Как да научим децата да пишат правилно трудните думи?

• 12 927
  • 21
  •   1
Отговори
Знам, че това не е образователен форум, но ми се иска да помоля за практически съвети как да научим децата си да пишат правилно трудните думи. Не знам да има подобно помагало - ако някой знае, моля да сподели.

Под трудни думи имам предвид такива, за които не важат елементарните правила за проверка (молив - моливи или по корена на думата) и за да е сигурен човек, трябва да отваря речник. Например, предизвикалата толкова спорове през лятото "донемайкъдеси" - така и не разбрах как трябва да се пише и как човек да я запомни, за да не отваря речник.

Аз все се замислям, като пиша "именник" и "рожденик" в коя се удвоява Н и в коя не, защото "Имен ден" и "Рожден ден" са с еднакви окончания, но на някой май му е хрумнало, че именник идва от "именен", а не от "имен". И сега не съм сигурна дали съм ги написала правилно . Споделете, ако имате хитринки и други подобни думи, където не е въпрос на правила, а на решенията на учЕните от БАН.

# 1
  • София
Единствената хитринка е наизустяване май.
Пък това, че "именник" се пише с двойно "Н" сега разбирам... наистина ли? Rolling Eyes

# 2
Пък това, че "именник" се пише с двойно "Н" сега разбирам... наистина ли? Rolling Eyes

Така е - правилно съм написала "именник" с двойно Н - тази седмица видях такъв въпрос в тест по БЕЛ за седмокласници.

Иначе с второкласничката вчера запънах на домашното, защото бяха дадени картинки, да се напише думата под картинката и да се напише дума за проверка. Е, с коя дума проверяваме "тетрадка" newsm78 - още не мога да измисля.

Може би един списък с подобни думи за "запаметяване" също би ни бил полезен.

# 3
  • София
Тъй като по произход не съм българка, на мен също така ми е много полезна темата. За щастие сме случили с госпожата (в занималнята обаче, да не помислите, че в уч-щето), под чието ръководство дъщеря ми подготвя перфектно домашните, защото специално по български аз бих я объркала.
За мен неразбираемо как една и съща дума може да се пише по различен начин в преводи на филми, например. Говоря за "воин". Аз съм сигурна, че е се пише така, но колко пъти съм срещала "воЙн". Даже съм водила и виртуален спор, но след като някой ми беше извадил статия от Уикипедия, че са позволени и двата варианта, млъкнах. Не че Уикипедия е някакъв гарант за истината, но не намерих други аргументи...

# 4
  • Sofia
Темата ще ми бъде много полезна, защото имам първокласничка и тепърва ще се срещаме с тези трудности с правилното изписване на някои думи, с проверките. Наистина при някои думи проверката е с множествено число, но други думи според мен трябва да се запомнят, което става с много упражнения, диктовки и четене на книги може би.

Последна редакция: нд, 13 дек 2009, 14:38 от ivben

# 5
Темата ще ми бъде много полезна, защото имам първокласничка и тепърва ще се срещаме с тези трудности с правилното изписване на някой думи, с проверките. Наистина при някой думи проверката е с множествено число, но други думи според мен трябва да се запомнят, което става с много упражнения, диктовки и четене на книги може би.
Абсолютно вярно! Има някои хитринки, но упражняването, диктовките и особено четенето са много важни. Гледайки поста ти, ще спомена едно правило - няма дума в българския език, която в множествено число да завършва на Й. Peace
От втори клас ще започнат постепенно да учат начините за проверка на правописа, но има думи, които просто трябва да запомнят как точно се пишат.

Последна редакция: нд, 13 дек 2009, 10:46 от Анонимен

# 6
  • Sofia
Гледайки поста ти, ще спомена едно правило - няма дума в българския език, която в множествено число да завършва на Й. Peace

Embarassed да права си. Peace

# 7
Начинът е - тренировка.Няколко пъти писане на думата и заизустяване,както при чужд език.

# 8
Научаване на няколко прости правила + запомняне на тези, за които няма правило + задължително четене на много книги.
Тези "трудни" думи нито са толкова много, нито са толкова трудни.
Я си представете какво им е на англичанчетата  Joy

# 9
  • София
Правопис се усвоява с много четене.

# 10
Тъй като по произход не съм българка...

Майтапиш се, нали?
Ако наистина не си българка и пишеш толкова вярно, ти свалям шапка. Респект!  bouquet
Воин и войн са дублетни форми - и двете са правилни според правописния речник.

# 11
  • София
Благодаря.  Rolling Eyes
Не съм наистина. От всичките ми роднини само децата ми са с български произход.  Mr. Green

Благодаря за "воино-война", вече ще знам и това, макар че повече ми допада "воИн".  Laughing

# 12
Правилния  правопис и аз мисля, че се учи с много четене на книги  и диктовки  Peace

# 13
  • софия
Много полезна темичка. Включвам се , защото наесен ми предстои първокласничка. На този етап се опитва да чете табели по магазините. Много грешки има по тях. #Crazy.

# 14
С четене на книги. Думите влизат в главата. Дъщеря ми чете много и приятно съм се изненадвала, че знае правописа на трудни думи.

Общи условия

Активация на акаунт