Математически турнири - 3

• 75 698
  • 733
  •   1
Отговори
# 270
Привет  bouquet
Бихте ли ми казали откъде мога да намеря отговорите за 8 клас от коледното състезание?
Благодаря предварително

Ще ти ги пратя, защото не помня от къде ги свалих.

# 271
  • В офиса
Тъй като вече писах за двусмислената задача за първолаците на КМС, ще ви копирам и какъв отговор получих от г-н Данков:

"Davam vi oficialnia otgovor na avtora:
"Ako vnimatelno izmerite stranite na 'kwadratcheto' shte vidite che
stranite ne sa ravni i tova e pravoygylnik. Taka che zadachata e korektna.
Tova e chast ot systezatelnia element".
Ot formalna gledna tochka naistina tam e nachertan pravoygylnik.
Pozdravi
Dobri Dankov"

нямам какво да кажа...

Няма какво да казваш. По-добре запомни и включи в списъка с капани за в бъдеще. На състезания и изпити често дават такива капани - отговор с вярна цифра, но грешна мерна единица, или ако верният отговор е "В", то трябва да се огради варианат С, а децата ограждат вариант В, прекалено сложна изчислителна задача с цел "изяждане на времето", заплетени условия и пр.

Чуваш ли се какви глупости пишеш.
Първо, формално погледнато, децата се учат да мерят с линийка след състезанието (в нашето у-ще, което върви много бързо по материала, миналата седмица започнаха)
Второ, пак формално погледнато, децата в първи клас не работят с дроби  Laughing Нито във втори, нито в трети. Т.е. няма как да знаят, че 1.8 см е различно от 1.7 см.
Трето, ти наистина ли мислиш, че това е съзнателно заложен "капан". Очевадно е, че това е опит (неуспешен) за замазване на гафа.
Но такова отношение е меко казано несериозно.

ПП "прекалено сложна изчислителна задача с цел "изяждане на времето"" - да знаеш, че щом детето започне да решава задачата и стигне до безумно сложни преобразувания, то е подходило по грешен път, или е направило техническа грешка. Няма по-сигурен критерий. Хубавите задачи имат винаги елегантно и кратко решение.

# 272
Второ, пак формално погледнато, децата в първи клас не работят с дроби  Laughing Нито във втори, нито в трети. Т.е. няма как да знаят, че 1.8 см е различно от 1.7 см.
Във трети клас вече правят тази разлика, защото изучават мерната единица милиметър, но дори там при чертежите няма подобни микроскопични разлики. От доста време се занимавам с математика и единственото, което ме накара да измеря страните на " квадратчето" беше факта, че задачата е от групата на най-трудните, т. е. вероятно има някаква уловка. И пак ще кажа, ако ми дадат само тази задача, без да знам за колко точки е и без да имам опит от състезания и аз бих броила квадратчета.

# 273

Чуваш ли се какви глупости пишеш.
Първо, формално погледнато, децата се учат да мерят с линийка след състезанието (в нашето у-ще, което върви много бързо по материала, миналата седмица започнаха)
Второ, пак формално погледнато, децата в първи клас не работят с дроби  Laughing Нито във втори, нито в трети. Т.е. няма как да знаят, че 1.8 см е различно от 1.7 см.
Трето, ти наистина ли мислиш, че това е съзнателно заложен "капан". Очевадно е, че това е опит (неуспешен) за замазване на гафа.
Но такова отношение е меко казано несериозно.

ПП "прекалено сложна изчислителна задача с цел "изяждане на времето"" - да знаеш, че щом детето започне да решава задачата и стигне до безумно сложни преобразувания, то е подходило по грешен път, или е направило техническа грешка. Няма по-сигурен критерий. Хубавите задачи имат винаги елегантно и кратко решение.

-  Не мисля, че пиша глупости. Не мисля също така, че е гаф. По простата причина, че преди 3-4 години, коато щерката е решавала подобни задачи, пак имаше такива капани. Ако беще гаф не вярвам да си го повтарят редовно. Нямаше и да има деца с вярно решение, а то има - явно те са се готвили с подобни задачи. А това какво и кога се учели да мерят децата в училище няма много общо със състезанията. Състезанията не са по материала от училище. И ако дете иска да спечели състезание се очаква да умее да оценява дължини и без да е учило дроби. Най-малкото може да брои милиметрите, а не сантиметрите.

- Предостатъчно опит сме натрупали вече със състезания и знам за какво говориш. Обаче това не важи за изпитите за АК например, а аз говорих  за "състезания и изпити". Там нещата са направени така, че практически никой не може да реши 100% от задачите, защото основният проблем е времето и на задача се полагат само по няколко минути. И в тази ситуация подходящ капан е задача, изискваща десетки минути сметки. Причината - изпитът в АК не оценява САМО познания по математика, а и стратегия, умение за съсредоточаване, работа под стрес и пр.
Също така аз не бих се осмелил да пиша ВИНАГИ за подобни неща. Има и задачи, които си искат техника и сложни преобразувания. Да не говорим, че елегантният начин за решаване на задача е въпрос на вдъхновение, дето я дойде, я не. А техниката работи винаги.

# 274
  • София
Някойси , ти мислиш , че децата дали правилен отговор са мерили с линийка, видяли са, че това е правоъгълник, на който едната страна е с по-малко от милиметър по-дълга от другата(вкарах задачата в Аutocad и премерих точно)и тогава са дали правилния отговор  hahaha Завиждам ти на въображението.

# 275
Някойси , ти мислиш , че децата дали правилен отговор са мерили с линийка, видяли са, че това е правоъгълник, на който едната страна е с по-малко от милиметър по-дълга от другата(вкарах задачата в Аutocad и премерих точно)и тогава са дали правилния отговор  hahaha Завиждам ти на въображението.
Twisted Evil

Не, не мисля така Peace. Мисля, че децата с подготовка знаят, че в математиката, независимо от това кое как изглежда на чертежа, един правоъгълник е квадрат само тогава, когато това е казано в условието. В сборниците има доста задачки с подобни капани и парените откашата си го знаят. А разликата от само един милиметър е дадена хем за да щракне капанът, хем за да не може някой да протестира после, защото обективно погледнато имаме правоъгълник Twisted Evil

# 276
  • София
Twisted Evil

Не, не мисля така Peace. Мисля, че децата с подготовка знаят, че в математиката, независимо от това кое как изглежда на чертежа, един правоъгълник е квадрат само тогава, когато това е казано в условието. В сборниците има доста задачки с подобни капани и парените откашата си го знаят. А разликата от само един милиметър е дадена хем за да щракне капанът, хем за да не може някой да протестира после, защото обективно погледнато имаме правоъгълник Twisted Evil

отново грешиш, защото първокласниците нямат написани условия на задачите, а само картинка, така, че остава варианта с измерването...

както и да е , знам че образователната система запада, мислех си , че поне на разни състезания е останало някакво ниво и контрол, особено в математиката като точна наука, но явно и това не е така...

# 277
[ Мисля, че децата с подготовка знаят, че в математиката, независимо от това кое как изглежда на чертежа, един правоъгълник е квадрат само тогава, когато това е казано в условието.
Хайде да ни покажеш с картинки как се казва в условието, че един четириъгълник е квадрат, защото при първи клас няма писмени условия. А иначе си абсолютно прав. Дори на Австралийското кенгуру изрично е упоменато, че чертежите не са точни.
Тинкърбел, много сладък лаф:" Ти чуваш ли се какво пишеш..." Joy Joy Joy

Последна редакция: вт, 22 дек 2009, 14:55 от Анонимен

# 278
[ Мисля, че децата с подготовка знаят, че в математиката, независимо от това кое как изглежда на чертежа, един правоъгълник е квадрат само тогава, когато това е казано в условието.
Хайде да ни покажеш с картинки как се казва в условието, че един четириъгълник е квадрат, защото при първи клас няма писмени условия.

E, нямам идея. Но не е казано и че е квадрат, та остава принципното положение. По принцип моята идея е, че в 1 клас не трябва да има състезания. Може пък спомените ми да са от сборници за 2 клас? Все пак много време мина.  Но не това е важното. Важното е, че от дадената случка някои ще си вземат поука и ще натрупат опит, а други ще обвиняват живота, вселената и всичко останало.

# 279
  • Sofia
Аз също съм убедена, че е допуснат гаф и поради тази причина, съм казала на дъщеря ми ,че просто са я "порязали"... Не ми се ще за вбъдеще, вместо да си решава задачите, да мери дали дадена фигура е с половин милиметър разлика в страните, а и съм сигурна, че на сериозни състезания такива смешни извинения няма да има.
Интересно ми е родителите на децата решили задачите по другия начин, дали няма все пак да им обърнат внимание, че може би верният отговор е друг...?

# 280
  • Варна
Това си е абсолютен гаф на съставителите на задачите, които явно нямат доблестта да си признаят грешката. Но не обвинявайте родителите на децата, които са броили фигурите като правоъгълници - нито децата са виновни, нито родителите. Важното е да се запази желанието на децата да участват и труда им рано или късно ще даде резултат.  Peace

# 281
Може ли някой да ми каже има ли награждаване при "Черноризец Храбър" . Попрочетох темата- видях, че са наградили участниците в Софиския турнир, видях също , че и на Коледното има обявено награждаване на победителите...А за Черноризец Храбър никъде не се споменава???

# 282
  • Sofia
Това си е абсолютен гаф на съставителите на задачите, които явно нямат доблестта да си признаят грешката. Но не обвинявайте родителите на децата, които са броили фигурите като правоъгълници - нито децата са виновни, нито родителите. Важното е да се запази желанието на децата да участват и труда им рано или късно ще даде резултат.  Peace
О, аз въобще не обвинявам нито родителите, нито децата. Но ако моето дете беше посочило като отговор 3, щях да и обясня, че всъщност верният отговор е 2 за да не допукска подобна грешка в бъдеще. Защото, както писах по-рано, съм убедена, че едва ли на по-сериозни състезания ще пробутват подобни евтини обяснения.

# 283
Може ли някой да ми каже има ли награждаване при "Черноризец Храбър" . Попрочетох темата- видях, че са наградили участниците в Софиския турнир, видях също , че и на Коледното има обявено награждаване на победителите...А за Черноризец Храбър никъде не се споменава???

Obadete se v u4ilisteto, kudeto ste se javjavali. Nie se javihme v SMG i tam ni pokaniha edna subota, za da ni dadat  nagradata. Ot drugo u4iliste sme.

Sorry za latineza.

# 284
Тъй като вече писах за двусмислената задача за първолаците на КМС, ще ви копирам и какъв отговор получих от г-н Данков:

"Davam vi oficialnia otgovor na avtora:
"Ako vnimatelno izmerite stranite na 'kwadratcheto' shte vidite che
stranite ne sa ravni i tova e pravoygylnik. Taka che zadachata e korektna.
Tova e chast ot systezatelnia element".
Ot formalna gledna tochka naistina tam e nachertan pravoygylnik.
Pozdravi
Dobri Dankov"

нямам какво да кажа...

До същия извод относно измерването на страните стигнах и аз и съм го описала по-назад в темата. Но също така писах и, че разликата е около милиметър, мерна единица, която не се изучава в първи клас.

А не мислите ли, че става въпрос за ОКОМЕР? Въпреки, че такава малка разлика в милиметри трудно се забелязва. Не мислите ли, че не става въпрос за имерване с линийка или що е то "мм", а просто за добре развик окомер. Да може на око да прецени кое е квадрат и кое правоъгълник. И разбира се разликата трябва да е малка, иначе е очевидна и няма състезателен характер, а само измерване на " зная ли разликата между квадрат и правоъгълник"

Само питам, де. Може и да не съм права

Общи условия

Активация на акаунт