Майчинството - счетоводно - 25

• 40 562
  • 765
  •   1
Отговори
# 720
Полага ти се естествено, теб какво те притеснява?
След като ми изтече майчинството с първото дете излязох отпуска, тогава дори не беше с молба, а със заявление. Не могат да ти откажат.

# 721
Съветвам те да зададеш въпроса си тук - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=454391.0

# 722
По принцип имаш право и на платения отпуск който си натрупала през двете години които си била в майчинство.

# 723
  • Пловдив
Здравейте,ситуацията е следната:
в момента съм в неплатен отпуск -Ради е на 2г. и 8мес.,търся си работа,но май ще се откажа,доскоро ме беше страх да се престраша за второ детенце,но от няколко дни почти съм взела решение да имаме вече второ .
Сетих се обаче, че не ми е ясно как стои въпроса с този неплатен отпуск през третата година.
т.е. ако и когато  живот и здраве забременея  за тези месеци на неплатения отпуск каква база се взима за изчилсяване на евентуално обезщетение???
като навърши 3 год.ще се върна на работа,но дори и в по-късен етап тези месеци пак ще участват,нали се взимат 12 месеца назад.
Благодаря ви предварително

# 724
  • Пловдив
vavka ,за месеците в неплатен ще ти се взема мин раб заплата

# 725
Здравейте! Simple Smile

Имам следният въпрос - бременна, която е назначена на трудов договор с изпитателен срок (в полза на работодателя) ползва ли се от закрила от уволнение по време на изпитателния срок?

# 726
  • Пловдив
Здравейте! Simple Smile

Имам следният въпрос - бременна, която е назначена на трудов договор с изпитателен срок (в полза на работодателя) ползва ли се от закрила от уволнение по време на изпитателния срок?

не,не се ползва-могат да я освободят по всяко време
за да се ползва,трябва да е на постоянен трудов договор и да е уведомила работодателя по надлежния ред-с бележка от АГто

# 727
  • Пловдив
Елфита благодаря ти за бързия отговор. Hug

# 728
  Здравейте!
Незнам дали тук е мястото,но като най-компетентни,ще се обърна към вас.

Може ли човек,който не работи да се самоосигурява/социално и здравно/?
Трябва ли задължително да има фирма или булстат?
Може ли просто ей така да си внася осигуровки за пенсия без да работи никъде?
И ако може върху каква сума най-малко трябва да са тези осигуровки?Какъв процент са?

И кое е по-добре?Да се води към фирма осигуряваща го върху минимална заплата/на 4 или 8 часа/? Или сам да се осигурява върху по-висока такава?

Предварително,благодаря за отговорите,много ми е спешно  Rolling Eyes

# 729
  • Пловдив
elfi4ka,човек,който не работи може да внася само здравните.Социалните не може.За да се внасят те трябва да се работи на трудов договор или като самоосигуряващо се лице

# 730
elfi4ka,човек,който не работи може да внася само здравните.Социалните не може.За да се внасят те трябва да се работи на трудов договор или като самоосигуряващо се лице

Става въпрос за работа като детегледачка.Тоест майка ми работи като такава,получава заплата,но иска и да се осигурява за пенсия.Какви са алтернативите в такъв случай?

# 731
Здравейте! Предстой ми да подавам "МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение ....(Приложения 3 )", дата на прекратяване изплащане на майчинството ми за дете  до 1г.(410 дни), определена от НОИ е 16.2.2010 г..Въпросът ми е, от коя дата трябва да пусна новата молба от 16 или 17.02.? Предварително, благодаря за отговорите  bouquet!

# 732
Elfita
'""може тогава да си го вземеш платения отпуск
прекъсваш майчинството,пускаш си платена отпуска и ще взимаш 50 процента от майчинство+отпуската до 2 г на детето''

Мисля,че според новия закон това вече е невъзможно.Прекъснеш ли си майчинството,вече не  взимаш 50 пр.от него, а само заплата си.Ако греша,нека ме поправи някой запознат с въпроса.
Дай повече яснота за този нов закон?!От къде разполагаш с тази информация?Аз съм от работещите мами и получавам 50%от обезщетнието за отглеждане на дете до 2г. възраст.За такава поправка чувам и прочитам за пръв път!!!!

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=363322.0

''410-дни
По време на този отпуск майката не може да работи. Или ако работи получава само заплатата си, без обезщетения. Този отпуск може да се прехвърли единствено на таткото!''

Да уточня и поправя-410дни не са отпуск,а болничен поради раждане и отглеждане на дете до 1 годишна възраст.Има разлика нали!Именно защото е болничен не може да се работи т.е не си трудоспособен.Болшинството бъркат болничен и отпуск!!!Отпуск е след като изтекат тези 410 дни.

Последна редакция: ср, 13 яну 2010, 16:22 от AnMary

# 733
 Praynig Момичета , кажете ми каква сума на месец са здр. осиг.  за 2009г, и дали могат да се внесат на части или примерно за 1г трябва да се внесат на куп?
И др ми въпрос е от значение ли е за получаване на майчинството ако трудов. договор се води на  4ч , при общ стаж над 2г ?
мерси   bouquet

# 734
Здравейте аз пак имам запитване,
 от фирмата ми казаха,че трябвало първо да си пусна
неплатената отпуска и след това се пускала платена
защо  така не е ли точно обратното 

Общи условия

Активация на акаунт