Примерна схема за захранване 20

• 29 952
  • 745
  •   1
Отговори
# 420
Ееее, gundie, много благодаря за честитките! Много си мила!  bouquet

Stelfy, моят човек яде почти не намачкано и не пасирано, но вече е голям. От около 9 ти -10 ти почна да яде по-груби храни и храни за гризкане като сухарчета и прочие. Но той е лакомник – всичко би изял и всякак.
Ти беше питала по-назад, когато огладнее го храня, дори да е по-рано от колкото съм очаквала, ако е много скоро след първото хранене – давам парченце сухарче или оризовка, ако е минало да речем 3 часа направо  храня със пюре или каша, каквото се пада. Само ако стане много неудържимо – кърмя. Аз няма да отбивам, но предвид скорошното тръгване на детска ясла съм ограничила кърменията сутрин, вечер и през ноща

Ето нещо интересно, на която попаднах, докато се ровех за храненето над годинка от Косе Босе.

Цитат
ВЪЗРАСТ 1-3 год.
/обобщение/

======================================================
БРОЙ ХРАНЕНИЯ (ДНЕВНО)
3 основни хранения + 1-2 междинни хранения  (+кърмене)
или
4 хранения през 4 часа (еднакво количество; плюс кърмене)

КОЛИЧЕСТВО ХРАНА (НА ХРАНЕНЕ)
1 основно хранене = 250 мл
Препоръките варират от 240 г до 350 г
Допълнението към основното хранене под формата на десерт, плодове, мляко не се включва.

Обем на стомахчето:
12-18 м. = 300-350 мл
18-24 м. = 350-400 мл

КОЛИЧЕСТВО ХРАНА ДНЕВНО (ПО ТИП ХРАНИ)

Млечни продукти: поне 500 мл
- мляко (прясно, кърма и/или АМ): 300-500 мл
- сирене: поне 30 г
- или извара: 30-80 г
- или кашкавал: 30 г
- или детски млечни продукти: 60 г
- кисело мляко/йогурт: 75-150 г
- 40 г сирене = 200 мл мляко = 150 г кисело мляко

Хранителна ценност: калций, протеини
Препоръчителните количества варират от-до: 450-700 мл

* Забележка: В повечето схеми на захранване около 1/3 от млечните продукти са сирене, извара, кашкавал, кисело мляко и подобни, а останалото количество е прясно мляко, евентуално кърма или детско мляко. При наличие на хубаво кисело мляко (особено с жива закваска), то може да бъде основна част от менюто като алтернатива на прясното мляко.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Месо и други протеинови храни: 30-80 г
- месо: 30-80 г
- или риба: 40-90 г
- 1 яйце: 2-3 пъти седмично
- варива: 2-4 с.л. в суха форма, 1-2 пъти седмично

Хранителна ценност: желязо, ценни протеини
Препоръчителните количества за месото варират от-до: 30-90 г
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Зърнени храни: 150-250 г
- хляб: 30-70 г
- зърнени (пълнозърнести ядки, зърна, грис, паста и пр.): 100-150 г
- бисквити, сухари (1-2 бр.): 15-25 г 

Хранителна ценност: въглехидрати, витамини В
Препоръчителните количества варират от-до: 150-250 г

Зеленчуци: 200-250 г
- основно варени
- малко сурови

Хранителна ценност: фибри, въглехидрати, различни витамини и минерали
Препоръчителните количества варират от-до: 150-300 г

* Забележка: Към това количество зеленчуци се добавят малко въглехидратни храни (ориз, картофи и т.н.) или хляб, отделно се добавя месо, евентуално мазнина т.е. общото количество зеленчукова или месно-зеленчукова порция на едно хранене може да е 250 г.

Плодове: 200-250 г
- пресни и/или консервирани
- плодов сок: 70-120 мл (включва се в общото количество)

Хранителна ценност: витамини (най-вече С), въглехидрати (захари)
Препоръчителните количества варират от-до: 150-300 г

Мазнини (в чист вид): 10-25 г
- масло: 5-10 г
- растителна мазнина: 5-15 мл

Хранителна ценност: витамини А и Е, различни мазнини
Препоръчителните количества варират от-до: 10-45 г

Захари: 15-20 г
- захар: 5 г = 1 ч. л.
- мед, конфитюр: 10-20 г

Хранителна ценност: бързи въглехидрати (монозахариди и полизахариди)
Препоръчителните количества варират от-до: 10-45 г

Сол: 2 г
- 2 г сол = 0,8 г натрий
- тук се включва и солта от скритите източници

Хранителна ценност: солта е нужна на всеки етап от живота, но в определени граници.
Това не са препоръчителни количества, а максимални.

# 421
Ех, че хубава тази информация.   bouquet
Само дето ние ядем 150, а не 250. #Crazy

# 422
# 423
ЧРД на бебоците на change of heart и Espa със закъснение.Да са ви живи и здрави,много усмихнати и щастливи и много,много да ви радват!!!
Да кажа и аз как процедирам,че нали не ядем готови пюрета,ние дори не ядем пюрета.Значи купувам замразени зеленчуци на Бондюел и 2-3 вида био пресни(зеле,праз,лук,моркови),за съжаление нямам нищо домашно,а нямаме и близки и приятели,които да имат.Ако има някой от Пловдив,който има домашни плодове и зелнчуци и им остават за продан с удоволствие бих си купила от тях!
Плодове ядем от пазара-предимно ябълки и дюли,а и банани,до скоро и круши.Това е!!!При тях уж няма опастност от нитрати,но пък пестициди бол,особенно при някои....Но какво да се прави,трябва да се яде нещо,а бебо не яде пюрета,нямаме био магазини в Пловдив,тук там с намира по нещо био,но никак не е достатъчно

# 424
  • София
Благодаря ви за мненията за картофите! След известно ровичкане открих това: "Клубените на картофите съдържат алкалоида соланин - 3-7%. Най-голямо количество се намира под кората или около „очите", особено при покълването." - явно това е причината, а аз досега само зелените части режех и махах.  ooooh! Няма да мисля с кърмата какво е минавало... За по-сигурно май ще потърся готово пюре. В тази връзка, гледам, Семпер имали чисто картофено, имате ли представа дали се намира?

# 425
Стелфи, относно консистенцията- моят син все още яде гладко пасирани храни(то с два зъба как ли се и дъфче де), но кашата, която аз я правя с оризовите сухари я преживя доста, а ги накисвам много добре и стават меки, дори количеството, което изяжда на др. яденете не го яде сега- при кашата
Аз да питам
1. Децата на тия от вас ,дето са около годинка хаправ ли си сутрин мляко и по колко.Моят човек все повече намалява сутрешната доза мляко-за една седмица с 40 мл, които пак трудно изяжда,ееевечер наваксва, но той от край време вечер пие по много мляко.
2.Започнаха ли да наддават повече децата ви като включихте маслото, моето дете за пръв път от новородено бебе е наддал близо кг.??? newsm78 Педи вика ,че съм включила калорична храна, освен масло не се сещам за друго.Не че ме притеснява това наддаване-последните месеци наддаваше по 200-400 гр. най-много. Колко тежат впрочем вашите 10-11 месечни парчета??
3. Давате ли преди годинка междинни яденета-аз не съм много фен на тоя етап не ми се дават и Виктор няма нужда от допълнителна храна. но да питам аз?
Имах и друго, но го забравих ще питам пак Wink Laughing

# 426
Благодаря ви за мненията за картофите! След известно ровичкане открих това: "Клубените на картофите съдържат алкалоида соланин - 3-7%. Най-голямо количество се намира под кората или около „очите", особено при покълването." - явно това е причината, а аз досега само зелените части режех и махах.  ooooh! Няма да мисля с кърмата какво е минавало... За по-сигурно май ще потърся готово пюре. В тази връзка, гледам, Семпер имали чисто картофено, имате ли представа дали се намира?

Лято,
писах вече някъде тук, че след мое запитване до Семпер за Финото картофено пюре ми отговориха, че се спирало от производство и е било в търговската мрежа до декември 2009. И затова сега търся в Пловдив биокартофи за пюре.

Последна редакция: сб, 09 яну 2010, 17:52 от campanula

# 427
Да чеситя на патерица рождените дни на дечицата на Change of heart и Espa. Да са ви живи и здрави, много радости и весели игри!

Espa, много полезно инфо, благодаря.

Франческа, моята педиатърка ми препоръча да въведа глутена след 10-ти месец, така и направих. Досега съм дала овес и ръж, планирам ечемик и пшеница в този месец. За жълтъка също тя ми каза да дам след годинката (тъй като е спорна ползата му, а рискът си съществува), така че още не съм дала.

Гунди, на въпросите ти:
1. Ами сутрин го кърмя към 7 пред ид асе събуди, след това може би още веднъж към 8-8.30 и после закусва към 9.30 - 10.00. Нормално е да намалява сутрешното мляко, закуската се замества преди вечерята Simple Smile Той ще ти покаже.
2. Не съм забелязала, но моят синковец си наддава доста добре. Не мисля, че само от маслото, по-скоро ако като цяло е увеличил количествата...
3. Аз давам понякога парченца ябълка или банан между храненията, или пък бисквитка. Това се случва най-вече ако сме седнали ние да ядем, а Ники вече се е наял и ни гледа. Правя го не защото е гладен, а защото ни гледа и иска от храната, за да участва Simple Smile

Хм, това за картофите не го знаех и честно казано се чудех. Онзи ден обелих два такива леко покарали, но хубаво изрязах всичко, надява се не съм му навредила на момъка  Embarassed Но ще знам занапред, мерси за инфото.

Аз да питам нещо... Нали почнах да давам от тези плодови дуети с извара - давам ги обикновено като следобедна закуска, вместо кисел примерно (редувам тях, кисел и плодово-зърнени пюрета на Сънвал). Вчера се загледах пак в съдържанието на ябълката с манго и банан и видях, че пише мляко  Shocked Ами те Хип-ските пюрета са с толкова дребни букви, че трябва да ги осъдят за влошаване на зрението според мен. А и аз нали съм недоскив  Embarassed Та се чудя какво е това мляко вътре, нищо не пише - прясно ли, кисело ли, сухо ли...  newsm78 Понеже вече съм давала два пъти такова пюре, не е имало реакция, но все пак се чудя дали да давам пак или да изчакам. Не пише какъв му е процента, явно е много малко количество, но все пак...

# 428
SZA , млякото е Ам.
А защо твоят педиатър ти е препоръчал да въведеш глутена толкова късно?

gundie , ще ти отговоря как беше при голямата ми дъщеря.

1. Сутрин се кърмеше към 6,30 ч.
2. Не е наддаваше повече след въвеждането на маслото /края на 8-ми месец/
3. Не давам междинни хранения и съм твърдо против тях.

# 429
Моя синковец не иска никакви зеленчуци
предлагам ги как ли не и с кърма и без
и в разни комбинации и готови и домашни
НЕ ЩЕ
съвети ?

# 430
Ако сега започвате захранването - пробвай с оризова каша или плодово пюре, а със зеленчуковите опитай пак по-нататък. Друго не ми идва на ум Rolling Eyes

# 431
Благодарим на всички за поздравленията! Голямо вълнение си е 1вия рожден ден!  newsm44
SZA, не вярвам да има някаква реакция или проблем, но ние тук нали сме малко свръхпредпазливи.. Ако искаш, не давай пък повече пюрета с мляко,за да ти е по-спокойно. Аз също не съм, но пък давам млечни каши, но те са със сигурност с АМ.
gundie,
1. Мойто яде по 200 АМ сутрин към 8ч, а към 10.30 го мъча даже и някаква закуска, но често я хапва със зор. Което ме навежда на мисълта, че може директно закуска да давам, но нали все това пусто мляко следим - да не е малко. ooooh!
2. Ние тежим около 10кг, но сме момиченце.  Heart Eyes Не мисля, че има връзка с маслото, по-скоро сигурно наваксва от предишните месеци.
3. Какво всъщност значи междинни хранения, аз така и не разбрах точно? Понякога й стържа 1 малка ябълка или 1 киви или малко бананче.

# 432
  • Видин
Момичета, имам няколко тъпи въпроса  Blush
1.Кои са сезонните плодове и зеленчуци сега?
2.Дали е възможно на селото на мъжо, където са свекърите да имат картофи (запас) и ако да - дали бих могла да ги ползвам, за да правя пюре от тях? Става ли им нещо, ако стоят?
Благодаря  Embarassed

# 433
  • Велико Търново
Аманитка, картофите трябва да стоят на тъмно и проветриво и ако имат кълнове, те трябва да се махат, както и всичко зелено! Аз съм правила пюре от такива, но Сияна само с кърма ги яде, с вода ги отказва.

# 434
Силве, аз също давам като седнем ние на масата по някакъв плод или бяло месо, ако е ял преди това в храната- но по малко..но на братовчедка ми детето като беше на възръстта наВиктор тя му даваше следобед след сън плодове и аз мислех,че нещо аз не съм в час, иначе и на мен не ми се ще да давам междинни за сега....
за пюретата на Хип,аз ти казах за това мляко преди детестина дни, ти не си обърнала внимание, нали тогава обеснявах че предпочитам тия на Гербер,че нямат мляко...в сайта на Хип пише само млечен протейн-някъде четох пълномаслено мляко ,в някой от сайтовете-аз дадох две и спрях заради това мляко, др. ще ги дам след 2 месеца,като стане на годинка човека

Общи условия

Активация на акаунт