Раждане вкъщи 6

• 44 119
  • 732
  •   1
Отговори
# 525
"Когато ражда жена е на скръб. Като роди, забравя"
Ти си жена раждала и на 22,и на 41.Можеш ли да ни опишеш каква е разликата горе-долу?

# 526
Физиологически почти никаква разлика нямаше, само че сега раждах по-подготвена и бях по-осъзната относно трите етапа на раждането. И първото, и второто раждане минаха без усложнения.

# 527
  • Пловдив
Здравейте,

Не знам дали тук трябва да попитам, но мисля, че точно мами, които са раждали в къщи ще ми отговорят най -добре. Може ли някой да ми каже или да ми даде сайт с информация за това как протича едно раждане, какво представляват тези етапи, какво да очакваме през всеки един от тях , кое е нормално и кое може да ни притесни по време на различните етапи на раждане. Аз няма да раждам в нас, но искам да забавя максимално ходенето в болницата, но не знам какво значи "максимално", кога е най-добре да се отиде?

# 528
  • Варна
Материали можеш да намериш тук

# 529
Както каза моя мъж:"Няма лоша реклама".
Иначе от статия не ми стана ясно кой на кого бил бесен и чия,в крайна сметка, е тази позиция... Confused
Но съм съгласна ... до тук егоизмът ми не ми е навредил. Wink

Последна редакция: пт, 20 авг 2010, 22:04 от dimitriana

# 530
Ето и оригиналната статия в Daily Mail.

От нея става ясно, че няколко скорошни научни публикации са предизвикали смут и недоволство в The Royal College of Midwives, отразени в коментарите на президентката Cathy Warwick.

Емоционалният ̀и изблик е предизвикан от мета-анализа Maternal and newborn outcomes in planned home birth vs planned hospital births: a metaanalysis (Am J Obstet Gynecol. 2010 Jun 30.).

Мета-анализът предоставя най-силното доказателство досега, че домашното раждане в крайна сметка вреди на новородените деца. Той обединява 12 изследвания и 550 000 раждания в няколко развити индустриални държави (САЩ, Канада, Австралия, Холандия и Швейцария).

Резултатите показват, че планираните домашни раждания (342 056) на здрави и нискорискови жени, сравнени с планирани болнични раждания (207 551) на здрави и нискорискови жени, повишават два пъти неонаталната смъртност (0.2% срещу 0.09%). А когато се изключат новородените с вродени аномалии, неонаталната смъртност дори се утроява (0.15% срещу 0.04%).

Основните допринасящи фактори за повишаването на неонаталната смъртност са били респираторен дистрес и неуспешни опити за ресусцитация - фактори, свързани с ниската квалификация на акушерките и липсата на достъп до болнична апаратура. В САЩ например сертифицирани акушерки присъстват само на 1/3 от домашните раждания.

Cathy Warwick се възмущава и от уводната статия на The Lancet Home birth--proceed with caution. (Lancet. 2010 Jul 31;376(9738):303.):

Цитат
Cathy Warwick:
What shocked us about The Lancet editorial about homebirth was its language and tone and how it pumped the hype about the dangers of homebirth, and made sweeping and misogynistic statements, such as "Women do not have the right to put their baby at risk".

Аз не виждам нищо мизогинистично в твърдението, че жените не бива да поставят на риск бебетата си. Естествено, че здравето и животът на децата трябва да са по-важни от желанията на родителите, особено в светлината на резултатите на мета-анализа.

Важно уточнение в статията на The Lancet е и фактът, че много от досегашните проучвания отчитат реалните домашни раждания, а не планираните (посоченият мета-анализ изследва изхода от планирани домашни и планирани болнични раждания). Това е важно, защото някои от планираните домашни раждания стават болнични, когато се появят усложнения и това води до подценяване на риска и надценяване на ползата от домашните раждания. Например в Холандия 40% от първескините, които започват раждане у дома, биват превеждани в болница на по-късен етап от раждането.

Тъй като си спомням, че в темата за естественото раждане имаше известен интерес към медицина, основана на доказателства, нека любознателните да потърсят мета-анализа и да помислят върху неговите резултати.

Към останалите ентусиазирани радетели на домашното раждане и особено в примитивната му българска форма на неасистирано домашно раждане:

Proceed with caution!

Women have the right to choose how and where to give birth, but they do not have the right to put their baby at risk.

Последна редакция: сб, 21 авг 2010, 14:16 от Persona

# 531
Нямам време да превеждам, но явно тук повечето говорим английски.
Персона, това е в отговор на твоя пост: http://www.scienceandsensibility.org/?p=1422

# 532
  • Пловдив
Материали можеш да намериш тук
Мерси, много Simple Smile

# 533
Персона, не си попаднал на подходящата аудитория тук Peace
В някоя друга тема може би, но не и тук, едва ли някой ще ти се върже.

Само нещо, което ми се струва важно
Цитат
Към останалите ентусиазирани радетели на домашното раждане и особено в примитивната му българска форма на неасистирано домашно раждане
Нали точно за това става дума и затова се правят не малко усилия- за да не са "примитивни неасистирани" домашните раждания в БГ е важно правата и практиката на акушерките да са рекламентирани и да имат право да асистират домашни раждания. Причината в  САЩ само 1/3 от домашните раждания да са асистирани е същата - различното законодателство и различните права на акушерките в различните щати.

# 534
Някак не вярвам на статистиките за бебета умрели по време на раждане.Особено на фона на децата умрели в катастрофи по пътищата.
Особено след като видях как майка изоставя детето си в болницата след като го роди...айде нека не се правим на Господ чак толкова.
А за примитивните условия-раждането е примитивна работа.В крайна сметка не съм чела за бебе умряло докато се ражда вкъщи в България,но знам за няколко такива в болница,както и за майката,която не оживя след комата от секциото в еди коя си болница.Нека имаме малко уважение,щото в нас не ми е примитивно-живея много над средния стандарт. Peace

# 535
  • ул. "Мечтание"
Women have the right to choose how and where to give birth, but they do not have the right to put their baby at risk.

Много точно казано, всъщност! Честно да си кажа не искам тъпите доктори да смачкат главата на бебето ми в жалките си опити да се правят на Господ и да го извадят насила или да му отрежат някой крайник, защото някой доктор е спал по време на практиките как се прави секцио!
И не, това не са изолирани случаи!
За това, вкъщи, на спокойствие без някой да ме гълчи, ръчка, тормози и "спасява"!  Whistling

# 536
Нямам време да превеждам, но явно тук повечето говорим английски.
Персона, това е в отговор на твоя пост: http://www.scienceandsensibility.org/?p=1422

zozima, аз Ви представям най-новия мета-анализ, свързан с домашното раждане, а Вие ми давате линк към блога на акушерка, която изопачава резултатите от мета-анализа и това е пределно ясно за хората с познания по статистика.  Wink
Вие самата чела ли сте пълния текст на мета-анализа на Max JR et al. и на кохортното проучване на de Jonge A et al.? Последното е включено във въпросния мета-анализ, но според авторката на блога - акушерката Amy Romano - въобще няма нужда да се правят мета-анализи и бъдещи проучвания, щом веднъж има научна публикация, чиито резултати я удовлетворяват.  Rolling Eyes  
Е, очевидно не е права и мета-анализът си е съвсем на място, защото коригира един (съзнателен) огромен пропуск на публикацията на de Jonge A et al.. Вие ще ми кажете какъв е той, ако знаете (но моля със собствени думи, а не с линкове, за да знам с кого дискутирам). Дотогава, понеже и аз нямам време, прочетете на същото място коментарите на Amy Tuteur, MD и Nicholas Fogelson, MD.  Wink

Много точно казано, всъщност! Честно да си кажа не искам тъпите доктори да смачкат главата на бебето ми в жалките си опити да се правят на Господ и да го извадят насила или да му отрежат някой крайник, защото някой доктор е спал по време на практиките как се прави секцио!
И не, това не са изолирани случаи!
За това, вкъщи, на спокойствие без някой да ме гълчи, ръчка, тормози и "спасява"!  Whistling

За първия линк - ако майката се беше решила на (неасистирано) домашно раждане, бебето щеше ли да се роди безпроблемно? А ако лекарите бяха предприели секцио на по-ранен етап (от коментара на акушерката се досещам, че вероятно самата майка е казала, че "раждането все пак е естествен физиологичен процес") и бяха спасили бебето, се чудя, дали същата тази жена нямаше сега да пише по форумите как "тъпите доктори" са ̀и причинили "Unnecesarean" и че всъщност не е имало нужда, защото раждането е започнало "много бързо и лесно"?

За втория линк - владеете ли английски? Къде пише за отрязани крайници? По-сериозните травми при секцио действително са казуистика и се случват при секцио по спешност, което се предприема, когато плодът е застрашен и отново възниква въпросът като в предния абзац - какво би се случило, ако бяха забавили секциото или ако ставаше дума за домашно раждане и какви биха били травмите при бебето тогава?

Ако за момент престанете да повтаряте абсурдния припев, че лекарите са зли, тъпи и некомпетентни, трябва да осъзнаете, че всъщност акушерките (не говоря за "дули", които въобще няма да коментирам) не са приказни феи с вълшебни пръчици и присъствието им на домашно раждане не гарантира успешен изход за бебето и майката, защото немалка част от тях са склонни да поемат необмислени рискове - това донякъде може да обясни и повишената неонатална смъртност дори при планирани асистирани домашни раждания. Ето коментарът на Nicholas Fogelson, MD след статията от линка на zozima:

Цитат
And why do you think that is? It usually because the transport happened way too late and put the woman and fetus are far more risk than the OB (Obstetrician) felt was justified. Some of this comes from differing expectations of what is appropriate, but a lot of it comes from completely screwed up transfers.

In my career, I would say that at least 25% of hospital transfers were associated with some sort of negligent practice on the part of the midwife. I don’t take it personally, as they have a different training than I, but it does make for some bad feelings. Some OBs do take it personally, and try to fight back.

Here’s just a few examples

1) Midwife transfers patient postpartum, saying she is bleeding postpartum and she can’t stop it. She has been massaging the uterus and it stops for a bit but it keeps coming after that. The patient is in hypovolemic shock and is pouring blood from her vagina. Exam shows she has a massive sulcus tear up to her cervix with an arterial bleeder. Pt requires many units of blood and general anesthesia to repair the tear, which was completely missed by the midwife.

2) Midwife sends a patient in in her husband’s car, saying she has been 8 cm for 12 hours. On exam the baby is frank breech. Midwife didn’t come with the family, and told the husband it was because “she was just going to stay at the house and clean up.”

3) Midwife brings in patient with huge posterior laceration saying she can’t fix it. Exam shows that she has sewn the vagina nearly shut and still has not encircled the bleeders. Entire ‘repair’ is removed and fixed. Midwife watched the repair, and based on comments clearly had no idea what the anatomy was that needed to be repaired. The ‘repair’ she tried to do also was with the completely wrong type of suture.

4) Midwife transfers a patient who has been complete for 6 hours without descent. By leopold’s the baby is huge and the patient’s blood sugar is 180. Midwife and patient insist that she she is not diabetic because a fingerstick blood sugar early in the pregnancy was normal (rather than a far more sensitive glucose challenge test). Midwife actively influences the mother to not accept an insulin drip to control her sugars prior to delivery, says it will hurt the baby. Baby eventually delivered by cesarean, 11.5#.

5) Midwife transfers a mother with a stuck breech with head entrapment. Baby has an agonal rhythm and cannot be resucitated postpartum. Infant dead in labor room.

Ask any OB and they can give you more examples.

I try not to bring these up because there are midwives that do a good job and make appropriate transfers. But many don’t, and many don’t accept what they do not know. They transfer too late, and sometimes don’t even come with the patient to give a proper report. By doing this they undermine any good feelings between midwivery and obstetrics, and turn some OBs into absolute midwife haters. If CPM (Certified Professional Midwife) are ever going to get real acceptance, this kind of shit needs to stop, or the people who do it need to be pushed out of practice.

Последна редакция: пн, 23 авг 2010, 20:04 от Persona

# 537
Здравейте и от мен!

Аз имах не особено приятно първо раждане в АГ Русе. Сега съм бременна отново и ми се иска този път да е домашно. Вече живеем във Великобритания, където асистираното домашно раждане си е съвсем възможно до колкото знам. Днес ще е първата ми консултация с акушерка и ще я разпитам.

Мъжа ми не е особено ентусиазиран. Четох някъде, че обикновено нежеланието на таткото отразява осъзнатите или не страхове на майката. За това съм решила да работя върху себе си, да чета и се интересувам, а той сам ще озрее Simple Smile
В началото на темата обсъждахте присъствието на таткото. За себе си мисля, че съм от тези жени, които биха се чувствали далеч по-добре сами. Сигурна съм, че бих усещала безпокойството на Явор и това би ми действало по-тревожно отколкото успокояващо.

Благодаря, че ви има   bouquet

# 538
Добре дошли на всички нови тук!  Hug
Добре заварили на одавна пишещите  Hug  bouquet

Аз си починах дълго и хубаво и съм пак на линия Simple Smile

jkaterina, ако трябва поговори с няколко акушерки, докато намериш твоята! Това е избор, който трябва да направим с душата, сърцето и ума. И няма как да сбъркаш, като я откриеш Simple Smile Ако е възможно, уреждай срещите с акушерката така, че да може да присъства и бащата, стига той да има желание. Ако ти не желаеш той да присъства на раждането (независимо от причините), но искаш домашно раждане, просто се уговорете, че ти ще раждаш с акушерката, а той ще се грижи за по-голямото ви дете Simple Smile Ще има работа и роли за всички. Аз също сам много подвластна на тревогите и безпокойствата на мъжа ми, но специаляно по време на раждането само ги маркирах като същесвуващи, без изобщо да ми се отразят по някакъв начин. В процеса на самото раждане бях толкова добре свързана с вътрешното си Аз и бебето, че неговото присъствие по никакъв начин не ме притесни. Но и аз съм силно изкушена да си раждам съвсем сама - само аз и бебето; и все пак, не бих отнела мигът на появяването на децата му на съпруга ми... Simple Smile

Несъмнено раждането е голяма промяна както за майката така и за бебето; на физическо ниво, то е голямо наторване за телата и на двамата. Но голямо наторване не означава опасно или страшно. Означава, че трябва да имаме разбиране и уважение към нуждите на майката и бебето; те да бъдат водещите; за да може голямото наторване да бъде понесено и преудоляно без травми. Много е тъжно, че в нашите болници, както и в голяма част от болниците по света майките и бебета не срещат нито разбиране, нито уважение към нуждите си. Затова много от тук-пишешщите израт домашното разждане - като гарантиращо максимум уважение, разбиране и посрещане на нуждите им, а оттук и минимуми стрес и наторване преминаващо границите на тяхните възможности.

# 539
Персона, а как ще коментираш данните от тази статия?

Общи условия

Активация на акаунт