Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 8-ма тема

  • 158 276
  • 743
  •   1
Отговори
# 150
  • с трима мъже :)
  • Мнения: 2 828
благодаря ти, Зечова.
Аз от перди две години имам тука копната на компа една пита, Роза се казва. И тя така се завива  Peace

Оххх, много ми харесва тая пита твоята. Направо се влюбих в нея. Точно такава си мечтая да направя. Утре това ми е наред. Че днес правих еклерова торта. (Вече качих сто кила отгоре  Embarassed )

# 151
  • Мнения: 622
Гала, коя еклерова торта прави? Може и на лични.  Flutter

# 152
  • с трима мъже :)
  • Мнения: 2 828
тази, в която си питала и ти  Grinning

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=370889.30

# 153
  • Мнения: 59
Леле, какви красоти сте сътворили!!!

Пепика, питките ти са невероятни! Питам се от де таз фантазия?! newsm78
Зечова, много апетитна питка - удоволствие за окото bouquet
kasier, как изобщо успя да го снимаш този тутманик? Такава вкусотийка се не чака. Simple Smile

Специални поздрави на labrex  bouquet защото благодарение на нейните фокуси от тесто днес занесох
 в детската на сина ми ето това:

Не излезе супер професионално, но децата май се зарадваха.


# 154
  • Разград
  • Мнения: 3 114
kasier ,разкошен тутманик.Цял ден ми е пред очите,а все забравям да те поздравя.  bouquet Hug
Еми,много е интересно,гнездо с пиленца,браво,много оригинално.  bouquet

# 155
  • Мнения: 22 867
Леле, какви красоти сте сътворили!!!

Специални поздрави на labrex  bouquet защото благодарение на нейните фокуси от тесто днес занесох
 в детската на сина ми ето това:
Не излезе супер професионално, но децата май се зарадваха.

emi03, направо са прекрасни, какъв професионализъм търсиш! А щом са харесани от децата - това ти е най-добрият критерий.  bouquet

# 156
  • в моя свят
  • Мнения: 849
Страхотни питки сте показали пак,а тутманика е направо чуден. Peace От мен една не много сполучлива питка крокодил.


# 157
kasier страхотен тутманик,може ли рецептата  Praynig

# 158
  • София
  • Мнения: 1 341




От мнооооого време ви следя и се възхищавам на всички вас!
Пробвала съм да меся, но всичките ми опити са били за "тухларната фабрика"....
Благодарение на честите творения на Лабрекс и хвалбите за тестото на Мах мама се престраших  да се пробвам .
Благодаря на Мах мама за ЧУДЕСНАТА рецепта  и на Лабрекс за куража, който ми вдъхна  newsm51
Ето и моят първи опит с това фантастично тесто:
     


     





Благодаря, че  Ви  има !!!

# 159
  • с трима мъже :)
  • Мнения: 2 828
Зечова, нищо не стана, мила  Cry с моята питка.

Аз искам да посъветвам всички начинаещи, които не са се оттренирали в правенето на питки, да не почват с тази. При мене АМА НИЩО! не стана.

Хиляди проблеми имаше.
Ето, например това:

Като сложих мокрите продукти, в-у тях брашното и в/у тях маята с другите неща - разтворена, забърка се тестото и стана като течност за палачинки. И като се почна едно добавяне на брашно - над 2кг. сигурно сложих. Не знам - от купите го взимах, пресявах, добавях  ooooh!. Защо се получи така?

После, тестото се разделя на топки. Ама колко? И при моето УБИЙСТВЕНО огромно тесто - не знам как не се счупи машината  Tired

Друго, топките като се точат, колко големи трябва да станат и на колко см да са дебели - това хич не го разбирам, и как се прецаках само  ooooh! - аз точа на плота, но той ми е малък, колкото да сложа 2 тенджери - НИКАКВО място нямах, че преточвах хиляди пъти парчетата за всеки нов триъгълник

Обаче тези триъгълници - колко да са големи! Аз като не съм правила и не знам - а и като не съм точила, хептем се озорих щото не мога да уцеля триъгълниците еднакви. И докато претачам сто парчетата наново и наново, тези, дето сложих в тавата, се разтвориха - направо си втасаха. Честно ви казвам, разревах се просто. Тая пита е много трудна, още повече че на мене целия зор ми тръгна от това много тесто, дето се получи!

Разкажете по-подробно какво точно се прави, на Нова година ще я направя с майка ми и сестра ми - майка ще точи, сестра ми ще ми каже за тома как се оформят кифли. Но кажете на колко топки, на колко см. се разтачат топките, колко горе-долу са големи тия триъгълници.

Леле що ми трябваше да се захващам.

Питата изглежда невероятно, но си е за майсторки. С майка ми и сестра ми ще я направя - поне да имам живи учители. Но така, както е публикувана рецептата, не става за начинаещи  Cry

# 160
  • с трима мъже :)
  • Мнения: 2 828
и друго да добавя, като режех триъгълниците - тестото беше жилаво и ге се събираха, та и тях наново доразтачах.
Иначе тестото не беше никак сухо, защото като го извадих то лепнеше, оставаше по ръцете, м/у пръстите ...

# 161
  • Мнения: 622
Гала, споко бе жена, не се шашкай!  Hug
Ще ти кажа аз как правя питка, рецептата ми е почти същата като на Зечова, ето рецептата:
1кг. брашно
2 яйца
2с. л. олио, може и разтопено масло
1ч. ч. кисело мляко
500мл. хладка вода
1с.л. сол
1ч.л. захар
мая

Разтварям си маята в киселото мляко със захарта и си приготвям останалите продукти. Първо сипвам половината вода, добавям олиото, солта. Половината брашно, киселото мляко с маята и пускам да се бърка тестото. Постепенно добавям лъжица по лъжица брашно, вода, брашно вода... Отива ми около кило и двеста- триста грама брашно. Моята машинка е с капацитет 1кг. и допълнително й помагам да меси и бърка с една силиконова бъркалка. Понякога рестартирам машината и пускам да меси още половин час. Разделям тестото на две или на три топки- последният път го разделих на три и много ми хареса резултата. Точа си кората да не е много тънка1, но да не е и дебела, не знам как да ти обясня колко дебела кора трябва да се получи. Мажа с разтопено масло и слагам отгоре втората и третата кора. Определено си трябва по- голяма маса, за да можеш да си разточиш спокойно, без да се притесняваш, че тестото ще ти висне от ръба на масата. След това режа на 16 триъгълника. За да уцелиш триъгълниците да са еднакви- първо режеш на две, след това на четири. Всеки триъгълник разрязваш на още две и после на още две и се получават 16 горе- долу еднакви парчета. Завиваш си на кифлички и си ги редиш в тавата. Аз използвам доста голяма тава, която едва влиза във фурната.  Laughing Мажеш с жълтък или цяло яйце (наскоро ми казаха, че е хубаво да се сложи в яйцето две- три капки оцет, за да не се разтича при мазането), можеш да поръсиш със сусам, оставяш го да втаса във фурната на 50- 60 градуса докато изпълни хубаво тавичката и печеш.  Peace
Никак не е сложно, просто трябва малко практика и спокойствие. Надявам се да съм ти била полезна.  Hug

Ето последната питка, която правих за РД на баба ми и е с три кори.

# 162
  • с трима мъже :)
  • Мнения: 2 828
В момента се пече, но само отгоре изглежда като хората, едното парче го счупих нарочно, и веднага под него питата е живо тесто - сурова! А се пече повече от 30 мин. вече, на 180 градуса я пуснах, с вентилатора, сложих и фолио отгоре, да не гори...

Много леко отчупих едно залче - сурово е, и е кисело. Все си мисля, че маята е много - още като я слагах. Едно кубче мая е 42 гр. Това е много мая за една пита, според мене.

На козунака от оня ден трябваше 15-17 гр. мая.

Любопитко, ти колко мая си сложила - аз се зарадвах като видях, че си пуснала рецепта, викам си - ей сега ще видя дали маята е проблема, но ти си писала само "мая". Колко си сложила?

Любопитко, а къде ти е едната коф.кис.мляко?

# 163
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Гала,незнам защо така се е получило?Два кг брашно е наистина много.Значи,това е пълна доза на тестото,а аз правя половин.Така и съм пуснала рецептата преди време,че е по-нормално количество.Зечова поиска по -голяма питка и затова й дадох рецептата за цяла доза.
Няма да се отчайваш.Тестото става много лесно и лесно се работи с него.И с тестото можеш да правиш каквито си форми искаш,даже само на топки да го оформиш,пак става.Сега ще копна рецептата и ще я постна тук.
Пека без вентилатор.

Рецептата  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg13126239#msg13126239

Разточвам кори с дебелина 4-5 мм.
Виж добре рецептата и дай да видим какво те затруднява.Знам,че ще се справиш.

Последна редакция: пт, 18 дек 2009, 17:10 от max-mama

# 164
  • София
  • Мнения: 1 762
galaUSA , аз съм абсолютна новачка в правенето на пити, но точно по тази рецепта правих вече две питки и станаха чудесни.  Peace Правих ги с половината доза, както е написала Мах мама. Нещо се е объркало, не се ядосвай. Ще стане  Hug

Общи условия

Активация на акаунт