Майчинството - счетоводно - 25

• 40 776
  • 765
  •   1
Отговори
# 390
Прекратих трудовия си договор по време на майчинство.Работодатела не ми изплаща неизплозваните отпуски за 3 години.Имам ли право да си ги търся?Заповедта за пракратяване е по чл.325 - взаимно съгласие,но никъде не се упоменават неизплатените отпуски и обезщетението .След като вече съм подписала означава ли ,че сама съм си виновна ?

# 391
krai, благодаря ти.
Може ли някой да ми отговри на още един въпрос - Какво трябва да се направи ако се прекрати поради намаляне на обема на работа, мисля че фирмата дължи обезщетение. Понеже става въпрос за близък човек - съпруга ми, може ли той да подпише декларация, че се отказва от обезщетението. Какво друго нещо трябва да знам при този вариант на прекратяване на договора?
Фирмата дължи обезщетение (една заплата) за оставане без работа, което се плаща след един месец от датата на прекратяване ако лицето не си е намерило работа през това време. Обезщетение се дължи и за неспазено предизвестие от страна на работодателя - също една заплата. Ако договорът се прекрати поради намаляване обема на работа, то той ще има право на 12 мес. обезщетение от бюрото по труда.

Прекратих трудовия си договор по време на майчинство.Работодатела не ми изплаща неизплозваните отпуски за 3 години.Имам ли право да си ги търся?Заповедта за пракратяване е по чл.325 - взаимно съгласие,но никъде не се упоменават неизплатените отпуски и обезщетението .След като вече съм подписала означава ли ,че сама съм си виновна ?

Имаш право, да си търсиш обезщетението и не си мисли че ти си виновна - все пак не сме длъжни да сме запознати с нормативните изисквания относно съдържанието на една заповед! #Cussing out
Подай сигнал в инспекцията по труда. ето и телефон - 0800 14 008.

Последна редакция: сб, 02 яну 2010, 18:14 от AnMary

# 392
  • Пловдив
За много години!!!
Пожелавам на всички много здраве и късмет!

Искам да ви попитам, някой знае ли каква е процедурата по въпроса с прехвърлянето  на майчинството? Бих искала да го прехвърля на майка ми,а аз да започна работа. Някой знае ли каква е процедурата и какво се изисква?
Благодаря ви.

за да прехвърлиш на майката ти трябва да ти изтекат 410 те дни обезщетение за бременност и раждане

може да й го прехвърлиш ако е на трудов договор-подават се документи при нейния работодател

или да се възползваш от програмата в подкрепа на майчинството-майкат ти трябва да се регистрира на трудовата борса-попитай за програмата в районната социална служба

до края на 410 я ден може да прехвърлиш обезщетението на бащата

# 393
  • В полите на Пирин планина

За да ти изплатят обезщетение за неизползвани отпуски трябва да си го потърсиш писмено, защото в противен случай работодателят не е длъжен да ти го изплати. Не мога да се съглася с tsvetyv.

# 394
Според мен, работодателя е длъжен да изплати неизползаната отпуска без значение дали ще го помолиш писменно или не. Все пак в Кодекса на труда изрично е посочено, че при прекратяване на договор се дължи обезщетение за неизползван отпуск - чл.224 КТ.

# 395
Честита Нова 2010г.!Пожелавам на всички консултанти много здраве, любов и успехи!
Имам питане:колко е максималният месечен брутен доход на член от семейството (300 или 350) за да може да се получават тези 35 лв. детски надбавки?
Благодаря предварително за отговора!  bouquet

# 396
  • Пловдив
Имам питане:колко е максималният месечен брутен доход на член от семейството (300 или 350) за да може да се получават тези 35 лв. детски надбавки?

350 лв

# 397
Според мен, работодателя е длъжен да изплати неизползаната отпуска без значение дали ще го помолиш писменно или не. Все пак в Кодекса на труда изрично е посочено, че при прекратяване на договор се дължи обезщетение за неизползван отпуск - чл.224 КТ.

Там единствено пише, че неизползван платен отпуск не може да се компенсиара със заплащане, освен при прекратяване на тр. договор. Това е така, но никъде няма императивна норма, в която работодателят да се задължава да изплаща обезщетение за неизползван отпуск при прекратяване на трудовото правоотношение, без това обезщетение да е потърсено.

# 398
Elfita, на теб специални благодарности  bouquet! Вече няколко пъти ми помагаш да се ориентирам в сложните и тъй - далечните за мен, счетоводни и подобни теми. Всичко най, най- хубаво от мен! Grinning

# 399
Момичета, вие сигурни ли сте, че може да се плащат осигуровки назад във времето? Защото на мен ми казаха, че е невъзможно, защото налисс трудовия договор се подава удедомително писмо до 3 дни! Но ако иматакъв вариант моля пишете ми! Друга вратичка, която ми казаха е, да се подпише граждански договор , в който се описва, че изплащането е в края на периода и след изплащането да се подаде данъчна декларация и да се внесат осигуровки и във фонд " Общо заболяване и майчинство", но до сега чувам поне 6 различни мнения по този въпрос и аз не знам какво да прався
Трябват ми още 4 месеца осиг.стаж назад,ама май няма как да стане?

# 400
Моя позната е в неплатен отпуск за отглеждане на дете. Предстои й да роди. Какво майчинство би следвало да получи за второто дете и до 1 или до 2 години на второто дете ще има право на обезщетение?

# 401
  • Пловдив
Моя позната е в неплатен отпуск за отглеждане на дете. Предстои й да роди. Какво майчинство би следвало да получи за второто дете и до 1 или до 2 години на второто дете ще има право на обезщетение?

2 години минималното обезщетение

# 402
Момичета, вие сигурни ли сте, че може да се плащат осигуровки назад във времето? Защото на мен ми казаха, че е невъзможно, защото налисс трудовия договор се подава удедомително писмо до 3 дни! Но ако иматакъв вариант моля пишете ми! Друга вратичка, която ми казаха е, да се подпише граждански договор , в който се описва, че изплащането е в края на периода и след изплащането да се подаде данъчна декларация и да се внесат осигуровки и във фонд " Общо заболяване и майчинство", но до сега чувам поне 6 различни мнения по този въпрос и аз не знам какво да прався
Трябват ми още 4 месеца осиг.стаж назад,ама май няма как да стане?

НЕ може, освен в много специфични случаи, но трудовият договор вече трябва да е в сила и например да се изплатят премии за минали периоди, най-вече месеците от текущата година и да се направи корекция на данните в Персоналния регистър. Естетсвено премии не се изплащат само на едно конкретно лице във фирмата Stop, затова в обшия случай се казва, че със задна дата не може.

# 403
  • Пловдив
krai ,гражданския договор не ти върши работа в никакъв случай

# 404
Надявам се вече не ви досаждам, но моите въпроси май нямат край и кокото повече питам, толкова повече не ми става ясно. Майчинството е 90-процента от брутното или от нетното възнаграждение? и Ако ми е 15.08.2010 теммина , а съм на договор от 01.01.2010  и нямам друг осигурителен доход колко майчинство ще взимам. Защото ще внясям всеки месец по 230.00лв и ми се иска да си направя добре сметката, за да не взема след това 200 лв дакажем. Разбрах, че за месеците , които не съм осигуряване се взима МРЗ, но не разбрах дали после тези 4 по 240 и 8 по 600 да кажем се събират и делят на 8 или 12 месеца, понеже нали първите месеци 4, няма да взимам майчинство.?
 Благодаря и се извинявам , ако вече ви досаждам, но не знам и къдеда намеря нормативната база, зад а го прочета, а всички счетоводителки , с които контактувам ми казват"Не знам"

Общи условия

Активация на акаунт