На кого да вярваме-на гинеколога си или съфорумките????

• 6 720
  • 153
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Дори една жена да не е правила дълги опити за бебе трябва да е наясно с функциите на организма си. Има елементарни неща, за които има теми всяка седмица, а би трябвало да се знаят, ако човек е посетил поне половината часове по биология в осми клас.
Освен това гинеколог се посещава преди планиране на бременност. Има такова нещо като профилактични прегледи, където не се ходи само при проблем или евентуална бременност.

# 61
Не мислите ли,че в днешно време е по-добре да разчитаме повече на себе си,да се информираме,да вземаме  насока от жени минали от там ,където ние сме се запътили от това да имаме пълно доверие на специалист в кавички,който кара по инерция с течение на години без да отвори медицинска книга или който си пести думите като не си прави труда да информира своя пациент,да му даде насока.
Извинявам се, ако има вече подобен пост - не съм чела цялата тема.
Моя отговор по приницип: Задай си въпроса през колко бременности минават форумките тук (може би средно 3) и после колко бременности е следил гинекологът (със сигурност повече).
Колкото конкретно за това фолиевата киселина, въпросът се решава много лесно. След като ти и сестра ти знаете, че другите бременни пият, не виждам какво пречи да се попита лекаря защо не я изписва.

# 62
  • Видин
Добре, а ако бременността е спонтанна и непланирана какво правиме? И гинекологър не намери за нужно да спомене ФК?
Още повече, че има хора с генетични мутации и обикновената ФК не я преработват, а трябва да пият мета  newsm78

# 63
Моят гинеколог ми е казвал, че е добре да се пие фолиева киселина, когато започнеш с опитите са заченеш. Само че аз започнах да ходя при него в 8 или 9 г.с. така че беше твърде късно - не съм го направила. Обаче не съм имала никакви проблеми с бебето заради това, че не съм пила ФК преди да забременея.
Ако наистина е по-важно да се пие преди забременяване, то излиза че не-пиенето и по време на бременност не е никакъв проблем.

# 64
Мама на Иван-откъде тези умозаключения?Повечето жени*визирам повечето,не всички) ходят на профилактични прегледи доста преди да забременеят,четат информативно книги за онова време когато ще станат майки,вземат профилактично витамини и поне от любопитства са информирани!Това ,че има и други няма  спор,но  при всяка жена споделила,че прави опити или иска да стане майка (поне В Англия ) е информирана за видовете добавки или витамини които да взема! Дори ,в Лондон,всички хлябове,начесто употребяваните зърнени закуски и сирили са обогатени с ФК за постоянна и превантивна консумация!Повече книжки ако се четат вместо списания и съфорумки,  които повечето както се оказва са незапознати-направи си математиката и сама!

# 65
  • Видин
Ние не сме в Англия  ooooh! Whistling

# 66
Това не променя фактите!Нито неиформираността!

# 67
  • Пловдив
Аз като забременях не съм пила фолиева киселина, защото витамините, които ми изписа лекарят, съдържаха дневната доза.Добре е и това да се съобразява, защото и предозирането не е препоръчително.Иначе аз слушам гинеколога си.Доказал е с годините, че мога да му имам вяра.Признавам обаче, че е доста трудно да се намери точният лекар.Четейки последните публикации ми се иска да попитам, ако забременяването ти отнеме години, с години ли да я пием фолиевата киселина.Аз като започнахме опитите за забременяване и започнах и фолиевата киселина, но като се оказа, че няма да стане нито толкова бързо, нито толкова лесно я спрях.Не може да се правят обобщения само на база идеалния вариант.

# 68
  • Видин
Правихме бебе две години и половина.Не съм приемала през цялото време ФК, защото много се бях отчаяла...моя грешка, факт...
Това не променя фактите!Нито неиформираността!
Не искам да споря с теб, но действителността в България е малко по-различна.Няма как да го разбереш

# 69
  • София
Добре, а ако бременността е спонтанна и непланирана какво правиме?
Със започването на полов живот трябва да се информираш за последствията от него и методите за контрацепция. Щото от незнание се хващат гъбички, трипер, бебета...  Whistling

# 70
Мама на Иван-откъде тези умозаключения?Повечето жени*визирам повечето,не всички) ходят на профилактични прегледи доста преди да забременеят,четат информативно книги за онова време когато ще станат майки,вземат профилактично витамини и поне от любопитства са информирани!Това ,че има и други няма  спор,но  при всяка жена споделила,че прави опити или иска да стане майка (поне В Англия ) е информирана за видовете добавки или витамини които да взема! Дори ,в Лондон,всички хлябове,начесто употребяваните зърнени закуски и сирили са обогатени с ФК за постоянна и превантивна консумация!Повече книжки ако се четат вместо списания и съфорумки,  които повечето както се оказва са незапознати-направи си математиката и сама!
защо толкоз питанки и удивителни?@?@!
1. Ако ходиш на профилкатични прегледи и тук ще ти кажат, не само в Англия.
2. Съгласна съм с теб, че по-добре да четеш книжки и слушаш лекар, отколкото да четеш форуми. Поне за някои теми като тази.
3. Умозаключението или по скоро връзката "ако...е вярно, то следва.." е прост логически метод наречен дедукция. Не изказвам мнение по върпоса кога, дали, защо и т.н. трябва да се пие ФК. За това са лекарите. Просто правя дедуктичен извод от няколко информации споделени тук. При това изодът ми започва с АКО, с което изобщо не претендира за достоверност.

# 71
Знам ,че тук е малко по-различно,затова лекарят има това задължение да информира ,защото ако не сте лекари и вие явно не се знаят тези неща!А и е идеално ако имаш 2ма лекари-един по каса и един на частно за през бременността за повече сигурност!Не че има гаранция ако и двамата лекари са немарливи към работата си,но е ужасно дас си помислим,че няма кампании за повече информираност още от училищата ,защото не малко майка са доста млади! А относно ФК щом я предлагат в хляб за масова употреба и то постоянна,мисля,че е ЯСНО,ЧЕ ПРИЕМЪТ Й Е безобиден!В моите витамини за жени има ,но не в количествата необходими за пред-бременност или за бременност!

# 72
  • София
Повече се доверявай,на гинеколога си.
То тук има разни драскачи,които си кичат титла "доктор M.D." и раздават съвети на ляво и дясно(особено за ваксини Crazy).Ама ти от къде си сигурна за това.
Ако не си много сигурна в компетентността си на лекаря потърси второ мнение,но на специалист,а не виртуално такова Naughty

Последна редакция: пт, 18 дек 2009, 13:18 от Madam Stasita

# 73
Е ако за всеки въпрос ходиме при 3-4 лекари за мнение евала, ама аз нямам тая финансова възможност  Peace
Е,ама как всеки въпрос ?Нали за дете става дума!То се планира това забременяване нали ,и ФК се знае ,че се пие поне 3 месеца преди това!Ако не е планирано веднага след теста!Ако вярваме на мнението на 20-30-5- жени също така прочели-непрочели като аавторката става опасно!А и докторите са за това,да обяснят поне малко от терминологията и неузнатите неща!
А чакай малко.Как може да твърдиш,че съм чела недочела.Напротив мога да ти говоря с часове за изследвания преди забременяване ,борбата със стерилитета и различните причини водещи до стерилитет, изследвания по време на бременност- фетална морфология,биохимичен скрининг,листериоза,токсоплазмоза,цитомегаловирус.През всичко това съм минала,няма да говоря наизуст.Сестра ми пие фолиева киселина една година преди забременяване, но не благодарение на гинеколожката си,а по мой съвет.Тя си прави всички необходими изследвания ,но не благодарение на насоките, които би трябвало да и даде гинеколожката и,а по мой съвет.А аз всичките знания които имам са от форума. Първата ми бременност сляпо вярвах на гинеколога си,а той не си направи труда да ме информира какви са възможностите пред мен. Седем месеца ходих на консултации,а единствените ни разговори бяха" Как си"-" Ами,добре".Тогава последните месеци от бременността си открих този форум, но бях още доста неорентирана. Бях прочела някъде за триизмерните ехографи и бях попитала според
него дали е необходимо да ходя на подобно изследване. Неговите думи бяха " Ами то и аз могада те гледам на триизмерен ехограх като искаш ".Всички много добре знаем ( и аз вече) че феталната морфология се прави от високо квалифицирани специалисти и не вида на апарата е важен, а обстойния и конпетентен преглед. Вярно е,че нямам оправдание за незнанието си ,но така също е вярно че и лекарите трябва да бъдат по отговорни към пациентите си. Не мислите ли? Това беше идеята на темата която пуснах и най-вече да дадем примери за подобно безотговорно отношение.Аз пълно доверие нямам на никого.Доста препатих от глупостта си.Но съфорумките са ми дали много повече от лекарите на които съм попадала.Дадоха ми знанията си и своя опит

# 74
Според мен е хубаво да се "хвърля" по едно око на форума, защото има описани различни по вид и сложност случаи, но при всички положения трябва да се избере висококвалифициран специалист на който да можеш да имаш доверие.
Не е хубаво да при бременност да се вземат самостоятелни решения несъгласувани с наблюдаващия гинеколог.

Общи условия

Активация на акаунт