Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 178
 
Какво се случва в РПС в гр. София?
  

Живеете в София и имате роднини, живеещи в друга европейска столица, например Париж Wink  и те често ви изпращат колети с подаръци, или пък сте един от хилядите потребители, пазаруващи онлайн от многобройните европейски интернет магазини в Англия, Германия или Франция?

Тогава неминуемо сте били дискриминирани и ощетени от "Бг Пощи" ЕАД.

Как и защо се случва това, вече трета година? Rolling Eyes

За да получите колета си, трябва да изчакате да получите митническо известие за вашата пратка от Англия/Франция/Германия/Италия..., след това трябва да отидете на ул. Веслец, където се намира Разменната пощенска станция към Митницата. Там на гише 23 трябва да платите 4 лв., дават ви касов бон и квитанция,  и отивате да си получите колета от гише 31.
Бързате да се приберете вкъщи за да се порадвате на придобивките.  
Grinning Gift GiftGift

Дотук всичко изглежда наред, нали?  
Е, да, но не съвсем.  Wink

Съгласно ценоразписа на БГ Пощи, таксата от 4 лв. се взима от тях за представяне на входящ колет пред митница, НО само за колетните пратки ПОДЛЕЖАЩИ на митнически контрол. Това са колети идващи от страни извън Общността. Пратки, които евентуално подлежат на обмитяване и ДДС.
 

От 01.01.2007 г. таксата, която ни карат да плащаме в РПС за да си вземем пратките от ЕС е НЕЗАКОННА.
Не е допустимо да има митнически контрол на стоки идващи от страни-членки на Европейския съюз. Това е в нарушение на член 23 от Договора за създаване на Европейската общност.


Цитат
Свободното движение на стоките
В ЕС има пълна свобода на движението на стоките, което е регулирано със стандартни ориентирани към пазара и икономиката конкуренти директиви. Във вътрешния пазар не се изискват никакви митнически формалности.
http://www.ueapme.com/business-support%20II/Flyers/Bulgaria/BG-Baker.pdf

От 01.01.2007 год. БГ Пощи пречат на това свободно движение!!!
newsm11


Фактите:

Цитат
01 януари 2007 г.
   България в ЕС от днес   bg
    България и Румъния вече официално са членове на Европейския съюз
    С това приключи успешно петото разширяване на съюза и страните в него вече са 27. От днес отпадна и митническият контрол на страната ни по границите с Гърция и Румъния, като в сила е вече Европейското митническо законодателство. То визира осъществяването на контрол само върху движението на стоки за и от трети страни от и към Общността.
http://info.mitnica.com/index.php?p=archiv&page=24&src=2215

Цитат
привет, един кратък въпрос - имам поръчка он-лайн от Франция, има ли вероятност да пристигне при вас и как ще бъда уведомен /поръчката е обемиста/ при все че съм дал точен адрес и би трябвало да дойде в пощенския клон
Подадено от иван драгосинав на 17 декември 2007 г.
  Допускате две съществени грешки във въпроса си. На първо място във Вашият случай става дума за движение на стоки в рамките на ЕС, т.е. митнически формалности не са предвидени за подобен вид сделки. Повече информация по темата тук...
  На второ място Info.Mitnica.com е частна инициатива, нямаща нищо общо с Агенция Митници, т.е. пратката Ви няма как да пристигне при нас. Тя дори няма да пристигне в митницата, тъй като не такова е движението на стоките. Те пристигат и се съхраняват в склада, на лицето ангажирало се с доставката им до България. Ако стоките идват от трета за ЕС страна, то склада следва да е лицензиран от Агенция Митници и собственика му следва да обезпечи с банкова гаранция дължимите за тях вносни митнически задължения. Във вашият случай стоките изобщо няма да постъпят в такъв склад, още по-малко пък ще бъдат доставени в което и да е митническо учреждение в страната ни. Ако пратката е изпратена чрез пощите, то трябва да я търсите там (така както бихте потърсили колет от която и да е друга точна на България).
http://info.mitnica.com/index.php?p=search&in=4&s_word=% … D9%C5%CD%D1%CA%C8

Цитат
Новите моменти в Закона за ДДС, който влезе в сила в деня на присъединяването на България към ЕС, не са малко. Най-съществените промени са свързани с това, че отпадат границите между държавите-членки и е налице свободно движение на стоки между тях. В тази връзка бизнесът трябва да има предвид, че при движението на стоките вече няма митнически контрол, митнически декларации и други формалности. Досегашните режими "внос" и "износ" се заменят с две нови понятия, с които всички ние ще трябва да свикваме – "вътрешнообщностно придобиване", в случая, когато една стока влиза в България от територията на друга държава-членка, и "вътрешнообщностна доставка", когато стока от България се изпраща в друга държава-членка.  
Благодаря на Flash*  за този текст!   Hug

Цитат
Свободното движение на стоки е основна предпоставка за съществуването на вътрешния пазар на Европейския съюз. Принципът за свободното движение на стоки изисква обща регулативна рамка, гарантираща свободното придвижване на продуктите от една част на Съюза към друга по същия начин, по който това става в границите на отделните държави.
http://yambiz.com/ks/statii/vatreshenpazar.htm

Цитат
За получена пратка се получава известие от митницата в два случая. Когато за нея се дължат мито и ДДС и когато тя е в рамките на безмитен внос, но митническите органи изискват проверка в присъствието на получателя, поради някакви съмнения.

    При всички останали случаи, пратките са доставят директно на клиента.
http://info.mitnica.com/index.php?p=coment65


Разменната пощенска станция при Митницата трябва да работи само с пратки подлежащи на митнически контрол, такива идващи от страни извън ЕС.  Peace
Няма практическа необходимост, която да налага софийските получатели на колети от ЕС да се карат да ходят до РПС към Митницата за да си вземат пратките, би могло от Разпределителният център във кв. Враждебна да се разпределят по съответните пощенски клонове в София, както се случва  с колетите за останалите населени места в България.
За да избегнат таксата и ходенето до РПС, много хора пращат колетите си до адреси извън София. Naughty


Освен потъпкването на основни принципи на ЕС за свободно движение на стоки, в РПС нарушават системно и пощенския закон, в частта за цените на пощенските услуги:


Цитат
Чл. 66. (1) (Изм. - ДВ, бр. 112 от 2001 г., в сила от 05.02.2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2003 г., в сила от 01.01.2003 г.) Цените на услугите, включени в универсалната пощенска услуга, се образуват и прилагат съгласно правила, определени в наредба, приета от Министерския съвет на основание чл. 59, ал. 3 от Закона за защита на потребителите и за правилата за търговия, по предложение на Комисията за регулиране на съобщенията.
(2) Правилата по ал. 1 осигуряват спазването на следните принципи:

1. еднакви цени за еднакви услуги на територията на страната;

2. равнопоставеност на потребителите;

.................Първоначално писах до СОЛВИТ. http://www.solvit.government.bg/
От там получих отговор, в който казваха, че наистина има нарушение от страна на БГ Пощи, но трябва да се обърна към КРС.
От няколко месеца водя бавна и почти безполезна кореспонденция с инспектор от Комисията за регулиране на съобщенията.  Когато попитах защо таксата се събира САМО в София, след дълго чакане получих следния пълен с противоречия отговор:  


Цитат
Цените по чл.42 на „Цени на неуниверсални пощенски услуги и други търговски дейности, предоставяни от „Български пощи” ЕАД, в сила от 02.06.2008 г. са единни, действат по цялата страна и се прилагат от всички териториални поделения на Български пощи. Изхождайки от разпоредбите на митническото законодателство на Общността, в съответствие на които на контрол и митнически формалности подлежат само необщностните стоки, митническите органи извън София в някои случаи не извършват контрол върху пратките, изпратени от страни, принадлежащи към митническата територия на ЕС за полу чатели в Република България. В тези случаи, цената по чл.42 на „Цени на неуниверсални пощенски услуги и други търговски дейности, предоставяни от „Български пощи” ЕАД не се събира.

Как така в някои случаи, кои?
 Защо във София се взима такса във всички случаи, а в останалите населени места е само в "някои случаи"?
И защо изобщо се намесват митническите органи след като "Изхождайки от разпоредбите на митническото законодателство на Общността, в съответствие на които на контрол и митнически формалности подлежат само необщностните стоки" ?


Повече от 3 месеца чакам отговор  на тези въпроси.  Tired
Почти 3 години чакам да се усетят, че не може така. ooooh!


Надявам се с общи усилия да успеем да коригираме тази порочна, незаконна и дискриминационна практика. Peace

Целта на темата е да споделим до къде сме стигнали в кореспонденцията си с различните институции и да обменим и развием идеи как да накараме РПС да се интегрира към ЕС.  Wink newsm10
Всякакви мнения, предложения и коментари са добре дошли.  Peace

БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО!  smile3525Последна редакция: сб, 19 дек 2009, 13:55 от Зи

# 1
 • Мнения: 55
Поздравявам те за търпението ти, за упоритостта ти и за всичко, което правиш за всички нас. Страхотна си! Готова съм да помагам, ако се нуждаеш от помощ!   bouquet

# 2
 • Временно
 • Мнения: 785
Така хубаво си го написала...сега остава само да се свържеш с "Господари на Ефира" и да се чака развитие...Дано по един или друг начин все пак се постигне успех!!!

# 3
 • София
 • Мнения: 2 295
Eee,Зи!Браво!Просто шапка ти свалям за труда и упоритостта!   smile3501 smile3501  smile3501
Така хубаво си се постарала и систематизирала!
Аз лично нямам принос към това,но каквото трябва от тук нататък съм насреща за съдействие!   Hug

ПП- Благодаря ти за поканата!  newsm51

# 4
 • Мнения: 2 236
Зи, браво на теб.
Крайно време е, да спрат да се гаврят с нас по всякакъв начин и да се мислят за безнаказани.
Смятам, че всичко това, което си изложила може съвсем спокойно да се отнесе към някоя от телевизиите.
Дано да има ефект.
Поздравления още веднъж   bouquet   bouquet   bouquet

Едит. Смятам, че е добре да помолим модератор, да премести темата в Клюкарника. Така ще я видят повече хора. В крайна сметка този проблем не засяга само пазаруващите...

# 5
 • Мнения: 4 202
Зи, супер си!   bouquet  Hug

# 6
 • София
 • Мнения: 2 295
Това,което аз направих е,сигнализирах Господари на ефира!
Дано повече хора се включат и го направят,ето линк- http://www.gospodari.com/signal.php?tab=reportaj

 Praynig Съфорумки,присъединете се!!! Идат намаления!

# 7
 • София
 • Мнения: 1 359
Поздравления  за инициативата!  bouquet
Мисля, че отнасянето на случая до някоя медия е единствения начин за разрешаване на проблема.

# 8
 • Мнения: 3 000
Имаш поздравления и от мен, Зи!
В Г.Оряховица макар всички пратки да се получават в пощата, за колет над 2кг се плаща 1.50лв за освобождаване на колета.

# 9
 • Мнения: 4 916
Моето предложение е да се дадат и-мейлите на институциите - БП, Агенция Митници и пр., които имат отношение към проблема, плюс два-три на медии и всеки който от темата има време, да напише 4-5 реда, да ги пусне в писмо до БП с копие до останалите адресати  Peace Да се направи група за натиск така да се каже.

# 10
 • Мнения: X
Зи, страшно много ти благодаря за темата! Засяга ме пряко и имаш пълната ми подкрепа!
Аз самата, през последната година имам 4 колетни пратки от Германия и Великобритания, за получаването на които задължително ме таксуваха на Разменна пощенска станция с таксата от 4 лв. Прилагам снимки на касовия бон и квитанцията за последната ми пратка, съдържащи артикули, закупени от немския Амазон:
http://pistoletcheto.snimka.bg/other/pratka-ot-amazon.454761.16468031.big
Вижда се, че таксата е "Други услуги НУПУ", "Неуниверсални пощенски услуги за страната и чужбина (НУПУ)"

В същия албум съм качила и снимки на фактрурата и товарителницата, придружаващи пратката ми, за да се види, че наистина идва от страна-членка на ЕС:
http://pistoletcheto.snimka.bg/other/pratka-ot-amazon.454761.16468036.big
http://pistoletcheto.snimka.bg/other/pratka-ot-amazon.454761.16468034.big
http://pistoletcheto.snimka.bg/other/pratka-ot-amazon.454761.16468035.big
Неясни са, защото ги правих тази вечер, но утре ще направя нови и ще ги кача.
Пратката ми е с номер: 047603634042 и UPU Code / Matchcode: CL664113390DE
Получена е на 14.12.2009 г. на Разменна пощенска станция към Митница София.
Така че много лесно може да се провери в Разменна пощенска станция, че всички документи са достоверни.  Peace

Днес пратих имейли до Български пощи, Агенция Митници и до Столична община, с въпрос защо Разменна пощенска станция продължава да таксува колетните пратки от Европейския съюз с тази такса, писах на следните адреси:
На Митниците: pr@customs.bg
На пощите: info@bgpost.bg
И на Столична община: http://www.sofia.bg/virtdelovodstvo.asp

Освен това се обадих и на телефоните за рекламации на международни пратки в Български пощи: http://www.bgpost.bg/Bulgarian/Contacts.aspx
Отговориха ми,че 4-те лева за международни колетните пратки, идващи от ЕС, се плащат в цяла България, не само за София. Защото колетните пратки подлежали на задължителен митнически контрол (за разлика от малките пакети до 2 кг.). Така че, (според думите на служителката) на всички митници по населените места ило така - Бургас, Варна, Пловдив..., навсякъде се плаща тази такса от 4 лв., при получаване на колета. И че тази такса подлежала на митнически разпоредби, а не на пощенските такива, така че да съм се обърнела към самите митници с моето оплакване.

Всичко това в последствие проверих и се оказа невярна информация.
Ето темата, в която коментирахме това - жени, получавали пратки от ЕС на други митници, потвърждават, че не плащат подобна такса: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=447724.msg13508089#msg13508089

Звънях и в Агенция Митници: http://www.customs.bg/bg/page/120
Ето какво отговориха:
Не били техни разпоредбите за събиране на тази такса. Дори всякакви такси и налози били забранени за стоки от ЕС. Да съм се обърнела към пощите. Отговорих, че първо в Управлението на Български пощи съм звъняла и са ми казали да се обърна към митниците.

Кой не казва истината в случая?

Сега, очаквам официален и адекватен отговор на мейлите ми.

Ако не получа такъв, ще се обурна към Омбудсмана: http://www.ombudsman.bg/contacts

Мисля, че е крайно време да осъзнаем, че вече сме в ЕС и трябва да спазваме подписаните споразумения.  Peace

Последна редакция: пт, 18 дек 2009, 20:47 от Анонимен

# 11
 • в слънчевия град
 • Мнения: 27
Поздравления за активната позиция. От доста време със съпруга ми се възмущаваме по този въпрос. В пощенските клонове в провинцията за колетите над 2кг ни вземат всеки път по 2лв. такса уж за опаковка. Когато сме получавали абсолютно здрави кашони, поставени в найлонов чувал с тиксо от  Митническия клон в Пловдив се усетихме, че това май се прави само, за да ни вземат таксата. За съжаление рядко търсим правата си до край.

# 12
 • София
 • Мнения: 2 008
Уф, опитах да подкрепя въпроса към Господарите, но има проблем с изпращането...не успях...
Зи, уникално е търпението ти, поздравления...Няма как да не бъде възнаградено. Ако трябва някъде да се пише за гласове и т.н. -ще се отзова. Иначе не бих казала, че съм много "образована" конкретно и на вътре в нормативните документи.

# 13
 • София
 • Мнения: 1 158
Хм, плащали сме толкова години нещо, което не се плаща? Чувствам се глупаво. Дали можем да ги осъдим колективно? newsm78

Браво, момиче!!!

# 14
 • Мнения: X
Коментираме с мъжа ми и той подхвърли идеята да се оплачем на Комисията за защита на потребителите от дискриминационната политика на Български пощи: http://www.kzp.bg/

Общи условия

Активация на акаунт