Съпруги, чиито мъже пътуват 12

• 47 590
  • 729
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте момичета и момчета Simple Smile) страшно хубаво кафе, а и каква закуска тъкмо за тези дето са на диетка,  а този коктейл ...ееее  стархотно е  Peace
Сега по повод на написаното от Скорпи, т.к и моят мъж е към същата компания, нещо неразбрах от поста ти  ooooh!
Скорпи, ще ме извиняваш, че ще те цитирам:/ въпросните промени касаят само моряци под флаг на ЕС.... Т.е. оказва се, че такива като мойто мъж (немски корабособственик; кораби под флаг различен от ЕС) не могат да се възползват от намалението в данъчната основа.
Как така да не могат да се възползват? Та нима Германия не е членка на ЕС?
Наистина факт е , че не съм се интересувала от тяхното осигуряване, но ето сега, имам и аз, задачка-закачка да проуча този въпрос!
Скорпи, ти къде прочете за тезци промени? Ако можеш насочи ме ... благодаря за което ... и ме извини, в случай че аз, не съм разбрала  #Crazy Но при моят мъж и корабът е на Германски корабособственик и флага под който  е същият е немски, поне така пише на интернет страницата им.

# 226
Честита Нова Година мили дружки!И на Нали Мъжете Не Плачат !
Пожелавам ви от сърце ,всичката любов на света , най огромното щастие ,върл късмет и много пари .Нека тази година бъде за всички ни 1000 пъти по добра от старата.Нека мъжете ни се прибират по домовете си спокойни и спокойни да тръгват на път.Нека са ни живи и здрави .Нека във всеки дом ,всеки ден бъде празник.
 Hug Hug Hug

# 227
Добър ден на всички.Пригответе си големи лигавчета и вилици.Моето момче днес става на 12 год.Да ви е сладко.,,,.Лек ден на всички,аз отивам да се готвя за купоните.

# 228
Добър ден на всички.Пригответе си големи лигавчета и вилици.Моето момче днес става на 12 год.Да ви е сладко.,,,.Лек ден на всички,аз отивам да се готвя за купоните.

Марка-74, честито ти пораснало момче   bouquet
Да ти е живо и здраво и безкрайно да те радва. Благодаря за тази прекрасна почерпка, просто незнама от което по-напред да си взема Simple Smile)
приятен купон Simple Smile)

# 229
Честит Рожден Ден на порасналото ти момче, Марка! Да расте обичано и да прави мама горда винаги!!!

Заповядай!

# 230
Марка да ти е жив и здрав рожденника много да те радва и много да те слушка  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet
 bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet
  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

scorpita и desdemona ще следя вашите открития и разяснени по въпроса с интерес. И мен ме вълнуваттези неща. Не съм изобщо наясно ще разчитам на вашата информация Flutter

# 231
  • Варна
Марка, честито ти рожденик! Да е жив и здрав, много да Ви слуша и много радост да Ви носи! Много успехи в училище и весели тийн години!

Това е за теб, мила! С малко закъснение, Честит Имен Ден!

Скорпи, може би трябва да попиташ в офиса на фирмата-посредник тук, как процедират и как може да си плаща осигуровките за да му върви стажа, здравните също трябва да си вървят.

Мъжът ми преди години като беше в Зодиак, те си имаха нещо като счетоводна къща /"Линк" се казваше/ и там ходех да плащам всеки месец, социални и здравни. Мацките с мъже от чужди фирми да кажат повече по въпроса. Но забелязвам,че повечето нямат осигуровки, поне от моите познати по чужди фирми. За данъчни облекчения, не знам как ще стане........

# 232
Zdravejte - izpra6tam vi link kam site na NAP - tam ima publikuvane ukazanie ot dnes - Указание относно Закона за бюджета на ДОО за 2010 - това, което ни касае е 4 стр. - ІІІ - Промени в КСО за 2010 и препратката, която правят към Наредбата за самоосигуряващите и тези, които работят в чужбина.  Тази Наредба още не съм успяла да я намеря, но утре ще се постарая
Поздрави

# 233
Привет мацкки!!!
Марка,честит ти рожденник!!!Да ти е жив и здрав и много да те радва!!!
Относно данъците и аз не съм наясно,но ще се поразровя тук-там!!!
То вече ракиено време станало
Лека вечер!!!

# 234
Ето какво прочетох днес:  http://www.moreto.net/novini.php?n=70576&p=1

Не че не сте се досетили, заглавието е красноречиво.

# 235
  • Варна
Добър вечер, дами!

Мда, и аз видях статията, ето тук е „оригиналът”: http://www.ekipnews.com/?p=27031
Не го знам този Георги Даскалов какъв е, но много ми се иска да знам какво щеше да му е мнението, ако сега беше на мястото на някой от нашите моряци, а не на топло пред бюрцето си, добре скътаничък зад наглото си високомерие. И тогава някой да разправя на собственото му семейството  как корабните компании трябва да се оправят сами.

Що за безочие, що за човек! Честно, не ми стигат думите.

# 236
  • Варна
Забравих! Марка, честито на рожденика и на теб! Да ти е жив и здрав, голям да посрастне и много да слуша! (Е, не чак прекалено много Wink )

# 237
  • Варна
Тъй, сега и за данъците и осигуровките. Тъй като има и други, които се заинтересуваха, ще обобщя каквото имам засега като информация, то и на мен ще ми е полезно. Държа да отбележа, че всико това си са мои проучвания и изводи, аз не съм професионалист и може би част от нещата по-долу изобщо не са така. В момента не искам да занимавам Суънцето с тези неща, правя си собствено проучване, къде защото ни засяга, къде защото ми стана интересно.

1. Всички вече знаем, че има промени по повод на данъчното облагане и осигуровките за морски лица. За данъците данъчната основа се намалява 10 пъти, а за осигуровките – морските лица се задължават да покриват пълния размер на осигуровките сами, като въпросните осигуровки се удържат от възнаграждението им и се внасят от работодателя. Има и някои други особености относно кой, как и т.н. плаща и осигурява морските лица, докато са на суша и прочие. Подробности: Указание относно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2010 г. (http://www.nap.bg/files/file_download.document?p_doc_id=2411)

2. Кои лица са морски лица?

Законовото определение е:
"Морско лице" е физическо лице, заемащо длъжност по трудово правоотношение като член на екипажа на морски кораб, вписан в регистъра на корабите на държава - членка на Европейския съюз, независимо дали се намира на брега или на борда на кораба, притежаващо свидетелство за правоспособност и свидетелство за допълнителна и/или специална подготовка, придобито по реда на наредбата по чл. 87, ал. 1 от Кодекса на търговското корабоплаване.

Законовото определение за трудово правоотношение:

26. "Трудови правоотношения" са:
а) правоотношенията с работници и служители по Кодекса на труда;
.....
е) (изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) правоотношенията, свързани с наемане на работна сила от чуждестранно лице, когато трудът се полага на територията на страната, както и правоотношенията по наемане на работна сила на местно физическо лице от чуждестранно лице, когато трудът се полага извън територията на страната;

- По определение морски лица са само такива, които плават на кораби под ЕС флаг. Значи, тези, които плават под друг флаг – Панамски, Либерийски и прочие – не са морски лица. А може и комбинации – веднъж ЕС флаг, веднъж друг, в една и съща година...

- По определение лицето трябва да заема длъжност по трудово правоотношение. Не съм специалист, но в счетоводните форуми, където се рових, се изказва мнението, че като следствие от няколко нормативни акта (КСО, ЗЗО и ЗДФЛ) лицето трябва да е наето по трудово правоотношение от български работодател, за да бъде „морско”. (По БТВ също има новина по този повод и там наистина се говори за български работодател, а не просто за работодател.) На мен не ми се връзва съвсем с подточка „е” на определението за трудово правоотношение, но не съм специалист, така че засега приемам мнението на тези, които са. Т.е. лицата, които са наети към чужди фирми, не покриват това условие.

3. Осигуровки:
 – ако си „морско лице” се осигуряваш по новите разпоредби
- ако не си, по старо му. Мисля, че това означава да се осигуряваш по Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина (http://www.nap.bg/files/file_download.pubdocument?p_doc_id=1461) Там пише:

Чл. 16. (Нов - ДВ, бр. 83 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 15 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Лицата, изпратени на работа в чужбина от български посредник, могат да се осигуряват за своя сметка, като писмено декларират пред изпращащия посредник, който действа като осигурител за лицето, желанието да се осигуряват за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт върху избран осигурителен доход между минималния и максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната календарна година.

Това за мен означава, че може, но не е задължително да се осигуряват за изборените категории.

Здравни осигуровки – тези, мисля, са задължителни. Мисля, че за тях се гледа ЗЗО (http://www.nap.bg/files/file_download.pubdocument?p_doc_id=409), чл. 40, ал.5 – самоосигуряващи се лица, неосигурени на друго основание. Между другото, за въпросните лица от тази година има Декларация No 7 (http://www.nap.bg/files/file_download.document?p_doc_id=2396) , която задължително се подава в НАП, когато лицето започне да се осигурява на това основание. Тези, за които това е станало преди 01/01/2010, трябва да подадат въпросната декларация до 01/03/2010 според закона, а според инструкциите на декларацията – 14/02/2010. Да речем, че датата в закона е миродавна. Да речем...

4. Данъци
– ако си „морско лице” изчисляваш данъчна основа по новите разпоредби
- ако не си, и аз не знам... Simple Smile

Мисля, че доходът трябва да се декларира като доход от чужбина. Ако има СИДДО с въпросната страна, от която е получен дохода, се следват разпоредбите в СИДДО. Има значение начина на освобождаване на доходите – с прогресия, пропорционално и т.н. Тук малко се изгубих, но доколкото разбрах, ако освобождаването е с прогресия, тогава не се дължи данък в България. По-конкретно гледах СИДДО с Германия, там освобождаването е с прогресия, а пише и следното:

Независимо от предходните разпоредби на този член възнаграждения, изплащани за несамостоятелна работа, осъществявана на борда на морски кораб, речен кораб или самолет, използувани в международния транспорт, се облагат с данък в договарящата се държава, в която се намира мястото на действителното управление на предприятието.

Ако приемем, че предприятието е корабособственикът, а действителното място на управление – Германия, то тогава данъкът се дължи в Германия според тамошните разпоредби.

И долу-горе дотук стигнах... Остана ми да проверя, какъв по-точно данък се удържа върху моряшките доходи в Германия, работодателя ли го внася, и т.н.
Както и, какви допълнителни документи се изискват от чуждата държава, когато се подава годишна данъчна декларация в България с доходи освободени от облагане по СИДДО.

Ами това е. Ако някоя има опит с тези неща, или пък някакви предложения/предположения, моля да сподели. Simple Smile

# 238
Добро утро!
Айде на кайФетУ
Лек ден на всички!!!

# 239
Честит рожден ден на порасналото момче на мама.Да е жив и здрав и само да ви радва.
Аз естествено със закъснение,но работа няма как.

Общи условия

Активация на акаунт