Раждане вкъщи 6

• 44 487
  • 732
  •   1
Отговори
# 285
Аз се замислям също за домашно раждане /във втория месец съм, първа бременност/.
За спокойствието на роднините ми - има ли в България дули, или акушерки, които биха присъствали на такова раждане?
И - в случай, че раждането е неасистирано - и като оставим настрана интуицията Simple Smile има ли ясни физически признаци, които една дула би разчела, подсказващи евентуални проблеми и нужда от лекарска помощ?

# 286
В България не е узаконено асистирането на акушерка при домашно раждане. Съответно няма обучени дули.

# 287
Аз се замислям също за домашно раждане /във втория месец съм, първа бременност/.
За спокойствието на роднините ми - има ли в България дули, или акушерки, които биха присъствали на такова раждане?
И - в случай, че раждането е неасистирано - и като оставим настрана интуицията Simple Smile има ли ясни физически признаци, които една дула би разчела, подсказващи евентуални проблеми и нужда от лекарска помощ?

Ако искаш домашно раждане в България, ще трябва да се подготвиш то да е неасистирано, т.е. сама да си си акушерка. Самата подготовка за това играе ролята на превенция. Няма да навлизам в подробности тук, но предполагам всеки четящ темата се досеща, че за 9 месеца могат да се направят много неща и "случайности" няма. След като си свършиш подготовката ти самата ще си в състояние да знаеш безпогрешно дали да си останеш вкъщи или в даден момент да потърсиш помощ. Можеш обече да разчиташ на подкрепа по телефона и скайп - това сме го правили и работи. Отделно има малки трикове, които използваме, за да неотрализираме дребни проблеми (наблягам "дребни", защото подготовката неутрализира големите).
Самата подготовка е строго индвидулна и зависи от много неща - има хора тук които са се подготвили за 3 седмици и други, които са се готвили 3 години...

Слънчоглед, никой няма право да върне родилка или друг пациент с неотложна наужда от помощ! Ако го направи, следват глоби от ЗК. А ако те върнат от болницата, мислиш ли че няма да можеш да родиш сама WinkSimple Smile Кога ще постъпиш за раждане решаваш ти, никой друго. Всяко друго мнение е с консултатитвна стойност.

# 288
Благодаря за отговора  Grinning
Ще се подготвя. В момента чета Painless Childbirth - наистина невероятна! - след това ще са Active Birth и Heart & Hands.
Притеснява ме по-скоро техническата страна на нещата - по принцип съм спокоен човек и емоционално мисля, че ще се справя.
Майка ми е имала ужасяващо преживяване с моето раждане, тя не може да си представи, че домашно раждане е възможно, изхождайки от своето безпомощно състояние тогава. Тя прави всичко възможно да ме разубеди - но пък за щастие имам подкрепата на партньора си. Той се притеснява, разбира се, особено без акушерка наоколо, но като му разкажа за ужасите в болниците, застава зад мен 100%.

# 289
Nightshade , чудесни книги си си избрала!! Приятно четене Simple Smile
Мога да те посъветвам само да не споделяш намеренията си с хора, които няма да прояват разбиране и няма да те подкрепят, защото това ще ти косва допълнително енергия и усиля за преработване на отрицателните заряди, а нямаш нужда от това сега. Споделяй и общувай с хора със сходни възгледи, подкрепящи и уважващи личността и мнението на другите. Това е също много зареждащо и носи много спокойствие и хармония.
Аз лично не съм споделяла за плановете със семейството, не съм ги лъгала директно, но не съм казвала и цялата истина, а само до там, докъде могат да поемат. След като раждането вече е факт, никой няма да ти застане на нож ида започне да те разубеждава или да ти говори ужасии Simple Smile
Мъжете узряват за това по-бавно, но обикновенно в деветия месец са вече готови Wink

Техническата страна не нещата не е нещо сложно. Подходи по следния начин: след като си прочетеш книжките, виж кои въпроси те терзеят особено: примерно "усукана пъпна връв" или как да избегнеш разкъсване или нещо друго. Потърси си инормация специално по тях - какво се прави и как човек да се справи домашни условия. Това са малките трикове, за които писах. Питай и тук; сигурно ще успеем да отговорим Simple Smile

# 290
Nightshade,поздравления за избора,който си направила.

# 291
Здравейте, момичета   bouquet
Най-после успях да изчета и последната тема за домашното раждане - прекрасни сте, благодаря, че ви има  Hug Не съм сигурна кога и как точно се породи у мен интерес в тази посока, но колкото повече чета, толкова повече се убеждавам, че това е верния път за мен. Подготвям се за домашно раждане от около 3 месеца (в момента съм бременна в 6ти месец) - в началото по-скоро емоционално, от около месец и чисто технически. Все още не знам как ще приключи всичко, надявам се да не се уплаша в последния момент. Това ми е първа бременност, а бебето, естествено, е много мечтано и чакано Simple Smile Основното, което мисля, че би ме спряло, е едно трудно обяснимо и засега непреодолимо чувство за вина - как и какво ще обясня на близките си, ако нещо се обърка. Или как и какво ще трябва да обяснява съпругът ми, ако нещо се случи с мен. От друга страна започвам все по-уверено и спокойно да мисля за процеса - надявам се, когато моментът настъпи, да съм наистина готова. Наскоро посетих и ОБ-Варна в деня на отворените врати - е, това посещение окончателно затвърди взетото решение. Дано все пак не опра до там накрая  Mr. Green
Ще продължавам да следя с огромен интерес темата, поздрави на всички  Peace

# 292
Довега, добре дошла!:)
Това, което описваш като чувство на вина, не е вина, а страх и то в няколко посоки. Поработи над това, важно е. Изследвай ги тези притеснения докъде можеш на дълбоко и ще видиш, че отговорите сами идват Simple Smile
Не знам кога ти е термина, но ако устискаш до началото на юни, ще ти дадем много увереност и познания на място във Варна Simple Smile

# 293
  • ул. "Мечтание"
Мила Довега, никому не дължиш обяснения за каквото и да било, независимо от крайния резултат! Знай, че както и да постъпиш винаги ще има недоволни и раждането ще е първата стъпка, след това още колко ще недовостват от теб как си гледаш детето, все на някого ще си крив!  Sunglasses Wink
Ами ако отидеш в болница и нещо се случи на теб и бебето благодарение на некадърността на лекарите? Тогава какво ще им обясниш? Дали ще разберат вътрешната болка, която изпитваш? Дали ще поемат болката ти като своя? Надали...

На мен все ми викат: "Е, сега, едно секцио, чудо голямо!" Била съм се лигавела и съм си измисляла... Малцина се опитаха да разберат какво наистина чувствах. А аз се чувствах като осакатена, все едно с детето ми са извадили яйцниците и матката ми, изрязали са ми гърдите и всичко женско в мен, всичко което ми дава някаква принадлежност... Още си влача последствията и боря следродилната депресия. Това надали някой от тия на които смяташ, че дължиш отчет ще го разберат, ако ти се случи... Потърси в себе си какво наистина искаш, то със сигурност не е да отидеш в болница само от хорска срама. Твоята роля е да се пребориш за позицията си и да стоиш на нея. Не очаквай разбиране, но и не се терзай, че не те разбират. Работи над страховете си както те е посъветвала Меги, имаш шанса да преживееш нещо несравнимо, от което много жени доброволно се отказват отивайки в Бг болница...

Желая ти успех! Ние сме насреща за подкрепа и съвети! Hug

# 294
Меги, Лейди, благодаря ви!!! Интересно е това, което казвате, не бях поглеждала на нещата от този ъгъл. За страховете - ясно е, че ги имам, но не бях помисляла, че тази вина всъщност е страх...Определено ме чака много работа  Simple Smile, но пък толкова сладка!
Меги, термина ми е на 15 юни, така че много се надявам да присъствам на срещата с Клер (ти ми беше писала, че се предвижда за 5-6). Пък и нямам усещането, че ще родя преди термин Simple Smile Ако пък се заформя някаква среща в София между 18 и 21 март - много бих се радвала да се запозная и на живо с вас   bouquet

# 295
А, нищо не пречи да заформим една среща и на 20-ти март Wink

# 296
ами чудесно, какво по-хубаво Simple Smile

# 297
  • ул. "Мечтание"
Мисля, че бебчето ти ще дочака срещата с Клер! Ще ти се отрази невероятно! Тя е невероятно обаятелен човек и така сила ти дава.

Само едно въпросче - какво е отношението на съпруга ти към желанието да родиш у дома неасистирано?

# 298
Да, и аз мисля, че ще дочака Simple Smile
 Ами съпругът ми е изключително зле настроен по отношение на болничните и всъщност всякакви други институции (голям поддръжник на теорията за световната конспирация е  Mr. Green) . Всъщност до решението за домашно раждане стигнахме заедно, не се е налагало да го убеждавам, дори бих казала, че е далеч по-спокоен и уверен от мен. Бях му разказала за оргазменото раждане и той каза: Хайде и ти така да родиш! После му показах и сайта на Роси, гледахме и няколко филчета с домашно раждане и той отново каза : Хайде и ние така! Така че имам огромна подкрепа от негова страна. Остава да го убедя и да чете малко повече Simple Smile

# 299
Довега, мъжът ти е по-напред с материала, отколкото много от пръствалите на домашно раждане бащи у нас! Не го карай да чете, той знае кога и какво да прочете, щи видиш! Simple Smile Елата и двамата на семинара с Клери и на 20-ти март, ако е възмоно!

Общи условия

Активация на акаунт