Минималната работна заплата 2010-майчинство

• 20 828
  • 89
  •   1
Отговори
# 45
Да не обръщаме темата в спор, но според теб Ger4o, това че, една жена е предпочела да остане у дома да гледа детето си до двегодишна възраст е равносилно на клатене на краката? А другите върнали се на работа, заслужават само аплодисменти?
Ами тъпо е да се се представя отглеждането на детето като работа като нещо като задължение за което държавата трябва да ти се отплаща.
Тъпо не е точната дума може би грозно е по-подходяща.
Тъпо е и да се смята ,че тези които СМЕ се върнали на работа НЕ ОТГЛЕЖДАМЕ децата си .
Не смятам ,че майката отглеждаща детето си до 2-3 г - или въобще решила да е домакиня е лоша нито като родител нито като жена .
Обаче майката,на която супер много и тежи грижата за детето ти и повтаряща ,че отглежда бъдещ данакъплатец  и дете на България и държавата не и е подсигурила необходимите финансови  помощи определено не заслужава моето уважение.
И да за мен отглеждането на детето МИ и поддържането на домът МИ не е работа то е нещо естествено ,което ми носи удоволствие / е не винаги ,но като цяло/  съответно и на мъжът ми .
Искренно съчувствам на тези ,за които грижата за семейството и домът  е работа и задължение .

# 46
Цитат на:  link=topic=455517.msg13517719#msg13517719 date=1261132358
Някой чул ли е нещо за увеличаване на минималната работна заплата за 2010г.-и дали ще има някакво увеличение на майчинството и детските добавки? newsm78 Laughing
Аз само да напомня какво е питането на авторката, че вие доста сте поизместили темата.
coco6kata, в условия на криза, едва ли ще има увеличение на майчинството и на детските, така че не се надявай.

Сега да се изкажа и по разразилия се спор е темата. Всички искаме нещо да ни се даде, без изобщо да кажем ние какво ще дадем насреща... Повечето от нас в момента в който забременеят започват да се осигуряват на по-голяма сума, за да получават повече майчинство, според мен е абсурдно, ама на "лошата" ни държава го позволява. Познавам жени, които реално нямат и 1 ден трудов стаж, а получават майчинство по 1000 лв.
За да даде държавата, първо трябва да вземе... тя няма печатница за пари. Не е реално да си осигуряван само 7-8 месеца и да очакваш после 2-3 години да получаваш добри пари.
Смятам, че държавата не ми е длъжна с нищо и не отглеждам детето си с мисълта че това е бъдещ данъкоплатец.
Оставането в къщи за 2-3 години, или връщането на работа си е личен избор и въпрос на сметки доколко ще може да се издържа семейството със заплатата на таткото. Има обаче нещо притеснително, поне на 50% от познатите ми майки им беше отказано тази година да се върнат на работа след изтичане на 2-те години майчинство, предлага им се или да си ползват 6-месечния неплатен или да ги съкратят и да отидат на борсата.

# 47
Няма да споря,нито да спамя темата. Само ще предложа,да свалим това правителство и теб да изберем. Много е лесно да се мрънка и недоволства от страни,Марияна.  Mr. Green
                                 Peace  Марианка, предложи цена, ще съберем парички и ще платим повече за да не мрънкаш.

Ама и ти си нямаш друга работа! Предчувствам,че ще ни одере кожите-особено на мен,явих се като защитничка на това правителство.
Правителството не е единодушно по тези въпроси, които обсъждаме тук.
Nefertity , това, което всички трябва да искаме е намаляване на сивия сектор в икономиката, увеличаването на МРЗ, плавно, е един от начините за въздействие. Ако не за въздействие, поне за защита на работещите в най-сивата зона. Не е реално да те осигуряват на 240 лева, да взимаш реално поне 500, а трудът ти да струва и по-скъпо. И да си мълчиш, и да си доволен.
И отглеждането на дете, и работата, могат и трябва да бъдат удоволствие. Клатенето на крака няма нищо общо обаче.

Последна редакция: нд, 20 дек 2009, 07:29 от valerie

# 48
  • Варна
В общия случай не е възможно да те осигуряват на МРЗ - нали има минимален осигурителен доход, който за повечето длъжности и сектори е далеч над МРЗ. Кофтито е ако наистина вземаш минимална заплата, а те осигуряват на по-висок доход, така за теб остава съвсем нищо.

# 49
Да не обръщаме темата в спор, но според теб Ger4o, това че, една жена е предпочела да остане у дома да гледа детето си до двегодишна възраст е равносилно на клатене на краката? А другите върнали се на работа, заслужават само аплодисменти?
Ами тъпо е да се се представя отглеждането на детето като работа като нещо като задължение за което държавата трябва да ти се отплаща.
Тъпо е и да се смята ,че тези които СМЕ се върнали на работа НЕ ОТГЛЕЖДАМЕ децата си .
Не смятам ,че майката отглеждаща детето си до 2-3 г - или въобще решила да е домакиня е лоша нито като родител нито като жена .
Обаче майката,на която супер много и тежи грижата за детето ти и повтаряща ,че отглежда бъдещ данакъплатец  и дете на България и държавата не и е подсигурила необходимите финансови  помощи определено не заслужава моето уважение.
И да за мен отглеждането на детето МИ и поддържането на домът МИ не е работа то е нещо естествено ,което ми носи удоволствие / е не винаги ,но като цяло/  съответно и на мъжът ми .
Искренно съчувствам на тези ,за които грижата за семейството и домът  е работа и задължение .

Обръщаш се сякаш към мен и ми разясняваш неща, за които съм оставила у теб впечатлението, че не разбирам, ли?
Къде съм казала, че вие-ние върналите се на работа не отглеждате/ме децата си? Или че, искам увеличение на майчинството? Или че, намирам отглеждането на дете като работа и досадно задължение?
Нека просто уважаваме избора на околните.
Аз пък да ти кажа честно, когато се върнах на работа след първото си майчинство си починах. Починах си от рутината на седенето у дома. Е, след година пък бях уморена от рутината на работата си.  Wink

# 50

Обръщаш се сякаш към мен и ми разясняваш неща, за които съм оставила у теб впечатлението, че не разбирам, ли?
Къде съм казала, че вие-ние върналите се на работа не отглеждате/ме децата си? Или че, искам увеличение на майчинството? Или че, намирам отглеждането на дете като работа и досадно задължение?
Нека просто уважаваме избора на околните.
Аз пък да ти кажа честно, когато се върнах на работа след първото си майчинство си починах. Починах си от рутината на седенето у дома. Е, след година пък бях уморена от рутината на работата си.  Wink
Въобще не си оставяла в мен подобни впечатления .И да тъпо е ,че съм цитирала точно твоя пост , съжалявам за което   bouquet

# 51
В общия случай не е възможно да те осигуряват на МРЗ - нали има минимален осигурителен доход, който за повечето длъжности и сектори е далеч над МРЗ. Кофтито е ако наистина вземаш минимална заплата, а те осигуряват на по-висок доход, така за теб остава съвсем нищо.
На минимална работна заплата се осигуряват около 18-19 процента от работещите по данни на МТСП. Малък процент ли е това?
Освен това за ефекта от въвеждането на минималните осигурителни прагове, доколко е положителен, се спори.

# 52
  • Варна
Не знам дали е малък или голям, за да се осигуряват на толкова, значи толкова е минималният праг за длъжността им и сектора, в който работят. Като преглеждам таблицата, такъв е прагът основно на работниците в селското, горското и риболовното стопанство. А доколкото съм чувала, там заплатите действително са страшно ниски. Въвеждането на минимален осигурителен праг има и добри и лоши страни и не съм го оспорвала.

Последна редакция: нд, 20 дек 2009, 16:35 от Месечинка виторога

# 53
МРЗ, съществуването й въобще, до голяма степен определя и договарянето на осигурителните прагове. И някои длъжности са обречени при замразяването й.

# 54
Защо някой си въобразява, че като се вдигне минималната работна заплата изведнъж работниците ще цъфнат и вържат, защото ще получават повече пари. Само ще ви кажа за една фирма, в която 20 човека бяха съкратени миналата година и фирмата фалира защото според осигурителните прагове една телефониска трябва да взема минимум 405 лева. Ами... Фирмата не можеше да си го позволи и затвори. Доста фирми ще съкратят персонал и ще вменят задълженията на съкратените на тези, които остават защото не могат да си позволят да плащат повече.... Незнам защо разгледате работодателите като някакви чудовища, които тънат в пари и разкош и само вдигането на МРЗ би ги накарало да повишат парите на работниците си, ако имат тази възможност...
По примера отгоре. Ако един човек се осигурява на 240, а взема реално 500, то в този случай работодателят му може да му плаща пълните осигуровки и да му дава 350лева. За кого е по-добре? За работника, защото ще има пълни осигуровки и ще вземе доста по-ниска заплата или за някой друг. Истината е, че за фирмите е много по-добре да плащат пълните осигуровки, защото това им е разход, не ги заплашват инспекции по труда и кой ли още не, но е факт, че ако имаш 600 лева за заплата + осигуровки и фирмата и работника предпочитат заплата от 500 лева и осигуровки върху минималната. Няма как да стане ако фимата има 600 лева за осигуровки + заплата за продължи да плаща 500 лева и да плати осигуровки върхупълната сума, нали? Толкова е просто, че нямам си на идея защо малко хора го разбират.
Peace Peace Peace

Ако всеки един от хората, които си мислят, че дължавата му е длъжна с нещо се хване в ръце ще забележи, че и сам може да носи отговорност за себе си и за децата си. Просто ще трябва малко да се изпоти - ами няма как...

# 55
Брей, като ви гледам мненията "Държавата нищо не ми дължи", бих си помислила, че пари ви падат от джобовете и живеете в някаква страхотно уредена държава.
Защо не можете да  си представите, че има хора, които се нуждаят от помощта на държавата и това да не е, защото са мързеливи и глупави. Жалко е, че повечето от тях не притежават компютри с интернет, малко да ви върнат в реалността.

В Австрия наскоро въведоха помощ за двамата родители, ако останат да гледат детето през първите 2 години, в размер между 1000 и 2000 евро на месец, в зависимост от последния доход. Това е мярка срещу кризата. Австрия няма социалистическо управление. Това е подпомагане на гражданите.
А в България заради кризата социалните плащания се замразяват. Това НЕ е нормално!

МРЗ, съществуването й въобще, до голяма степен определя и договарянето на осигурителните прагове. И някои длъжности са обречени при замразяването й.
Така е, МРЗ трябва да се увеличава, в услуга на икономиката.

# 56
Брей, като ви гледам мненията "Държавата нищо не ми дължи", бих си помислила, че пари ви падат от джобовете и живеете в някаква страхотно уредена държава.
Ами не ми падат изкарвам си ги с доста усилия именно защото държавата не е уредена .
Тези помощи в Австрия нещо не разбирам какви са ако двамата родители след раждането спрат да ходят на работа държавата им отпуска 1000-2000 Евро месечно -на всеки поотделно или на семейство? И отделно майчинство и някакви други помощи за безработни  ..... newsm78
Или това са по- скоро помощи за домакинство ако  двамата останат без работа .
Да най-нормалното е да ни вдигнат данъците и да вдигнат помощите за безработица ,пенсиите ,детските добавки , майчинството .Най-нормалното нещо е да се направи така ако искаме кризата да се задълбочи да запратим бизнеса съвсем на дъното , да последват фалити и  съответно ръст на безработицата , ........... и после  newsm78

# 57
Цитат
В Австрия наскоро въведоха помощ за двамата родители, ако останат да гледат детето през първите 2 години, в размер между 1000 и 2000 евро на месец
Ми то там комунизъм бе! Всекиму според потребностите!

Повишението на МРЗ е свързано с повишение на производителността на труда, т.е. създаване на повече принадена стойност. В ранните години на прехода не всяка година имаше повишение на МРЗ.

# 58
  • Bristol
Цитат
В Австрия наскоро въведоха помощ за двамата родители, ако останат да гледат детето през първите 2 години, в размер между 1000 и 2000 евро на месец

Абсолютно! А какви данъци плащат работещите там, за да има финанси държавата да раздава помощи на нуждаещите се. Определено 10% няма да стигнат, а масовото криене на реалните доходи още по-малко ще помогне  Crazy

# 59
Цитат

Повишението на МРЗ е свързано с повишение на производителността на труда, т.е. създаване на повече принадена стойност.
Това не е вярно. Размерът на МРЗ е пряко зависим от издръжката на живот, линията на бедноста и производителността на труда /но не на първо място/. Има доста успешни икономики с добра социална защита, които работят без официална МРЗ, но там нивото на колективното трудово договаряне е съвсем различно, функциите на синдикатите по места също. У нас, за съжаление, МРЗ продължава да бъде един от малкото начини за защита на най- уязвимите социални групи.

Общи условия

Активация на акаунт