Колко Ви е сметката за ток на месец?

• 1 143 786
  • 13 566
  •   1
Отговори
# 6 945
Съвсем нормално при такива големи консуматори  Peace

# 6 946
Съвсем нормално при такива големи консуматори  Peace
Благодаря

# 6 947
От 10 години се отопляваме с климатици и у дома и в офиса и си мислех ,че съм доста информирана що се отнася до всичко касаещо този тип отопление,НО НЕ.
Оказа се ,че в тази област много са напреднали за периода от 6 години,когато купихме предпоследния климатик.Разликата е и по отношение на качеството на топлото и по отношение на разхода и при това са драстични като е важно да отбележа ,че и преди години сме се насочвали към по-скъпи модели и не цената е била водеща по отношение на избора.
Последната придобивка е произведен в Япония  и се приравнява на 12-ка (предвиден за помешения до 35 кв.м.)  от по-скъпите модели и дава дневен разход за 13 ч работа и 22 градуса в помещението под 40 стотинки за целия ден и то при тези външни температури.Забелязвам ,че макар да е уж 12 размерите му са по-големи от тези на другите ни 12-ки ,а е и по мощен от тях.
За сравнение по-старите ни климатици при същите условия дават разход около или  малко над 1 лв дневно

Първоначално помислихме,че уреда с който измерваме разхода е повреден и нещо не мери точно и го проверихме на уреди за които знаем точния разход (бойлер и кафемашина) измереното напълно потвърди написаното от производителите та уреда си е наред.
В последните години доста се интересувам от разходи за отопление и ако бях прочела някъде тази информация определено щеше да ми бъде много полезна,ЗАЩОТО при покупката на климатик данните които са дадени не дават точна информация за реалния разход.
''Икономията'' идва от това че след като достигне зададената от потребителя температура досегашните инвентори изпадаха в режим на изчакване при което потребяваха не по-малко от 250-300 вата на час,а сега производителя е намерил начин да сведе тази консумация в режим на ''изчакване'' до 5-8 вата и потребената енергия зависи само от  топлинните загуби на самото помещение.Колкото по-изолирано е и по-бавно изстива толкова по-нисък е разхода.Пести от сведения разход в режим на изчакване.
Този факт доста променя времето ,за което се самоизплаща съответния уред.Надявам се с написаното да бъда полезна.
Хубав ден!

# 6 948
Да, сигурно е вярно това. Аз съм с четири работещи климатика от тази година и виждам, че разликата ми в сметката за ток е по-малко от 30 лв за последния месец сравнено с периода без климатици. Сега в студовете явно ще е друго, но колкото и да е - малко си харчат. Дано все така да си остане де  Simple Smile

# 6 949
Последния месец не беше студен и за това изчаках с измерването някой по-студен ден.Измерването е направено вчера при външни температури около 0 и горе голу цял ден валя сняг.Ако представлява интерес ще замеря консумацията и при по-сериозни отрицателни температури .Само кажете.Не рекламирам  фирма или марка нарочно,но фактите поне мен ме впечатлиха.

# 6 950
...
Първоначално помислихме,че уреда с който измерваме разхода е повреден и нещо не мери точно и го проверихме на уреди за които знаем точния разход (бойлер и кафемашина) измереното напълно потвърди написаното от производителите та уреда си е наред...

Интересно. Мен е тази тема ме убедиха, че тези цифри, които дават производителите не били въобще верни, и нещата харчели 2-3 пъти повече  newsm78
Това за климатика в нетоплофицирана сграда ли се отнася?
Технологиите се развиват, да, но не всеки може да понася климатик, на мен затоплянето с него ми е неприятно.

# 6 951
Ами живея в къща в планината ,а въпросния климатик е в добре изолирано помещение което е чист север.Нямам съседи и нямам подпомагащо отопление.
Не агитирам нито към тип отопление нито ще напиша модел или марка,защото допускам че има и още по икономични модели.Просто казвам данните от замерванията и недоумявам защо никой от продавачите които наобиколих  (а не бяха малко) не ми го каза това  newsm78. Дават някакви средни разходи,които нямат нищо общо с истината.Имам чувството че не познават продуктите ,които предлагат  ooooh!.

п.п. Като паднат още температурите пак ще замеря и ще пиша.

# 6 952
Аз също живея в къща и нямам съседи, които да ме топлят. Климатиците се държат много добре досега /все пак не е наставал сибирски студ/ и последната сметка е факт. И аз няма да посочвам  марки, защото има и по-добри модели, които съответно пък бяха по-скъпи, а пък аз си купих 5 наведнъж и малко ....нанагорно ми дойде. Не мога да измервам моментната и индивидуална консумация на климатиците, защото нямам тези уреди и познания. Но факт - при 75 лв сметка за ток през август-септемви - 108 за октомври - ноември. С климатици всеки ден, макар и да беше топло. При нас в планината не се живее без отопление октомври. Като включиш и сушилнята, която влезе в действие, защото навън няма съхнене просто, картинката се изяснява.
Човече - и аз харесвам повече отоплението с радиатор, ама свикнах и сега ми е хем топло, хем евтино/засега/.

# 6 953
Момичета, влагоабсорбаторите много ток ли харчат?

# 6 954
Момичета, влагоабсорбаторите много ток ли харчат?

200-500 кв/ч, зависи от това колко е голям.
Но според мен не трябва да се гледа на час, а средно дневна, защото са като хладилниците - не работят нон стоп, т.е. и не теглят максимума непрекъснато.
Има значение и колко часа на ден го пускате.

Аз всеки момент очаквам да ми излезе сметката и ще кажа горе долу, нашият работеше около 3 седмици по 6-7 часа на ден и 1 седмица по 12-15 ч.

# 6 955
  • София
Някаква много странна сметка получихме 25 лв???

# 6 956
Някаква много странна сметка получихме 25 лв???

И ние имахме такава. Просто не бяха засичали, писали наизуст, после изравнили. Предната и по-предната горе долу еднакви ли са?

# 6 957
  • София
Да, предните са си нормални, тази 3-4 пъти по-малка от стандартните, пък беше период, в който и  единични пъти, но все пак и отопление пускахме.

# 6 958
При нас първата беше засечена, втората не, писали я същата като предната, а тя е била по-ниска. И третия месец изравниха, нищо че беше харчено повече излезе по-малко заради предишната.

# 6 959
  • София
Ние такава сметка никога сме нямали реално,  не знам на какъв принцип са си я измислили. Обаче ако изравняват др месец, значи след празниците ще получим направо двойна(на нормалните) или повече даже(че вече се и топлим активно), не мъ кефи Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт