Майчинството - счетоводно - 25

• 40 777
  • 765
  •   1
Отговори
# 345
  • Пловдив
Здравейте!
В момента съм в майчинство-детето ми е на 1.8месеца.Когато детето навърши 2г искам да напусна настоящата си работа и да ме назаначи моя съпруг в неговата фирма.Ще мога ли вече като служител на друга фирма да си пусна полагащата ми се по закон неплатена отпуска/не помня 7 или 8 месеца беше/за гледане на дете?? Rolling EyesТ.е той ме назначава ,трябва да имам поне 1 работен ден,и после ме води неплатена??

да,в новата фирма отработваш 1 ден и излизаш в неплатена за 6 м за гледане на дете до 8 г

# 346
Елфита  Hug  bouquet!!!!

# 347
Във връзка с предходният въпрос за неплатеният отпуск, бихте ли ми казали дали фирмата продължава да плаща осигуровките, или ползващият го ще трябва сам да си ги поеме? Или идеята е просто да се пази работното място?

# 348
  • Пловдив
polin_a ,фирмата плаща 12,48 лв на месец здравна а 2009г по време на неплатения за гледане на дете.Ти нищо не плащаш

# 349
polin_a ,фирмата плаща 12,48 лв на месец здравна а 2009г по време на неплатения за гледане на дете.Ти нищо не плащаш

Благодаря ти  bouquet! Все се бях чудила как е. Попитах принципно. Ако опра до там след година.

# 350
Здравейте , имам едно дете на 1.8м. майчинските ми изтичат април месец а съм бременна в 2 ри месец притеснението ми е че трябва да прекратя отношенията си с работодателя ми поради неизпълнения на теxните задължения имаx проблеми с забавяне на болнични и декларации както и да е ,та след това ще се водя безработна и ще имам ли право на майчински и ако ли не какво ме съветвате .Благодаря предварително

Ако не си осигурено лице към момента, в който ще излизаш в болничен за бременност и раждане за второто дете, то няма да имаш право на обезщетение. Може да вземаш социално майчинство, ако отговаряш на изискването за доход на член от семейството - под 350 лева.

Иначе трябва да си търсиш друг работодател.

Сега се осигурявам в тази фирма и април 2010 ми свършва майчинството а термина ми е за 23.08.2010 да разбирам че трябва да намеря фирма  да се осигурявам до преди раждане 45 дена , а мога ли да се самоусигорявам тези 4месеца?

Последна редакция: ср, 30 дек 2009, 20:20 от AnMary

# 351
  • Майничка
... Значи втория болничен може да се регистрира,ако е с ЛКК,а може ли 27.12 да се даде като работен ден и всъщност той да отработения ден между двата болнични.

27 е официален неработен ден, мисля, че няма да мине, защото проверката ще е и при лекаря, издал болничния - той се подкрепя с амбулаторен лист с дата и час и т.н., т.е., ще върнат болничния и ще оставят да възразявате и доказвате, че е възможно да бъде издаден. Ако успеете да минете с ЛКК, тогава пак ще трябва да се анулира болничния и ще може да бъде пуснат нов от деня, в който изтича предходния. Консултирайте се с издалия болничния, той би трябвало да е по-наясно за възможните механизми.

# 352
Напротив, има такова изискване, при това независимо дали става въпрос за същата или за различни диагнози. Ще го върнат и няма да го платят. Единственото изключение е 45-дневният болничен преди раждане.
Вариантите са болничният от 28.12. да бъде издаден от ЛКК (ако издалият го може да го организира) или да го анулира, да си пуснете 1 ден платен/неплатен отпуск и да го издаде от 29.12.

Не съм съгласна с теб.
Но всъщност нека Скуби-Ду да напише датите на б.л.  че така само стреляме в тъмното.  Thinking

# 353
  • Пловдив
От посочената разпоредба следва, че е налице нарушение на чл. 13, ал. 1 от НМЕР, когато са издадени два болнични листа за временна неработоспособност, по единия от които отпускът изтича непосредствено преди почивните или празничните дни или другия законоустановен отпуск, а по другия болничен лист, макар и първичен, започва непосредствено след тях, и сборът от дните в отпуск е повече от 7 дни.

извадка от тук http://www.noi.bg/content/ukazania/2007/07/uk_15.htm

# 354
От посочената разпоредба следва, че е налице нарушение на чл. 13, ал. 1 от НМЕР, когато са издадени два болнични листа за временна неработоспособност, по единия от които отпускът изтича непосредствено преди почивните или празничните дни или другия законоустановен отпуск, а по другия болничен лист, макар и първичен, започва непосредствено след тях, и сборът от дните в отпуск е повече от 7 дни.

извадка от тук http://www.noi.bg/content/ukazania/2007/07/uk_15.htm
Глупаво е ,но господата упраляващи така са го измислили.Напълно съм съгласна с Elfita и бях сигурна,че е така просто търсех вратичка.Иначе първия болничен е до 24.12 и е с ЛКК,а втория е от 28.12.Евентуално ще им предложа да им поправят датата от 29.12. за да отразя 28.12 като отработен.

# 355
  • Майничка
...Евентуално ще им предложа да им поправят датата от 29.12. за да отразя 28.12 като отработен.

Ако е издаден на 28 и тогава е заверен в регистратура, направо да се анулира и издаде нов, с начало 29, може и на 4-5.1., а да пише "късно потърсен". А щом предходният е от ЛКК, би следвало да могат да то продължат от 25, дори и през януари, понякога ЛКК се организира и само веднъж на месец-два.

# 356
  • Sofia
Здравейте, отново  Hug Наскоро зададох един въпрос дали ако съм в болнични през цялата бременност тези месеци  ще бъдат включени при изчислението на майчинството отговорихте ми положително но когато говорих със счетоводителя ми той ми каза че от новата година ако си в болнични по време на бременността (не говоря за 45-те дена преди термин) тези месеци нямало да се зачитат и щели да се смятат като нула  Rolling Eyes На мен това ми се стори абсурдно и за това реших отново да се допитам до вас   bouquet

# 357
Здравейте, отново  Hug Наскоро зададох един въпрос дали ако съм в болнични през цялата бременност тези месеци  ще бъдат включени при изчислението на майчинството отговорихте ми положително но когато говорих със счетоводителя ми той ми каза че от новата година ако си в болнични по време на бременността (не говоря за 45-те дена преди термин) тези месеци нямало да се зачитат и щели да се смятат като нула  Rolling Eyes На мен това ми се стори абсурдно и за това реших отново да се допитам до вас   bouquet
Tова твърдение го чух преди 2 години от моята счетоводителка когато забременях и не си взимх болнични,а гинеколога непрекъснато ми предлагаше да ми издаде.По-късно го отчетох като грешка и съжалявам,че не потърсих други мнения.Аз лично не съм чула за такива промени,но тук има мами които професионално се занимават със счетоводство и ще са компетентни.

# 358
  • Пловдив
На мен това ми се стори абсурдно и за това реших отново да се допитам до вас   bouquet

абсурдно и невярно

месеците в болничен ти влизат в базата като за тях се взима не самия болничен,а сумата от която е изчислен

ако 6 м преди болничния за общо заболяване осигуровките ти са едни и същи /не си се опитала да си вдигнеш изкуствено осигуровките/,няма да ти се намали обезщетението

# 359
  • Sofia
А сигурно е точно заради това че от два месеца се осигурявам върху по голяма сума именно заради майчинството  Rolling Eyes Бихте ли ми обяснили при това положение какви са ми вариантите защото наистина не се чувствам добре и незнам дали ще издържа да ходя на работа.

Общи условия

Активация на акаунт