Математически турнири - 3

• 75 558
  • 733
  •   1
Отговори
# 525
Мерси, Дидева.
А-ха, а тези са "различими"... каквото и да значи това.

# 526
  • София
Много ми хареса тази задача -13та Simple Smile. Мисля че е написана добре, условието  е точно, а от децата се очаква да се сетят защо са "неразличими". Не е лесна, но нали е състезание - трябва да има предизвикателства за всички.

Понеже по-рано писах в темата по-повод подсказването, искам да се похваля, че този път нямаше такива неща (поне не сме забелязали)  Grinning.

Последна редакция: пн, 22 мар 2010, 15:08 от Елл

# 527
Здравейте, мами,

и ние с големият ми син тази година се включихме на "Европейското кенгуро". Той е във втори клас.
Задачите, признавам си, ни дойдоха трудни - и на двамата Sad -обаче, не се сърдим на никого и не се отчайваме....
Важно е участието Simple Smile

Издразни ме един факт и за това реших да пиша тук. Синът ми се яви в 107 СОУ (тъй като нашето училище, както обикновено, не участва Sad ). Състезанието започна в 11ч. В 11:45 дойде една госпожа със сина си, която се разблъска по вратата да го пуснат!!!!!!!
Отвориха им и го пуснаха (беше повече от очевидно, че жената, която отвори се познаваше с майката), когато децата започваха да излизат.

Тъй като аз изпротестирах - смятам, че часът за старт на състезанието е за всички и не е редно да пускат толкова късно... Госпожата спокойно ми заяви, че синът и до преди малко е бил на олимпиада по физика?! и трябва да влезе по-късно на Кенгурого...

Какво е вашето мнение за случката?

Аз лично съм върло против - в крайна сметка, децата да се учат и на приоритети - нека избере на кое състезание се явява.... Не може мама да му подготви задачите за второто състезание и да го бута и там....

Поздрави на всички с настъпилата пролет Simple Smile

# 528
  • София
Издразни ме един факт и за това реших да пиша тук. Синът ми се яви в 107 СОУ (тъй като нашето училище, както обикновено, не участва Sad ). Състезанието започна в 11ч. В 11:45 дойде една госпожа със сина си, която се разблъска по вратата да го пуснат!!!!!!!
Отвориха им и го пуснаха (беше повече от очевидно, че жената, която отвори се познаваше с майката), когато децата започваха да излизат.

Тъй като аз изпротестирах - смятам, че часът за старт на състезанието е за всички и не е редно да пускат толкова късно... Госпожата спокойно ми заяви, че синът и до преди малко е бил на олимпиада по физика?! и трябва да влезе по-късно на Кенгурого...

Какво е вашето мнение за случката?

Поздрави на всички с настъпилата пролет Simple Smile

Според мен е недопустимо някои де се ползват с привилегии и правилата да не важат за тях по една или друга причина. Изобщо не би трябвало да има "основателна" причина за това да се нарушават правилата. Не е възпитателно и за привилегированите и за другите... Абсолютно съм против.

# 529
Много ми хареса тази задача -13та Simple Smile. Мисля че е написана добре, условието  е точно, а от децата се очаква да се сетят защо са "неразличими". Не е лесна, но нали е състезание - трябва да има предизвикателства за всички.

Понеже по-рано писах в темата по-повод подсказването, искам да се похваля, че този път нямаше такива неща (поне не сме забелязали)  Grinning.

Елл, всеки има право на мнение, но моето продължава да бъде, че задачата не е трудна, а сложно написана и объркваща. Явно и в МГ-Варна, преподавателите са били на моето мнение, защото някакъв мъж обикалял по стаите и разяснявал условието точно на тази 13 задача, което пък би било повод на твоето възмущение относно "подсказването". Явно и при нас "разясняването" е дало негативен резултат. Това можеше да се избегне, ако тестът беше цветен и беше обяснен разбираемо.

# 530
Вариантите с две сини и две зелени квадратчета са два.
ХХ       ХХ
ХХ      ХХ

Много благодаря за обяснението, този вариант(втория) и аз го бях изпуснала Simple Smile

И според мен трябва да има трудни задачи, супер, само не мога да разбера защо тази задача на която се объркахме повечето родители има еднакъв брой точки със задачата за предястието и основното (4-та). Тоест всички задачи - 5 т. Няма логика.

# 531
Вариантите с две сини и две зелени квадратчета са два.
ХХ       ХХ
ХХ      ХХ

Много благодаря за обяснението, този вариант(втория) и аз го бях изпуснала Simple Smile

И според мен трябва да има трудни задачи, супер, само не мога да разбера защо тази задача на която се объркахме повечето родители има еднакъв брой точки със задачата за предястието и основното (4-та). Тоест всички задачи - 5 т. Няма логика.
   В България е прието всички задачи да носят равен брой точки, може би защото по-лесно се изчислява крайният резултат. Виждала съм задачи от руското кенгуру и от някои англоговорящи страни - там задачите са разделени на групи по степен на трудност и съответно се точкуват различно. Същото мога да кажа и за условията на задачите. В руските и английските варианти няма толкова засукани условия. Понякога при превода се появяват някои неясноти. Така или иначе това е състезание и както е видно от резултатите има деца, за които това не е проблем.
   По отношение на случката с по-късното влизане... " Иван Салабашев" през декември 2009 в някои училища имаше официално обявен начален час по-късен от този за цялата страна. Очевидно в България всичко е възможно. Peace

# 532

И на мен ми се струва, че щеше да е по-добре да се напише: "показаните 4 квадратчета се считат за един вариант". Според мен
Дидева е права - въпрос на не добър превод.

# 533
За състезанието се заплаща такса. Най-естествено е да се представят добре оформени и правилно преведени материали. За тази задача не съм сигурна дали и самият преводач ще разбере какво иска да каже.

# 534
  • София
Извинете, къде мога да намеря отговорите на тазгодишните задачи от Европейското кенгуру?

# 535
На предната страница има адрес с отговорите

# 536
  • София
Благодаря много, явно съм чела малко по диагонал.

# 537
И нашето копие беше черно- бяло и аз реших, че светлите квадратчета са зелените, а тъмните- сините /за ІV клас/.
На мен ми допадат задачите точно от това състезание- не са зубрашки, няма чак толкова подчертани "типове задачи", повече логически и приятни и детето ходи с удоволствие. Радва се, когато се класира добре, но определено не страда, когато пък не се класира. Това ми се струва най- здравословно. Тази година е на ІV то място с 85 т., но още не сме разглеждали сгрешените задачи, че не си бях вкъщи няколко дни.
Вадих от руското Кенгуру едни задачи, също бяха много хубави. Дори не съм им гледала регламента за оценяване. Интересуват ме по- скоро самите задачи. Синът се забавлява да си превежда условията.   Laughing Жалко, че не се учи руски език, оказа се, че му харесва.

# 538
Да се оплача  - големия е със 65 точки на...71 място. Малкия - с 35 точки. Жалко, задачите бяха много добри, у дома ги разисквахме, вниквахме... явно не има увират главичките още .
 Поздравявам всички успешно класирали се дечица!

# 539
  • София
Моля, отговорете ми кога се провежда ВЕЛИКДЕНСКО МАТЕМАТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ за първи клас тази година. По всички сайтове чета само че е през месец април и без дата.
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт