Примерна схема за захранване 20

• 29 910
  • 745
  •   1
Отговори
# 600
Яна- Бърборана, когато искаш съвет, очаквай и критика. Така е устроена форумската природа.  Peace
Тук сме се събрали майки, не лекари, не професионалисти в детското хранене и си помагаме една друга със съвети.
Мнението на нито една не е меродавно и би следвало да не се взема 100% на сериозно, а само за "сверка на часовника".

# 601
Момичета,не ми се отваря сайта на Косе Босе, затова питам тук:
В какъв ред се въвеждаха кашите, след оризовата? След малко ще ходя до бебешки магазин и трябва да взема каша (с оризовата приключихме), но обикновенно или има прекалено много каши и аз нямам време да изчета всички, или ако случайно знам какво търся - няма точно това...
Благодаря предварително Hug

# 602
Ами хубаво е преди навършване на 7 месеца да е без глутен ... иначе каквато ти харесва  Mr. Green

# 603
КАШИ
Ориз = 6 м.
Кафяв ориз = 6-7 м.
Елда = 7 м. (може и на 6 м.)
Царевица = 7-8 м.  
Просо = 7-8 м. (има препоръки и за 6 м., и за 9 м.)
Амарант = 7-9 м.
Киноа = 7-9 м.

Стеф, това е от Косе Босе, което намерих.

# 604
Благодаря! Hug

# 605
Mise, по-твърди са, на мен май със всички вдки така ми ставаше кашата, ама нали вече са по-големи да се учат на по-твърди и не гладки консистенции
 за кашите пак от КОсе Босе:
Няма стриктен ред за въвеждане на кашите според вида на зърната - избираш този, който е най-удачен за детето и начина му на захранване.

оризова каша -> кафяв ориз -> елда -> царевица -> просо -> киноа, амарант
оризова каша -> елда -> царевица -> просо -> киноа, амарант
оризова каша -> елда -> просо -> царевица -> киноа, амарант
оризова каша -> царевица (нишесте) -> елда -> просо -> киноа, амарант

Оризовата каша е добра за начало. След нея може каша от пълнозърнест ориз, но това е удачно, ако се дават домашни каши - заради асортимента на готовите каши. В случая кафявият ориз се въвежда за няколко дни, защото все пак е пълнозърнеста, нелека храна.

Елдата е добро продължение. Не е тежка за захранено дете, не е сериозен алерген, регулира стомахчето, добавя още желязо и важни белтъчини. Може да се редува равностойно с ориза.

Царевицата не е толкова ценна - няма важна хранителна стойност и не е безобидна откъм алергии. Ако не е в голямо количество или е под формата на царевично нишесте, може около 6-7 м., иначе около 8 м. Може да се въведе преди просото защото често присъства в състава на готови пюрета или за да се предлага многозърнеста каша или кисел за разнообразие.

Просото не е съвсем леко за храносмилането, но се приема сравнително добре и има отлична хранителна ценност. Може да се включи през 7-8 м., евентуално малко преди това като съставка на каша или като заместител на ориза в зеленчуково пюре. Добре се съчетава със зеленчуци, особено такива с повече желязо, не само като самостоятелна каша.

Киноата има отлични хранителни качества, по-добри от тези на останалите зърнени храни по няколко показателя. Освен това не е типичен алерген. Не е задължително да се бърза с нея – когато детенцето напредне със захранването, например около 9 м., тогава може да се включи като самостоятелна каша и да се използват хранителните ѝ предимства. Преди това по-важни остават класическите зърна (ориз, царевица и т.н.) и успешното им включване им в менюто. След това вече може да се разнообразява с различни зърнени храни и комбинации.

Амарантът се въвежда подобно на киноата – може да бъде едно от безглутеновите зърна, но може и да се даде след въвеждането на глутена с цел по-богато хранително меню. Амарантът е след киноата като хранителна ценност.

# 606
  • София
Цитат
Mise, по-твърди са, на мен май със всички вдки така ми ставаше кашата, ама нали вече са по-големи да се учат на по-твърди и не гладки консистенции

ясно, значи причината не е в моя телевизор  Peace

# 607

оризова каша -> кафяв ориз -> елда -> царевица -> просо -> киноа, амарант
оризова каша -> елда -> царевица -> просо -> киноа, амарант
оризова каша -> елда -> просо -> царевица -> киноа, амарант
оризова каша -> царевица (нишесте) -> елда -> просо -> киноа, амарант

Можете ли да ме посъветвате коя марка има каша от съответно кафяв ориз, елда, царевица, просо, киноа и амарант, които да са без мляко? Намерих само ориз на Хип.

# 608
На Хипп има елда, има просо.От глутеновите-овес

И да попитам отделно ли трябва да въведа слънчогтледовото, рапичното и царевичното олио(мазнина).

# 609
Момичета, а всички плодови пюрета ли са с добавена захар, все на такива попадам   Confused

# 610
Мама гали - аз не купувам плодови, не мога да се изкажа...но как е възможно да са подсладени Confused
Венера - не се въвеждат отделно, както и подправките. Тези мазнини ги има в доста от пюретата.

В магазина нямаше никаква каша, която да ми свърши работа, но благодаря за информацията, сейв-вам си я Hug

# 611
Кафяв ориз (пълнозърнест) има на лактана био, безмлечна е.

# 612
Яна- Бърборана, когато искаш съвет, очаквай и критика. Така е устроена форумската природа.  Peace
Тук сме се събрали майки, не лекари, не професионалисти в детското хранене и си помагаме една друга със съвети.
Мнението на нито една не е меродавно и би следвало да не се взема 100% на сериозно, а само за "сверка на часовника".

Аз зададох конкретен въпрос за даването на месо или плодове след въвеждане на зеленчуци. Не виждам как упреците, че съм лоша майка, понеже съм дала сок ми помогнаха. Извинете, повече няма да питам, че без упреци явно не става сред модерните.

# 613
Това, че си лоша майка само ти го каза и то няколко пъти, ние -не Naughty..... и ако това че искаме децата ни да са здрави ни прави модерни-нека така да е!! Ти май сама не можеш да се убедиш ,че не си сбъркала със сока, че нещо все го повтаряш и повтаряш..... и като не искаш да си сред модерните защо ни питаш?? Аз колко критики отнесох отначало, както и много други тук.... и до колкото си спомням някой ти писа за месото, ако не и аз.
За кашите- от киноа, амарант и много от др. няма каши , а само зърна, вариш и пасираш или мелиш и вариш на каша.

# 614
  • Видин
Случайно го видях -
Баааси, в подфорума за захранването си зададох въпроса дали да дам плодови пюрета или месото след захранване със зеленчуци и направо бях линчувана от 1-2 мами като стана ясно, че съм давала сокове  Shocked Как човек да не се депресира хептен не знам. Не стига, че детето ми не спи, тоест и аз, ами и не мога да разчитам на номално отношение в някъв скапан форум и то за елементарен въпрос.  #2gunfire  #Cussing out Все някой трябва да демонстрира кооооолко по-начетен и модерен е в мисленето си от друг. Свят да ти се завие  Laughing
Попита - отговорихме ти.Никой не те е линчувал, жалко че така си го разбрала.
И ние тука в скапания форум се опитваме да помогнем ....

Общи условия

Активация на акаунт