Какво сирене да си купувам?

  • 230 891
  • 888
  •   1
Отговори
# 810
  • Пловдив
  • Мнения: 2 877
В СЪЕДИНЕНИЕ със сигурност е в разумни дози щото със сигурност сиренето не е прекалено твърдо , а и то  зрее достатъчно по естествен начин.
Разумни или не, факт е, че последните партиди са ужасни.  Rolling Eyes

# 811
  • Мнения: 309
Калциевият хлорид е хранителна добавка позната под номер E509. Добавката се ползва за увеличаване на твърдостта, като регулатор на киселинността и като източник на калций в храните. ..

А в домашното производство дали също добавят или като са малки партиди може и да го няма?

# 812
  • Мнения: 2 826
Вредно или не, предпочитам да го няма   Naughty Чувала съм, че се добавя и за ускоряване на зреенето.

# 813
  • Мнения: 1 934
Аз от години взимам на Маджаров, най ни харесва като вкус. Понякога е много маслено, друг път е по-меко, но децата най го харесват.

И у нас напоследък се тачи много Маджаров.
Ама имам съмнения, че не е много истинско....
Оня ден като свалих капака на кутията и върху него имаше един пръст от нещо подобно на мас....
Направо....
Не знам....  Sick

И аз имам големи съмнения, а вече и не само съмнения относно Маджаров - убедена съм, че не е нормално да е толкова маслено кравето сирене  Tired

Съединение и на мен ми е фаворит  Peace

За оборотни цели вземам Елит смес биволско с краве. Като цяло съотношението цена-качество е добро.

# 814
  • Пловдив
  • Мнения: 41 010
И аз харесвам много Елит смес,обаче и там го има Калц.дихлорид...

# 815
  • Мнения: 4 871
Здравейте!
Досега бях доволна от Лакрима, но откакто разбрах кой е собственика, реших да сменя марката сирене. Та, в Кауфланд ще има промоция на овче сирене Млекован. Прочетох хубави мнения в интернет, но исках да чуя и вашите мнения. Купували ли сте от него? Доволни ли сте?

# 816
  • София
  • Мнения: 1 832
Аз съм в непрекъснато лутане и все не мога да си намеря сирене. Най-лошото е, че информацията написана на етикета не винаги е истина. И тогава няма как да се знае какво се яде.

# 817
  • Мнения: 309
Не знам дали ви се е случвало. Но много пъти уж една и съща марка, пък сякаш различни патиди ли, не знам.. но не са еднакви сирената. Човек вече наистина не знае какво да купува!

# 818
  • София
  • Мнения: 1 832
Последно купих Ситово в метална кутия. Вчера, след като прочетох за Калциевия хлорид  видях, че го има. Значи няма да купувам и от него. Напоследък се появи едно сирене във форма на вързоп, май го има  на различни производители. Лошото на сирената от витрините е, че не се знае състава им, нито срока на годност. Една позната ми беше казвала, че в голяма верига сирената с изтекъл срок на годност ги преместват във витрините.

# 819
  • София
  • Мнения: 2 298
Здравейте момичета,
И ние сме в постоянно лутане и търсене на по-истински храни.
За сиренето, ако не е даван още този линк, защото не успях да изчета всичко, ето тук са резултатите от последни тестове от 2016 г. на някои марки сирена.
http://aktivnipotrebiteli.bg/%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82/151/%D0%A2 … %D0%B5-%282016%29

Една моя позната работи в лаборатория и за техни нужди колежките направили тестове на различни сирена. Най-добрите били Лакрима, Равногор и още едно май беше на Млекаря 73.
Ние купуваме основно на Равногор, маслото им е уникално, сиренето много хубаво, кашкавала също. Прясно мляко за съжаление няма как да взимаме постоянно, защото магазина не ни е близо, то е без консерванти и ако не се употреби, на 2-ри, 3-ти ден вече е вкиснало. Имат и хубави топени сирена, пак с малка трайност поради липса на консерванти.

# 820
  • София
  • Мнения: 1 832
 nati_nat, благодаря за споделеното. Според мен трябва периодично да се дава гласност на направени изследвания на хранителни продукти. Кои отговарят на написаното им съдържание и кои не.

# 821
  • София
  • Мнения: 2 298
verabel, проблема не е в гласността, а в това, че нямаме развита добра система за внезапни проверки и изследване на продукти в търговската мрежа. Един производител си произвежда партиди, за които взима някакъв БДС серификат, и след време като не е под постоянна заплаха за внезапни проверки, започва да влага по-евтини съставки за да си увеличи печалбата. Освен това санкциите за необявени в етикетите съставки хич не са възпиращи, големите бълха ги хапе, те си ги избиват тези суми от влагането на нискокачествени съставки за много кратко време. И не на последно място политиката по отношение на особено вредните съставки. Миналата година имаше вълнения около фантасмагориите на един министър да налага допълнителни данъци при използване на вредни съставки, което ще увеличи цената и така хората нямало да купуват вредните храни. То ако ставаше така, всички държави щяха да го практикуват, те обаче забраняват изцяло някои от най-вредните съставки. При нас като се вдигнат цените на вредните храни, естествено ще се предизвика вдигането на цените на истинските храни. И предвид ниските доходи, пак ще се купува по-евтиното и съответно вредното. Отивам в зоната на спама, но горната истина засяга и темата за качеството на сирената, докато не се промени политиката, ей така ще се чудим и ще се питаме какво сирене, а и не само сирене да купуваме.
 

# 822
  • София
  • Мнения: 1 832
Безспорно изненадващи проверки трябва да има. Но трябва и да се знае кои производители са съвестни и кои не. Това също е фактор на продажбите, според мен поне.
Аз до сега четох етикетите на сирена, произведени от Ситово, Киана и Равногор всичките са с Калциевия хлорид. В кое сирене го няма?

# 823
  • Мнения: 309
Те от време на време нали се публикуват разни статии с "изобличаващи" списъци на производители, които слагат гадни добавки. Но каква е гаранцията, че са от достоверен източник писали. 

# 824
  • София
  • Мнения: 710
Безспорно изненадващи проверки трябва да има. Но трябва и да се знае кои производители са съвестни и кои не. Това също е фактор на продажбите, според мен поне.
Аз до сега четох етикетите на сирена, произведени от Ситово, Киана и Равногор всичките са с Калциевия хлорид. В кое сирене го няма?

В Маджаров няма. Другаде не съм попадала засега да липсва в съставките.

Общи условия

Активация на акаунт