Съкратени по време на майчинство!

• 10 678
  • 22
  •   1
Отговори
# 15
  • СОФИЯ
ИАА е самата заповед за прекратяване на служебното провоотношение. ЗДСл препраща към АПК

ЗДСл

Акт за прекратяване на служебното правоотношение
Чл. 108. (1) (Предишен текст на чл. 108, доп. - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) Служебното правоотношение се прекратява от органа по назначаването с административен акт, който се издава в писмена форма и трябва да съдържа правното основание за прекратяване, дължимите обезщетения и придобития ранг на държавна служба. В случаите по чл. 107, ал. 1, т. 5 се посочват и фактическите обстоятелства, обуславящи обективната невъзможност за изпълнение на служебните задължения.

(2) (Нова - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) При прекратяване на служебното правоотношение, с изключение на случаите по чл. 107, ал. 1, т. 1, 3 и 7, държавният служител запазва ранга си.

ЗАЩИТА СРЕЩУ НЕЗАКОННО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА СЛУЖЕБНОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ

Оспорване законността на прекратяването
Чл. 121. (1) Държавният служител има право да оспори законността на прекратяването на служебното си правоотношение пред органа по назначаването или пред съда чрез органа по назначаването и да иска:

1. отмяна на акта, с който то е прекратено;

2. (отм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г.);

3. обезщетение за времето, през което не е бил на служба поради прекратяването;

4. поправка на основанието за прекратяване на служебното правоотношение, вписано в служебната книжка или в други документи.

(2) Органът по назначаването може и по свой почин да отмени заповедта за прекратяване на служебното правоотношение.

Възстановяване на предишната държавна служба
Чл. 122. (1) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) При отменяне на заповедта за прекратяване на служебното правоотношение от органа по назначаването или от съда държавният служител се възстановява на предишната длъжност, ако се яви в съответната администрация в двуседмичен срок от влизането в сила на административния акт или на съдебното решение.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) По реда на ал. 1 се възстановява на предишната длъжност и държавен служител, чието служебно правоотношение е прекратено по реда на чл. 107, ал. 1, т. 1 поради влязла в сила оправдателна присъда.

(3) (Нова - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) Когато възстановен по реда на ал. 1 държавен служител не бъде допуснат да изпълнява съответната длъжност, той има право и на обезщетение в размер на брутната му заплата от деня на явяването му на работа до действителното му допускане да изпълнява служебните си задължения.

Вписване на промени в прекратяването
Чл. 123. (1) Когато актът за прекратяването на служебното правоотношение бъде отменен от органа по назначаването или от съда, или бъде поправено основанието за прекратяване на служебното правоотношение, настъпилата промяна се вписва в служебната книжка на държавния служител.

(2) Вписването в служебната книжка се извършва служебно.

Глава девета

СПОРОВЕ

Подсъдност

Чл. 124. (1) (Изм. - ДВ, бр. 30 от 2006 г., в сила от 1.03.2007 г. относно замяната на думата "окръжния" с "административния") Споровете относно възникването, съдържанието и прекратяването на служебните правоотношения, както и относно налагането на дисциплинарна отговорност са подсъдни на административните съдилища или Върховния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс в зависимост от органа, издал съответния акт.

(2) Обжалването на актовете не спира тяхното изпълнение.

Имуществени спорове
Чл. 125. Имуществените спорове по този закон се предявяват в 3-годишен срок по общия исков ред.
Безплатно производство
Чл. 126. По производствата по тази глава не се събират държавни такси.

АПК
Чл.61, ал.2 Съобщаването може да се извърши чрез устно уведомяване за съдържанието на акта, което се удостоверява с подпис на извършилото го длъжностно лице, или чрез отправяне на писмено съобщение, включително чрез електронна поща или факс, ако страната е посочила такива.

eli_max явно си уведомена чрез този способ

Чл. 84. (1) Жалбата или протестът се подава в писмена форма чрез административния орган, чийто акт се оспорва, в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересованите лица и организации

# 16
Говорих с всички изброени институции - всички ме отрязаха!!! Просто нямам думи.
От НОИ директно ми казаха, че трябва да си намеря нов работодател, да отработя един ден и да изляза в майчинство, нямало друг начин, защото нямало кой да подаде декларация при тях, че работя!!! За защита - била до първата годинка на детето, после няма яснота, няма закрила и никой не плаща!!! И един вид те подкрепят не особено етичното намиране на Работа, само и само да има кой да пише бумащината...
От Инспекцията по труда ми обясниха ако смятам, че е неправомерно съкращението ми да обжалвам, но в ЗДС няма така или иначе закрила за майките. Обясниха ми също, че в КТ е упоменато за подбора на хора с еднаква длъжност - т.е. остава по-добрия, което отново липсва в ЗДС. За закрила на майките пак НИЩО. Да съм се обърнела към Социалния отдел на общината за ПОМОЩИ !
Какво ще ме посъветвате, дали телевизията ще е заинтересована от такава абсурдна неуредица?

# 17
Здравей Eli max!

Аз също съм една от съкратените майки и имам огромното желание да ти бъда от някаква помощ, тъй катох аз вече минах по този път НОИ БОРСА и т.н
Първо -  при подписване на заповедтта от твоя страна трябва задължително да сложиш под подписа си , че си запозната на този ден в който подписваш! за да може от тоденя на подписа да текат двете седмици срок в който можеш да обжалваш. Моята колежка, която също е съкратена по време на майчинство вече е подала жалба и ще ги съди.
Второ - Наистина е най-добре да си намериш фиктивен работодател за да можеш да си получаваш майчинството от НОИ докато детето не навърши 2 годинки. В противен случай отиваш в борсата по труда където сумата ще бъде по-малка и не се знае за колко месеца, защото това зависи от трудовият ти стаж/ако имаш над 10 години ще ти изплащат обезщетението 9 месеца например/.
Трето - мисля, че в твоя случай е задължително провеждането на подпор при съкращение, защото има и друг с такава длъжност, за това мой съвет е наистина да обжалваш, консултирай се с адвокат. Ако искаш мога да попитам моята адвокатка ако нямш тякъв.
Четвърто - една от майките във форума е е взела присърце нашия проблем и пуснала имейл до Бтв и в този смисъл искам да те попитам дали можем да разчитаме и на теб ако проявят интерес от медията. Аз разбира се НЯМА да оставя нещата така дори и да не проявят интерес от БТВ в друга медия НО ТРЯБВА ДА ИМА ГЛАСНОСТ В ОБЩЕСТВОТО, трабва да се подкрепяме всички майки и силнсо се надявам и други да се включат, защото сама разбираш, че не мога да кажа : "Аз съм съкратена майка, ами чух че има и други..." за сега сме две, надявам се с теб да станем три и да се подкрепим, нека се разбере в каква държавица живеем и как забиват ножа в гърба на онези които увлечават раждаемостта в нея!

# 18
За съжаление нени очаква нищо добро с тази ""финансова криза"" или ще ни съкратят или фирмата обявява  фалит и ние отново не знаем какво става с нас. Плащах си допълнително осигуровки за да вземам по-голямо майчинство а сега като разбрах. че фирмата ще обявява несъстоятелност незнам какво ще става. това не стига но и от 2месеца и майчинство нямам преведено/ или по-точно болничен защото бебчето е на 5месеца/. Може би те така разбират ""насърчаването"" на семействата да имат по-вече от едно дете.

# 19
  • Пловдив
мамана три деца ,ако фирмата обяви фалит,ти ще си получаваш обезщетението до края на 410 я ден.След това намери фирма,която да те назначи.Отработваш един ден фиктивно и излизаш в майчинство до 2 г на детето.
Пиши мейл на НОИ,за да види какъв е проблема с болничния.Предполагам,че не си попълнила декларацията

# 20
Мили момичета, след като попрочетох малко закони излезе следното:
Чл. 63. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г., бр. 70 от 2004 г.) Държавният служител има
право да ползва и отпуски за временна неработоспособност, за бременност, раждане и
осиновяване, за отглеждане на малко дете, за кърмене и хранене на малко дете, при
смърт или тежко заболяване на родител при условията, по реда и в размерите,
предвидени в чл. 162 - 167а от Кодекса на труда.
Едностранно прекратяване от органа по назначаването с предизвестие
Чл. 106. (1) Органът по назначаването може да прекрати служебното
правоотношение с едномесечно предизвестие в следните случаи:
1. при закриване на администрацията, в която е назначен държавният служител;
2. при съкращаване на длъжността;
3. (отм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г.);
4. (отм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г.);
5. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) при придобито право на пенси
Чл. 107б. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2003 г., изм., бр. 24 от 2006 г.) (1) Органът по
назначаването може да прекрати служебното правоотношение с държавна служителка,
която ползва отпуск за бременност и раждане, само на основание чл. 106, ал. 1, т. 1 .
(2) Органът по назначаването не може да прекрати служебното правоотношение
на основание чл. 106, ал. 1, т. 2 с държавна служителка, която е бременна.
Прекратяването в този случай се допуска, ако има друга подходяща длъжност в същата
администрация и служителката откаже да я заеме.

И мога ли аз да питам тия идиоти от Министерство на икономиката, къде точно прочетоха, че имат право да съкращават майки, като чл.63 прави директна отпратка към Кодекс на труда, където определено пише, че НЯМАТ право да съкращават докато жената е в отпуск (независимо какъв - спомнете си случката в Габрово, където Инспекция по труда погна работодател, защото е съкращавал работници в отпуска). А също така да ги питам малоумниците къде прочетоха в Закон за държавния служител, че може да съкращават майки в отпуск??????? Щото доколкото виждам в  чл.107б пише само, че не могат да съкращават бременни (освен ако не се закрие цялата администрация, което и невъзможно) и никъде не пише, че могат да съкращават майки в отпуск - ЕЙ ТЪПАНАРИ ТАКИВА - целия ви отдел ТРЗ плаче за смяна. Дано ви осъдят за ужасно много пари.(в крайна сметка трудовите дела са безплатни за физическите лица)

Ели Макс - не вярвай на служителите от НОИ. Заради тяхната некомпетентност, едва спасих фирмата от ревизия по ТРЗ. Там работят некадърници и връзкари - особено на първи етаж. А най-прости са ония, дето трябва да ти дават консултации.

# 21
  • СОФИЯ
Den4o, именно от цитираните разпоредби на ЗДСл е видно, чл.63 се отнася само до условията, реда и размерите на отпуските. Закрилата по чл.107б, ал.1 е само за тези, к ползват отпуск за бременност и раждане, а не и за тези, к ползват отпуск за отглеждне на дете до 2г. възраст. А ал.2 касае само бременните.

# 22
И все пак - в ЗДС пише, че МОЖЕ да се съкрати бременна и майка на дете до 1 година само при закриване на цялото предприятие. И
че НЕ МОЖЕ да се съкрати бременна при съкращаване на длъжността. Това означава ли, че при съкращаване на длъжността може да се съкратят всички останали, без изрично да е упоменато? И кога въобще се намесва КТ за такива неуредени случаи?

Мама Сання, благодаря отново за информацията!

Денчо, и да вярвам и да не вярвам на НОИ е факт, че няма да си мръднат пръста! Все още недоумявам как могат да подстрекават майките да сключват фиктивни договори за работа... нали уж сме в Европа и не трябва да има такива неща.

Общи условия

Активация на акаунт