На кого да вярваме-на гинеколога си или съфорумките????

• 6 753
  • 153
  •   1
Отговори
# 105
За късмет, статистически изследвания не се правят така  Wink И за да се твърди, че приемането на допълнително фолиева киселина намалява риска от спина бифида с до 75%, значи са направени сериозни наблюдения над много бременни.
dodyniki, явно нямаш близки, които са изгубили бебенце с такова увреждане, ако познаваше, щеше да си някак по-смирена и да те досрамее от проповедите, които бълваш като побъркана. На майки с по-голям риск се изписва 10 пъти по-висока доза от обичайната. Набави си ги ако можеш с храна от магазина  ooooh!
Натоварването за организма не е толкова голямо, че да има смисъл човек да се тревожи за това. Единствено излишъците натоварват малко бъбреците, защото се отделят чрез тях. Друго няма. И при положение, че човек рядко ражда повече от 2-3 деца, си заслужава да пие няколко месеца фолиева киселина, дори гинекологът да не спомене нищо.
Не Янечек-нямах предвид това.Не съм казвала,че не трябва да се пие фолиева киселина,а казах,че не винаги е наложително. Peace
Нямам наистина такива познати,но имам позната,която беше с хипер витаминоза ,понеже е вегетарианка,което ще рече ,че 90 % от храната и се състои от сурова растителна храна,което пък ще рече чисти витамини.Тя отделно се тъпчеше и с витамини през бременността и тази хипервитаминоза също и създаде проблеми.И пак казвам-не съм казала,че не трябва да се пие фолиева киселина,особено при голям риск.Писах,че не винаги е наложително и задължително.  Peace
И при все това не отстъпвам от мнението си,че всичко е генетично обословено.  Peace...Не изключвам случаите,които са приемали 10 пъти повече от обичайната доза и въпреки това заболяването пак е налице.Презастраховането за каквото и да било не ти дава 100% гаранция за здраве,само намаля риска до минимум. Peace..И пак ще кажа-върху гена,не може да се въздейства,било с хапчета,било с начин на хранене и т.н. и няма пълна гаранция.  Peace
ПП-И не съм "побъркана".Ако малко поне ме познаваш и знаеш на какви основания съм писала всичко това,далеч няма и да си помислиш,че съм побъркана,какво остава да го напишеш.  Peace И поне веднъж четете цялото съдържание на постовете.

Последна редакция: нд, 27 дек 2009, 17:39 от dodyniki

# 106
Никой не говори тук за застраховки.Превенция.Наистина ли не знаеш какво значи?Ми аз това писах-генетично Уь сме дали на детето достатъчно, ама на-зъбите и се скапаха,пък ти си мисли, кое е генетично, но има и случаи без наследствена обремененост да се отключат мутации.

# 107
Виж,знам какво значи,не искам да споря с никого,нито да обидя някого.Но бременността не е манджа,на която като сложиш точните съставки,точните количества и я готвиш в точно и строго определено време,като внимаваш и се задълбаваш до най-малката подробност,което от своя страна ти дава 100% сигурност ,че ще докараш желаният резултат.При бременността първото нещо,на което трябва да се осланяш е благосклонността на Природата.И както казват лекарите:"Ние ще направим каквото се иска от нас,ще пиеш каквото ти изпишем,от там нататък-Божа работа!"...Ей това всъщност исках да кажа де... Wink..,
Хайде със здраве!  Hug

# 108
Пълни......Никой не говори за манджа с грозде.Кви съставки , кви 5 лв....ето ти още един пример-на мен ми бе нужна съставката желязо в манджата Въпреки, че се хранех с Нужните храни.Взех да припадам.Та-на Който Каквато Подправка му е Нужна смятам.Не Всички подправки, а Нужните.Като с маднжи примерите ще си даваме.Никой не ти казва да правиш пълнени чушки с канела.
Точно днес можем да предивидим Божата работа и да предотвратим Божия замисъл.
Ако аз лично се бях осланяла на Природата-нямаше да родя, изведнъж се случи, 10 дена преди термин да припадам през 5 минути, да ми се вие свят и т.н.Ако не бе ударната доза желязо, нямаше да мога и да напъна...Или викаш, да бях се оставила на Природата-па квото сабя покаже. Thinking
Всеки с примерите си и с подправките си.

ПП.Чета целия ти пост, многословна си и от 9 кладенеца вода носиш да кажеш как всичко е Божа работа.Ама не е.И ген не е често.Има ужасно много поправими неща.

# 109
Нито съм кърмена (не съм искала повече от десетина дни), нито пия мляко , нито ям сирене и кашкавал. Мразя ги.... Tired Цял живот съм така. Нямам нито една пломба с изключение на един счупен преден зъб Mr. Green

Относно гените - променят се и още как. Особено с ваксините Laughing

# 110
Цитат
Има ужасно много поправими неща.
За жалост обаче,колкото поправими,толкова и непоправими има...каквото и да правиш,каквото и да пиеш.За това писах,че когато е наложително/както при твоят случай/-да,но не винаги е така. Peace

# 111
Все пак има статистика, има изследвания, те показват.По-скоро са изключения тези-каквото и да ги правиш.По-често е като ГИ Правиш Нещо-да се повлияват и то към добро.
Аз не говоря за крайните случаи по принцип. какво можело, па какво не можело и ако-то....Говоря за Превенция и намаляване на такива случаи.
В случая с фолиевата-почти не съществува днес наложително-неналожително, а направо си е Препоръчително.
Ако и сега не схванеш-здраве да е. Peace

# 112
На кого да вярваме? Четеш и отсяваш,после с въпросчетата към доки.Общо взето има доста за отсяване във форума... виж последните странички тук  Wink

# 113
О, ама вие наистина ли толкова се доверявате на форуми?Една част ти предписват направо лекарства и дават насоки, да се смееш ли да плачеш ли, други го карат на Божа работа, ако ти падне саксия-падне ти, ама не си правип труда да я закрепиш по-добре тази саксия...смях.
А форумите за за бла-бла-бла, не за диагнози. Wink
Ако искше авторката да няма мнения по темата-да бе пуснала една анкетка само с простичкото-Да, вярвам и Не, не вярвам, че да си отсява на воля. Mr. Green

# 114
  • В светлината на слънцето
О, ама вие наистина ли толкова се доверявате на форуми?Една част ти предписват направо лекарства и дават насоки, да се смееш ли да плачеш ли, други го карат на Божа работа, ако ти падне саксия-падне ти, ама не си правип труда да я закрепиш по-добре тази саксия...смях.
А форумите за за бла-бла-бла, не за диагнози. Wink
Ако искше авторката да няма мнения по темата-да бе пуснала една анкетка само с простичкото-Да, вярвам и Не, не вярвам, че да си отсява на воля. Mr. Green

Точно се канех да напиша нещо подобно. JizzlobberPeace
На въпроса - вярвам единствено на лекари, защото те имат медицинско образование и практика, а аз не. За щастие - близки на семейството именити и особено качествени лекари имаме достатъчно. Може би, ако нямахме такива познати, щях по-различно да разсъждавам.
Форумите обаче са полезни, защото там пишат хора, които вече са минали през даден проблем и знаят пътя за решаването му. Peace В този смисъл могат да дадат полезна насока, която да се използва, за да бъдат търсени съответните специалисти, които вече да изкажат компетентното си мнение по въпроса и ако трябва да направят нужните изследвания. Ето, аз например, съм минала два пъти през амниоцентеза и знам какъв е пътя, какво представлява самата манипулация като усещания и какво е преживяването, докато чакаш резултата. Това мога да опиша. Но не аз съм човека, който ще препоръча да се направи или не амниоцентеза. Това трябва да прецени лекарят, като крайното решение дали да се прави или не, взема майката.
Но има и един друг момент, който е съвсем нормален, тъй като виртуалното общуване все още е свободно. Става дума за факта, че във форумите пишат и много хора, които се информират за даден проблем единствено и само от интернет и смятат, че цитирайки смело СЗО или някаква статия, пусната някъде в мрежата, вече са по-сведущи и компетентни от всички лекари в Европа взети накуп. И съответно поднасят мнението си като последна инстанция.
Така че от един форум може да има мноооого голяма полза, но човек трябва да се научи да отсява информацията или поне да я проверява. Особено в случаите, когато става дума за здраве. Naughty

# 115
вярвам единствено на лекари, защото те имат медицинско образование и практика, а аз не.  Peace Peace

# 116
Те хубаво имат медицинско образование, обаче това не им пречи да дават грешни съвети или пък да са тотално изостанали. Предишният ми гинеколог например - нито ми каза за фолиевата киселина, нито ми спомена нещо за фетална морфология, а за контракциите ми изписа папаверин вместо магнезий. Не ми пусна ни една микробиология за цялата бременност.
Все още са рядкост педиатрите, които знаят препоръките на СЗО за захранване на бебета и съответно казват сокче на 20-тия ден. Ще послушаш ли такъв, само защото има мед. образование?

# 117
  • В светлината на слънцето
Янечек, по принцип си права. Между лекарите има страшно много хора, които са превърнали професията си на бизнес или пък просто не им пука. Но затова човек има глава на раменете, за да потърси и намери качествени специалисти. А такива има. Peace

# 118
Да,крайната инстанция е медицинското лице.Но това не изключва да четеш,да се информираш,да питаш в някой форум за насоки.
Прост пример - при първата ми бременност започнах да чета от рано в интернет,запознах се с що е това БХС и фет.морфология(тогава все още навлизащи в практиката в Б-я) и др. подобни.И когато лекарят ми заговори за това,аз бях отлично подготвена и го изненадах приятно.Малко бременни тогава знаеха и се възползваха от тези процедури.
Друг пример - единствено благодарение на момичетата от Кърмаческия форум тук,преодолях проблемите с несучещо и лениво бебе.Ако бях послушала тогава педиатъра,щях да набутам АМ и готово.Намерих обаче подкрепа и адекватни съвети именно във форум и успях да кърмя детето си 2 години.За захранването изобщо не ми се подхваща въпроса.Сама си правих схема и захраних на своя отговорност от 6-ия месец.Препоръката на педиатъра беше - сок от ябълка на 40-ия ден...
Та това отсяване на информация имам предвид...

# 119
вярвам единствено на лекари, защото те имат медицинско образование и практика, а аз не.  Peace Peace

Имат трънки, ако вярвах на лекари, детето ми щеше да е мираж (разбирай загубено след кюретаж, защото великият професор от Мачин дом София не успя да го види на супермодерната си техника в 11 седмица). А, и миомите ми не видя, завалията, нищо, че едната беше топка с диаметър 70 мм. Мда, до този момент и аз вярвах на хората с мед. образование, след това - не, ще ме извиняват ...

Общи условия

Активация на акаунт