Минималната работна заплата 2010-майчинство

• 20 828
  • 89
  •   1
Отговори
# 30
За мен пък тези теми са показателни, че хората живеят доста зле и всяка подобна тема е повод за недоволство, надежда.....

Не мисля, най-малкото пък "повод за надежда" - надежда за какво? Държавата да "дава" все повече и повече, за възможно по-дълго време?
Напълно подкрепям мнението на Вергилия и това:
Твърде относително е, така че за мен постоянните оплаквания са показател и за някои специфики у хората. Край мен се оплакват най- често тези, които наистина бездействат. Надеждата няма да я видим с безкрайни оплаквания никога.

Не може ВСЯКА тема да се свежда до  #2gunfire #2gunfire #2gunfire А като се попита какво направи ТОЧНО ТИ, за да подобриш положението си, се започва с другата "плоча" - как перспектива има само за връзкарите, как "обикновения" човек няма шанс...
И смятам, че темите "Получихте ли детски - 15" е за "Отчетни", ама явно модераторите не мислят така  Crossing Arms

# 31
Още малко спам по-темата: Аз не съм от тези дето  #2gunfire #Cussing out #2gunfire по подобни теми. Напротив, винаги съм защитавала мнението си, че държавата с нищо не е длъжна на децата ми. Особено при положение, че имаме прилични доходи.
Но монетата има винаги две лица. И обикновено онези с наистина малките доходи, живеещи около линията на бедността, не ползват интернет и едва ли имат компютър за да се жалват и плюят тук.

А иначе по темата- по-скоро се очаква необлагаемият доход да стане 240 лв. За 2010 г. линията на бедността е 216 лв. Това означава, че махайки удръжките, работещите на МРЗ ще получават около 185-190 лв. чисти, което ги поставя под тази граница от 216 лв.

# 32

А иначе по темата- по-скоро се очаква необлагаемият доход да стане 240 лв. За 2010 г. линията на бедността е 216 лв. Това означава, че махайки удръжките, работещите на МРЗ ще получават около 185-190 лв. чисти, което ги поставя под тази граница от 216 лв.
Абсолютно подкрепям тезата, че по никакъв начин МРЗ не трябва да бъде под прага на бедност.
Досега минималното възнаграждение се ползваше и като инструмент за противодействие на сивата икономика - предпритията в сивия сектор поддържаха видимите трудови възнаграждения в някакво съотношение с нея, тоест нормално е да расте последователно през годините. МРЗ, ако остане такава,  е смешно и трагично ниска. Иска ми се да вярвам, че социалният министър няма да го позволи.

Последна редакция: сб, 19 дек 2009, 12:52 от valerie

# 33
Почти не познавам жени, които да си стоят у дома и да си клатят краката по градинките през тази трета година.

здравей, ако това е по повод мое изказване, имах в предвид, не трета година без пари, а - полагащият се 6 месечен болничен по бременност /за който текат отпуски, мисля/, после 2 години платено майчинство, и след него - натрупала се отпуска от 2 месеца и нещо, та така стават 3 години платено седене в къщи и клатене на крака. Поне по мои сметки  Thinking

# 34
Почти не познавам жени, които да си стоят у дома и да си клатят краката по градинките през тази трета година.

здравей, ако това е по повод мое изказване, имах в предвид, не трета година без пари, а - полагащият се 6 месечен болничен по бременност /за който текат отпуски, мисля/, после 2 години платено майчинство, и след него - натрупала се отпуска от 2 месеца и нещо, та така стават 3 години платено седене в къщи и клатене на крака. Поне по мои сметки  Thinking
Чакай сега да видиш дали за всички отглеждането на дете е клатене на краката  Grinning

# 35
Прави ми впечатление напоследък, че майките с големи заплати се връщат на работа още по време на едногодишния болничен, докато тези с ниски доходи изкарват и двете години в къщи. Каква е причината за това според вас?

# 36
Прави ми впечатление напоследък, че майките с големи заплати се връщат на работа още по време на едногодишния болничен, докато тези с ниски доходи изкарват и двете години в къщи. Каква е причината за това според вас?
Оставането вкъщи е въпрос на съвсем различна тема и преди всичко на приоритети, период от живота, когато си родил детето, осмисляне какво ти е по-важно. Когато синът ми беше на шест месеца, ми се обадиха с предложение за два пъти по-голяма заплата от тази, която изкарвах преди майчинството. Странно ми беше, че дори могат да си помислят, че бих оставила бебе на половин година на друг да го гледа.
Така или иначе според мен майчинството, разбирането му като клатене на крака или обратното и въобще темата за избора/ защото има и такива, които предпочитат да са на работа за пари, които само да им покриват дневните по ходенето на работа,  отколкото да си гледат детето/, са съвсем друга тема от настоящата.

# 37

Обикновено високата заплата е свързана и с добра позиция в служебната йерархия.
Това мотивира доста от жените по майчинство, да се върнат по-рано на работа.

# 38

Обикновено високата заплата е свързана и с добра позиция в служебната йерархия.
Това мотивира доста от жените по майчинство, да се върнат по-рано на работа.

Да, възможно е и това да е причината. Както и вероятността работата на жената да е основен източник на доходите в семейството.
Минималната работна заплата обаче има доста по-важна функция от евентуалното й обвързване с други социални плащания. А определянето й задължително трябва да е обвързано в съотношение с прага на бедност. Иначе става страшно, защото като цяло ще се обърка системата и на социалното подпомагане. Ще се заличи и идеята за въвеждане на необлагаем минимум спрямо изплащаните от работодателя социални разходи в пари.

Последна редакция: сб, 19 дек 2009, 15:02 от valerie

# 39
Няма да споря,нито да спамя темата. Само ще предложа,да свалим това правителство и теб да изберем. Много е лесно да се мрънка и недоволства от страни,Марияна.  Mr. Green
                                  Peace  Марианка, предложи цена, ще съберем парички и ще платим повече за да не мрънкаш.

# 40

240 лева са 109 паунда.(При сегашния курс). Един общ работник или миач на чинии в Англия на ден получава минимум 55 паунда ( обикновено между 60-70). 55 паунда по 22 работни дни в месеца правят 1210 паунда месечно. Като ги съпоставим с нашите 109 паунда излиза че там взимаш 11 пъти повече. Ама цените не са 11 пъти по-високи.

Сравняването на ябълки с круши е доста тъпо. Значи ако трябва да сравняваме 109 паунда през втората година трябва да ги сравним с 0 паунда, колкото вземат англичаните през втората година и тогава става ясно, че в бг се живее много по-добре ...
И още
Оставането вкъщи е въпрос на съвсем различна тема и преди всичко на приоритети, период от живота, когато си родил детето, осмисляне какво ти е по-важно. Когато синът ми беше на шест месеца, ми се обадиха с предложение за два пъти по-голяма заплата от тази, която изкарвах преди майчинството. Странно ми беше, че дори могат да си помислят, че бих оставила бебе на половин година на друг да го гледа.
Така или иначе според мен майчинството, разбирането му като клатене на крака или обратното и въобще темата за избора/ защото има и такива, които предпочитат да са на работа за пари, които само да им покриват дневните по ходенето на работа,  отколкото да си гледат детето/, са съвсем друга тема от настоящата.
Само да кажа, че тези, които ходят на работа не ходят по 24 часа в денонощието, демек и те гледат деца през останалите 16 часа  newsm78. Моля, нека ходенето по градинки по цял ден не бъде сравнявано с ръбенето по 8 часа и след това детегледачка през останалото време от денонощието, както и вие... Някак не е редно. За приоритети също е тъпо да се говори - ако имате желание да направите нещо за децата си то може да е различно от каша  Joy и пищене по форумите защо държавата не вдига майчинството. Иначе незнам аз ли съм организирана, другите ли не са, ама днес цял ден бях с децата и 2 манджи сготвих и следобед спах и лудите ме хванаха, че не можем да излезем да се мотаме нагоре-надолу. Просто гледането на деца е най-естествената работа за една жена и аз лично не намирам нищо трудно в нея и за мен е наравно с клатенето на крака - почивам си страхотно...

# 41
Ger4o, за мен гледането на детето до 2- 3 години от родител въобще не трябва да бъде обект на обсъждане, още повече от тази тема.
Лично аз не плюя и не искам по-голямо майчинство, обсъждам МРЗ като защита на цяла една система.

# 42
Да не обръщаме темата в спор, но според теб Ger4o, това че, една жена е предпочела да остане у дома да гледа детето си до двегодишна възраст е равносилно на клатене на краката? А другите върнали се на работа, заслужават само аплодисменти?

# 43
Няма да споря,нито да спамя темата. Само ще предложа,да свалим това правителство и теб да изберем. Много е лесно да се мрънка и недоволства от страни,Марияна.  Mr. Green
                                  Peace  Марианка, предложи цена, ще съберем парички и ще платим повече за да не мрънкаш.

Ама и ти си нямаш друга работа! Предчувствам,че ще ни одере кожите-особено на мен,явих се като защитничка на това правителство.

# 44
С цялото ми уважение,Герчо,би ли ми разяснила:
"Просто гледането на деца е най-естествената работа за една жена и аз лично не намирам нищо трудно в нея и за мен е наравно с клатенето на крака - почивам си страхотно..."
работа ли е или не гледането на децата и поддържането на дома?
И с какво родителя избрал да е до детето си през първите му 2г да е по-лош от този поверил го на детегледачка за да ходи на работа?!

Общи условия

Активация на акаунт