здравейте, Бърди Simple Smile

Сложихме Хаврикс за хепатит А на двегодишния ми младеж, понесе го без никакви проблеми. След 6 месеца втората доза.

Моля, посъветвайте ме дали да сложа такава ваксина и на 7-годишния си син и да правя ли преди това някакви изследвания? Някъде бях чела, че децата изграждат имунитет срещу Хепатит А, ако са го преболедували леко и тогава не се налага да се слага ваксина.
Може да поставите ваксината за Хеп А.
Дори и да е преболедувало.
Следователно- не са нужни изследвания.

# 142
Привет  Birdie  Hug
Прочетох за новата Превенар 13...към момента сме поставили Синфлорикс по схема от 2-и мес(2 имунизации)...проблем ли е да се продължи с Превенар 13?

# 143
Привет  Birdie  Hug
Прочетох за новата Превенар 13...към момента сме поставили Синфлорикс по схема от 2-и мес(2 имунизации)...проблем ли е да се продължи с Превенар 13?

Не. Но ще има уточнение за схемата.

# 144
Привет  Birdie  Hug

Не. Но ще има уточнение за схемата.

Birdie, не мисля, че не е проблем. Т.е., мисля, че е проблем. Аз не съм срещала никъде данни за взаимозаменяемост на двете ваксини. Ако Вие имате такива, ще се радвам да ги споделите.

Иначе, Синфлорикс официално е част от ИК на България и няма никакъв проблем детето да си продължи курса на ваксинация по ЗК, т.е. - безплатно.  Peace Това като 1. Като 2. - не мога да кажа, че в България скоро ще се среща "новият" Превенар и освен това, той е 13-валентен, но е такъв, защото е трябвало да е минимум 10 /по изисквания на СЗО/, а останалите 3 щама не са често срещани причинители на отит в България.
Съжалявам за непрофесионалното изказване, но това ми е обяснено от епидемиолог /с терминология, която не мога да възпроизведа в момента/ и нямам никакви съмнения относно истинността на думите му.  Peace

# 145
  • в белята
Привет Birdie,
Искам да попитам какви ваксиниосвен задължителните Пентаксим и Синфлорикс е хубаво да сложа на детето си?Уточнявам ,че то е недоносено и теърва ни ппредстоят първите ваксини.
Питам ,защото преди три години ,когато трябваше да ваксинирам дъщеря си,педиатрите в нашия град не бяха и чували за Пентаксим ,а и сега не са се информирали кой знае колко.
А за дъщеря ми ,която е на три годинки освен хепатитната  по нагоре в постовете ,която е спомената,каква друга мога да сложа? 

# 146
Привет Birdie,
Искам да попитам какви ваксиниосвен задължителните Пентаксим и Синфлорикс е хубаво да сложа на детето си?Уточнявам ,че то е недоносено и теърва ни ппредстоят първите ваксини.
Питам ,защото преди три години ,когато трябваше да ваксинирам дъщеря си,педиатрите в нашия град не бяха и чували за Пентаксим ,а и сега не са се информирали кой знае колко.
А за дъщеря ми ,която е на три годинки освен хепатитната  по нагоре в постовете ,която е спомената,каква друга мога да сложа?  
* противоменингококова тип С
* против Хеп А ваксината

За голямото дете:

* против Хеп А ваксината
* Превенар (ако не е поставяна)
* Хиб (ако не е поставяна)

# 147
  • в белята
Благодаря за отговора  Hug Hug Hug
На дъщеря ми сме и сложили и четирите приема на Пентаксим ,значили ,че отпада ХиБ ваксината?А тази противоменингокова тип С под какво търговско име да я търся?

# 148
Благодаря за отговора  Hug Hug Hug
На дъщеря ми сме и сложили и четирите приема на Пентаксим ,значили ,че отпада ХиБ ваксината?А тази противоменингокова тип С под какво търговско име да я търся?
Да, в такъв случай отпада.

Противоменингокова тип С >> NeisVac-C, Meningitec, Meninvact, Menjugate.

# 149
Здравейте,д-р Бърди!Искам да попитам в нашия случай какви ваксини занапред може да поставим!Педиатърката ми препоръча Превенар,но така и не уточнихме в кои месеци да се постави!Вечно бърза и все няма време да говори за тези неща!До момента сме имунизирани по ЗК.Синът ми е на 1г и 3м.Последно постави реимунизация за полиомиелит миналата седмица.С новия имунизационен календар направо се обърках.Чета тук и не мога да разбера кога ни предстои нова ваксина,а както писах педиатърката ми постоянно ме претупва и ще я сменям,но за момента ми е важно да знам какво по принцип трябва да се постави.Възможно ли е да се постави Пентаксим за първи път като сме на тази възраст или няма смисъл?Кога да сложим Превенар?Извинявам се за объркания ми пост,но просто наистина съм объркана!

Общи условия

Активация на акаунт