ШиБнати хоТмони, Дизияк и прЪвУписТни колебанЙя-38 броИ

• 28 896
  • 753
  •   1
Отговори
# 630
  • Видин
Не мога да разбера защо глаголът "люлея" според 90 % от българския народ е "люлям"???
Непонятно ми е, както и много по-фрапиращото според мен заместване на глагола "пазарувам" (купувам) с "пазаря" (уговарям цена, договарям се).
Това в Бургас и онзи край е много разпространено  Laughing

# 631
какво имате в предвид под селски имена нима трябва да копираме всичко от сериалите или от запада смятам че бьлгария имаме много хубави имена макар и малко страни  например моя син се казва нено и аз много го харесвам като име как бихте се обьрнали кьм дете което носи две имена и като трьгне като голямо и реши да празнува имен ден на кои точно ден ще празнува  можеби тези селски именаще се харесат повече в чужбина аз напримено сьм илияна и какво има много хубави бьлгарски имена
Ей на това му се вика щастлив живот-няма начало,няма край.

# 632
  • In my tropical dream
Цитат
ХЕЙто не прощава.
Знаете ли кой е тоя ХЕЙ, а...?
Йнспекцията бре!

# 633
Я да питам.
В една друга тема една потребителка се подиграва на друга, че е написала Бай ГанЮ.
Тъй... моите спомени са, че бай ГанЮ си е съвсем на място, Алеко така го е написал, доста след това звателното ГанЬО влиза в употреба и като собствено име. Т.е. ЖелЮ Желев, но и ЖелЬО... Иванов да кажем.
Права ли съм или не?

# 634
Цитат
Поникватни зъби помощ
Това само на мен ли ми се струва странно  newsm78

# 635
  • Далечният изток
Я да питам.
В една друга тема една потребителка се подиграва на друга, че е написала Бай ГанЮ.
Тъй... моите спомени са, че бай ГанЮ си е съвсем на място, Алеко така го е написал, доста след това звателното ГанЬО влиза в употреба и като собствено име. Т.е. ЖелЮ Желев, но и ЖелЬО... Иванов да кажем.
Права ли съм или не?

Тъкмо щях да пиша, че си права, ама си викам- я пак да проверя... И ето: http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=169&WorkID=4674&Level=3

# 636
  • somewhere over the rainbow
Цитат
Поникватни зъби помощ

Мда, никненето на зъби обикновено е симптом на сериозно заболяване.

# 637
  • Rio de Janeiro/Austevoll/Varna occasionally
Цитат
само пана дол не помага

Mr. Green

# 638
  • Видин
Цитат
И аз съм кърмила с Т над 38% и на парацетамол.

# 639
Я да питам.
Права ли съм или не?

Тъкмо щях да пиша, че си права, ама си викам- я пак да проверя... И ето: http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=169&WorkID=4674&Level=3

Кой знае кой го е набирал... си мисля аз...
Чакай да съберем още мнения.

Няма ли някой филолог тук?

# 640
  • Далечният изток
Цитат
Пържени тиквечки

Цитат
пържени къртофи

argun, имам Правописен речник от 1965 г. в къщи. Бай Ганьо е дадено тук, както и байганьовщина, байганьовски.

# 641
И аз имам речник, но искам да чуя мнение на филолог или преподавател по литература.
От далечните ми ми спомени от гимназията е Бай Ганю, ама да видим.

# 642
В книгата е бай Ганьо, така че няма значение дали е правилно или не - така го е написал Алеко.

# 643
  • Rio de Janeiro/Austevoll/Varna occasionally
Когато Алеко Константинов е писал романа имената са се изписвали с "Ю". С промяна на правилата (мисля по време на правописната реформа през '45, но не съм сигурна), изписването на имената е вече с "ьо". И двата варианта са правилни в момента.

Това са думи на филолог.

# 644
И аз имам речник, но искам да чуя мнение на филолог или преподавател по литература.
От далечните ми ми спомени от гимназията е Бай Ганю, ама да видим.

ГанЮ е в оригиналната творба. После идва вариантът Ганьо. Има варианти Гиню и Гиньо, Златю и Златьо. В личните имена няма строг правопис- както те запишат, така е правилно.

Общи условия

Активация на акаунт