Математически турнири - 3

• 75 649
  • 733
  •   1
Отговори
# 255
Похвала за страхотната тема.  Аз също подготвям четвъртокласник, и мисля, че линка към новия сайт ще ми е много полезен. Благодарна съм на всички съпричастни и помагащи момичета на хлапетата дето се опитват да излязат от статуквото на посредствеността на началното образование. Благодарна съм на школата в която се подготвя синът ми, защото тя му дава всичко тези необходими знания нужни при кандидатстване и непознати за учебниците на Просвета. В същото време съм недоволна от ниското ниво на подготовка в училище. Всички мами на моя хал знаят колко е трудно да надграждаш ниво без грам помощ от училището. Разбира се, има и училища с различен подход към математиката, и е нелепо да се съревновават деца на една възраст, уж еднакво изучаващи един и същ материал, а в крайна сметка едните са с надградено ниво още от училище, а другите се мъчат да ги настигнат с уроци и извънкласни занимания. Това е нещото дето ме мъчи и ме кара да се ядосвам на тъпата учебна система.

# 256
Разбира се, има и училища с различен подход към математиката, и е нелепо да се съревновават деца на една възраст, уж еднакво изучаващи един и същ материал, а в крайна сметка едните са с надградено ниво още от училище, а другите се мъчат да ги настигнат с уроци и извънкласни занимания. Това е нещото дето ме мъчи и ме кара да се ядосвам на тъпата учебна система.

Системата не е тъпа. Не всички деца харесват математиката, не на всички деца математиката им се удава и съответно далеч не всички деца могат да понесат натоварването в математическите училища. Затова в обикновените училища математика се учи до някакъв образователен минимум, а в математическите училища се надгражда нагоре от този минимум. Респективно този, който иска да участва в състезания, или трябва да влезе в математическо училище или да наваксва с уроци и извънкласни занимания. Но не можеш да изискваш всички училища да наблягат на математиката като в МГ, защото ще настанат бунтове. Не можеши да искаш и задачите за състезания да са на нивото на обикновените училища. Та системата си е добра - за всеки според желанията и нуждите. Просто вие не сте се усетили навреме да се запишете в МГ или пък имате други приоритети, но тогава пак системата не ви е виновна.

# 257
Но не можеш да изискваш всички училища да наблягат на математиката като в МГ, защото ще настанат бунтове. Не можеши да искаш и задачите за състезания да са на нивото на обикновените училища. Та системата си е добра - за всеки според желанията и нуждите. Просто вие не сте се усетили навреме да се запишете в МГ или пък имате други приоритети, но тогава пак системата не ви е виновна.

А според мен въпросът не е дали родителите "ще се усетят" навреме или не, а това, че освен в МГ няма възможност дете с интерес към математиката да се запише, примерно, в кръжок. Доколкото знам в 107-о училище има някаква школа, но записването в нея не зависи само от желанието и струва някакви сериозни пари (не знам колко са, цитирам позната от миналата година - такава беше нейната преценка тогава). Та, къде са кръжоците и извънкласните занимания по математика, за които училищата могат да кандидатстват за финансиране по програмите за присъединяване на ЕС и парите се дават доста либерално. Аз поне не съм чула за такива кръжоци в училищата, които иначе се водят елитни в София и където за записване на първокласници се вият опашки.

# 258

А според мен въпросът не е дали родителите "ще се усетят" навреме или не, а това, че освен в МГ няма възможност дете с интерес към математиката да се запише, примерно, в кръжок. Доколкото знам в 107-о училище има някаква школа, но записването в нея не зависи само от желанието и струва някакви сериозни пари (не знам колко са, цитирам позната от миналата година - такава беше нейната преценка тогава). Та, къде са кръжоците и извънкласните занимания по математика, за които училищата могат да кандидатстват за финансиране по програмите за присъединяване на ЕС и парите се дават доста либерално. Аз поне не съм чула за такива кръжоци в училищата, които иначе се водят елитни в София и където за записване на първокласници се вият опашки.

Мисля, че СИП-овете могат да заместят кръжоците, но няма интерес към това и затова тази форма на обучение запада. Децата масово не искат да остават след училище за да си доучват. Иначе даскалите би трябвало да са мотивирани да водят СИП за да си запълнят часовете. Освен това най-добрите математици отиват в МГ или в курсовете на МГ (които са най-близо до описваното от теб, но са платени) а останалите нямат желание да ги "измъчват" с трудни задачи. Така един кръжок по-скоро би бил допълнителен час за овладяване и доучване на училищния материал. Което пак не е лошо,но не е това, за което говорим. 
Що се касае до "елитните" начални училища за първокласници - те са продукт на родителски амбиции и истерия. И за да си запазят имиджа и от там "клиентите" се стараят да угаждат на родителите, а това някак не се вписва в идеята за елитарен кръжок, където 10 деца ще вървят напред, а останалите ще подсмърчат, а майките им ще трябва да се изправят пред следната дилема- дали да приемат, че детето им няма особено дарби или да атакуват подлите учители, които мразят детето им и нарочно потискат таланта му за да наложат друго дете с връзки. Не си ли виждала сама, че на родителска среща поне 50% от родителите роптаят дори срещу стандартния материал, че бил много тежък и дечицата се преуморявали? А представи си какво ще е, ако има кръжок таргетиран към високи математически постижения newsm48
И доколкото имиджа на училището зависи от доволните родители не се правят такива експерименти. Впрочем да ти е правило впечатление, че супер елитните училища наблягат все на изкуства и творчески дух (които не могат да се измерят и е лесно да внушиш на родителите колко добре се развива хлапето), а не на математиката (където съвсем обективно се оценява кой какво може).?

# 259
Има и курсове.

# 260
  • София
Тъй като вече писах за двусмислената задача за първолаците на КМС, ще ви копирам и какъв отговор получих от г-н Данков:

"Davam vi oficialnia otgovor na avtora:
"Ako vnimatelno izmerite stranite na 'kwadratcheto' shte vidite che
stranite ne sa ravni i tova e pravoygylnik. Taka che zadachata e korektna.
Tova e chast ot systezatelnia element".
Ot formalna gledna tochka naistina tam e nachertan pravoygylnik.
Pozdravi
Dobri Dankov"

нямам какво да кажа...

# 261
Тъй като вече писах за двусмислената задача за първолаците на КМС, ще ви копирам и какъв отговор получих от г-н Данков:

Pozdravi
Dobri Dankov"

нямам какво да кажа...

До същия извод относно измерването на страните стигнах и аз и съм го описала по-назад в темата. Но също така писах и, че разликата е около милиметър, мерна единица, която не се изучава в първи клас.

# 262
Разбира се, има и училища с различен подход към математиката, и е нелепо да се съревновават деца на една възраст, уж еднакво изучаващи един и същ материал, а в крайна сметка едните са с надградено ниво още от училище, а другите се мъчат да ги настигнат с уроци и извънкласни занимания. Това е нещото дето ме мъчи и ме кара да се ядосвам на тъпата учебна система.

Системата не е тъпа. Не всички деца харесват математиката, не на всички деца математиката им се удава и съответно далеч не всички деца могат да понесат натоварването в математическите училища. Затова в обикновените училища математика се учи до някакъв образователен минимум, а в математическите училища се надгражда нагоре от този минимум. Респективно този, който иска да участва в състезания, или трябва да влезе в математическо училище или да наваксва с уроци и извънкласни занимания. Но не можеш да изискваш всички училища да наблягат на математиката като в МГ, защото ще настанат бунтове. Не можеши да искаш и задачите за състезания да са на нивото на обикновените училища. Та системата си е добра - за всеки според желанията и нуждите. Просто вие не сте се усетили навреме да се запишете в МГ или пък имате други приоритети, но тогава пак системата не ви е виновна.

# 263
Освен това ако разликата е в милиметър нека не забравяме и наличието на допустими грешки в средствата за измерване. Ние имахме такъв ъгломер, например. За линия това е също толкова възможно. Ако са искали да представят правоъгълник, то е било редно да има по- явно различие в размера на страните.

# 264
Но как бих могла да зная един първолак какво го влече?  Ако детето проявява интерес и има отношение към предмета, класната естествено ще ме насочи-но не към кръжок, СИП или нещо към училището, а към курсове където то попада  сред S=V.T, задачи отзад на пред,  геометрия с лица на сложни фигури и съвсем естествено задава въпроса-защо не уча това в клас? И още нещо, което забелязах когато започнахме да се подготвяме "извънкласно"-има деца от други училища с надградено ниво в рамките на учебния процес-не са специализирани, просто учителката е с интереси в тази област и ги подготвя по-обширно. Тогава се зачудих-защо е толкова объркано всичко-уж всички са в 4 клас, всички учат един материал, а в един момент са различно подготвени

# 265

Мисля, че СИП-овете могат да заместят кръжоците, но няма интерес към това и затова тази форма на обучение запада. Децата масово не искат да остават след училище за да си доучват.
Цитат

Ако детето има за цел кандидатстване след 4 клас, и ако знае, че тези занимания след учебно време ще му помогнат, защо мислите, че няма да иска да остане и да си "доучва"? Струва ми се, че училището май няма интерес да подготвя кадри дето ще загуби. С тази система на делегиран буджет всяко дете им носи пари, а всяко отиващо си-обратното.

# 266

Мисля, че СИП-овете могат да заместят кръжоците, но няма интерес към това и затова тази форма на обучение запада. Децата масово не искат да остават след училище за да си доучват.
Цитат

Ако детето има за цел кандидатстване след 4 клас, и ако знае, че тези занимания след учебно време ще му помогнат, защо мислите, че няма да иска да остане и да си "доучва"? Струва ми се, че училището май няма интерес да подготвя кадри дето ще загуби. С тази система на делегиран буджет всяко дете им носи пари, а всяко отиващо си-обратното.

Ако детето ще кандидатсва след 4 клас има само два начина да бъде подготвено - курсовете в СМГ или частен учител. Като според мен вторият вариант не е препоръчителен, защото ако детето не успява да се движи в крак с другите деца в курса, то значи математиката не му е "в кръвта" и дори частният учител да успее да го напомпа за изпита после ще има проблеми. СИП-ове и амбицирани учители не могат да свършат работа. Децата (и родителите) с желание да кандидатстват след 4 клас го знаят много добре.

Относно по-горните ти постове:
- Състезанията по математика не са върху материала от училище, а от надграден материал. Т.е. пак си е същият, но с по-разширено приложение и някои трикове, неизучавани в училище. Няма начин този материал да се учи в задължителния курс - вече писах защо.
- Курсове за първокласници по принцип май няма. В първи клас и родителите са достатъчни. В СМГ почват от 3 клас и който се запише на време няма проблеми.

# 267

Pozdravi
Dobri Dankov"

нямам какво да кажа...

Няма какво да казваш. По-добре запомни и включи в списъка с капани за в бъдеще. На състезания и изпити често дават такива капани - отговор с вярна цифра, но грешна мерна единица, или ако верният отговор е "В", то трябва да се огради варианат С, а децата ограждат вариант В, прекалено сложна изчислителна задача с цел "изяждане на времето", заплетени условия и пр.

# 268
  • Sofia
Привет  bouquet
Бихте ли ми казали откъде мога да намеря отговорите за 8 клас от коледното състезание?
Благодаря предварително

# 269
Привет  bouquet
Бихте ли ми казали откъде мога да намеря отговорите за 8 клас от коледното състезание?
Благодаря предварително
http://www.slaveykov.com/subcategories.php?catid=6849

Общи условия

Активация на акаунт