Живеем ли ние българите според чергата си?

• 13 204
  • 211
  •   1
Отговори
# 30
  • somewhere over the rainbow
Е, хубу де, ама как решавате, че не могат да си го позволят? Очевидно могат и са си го позволили. Това, че за вас цел номер 1 е да живееш в собствено жилище на пъпа на София, не значи, че за друг целта не е да кара кола за тези пари.
В крайна сметка, щом го има и не го е откраднал, значи може да си го позволи.
Всеки си има виждания, желания, мечти и оттам приоритети.

Пример: с комшиите сме почти от една "черга". Сдобиха се с 30 хил. лв. и си направиха ремонт на къщата. Ако обаче на мен ми паднат тези пари, ще си купя новичка кола. И не щото къщата ми е перфектно обзаведена, а щото това не ме вълнува особено. Тук кой е снобарят, аз или комшията?
Същото и с парите, които изкарваш.

ПП. Не се сърди ме изпревари.

# 31
  • Варна
Типичен случай за "изхвърляне" в моето обктъжение. Една позната кани няколко дами в модерно заведение. Постоянно обаче наблюдава и коментира кой какво поръчва, защото тук било скъпо. Гостите се чувстват неудобно и неловко. На косъм бях да й предложа да си платя салатата и виното...
Пита се в задачата - защо след като не ти е по джоба, си избираш такова заведение? /въобще не е въпрос къде ще се видим - със същия успех можеше и в тях да ни покани/
Това е отделно взета случка, но според мен явлението е по-масово.

# 32
Щом някой си е купил нещо, изглеждащо неадекватно на дохода му,  значи си го е позволил по някакъв начиин (кередиtи, рязане на други пера и т.н.) . Неприятното чувство и квалификацията за живот извън чергата идва , когато все реве колко е зле и как не му стигат парите. Ако не реве и не се оплаква няма проблем за мен.
Ама пък в крайна сметка и да реве и да не реве   какво ме вълнува  - важното е моето семейство да е ОК.

Последна редакция: нд, 20 дек 2009, 02:16 от WebMama

# 33
  • Варна
Неприятното чувство и квалификацията за живот извън чергата идва , когато все реве колко е зле и как не му стигат парите. Ама пък в крайна сметка и да реве и да не реве   какво ме вълнува  - важното е моето семейство да е ОК.
То и мен не ме вълнува, докато не ме засегне пряко. Това с реването "колко ни е зле" ми е адски досадно. От толкова зле, една позната изкара 1 месец във Франция и Италия, много хубаво си е изкарала. Обаче аз се чувствам леко употребена - постоянно се очакваше аз да плащам сметките при съвместните ни излизания, а за капак - вечно хленчене 'нямам пари'

# 34
  • somewhere over the rainbow
За оплакването - ясно. И аз купувам неща, /за другите/ неадекватни на доходите ми, но не се оплаквам. Така съм решила, така правя и си нося последствията от това.

Богиня, това е по-скоро простотия, мен ако питаш Confused И не това, че ви е поканила на заведение, а следенето и коментарите й. Но, ако реша да поканя приятелите си в скъп ресторант, държа се нормално и си платя накрая, не мисля, че е изхвърляне. Случвало ни се е да похарчим 1/3 от заплатата на мъжа ми за една вечер в ресторант. После сме изкарали месеца по-скромно, но така сме решили. Ако човек работи само, за да си плаща сметките,... ми горкият човек Tired

# 35
Типичен случай за "изхвърляне" в моето обктъжение. Една позната кани няколко дами в модерно заведение. Постоянно обаче наблюдава и коментира кой какво поръчва, защото тук било скъпо. Гостите се чувстват неудобно и неловко. На косъм бях да й предложа да си платя салатата и виното...
Пита се в задачата - защо след като не ти е по джоба, си избираш такова заведение? /въобще не е въпрос къде ще се видим - със същия успех можеше и в тях да ни покани/
Това е отделно взета случка, но според мен явлението е по-масово.

"Бугарин като види аванта и си не жали мешина", явно жената се е напатила  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Сега сериозно, не е ясно точно какво е било, може и да не е изхвърляне. Искала е да ви покани на място, на което смята, че на ВАС ще ви е по-приятно и комфортно.
Извхърляне би било да поръча двойно или тройно повече от възможностите ви да консумирате и после да гладува до края на месеца.
По отношение на проверките кой какво поръчва, много правилно е постъпила, обикновено сервитьорите се възползват от подобни случаи и надуват доста сметката ...
А за коментарите какво казваше? Не това, че е много скъпо, поръчай си еди какво си, така ли Rolling Eyes

П.П. Присъствала съм на празници, на които чак на мен ми става неудобно от това какво поръчват като количество и цена някои от гостите (а ако те плащаха, съвсем нямаше да е това), така че монетата има 2 страни ...

# 36
  • Варна
А за коментарите какво казваше? Не това, че е много скъпо, поръчай си еди какво си, така ли Rolling Eyes

П.П. Присъствала съм на празници, на които чак на мен ми става неудобно от това какво поръчват като количество и цена някои от гостите (а ако те плащаха, съвсем нямаше да е това), така че монетата има 2 страни ...

В общи линии - да. Не мисля, че мога да я разоря с една салата и чаша вино /не е Шато Марго/. Писах, че нямахме нищо против да сме в дома й - 6 девойки все щяхме да се съберем. Пък сме и непретенциозни - салата, ядки, сирене, вино. Дори нямаше да й се наложи да готви.
В нейния случай е точно изхвърляне. Честно, искаше ми се да извадя пари и да платя цялата сметка.

# 37
Прави ми впечатление, че хората много често си сменят телефоните и то всеки се старае да вземе колкото се може по-скъп модел, на изплащане.

Заведенията винаги са пълни, нищо, че уж повечето хора не са стабилни финансово.

Това с купуването на нови коли ми е много странно. Стойността на колата само намалява с времето, никаква инвестиция не е това.

# 38
Не, не се живее според чергата. Започва се с продуктите от село, преминава се през зимнината и накрая се стига до последен модел мобилен телефон.

За съжаление съревнованието да се покаже кой е с последен модел е всеобщо. И скоро няма да ни напусне-народопсхология и манталитет   Grinning.

# 39
Какво всъщност е живеене според чергата?

А. Колкото печелиш, толкова харчиш?
Б. Печелиш, харчиш и ти остава нещо за банковата сметка?

В: живееш с това, което имаш Peace -  дали ще пестиш или ще харчиш зависи единството от мирогледа ти Flutter
( А е прахосничество, Б е стиснатост  Mr. Green)

# 40
Аз пък останах съвсем с обратното впечатление, че българите прекалено много спестяват и живеят под чергата си ... Поне повечето ми познати.

П.С. Каква е тази мания с мобифоните? Ние имаме два и двата са безплатни, дойдоха като бонус с абонамента.

# 41
В кой квартал живееш, в кои магазини пазаруваш, къде се храниш и къде ходиш на по4ивка, каква кола караш и по какъв телефон говориш, какво работиш-с тези неща показваш финансовите си възможности и положението в обществото.
Когато не можеш да покриеш вси4ките поради липса на достатъ4но образование за добро заплащане или по-ниски доходи от на комшията , но с глад и кредит си купил едното, 4е да съм като другите, това е изхвърляне. Карате да се 4увстваш добре за кратко и след това запо4ваш да мрънкаш, 4е нямаш достатъ4но за  следващото нещо, което "другите" имат.
Когато имаш телефон от 1000 и носиш дрехи от пазара  или ядеш навън всеки ден, но семейството ти  се тъп4е  с родителите ти в тристаен апартамент, е ясно, 4е не живееш според 4ергата си. Ясно е, 4е всеки има приоритети, но 4овек трябва да балансира и да се 4увства добре в кожата си и с това, което има, тогава ще е истински щастлив.

За съжаление познавам такива хора, които не работят от  година, живеят при родителите си, детето им го гледат баба и дядо, а парите от помощи се събраха и се купи телефон от 700лева, щото ги кефи и бил хубав  Confused

# 42
Прави ми впечатление, че хората много често си сменят телефоните и то всеки се старае да вземе колкото се може по-скъп модел, на изплащане.

Заведенията винаги са пълни, нищо, че уж повечето хора не са стабилни финансово.

Това с купуването на нови коли ми е много странно. Стойността на колата само намалява с времето, никаква инвестиция не е това.

И аз така мисля! Но все пак, ако не сме сигурни, че въпросният човек живее на кредит, не можем да бъдем сигурни, че не се съобразява с чергата си.

По-скоро е въпрос на приоритети. Единият иска качествена храна и екскурзии, а другият- да кара ферари... Сега като се замислих- отивам да пусна една тема в тази връзка.  Simple Smile

Последна редакция: нд, 20 дек 2009, 10:06 от Лили - Лу

# 43
Не знам. Не им следя доходите и разходите. Не искам да изземвам функциите на данъчните.
Това с мерцедеса пред панелния блок е такова клише...Искал човека, купил си.
Истерията с мобифоните отдавна отмина.  Беше нов невиждан свят за българите. Дотогава много нямаха и стационарен тел. Подаваше се молба и се  чакаше с години.

# 44
Дали се простира българинът според чергата си...ами зависи кой колко голяма си я вижда въпросната черга. Не ме вълнува кой как си харчи парите, стига да не идва да иска от мен Mr. Green
 Но гледам, че темата се поизмества в посока "изхвърляне" и "аз не бих постъпила като едикой си..." И за мен е необяснимо как може да си купиш рокля на "Ескада" за над 1000 лв в четвъртък, а в събота да обясняваш на доставчика от детската кухня, че "В момента съм малко затруднена, ще платим храната за седмицата(30 лв ?!?!) в понеделник"...ама свят шарен, хора-разни...

Общи условия

Активация на акаунт