ЛИСТОПАД (Yaprak dökümü) - ТЕМА 2

• 125 981
  • 738
  •   1
Отговори
# 720
... Най-малко за толерантност към другите етноси и религии. ...На един широкоскроен човек няма смисъл да му обясняваш. Но на доста други... май тези филми са начинът. Не знам. Лично мнение

Peace Подкрепям! Аз например съм смесица от няколко балкански народи,обаче като бях по-малка някои ми се подиграваха,че съм "мръсна циганка"..Е,не ми беше много приятно! Затова сега съм толерантна към всички,без значение от етноса.

# 721
•● foxy81 ●•     202uu

# 722
Ами...толерантна съм, стига да не ми натрапват не един, а два епизода в най- гледаното време и единственото възможно за мен, в който се смесват разбирания от преди 100 години с нови коли и банкови измами....като са се сетили да им сложат спортна кола вместо каруца, да се сетят и малко да омекотят поостарелите схващания.
Например едно е да я накарат да се ожени, за да не говорят хората, съвсем друго да я зарежат сама в болницата и едва ли не да я подтикват да се самоубие
Едно е бащата да получи удар от шока, друго е да се вайкат само за него, нали?!

# 723
  • до една звездичка
Ами...толерантна съм, стига да не ми натрапват не един, а два епизода в най- гледаното време и единственото възможно за мен...

... но не и по единствения възможен канал, нали? Wink

# 724
  • Пловдив
Според мен толерантността, която се пропагандира в тези филми е не само тази между различни етноси, но въобще толерантността като цяло - тази между различните поколения например.

# 725
А според мен целият филм особено по начина по който се възприема у нас е някаква носталгия по миналото.
Старите нрави, здравия морал и  вр-ки м/у поколенията, респект и подчинение... Хаджи Генчо седнал на миндера раздава правосъдие и акъл на младите, които носят я кафе, я чай и напускат стаята само след целуване на ръка ... Посланието е, че дори да не се возим вече в каруци ( както каза Феята), а в мерцедеси, можем да имаме и модерното и традиционното.
Това явно се харесва.

Не мисля че се 'пропагандира' толерантност м/у поколенията.
Напротив, посланието е, че колкото пъти не спазят бащината воля, толкова пъти бъркат и се почват проблемите. То целия филм е на това внушение - да би мирно стояло, не би чудо видяло:))

# 726
  • Пловдив
Защо да няма призив за толеранс между двете поколение. Аз точно така го възприемам.
Ето, ако родителите на Лейля не проявяваха толкова господарско отношение може би щяха да се опитат да имат по силна връзка дете-родител и евентуално тя можеше да има доверие в тяхната преценка. Така стана, че тя изпитваше към тях само страх, а това си се дължи единствено на родителите.
От друга страна Лейля пък ги възприема не като авторитети, като пример за подражание, а като хората, които ще я накажат (ако сгреши, ако не постигне нещо, което трябва), няма да й позволят (да има мобилен телефон, да има връзка с мъж) и тнт.

А това за традиционното и модерното е много правилно. Но филмът учи, че и двете трябва да вървят ръка за ръка и от двете трябва да има определена доза. Всяко едно от тях в повече води до крайности. Прекомерният страх на Лейля от баща й доведе до това да се чуди как да си оправи кашата сама и от там се забатачи още повече. А прекомерният деспотизъм и контрол на родителите доведе до това дъщеря им да върши всичко зад гърба им.

# 727
Наистина преди време ми разказваха че двата турски сериала, които си заслужава да гледаш са 1001 нощи и Листопад.
 1001 нощи е уникален филм - от1вата до последната серия!
Листопад нямам думи как ме грабна от 23 епизод почнах да го следя и сега си наваксах всичките серии от нета.
Други интересни така филми няма.
Много се радвам, че от понеделник почват по 2 серии по БИ ТИ ВИ (т.е. по времетраене по една турска) и на седмица ще гледаме по 4 епизода. Защото в ТУрция вече са на 140 епизод, а тук ще има до 2012 да го гледаме... и таман края на света с Листопад  Joy
Много е интересен филма. Чудя се как има всичко на всико 10 персонажа във филма - семейството като цяло, но всичко е много интересно и напрегнато постоянно. Музиакта също е добра - за актьорската игра няма какво да се повтаряме, турците доказаха, че са класи над нас,... за съжаление!

# 728
А, и да вметна. В 1001 нощ любимата ми героиня беше ФЮСЮН... сега любимата ми е ФЕРХОНДЕ - уникален чар, стойка, грация, много готина жена и актриса!  Peace

# 729
А това за традиционното и модерното е много правилно. Но филмът учи, че и двете трябва да вървят ръка за ръка и от двете трябва да има определена доза. Всяко едно от тях в повече води до крайности. Прекомерният страх на Лейля от баща й доведе до това да се чуди как да си оправи кашата сама и от там се забатачи още повече. А прекомерният деспотизъм и контрол на родителите доведе до това дъщеря им да върши всичко зад гърба им.
Ако Лейля се страхуваше толкова от баща си нямаше да й мини през ума да ходи в къщата на чужд мъж и да ляга с него.И разбира се ,че всички ще се вайкат за Али Реза-той е стълба в семейството,стане ли нещо с него-семейството се разтурва.А за Лейля-това,че я игнорират  е най-голямото наказание.Фикрет много хубаво й го каза.Всички й  казаха да не се занимава с ОУз и при положение,че е бил приятел на сестра й -тя пак си продължи с нейното.Много са си добри родителите й-в други семейства и бой щеше да яде.
А за възпитанието-така е бил възпитаван Али Реза,такива са били ценостите и нравите в семейството му и той ги предава на децата си.Той се опитва да им даде сигурност.Дори и тук и може би и сега има много семейства ,които живеят така.

# 730
Абе, тя Лейля осъзнава, че всички са прави като и казват да не се занимава с Оуз,но пустата любов е сляпа.Тя е като наркотик, колкото повече я спират, толкова по-желана става.Та и на нас ни се е случвало подобно нещо.

# 731
  • Варна
Май скоро ще имаме нова тема.  Grinning

Защото в ТУрция вече са на 140 епизод, а тук ще има до 2012 да го гледаме... и таман края на света с Листопад  Joy

Аз искам да дочакам и Ask i Memnu и тогава може да свършва света.  Joy

# 732
  • В сърцето на любимите мъже!
А за възпитанието-така е бил възпитаван Али Реза,такива са били ценостите и нравите в семейството му и той ги предава на децата си.Той се опитва да им даде сигурност.

Съгласна съм с това. Съгласна съм, че това възпитание, макар и според мен не съвсем правилно, дава някаква духовна сигурност на децата. Някаква увереност кое е правилно и кое е неправилно.
Аз съм напуснала дома на родителите си много малка и винаги съм можела да опитвам от всичко. Не съм стигала до крайности и не съм сгафвала фатално, но... винаги съм страдала от някаква несигурност и нерешителност дали постъпвам правилно с едно или друго решение. Правото на избор и свободата са хубаво нещо, но и много трудно - ти сам да решиш кое е правилно и после да търпиш последиците.
С това възпитание, както между другото и с религията, човек дава на децата си някакви морални устои и някаква сигурност, които чисто психически и духовно, ги превръщат в по-сигурни и по-щастливи хора. На английски има една дума "restless", която аз не мога да преведа на бг, но тя описва хората, които не са възпитани така и вечно търсят - кое е правилно, къде е смисъла, по кой път да поема?
Доста философско стана, но аз съм Ферхунде... и не съм щастлива, защото и аз търся някаква такава сигурност като нея, а като я намеря й се противя и... никога не ми е достатъчно...

Кой е по-добре възпитан и кой е с по-голям потенциал да е щастлив: Ферхунде или Фикрет?

# 733
а аз гледам и нещо не схващам как в едно 7 членно семейство (мустака, жена му и 5-те деца) само един работи и издържа всички. Това ми е просто... много странно. Ето още един елемент, по който  личи, че сериалът е правен по книга, писана преди 80 години

# 734
не работи само един - бащата и голямата дъщеря също докарват някакви пари + шевкет. това, което ме изненадва е, че всички имат кредитни карти и непрекъснато говорят по мобилни телефони:))) не ги пускат просто

Общи условия

Активация на акаунт