Майчинството - счетоводно - 25

• 40 803
  • 765
  •   1
Отговори
# 405
  • Пловдив
Надявам се вече не ви досаждам, но моите въпроси май нямат край и кокото повече питам, толкова повече не ми става ясно. Майчинството е 90-процента от брутното или от нетното възнаграждение? и Ако ми е 15.08.2010 теммина , а съм на договор от 01.01.2010  и нямам друг осигурителен доход колко майчинство ще взимам. Защото ще внясям всеки месец по 230.00лв и ми се иска да си направя добре сметката, за да не взема след това 200 лв дакажем. Разбрах, че за месеците , които не съм осигуряване се взима МРЗ, но не разбрах дали после тези 4 по 240 и 8 по 600 да кажем се събират и делят на 8 или 12 месеца, понеже нали първите месеци 4, няма да взимам майчинство.?
 Благодаря и се извинявам , ако вече ви досаждам, но не знам и къдеда намеря нормативната база, зад а го прочета, а всички счетоводителки , с които контактувам ми казват"Не знам"

45 дневния ще ти се издаде на 1 юли.базата ще ти е юли2009-юни2010г.От първи януари се осигуряваш на 600 лв,нали така.Тогава ще имаш 6 месеца*240 +6 месеца*600 лв.Дели се на 12 месеца,независимо,че ги нямаш пълни.Обезщетението през 410 те дни ще ти е грубо около 350 лв.Едва след като натрупаш 12 те месеца стаж ще започнеш да го получаваш

# 406
Здравейте,въпроса който ще задам касае моя приятелка.
Та бременна е в 9-ти месец,но преди дни е разбрала,че работодателя и от 3 месеца я осигурява на половин работен ден.
Въпросът и е какво майчинство ще взима,като преди това е осигурявана на 8 часов работен ден на минималната работна заплата?

# 407
Та бременна е в 9-ти месец,но преди дни е разбрала,че работодателя и от 3 месеца я осигурява на половин работен ден.
Въпросът и е какво майчинство ще взима,като преди това е осигурявана на 8 часов работен ден на минималната работна заплата?
Ще получава 240 лв.

# 408
Ще получава 240 лв.

А,колко време?1 или 2 години?

# 409
Ще получава 240 лв.

А,колко време?1 или 2 години?

И двете години ще получава толкова, освен ако за 2011 година не променят сумата.

# 410
Nefertity,благодаря ти Hug

# 411
  • София
Много ще съм  благодарна,ако някой се смили да ми отговори на въпроса (признавам,че не съм чела темите,а на първа страница не можах да намеря отговор). В момента съм в отпуск по майчинство. Ако преди да ми свърши този отпуск забременея пак мога ли да изляза в болнични (за рискова бременност) без да се връщам на работа,ако да- каква сума ще получавам за болничния и след това евентуално след раждането-каквато съм получавала за това дете,или изчислена на база 240лв.? Ако някъде е обсъждано,може и линк да ми дадете. Благодаря предварително.

# 412
  • Пловдив
Много ще съм  благодарна,ако някой се смили да ми отговори на въпроса (признавам,че не съм чела темите,а на първа страница не можах да намеря отговор). В момента съм в отпуск по майчинство. Ако преди да ми свърши този отпуск забременея пак мога ли да изляза в болнични (за рискова бременност) без да се връщам на работа,ако да- каква сума ще получавам за болничния и след това евентуално след раждането-каквато съм получавала за това дете,или изчислена на база 240лв.? Ако някъде е обсъждано,може и линк да ми дадете. Благодаря предварително.

Може да иизлезнеш в болничен без да се връщаш на работа.Болничиня ще ти се смята 6 м назад т.е на 240 лв.Обезщетението за бременност и раждане също ще ти е минималната сума

# 413
Според мен, работодателя е длъжен да изплати неизползаната отпуска без значение дали ще го помолиш писменно или не. Все пак в Кодекса на труда изрично е посочено, че при прекратяване на договор се дължи обезщетение за неизползван отпуск - чл.224 КТ.

Там единствено пише, че неизползван платен отпуск не може да се компенсиара със заплащане, освен при прекратяване на тр. договор. Това е така, но никъде няма императивна норма, в която работодателят да се задължава да изплаща обезщетение за неизползван отпуск при прекратяване на трудовото правоотношение, без това обезщетение да е потърсено.

По тази логика работодателят няма да дължи никакви обезщетения, тъй като навсякъде почти текстът е "работникът или служителят има право на обезщетение".  newsm78

# 414
привет момичета, току що съобщиха на нашия тати, че ги пускат два месеца в неплатен отпуск. А ние чакаме бебе... и имамем почти 2-годишен палавник за гледане ooooh! Но въпросът ми е колко парички ще получава, ако за тези два месеца излезе в болничен, примерно?! Мисля, че го осигуряват на минимална заплата. Или има ли друг вариант, при който да получава все пак някакви парички за този период? Благодаря ви предварително. По-хубава и спорна година на всички вас   bouquet

# 415
  • Пловдив
danizahar,щом го осигуряват на минималната,ако е в болничен ще взима също минималната.За друг вариант не се сещам аз.На борсата не може-защото се води на работа

# 416
danizahar,щом го осигуряват на минималната,ако е в болничен ще взима също минималната.За друг вариант не се сещам аз.На борсата не може-защото се води на работа
Щом го осигуряват на минималната заплата, когато излезе в болничен за общо заболяване, ще получава 80 % , което е около 180 лв.

# 417
Виж линка - Застъпване на майчинство от първа страница. Там е посочено, че ако нямаш прекъсване - т.е. не си се върнала на работа, като база ще ти вземат базата от първото раждане. - "При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето."

# 418
Здравейте,
във връзка с новата календарна година, нужно ли е да се подават някакви док към нои за да се изплаща майчинство и през тази година. Дъщеря ми сега е на 8 мес. В смисъл някакво продължение или нз. Благодаря!

# 419
  • Варна
Здравейте,
във връзка с новата календарна година, нужно ли е да се подават някакви док към нои за да се изплаща майчинство и през тази година. Дъщеря ми сега е на 8 мес. В смисъл някакво продължение или нз. Благодаря!

Не.

Общи условия

Активация на акаунт