Живеем ли ние българите според чергата си?

• 13 203
  • 211
  •   1
Отговори
Здравейте, интересно ми се струва да обсъдим този български навик или черта :  да се изхвърляме и да проявяваме ненужна показност. Вие смятате ли че живеем според чергата си? Защото на мен ми се струва, че често минаваме границата. Защо например си купуваме телефони за 900 лева, харчим за заведения и ресторанти повече от колкото можем да си позволим, пушим скъпите цигари,  а в същото време нямаме пари да купим на децата плодове примерно. Вие познавате ли такива примери? Споделете тук. Темата е просто за дискусия, няма някаква конкретна причина да я пусна, просто ми е любопитно вие какво мислите по въпроса.  bouquet

# 1
ами познавам, да...

някакси вече ми е все едно какво става покрай мен обаче, и не ми прави впечатление. за мен важното е аз и близките ми как сме в това отношение...

# 2
  • при моите деца .....
Това е доста често срещано в БГ.
Един познат като се прибра от Щатите констатира, че много хора от познатите му имат телефони от 600  до 1000 лв., при положение, че преобладаващата заплата в града е 350-400 (говоря за провинцията).

# 3
Хората са различни, не може да се обобщава. Но наистина за доста значението на думата "умереност" е непознато.

# 4
В този конкретен случай, единственото жалко е, че децата не могат да избират родителите си.
Въпрос на приоритети...

# 5
Да познавам.  Tired Хора, които не купуват на децата си кашкавал и плодове, но пушат и пият като ...

Иначе, напр. моя мъж си пада по техниката, и тегли кредит, с който обзаведе със сравнително висок клас техника из нас. Не бих го нарекла изхвърляне, защото пък са икономични уреди, но пък не ни беше много по джоба тогава. Без кредит можеше да си купим по-обикновени неща, ама пък стана красиво.

Аз обратно, много съм практична, харча пари само за козметика и обувки. Доизносвам си дрехите, кърпя си скъсано ако има, не ме е срам.  Laughing
Телефона ми е купен втора ръка от съфорумка преди 4 години и още си го ползвам.
На децата - купувам на големия, малката каквото може доизносва.

# 6
О да, разбира се! Повечето българия живеят по начин, който въобще не отговаря за техния стандарт.  Купуват си нещта, за който обикновено трябва да работят на няколко места,  за да могат да си ги позволят. Обикновено нямат дори свой дом, не са си правили ремонт от 20 години, няма какво да ядат , но имат телефон за 500лв. например и си мислят колко са велики. И мисля, че повечето хора имат манталитета на ромите "абе да има за днес, пак утре ще го мислим".

# 7
  • Талант на 2012,2013 г.
Дали познавам такива хора? О, да и още как! Преди години, когато бяхме по-млади тези същите се опитаха да завържат приятелство с нас. Бяха с разходи и възможности като нашите, но... имаха кола. А ние тогава все още нямахме. Не мога да ви опиша какъв ужас изпитвахме и тримата,когато трябваше да се качим в тяхната за да ни откарат примерно на пикник. В крайна сметка установихме, че ще ни е по-добре без тях. Смятам, че много хора живеят не според чергата си. Звучи жалко... Tired Face

# 8
  Не познавам.

# 9
  • somewhere over the rainbow
Аз пък мисля, че всеки работи, за да харчи парите си, както сметне за добре. Един ще обзаведе дома си по-последна мода, друг ще си купи скъпа кола, трети последен писък на техниката телефон, компютър, лаптоп... Друг скъпи дрехи, друг скъпа козметика, друг скъпи играчки на детето си... Само, който има много, купува всичко това. Другите правим компромис с едно, за сметка на друго. Аз не се наемам да кажа кое е правилното. След като никой не е дошъл да ми изкара парите, никой няма право да ми определя факта, че имам 3 компа /например/, а не съм си правила ремонт на жилището от 20г. /пак например/, като изхвърляне. Освен, ако не е от завист, разбира се Mr. Green

# 10
  • Linz
Всеки има различни приоритети. На мен снобите не ми пречат.

# 11
Не ми пречи кой как харчи парите си, но определено ме дразни мрънкането "колко съм зле"... Twisted Evil

Последна редакция: сб, 19 дек 2009, 21:04 от звездичка

# 12
  • Linz
Не ми преи кой как хари праите си
Peace Mr. Green

# 13
  • somewhere over the rainbow
Не ми преи кой как хари праите си, но определено ме дразни мрънкането "колко съм зле"... Twisted Evil
Тук си права. И мен това мрънкане ме дразни. Щом имаш лаптоп, интернет или телевизор за 1000лв. е смешно да ревеш, че не са превели още детските и бебето ти е без памперси.

# 14
Joy това аз ли съм го писала hahaha

Общи условия

Активация на акаунт