Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 8-ма тема

  • 158 234
  • 743
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 22 867
Пепика, дано лошото е останало в старата година, а тази да е по-добра. Пък и нали знаеш, че лошо и добро общо-взето се редуват, да се надяваме да влезеш в полосата на доброто! Хубава ти е питката, независимо от всичко!    bouquet

# 451
  • Мнения: 5 162
rossonera , правила съм питката, досега я търсих, намерих и рецептата, която преведох, ако искаш погледни ТУК, под рецептата съм посочила и руски източник. Най-добре е да се оформя в тавата, в която ще се пече. Трудно е прехвърлянето и се обезформя. Като направиш първата купчинка кори една върху друга, слагаш ги в тавата за печене и там режеш и оформяш. После с другата купчинка кори по същия начин и накрая най-лесното - топката в средата. Няколко пъти съм я правила тая питка, все различна ми се получава. Тая на снимката е средна хубост.
А всъщност, не знам дали рецептите са еднакви за тестото, но можеш да сравниш.

labrex, абсолютно същата е рецептата като твоята, която си дала и правила от руският сайт!!!
Ето това преведох аз от румънският вариант (зная италиански, а тези езици доста си приличат, та не беше трудно) и сравних с твоята, която си ми дала. Абсолютно същата е.

Румънска питка „Слънце”


Продукти: 800 гр. брашно, 250 мл. топло прясно мляко, 125 мл. олио, 2 яйца, 2 пакетчета суха мая на Д-р Йоткер, 1 с.л. захар, 1/2 с.л. сол

За намазване: 1 жълтък, 30 мл. прясно мляко, сусам, 100 гр. разтопено краве масло

Отново ти благодаря за отзивчивостта и съветите за приготвянето на питката.   bouquet Твоите рецепти са ми голяма слабост и съм ти голяма почитателка на кулинарните изкушения, които приготвяш. Съответстват и на моят вкус.

П.П. Пепика, всичко ще отмине. Надявам се бързо. След лошото винаги идва и добро.

# 452
  • Мнения: 22 867
Голямо ровене изрових , ето тоя ефект искам да постигна на първата снимка. Мисля си, ако се опече в по-голяма тава, така както е на първата фотография, може би ще изглежда по-ефектно. На мен горе-долу ми стават като на втората в тавата. Красива е питката! Peace




Снимките са от  руски кулинарен блог

# 453
  • Мнения: 42
Браво,момичета! Страхотни питки  Grinning  Да ви покажа моята новогодишна погача.

# 454
  • Мнения: 148
Ето ме пак момичета и както винаги тук е пълно с вкусни неща.Както бях обещала направих и хляб в машинката от тестото на Пепика,стана страхотен.Изяде се още наобяд и сега съм сложила друг.
Има формата на хляб с вкуса на питка и на конци.Ето и как изглежда:

# 455
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Пепика,чудесна питка. Peace Дано всичко лошо е останало назад,с най-хубави пожелания   bouquet .
Многознаева,браво,много хубава.  bouquet
ditsan,и тук да те похваля,много добре иглежда хлябът ти.Скоро хляб не съм правила,все на питки кара домочадието,но не се и оплаква,де.Имам чувството,че ако сложа продукти за хляб на дълга програма и ще объркам конците.От година някъде все бързата програма съм ползвала.

# 456
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Имам въпрос относно брашното . Днес пратих милото да ми вземе един пакет и въпреки, че получи точни и изрични указания се върна естествено с грешното брашно Crazy Хем си го знам... Брашното е на Велико Търново тип 700. Въпросът ми е мога ли да го използвам за месене и има ли особенности при работа с него.Четох , че от него се прави хляб Добруджа  newsm78

Зависи какво искаш да правиш с това брашно, а и докато не опиташ не може да знаеш. Аз българските брашна не ги зная, но например в Австрия брашно тип 700 е за сладкиши, но аз го ползвам за хляб и хлебчета и ми се получават чудесни, така че опитай и ще видиш може ли или не. На мнение съм, че дори и по една и съща рецепта да се прави нещо и с едни и същи продукти, може всеки път да ти се получават известни разлики, така че опитай и ще знаеш.

# 457
  • Мнения: 335


да се разпиша и аз с една питка по случай днешният празник, съвсем обикновено тесто за хляб, с яйце и мляко замесено и оформено като рулца, но божествено вкусна стана, може би понеже бях в добро настроение
много здраве пожелавам на всички, и много успешни опити в кухнята Simple Smile

# 458
  • Мнения: 9 785
azals, много красива, браво Peace!

# 459
  • Мнения: 293
То шило в торба не стои , нали знаете  Mr. Green Днес ме засърбяха ръцете  и омесих за именния ден на баща ми питка цвете . Още не знае , че ще пътуваме до там и ще го изненадаме , а питката ще е за колегите му в службата , че нали работен ден се пада  Grinning  

Ето я втасала



Изпечена



Отстрани



И пак



Следващия път ще разточа корите 25 см за външния кръг по рецепта беше 22 , но нали съм тома неверни , малко ми се видя и ги направих 30 см и ще ги извия повече.Сбърках при реденето на вътрешния венец и това и личи , но като за пръв път съм доволна от резултата.Пекох в тавата от фурната и докарах ръбчетата на питкатада се открояват.Пипнах и рецептата малко  Blush

125 гр. прясно мляко (наложи се да добавя още 100 , така , че всъщност станаха 225 гр.)
125 гр. кисело мляко
1 с.л. захар
1 с.л. сол
50 гр. разтопено масло
100 гр. олио
2 бр суха мая на д-р Йоткер
3 яйца ( моите бяха много малки , инак бих сложила 2) , като единия жълтък е за намазване.
750 гр. брашно

Мека е като памук и мнго вкусна , чупнах си едно крайче отдолу дане се вижда  Whistling






# 460
  • Мнения: 22 867
kapri_z , чудесна ти е питката, много е красива!Изненадата ще е страхотна!  chef  bouquet

# 461
  • Мнения: 293
labrex , мерси мила  Hug  bouquet Има какво още да се желае , докато придобие вида на онази от снимката в румънския сайт , но поне вървя в правилната посока . Не се надигна много тъй като я разточих прекалено много и стана широка.Ако се вмъкна в онези 22-25 см. мисля , че ще има по - добра визия newsm78 Чудя се дали и маслото не дойде в повече - сложих почти 150 гр. в тестото и после отделно от това мазах с маргарин между блатовете.За вкусното - вкусна е , но дали това не попречи за надигането на питката ? Ох , много въпроси станаха , има и още , но утре, че пак окъснах , а ми се спи  Sleeping

# 462
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Kapri_z, много е красива питката   bouquet.

# 463
  • Мнения: 287
Момичета, още не мога да изразходя храната от празниците и бях решила да не чета темата, но явно няма да стане. Какви красоти само сте сътворили...

Пепика, сигурна съм, че всичко лошо е вече зад гърба ти и сега те очакват само положителни емоции и щастливи моменти Simple Smile.

# 464
  • Разград
  • Мнения: 3 114
azals ,чудесна питка-цвете. Peace
Капри,разкошна питка,много красива.Как добре се открояват пластовете,много ми хареса.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт