Трябва ли да спра да кърмя бебо?

• 1 363
  • 15
  •   1
Отговори
  • Kопенхаген
Привет момичета,  Grinning
От известно време кърмя Дани сутрин и вечер поради това, че кърмата ми намаля. Дохранвам с АМ.Забелязвам обаче, че едната ми гърда произвежда по малко мляко и съответно бебо не желае да суче от нея. Опитвала съм първо да засуква от нея и тогава го местя на по- пълната гърда, но отказва, започва да се дърпа и става раздразнителен. Трябва ли да преустановя кърменето / знам, че това е индивидуално решение / ? Има ли вероятност от поява на мастит?

# 1
  • Видин
А защо дохранваш? Имаш ли желание да продължиш да кърмиш?

# 2
решението е винаги да слагаш бебо на по-празната гърда първо.така ще я стимулира и кърмата ще се увеличи.защо да спираш да кърмиш-ако искаш да кърмиш причина да спреш няма.абсурдно е просто.дори може да преминете изцяло на кърма.повярвай ми -възможно е.

# 3
Бебчето е твърде малко за отбиване Confused
По-скоро увеличи кърмата-това ще е само в негова полза Peace-често сучене, повече течности, пълноценно хранене и прием на лактогонни храни (ако изобщо се наложи..мисля с предходните мерки всичко ще е ок) Peace
Съвсем нормално е едната гърда да произвежда по-малко от дугата; вариантите-или започваш да кърмиш с "проблемната" (пробвай в сънено с-е на бебето), или да я изцеждаш, за да стимулираш.
Успех и дълго кърмене Hug

# 4
Опасност от мастит няма според мен. Ако бебо продължи да пренебрегва едната гърда, от нея постепенно ще се преустанови лактацията (една приятелка така кърми от една гърда повече от половин година).
Решението, както е казала clio, е да предлагаш винаги първо по-празната гърда. Или пък просто да кърмиш от едната. Няма обаче никакви основания да спираш кърменето Peace

# 5
  • София, Младост 2
Здравей Grinning

Чудиш се дали да спреш с кърменето, тъй като с бебето имате трудности на гърдата. Браво на теб, че независимо от висчко продължаваш Hug С малко реорганизация на храненето нещата вероятно може да се подобрят значително Peace

Казваш, че кърмиш сутрин и вечер, а в останалото време дохранваш. Това означава ли, че сутрин и вечер кърмиш без добавка, а в останалото време кърмиш и додаваш АМ? Или слагаш бебето само два пъти на гърда?

Притеснява те това, че едната гърда произвежда по-малко и бебето се ядосва и дърпа от нея, когато опитваш да я предлагаш първа, както често са съветите. Понякога бебето се дразни на по-празната гърда, защото не само че има по-малко мляко, а и трудно потича. В тези ситуации, ако му се предлага тя първа, то се дразни още повече и може тотално да отказва да засуче на нея.

Тогава има друг трик, който помага - слага се бебето на любимата гърда да засуче, докато млякото потече и когато се усети потичането, тогава се прехвърля на нелюбимата. Рефлексът на потичане се задейства в двете гърди едновременно, така че и по-непроизводителната гърда ще е потекла и бебето вероятно ще суче по-охотно на нея, а като я изпразни, се връща пак на първата Grinning

# 6
Опасност от мастит няма,по-скоро може съвсем да ти спре млякото.Ако искаш да продължиш да кърмиш,приеми съветите от другите мами PeaceУспех!

# 7
  • Kопенхаген
Момичета благодаря за съветите и окуражителните думи   bouquet
hedra Основно храня бебо с АМ. Дори сутрин и вечер когато го кърмя след това го дохранвам с АМ. Преди да разбера, че кърмата ми не му достига не помислях за АМ.Прекалено много информация бях изчела за ползите от кърменето.А и имахме проблем с повръщането при уригване, имах чувството, че нищо не остава в стомахчето му. По съвет на Док. започнах да му давам АМ за този проблем. Вече сме си създали ражим през 3 часа хранене.

# 8
  • Видин
Здравей пак!
Ако искаш да продължиш да кърмиш и плавно да премахнеш АМ - това е хубава статия по въпроса.
Ти сама знаеш, че кърменето е на принципа търсене-предлагане.Т.е. кърмене 2 пъти на ден е прекалено недостатъчно и сигурно вървиш към края му.
Предлагай гърда често - всеки път, когато бебето даде признаци на глад.Може и на 1 час да е (стига физически да си решена, че успееш да се справиш).
За съжаление, в България по-масовата практика е педиатрите веднага да съветват дохранване, отколкото да обяснят как да се увеличи лактацията  Tired
Повръщането не е от кърмата  Peace Как повръща ? На фонтан или просто струйка мляко отстрани на устичката?

# 9
  • София, Младост 2
А всъщност какво се случи при вас - кога разбра, че не му достига кърмата? Явно са ти се събрали доста притеснения - недостиг на мляко, рефлукс, едната гърда не е толкова харесвана... нормално е всичко това да те стресира и да се замисляш за спиране на кърменето.

Ако все още се колебаеш в решението си и искаш да направиш опит да задържиш кърменето, мислиш ли, че ще ти е възможно да го слагаш на гърда и преди останалите хранения - както си се храните в момента, на 3ч, ако се притесняваш за режима и повръщането и пак ще си дохранваш, но просто да има и сукане преди тях, както правиш сутрин и вечер? Това със сигурност ще се отрази положително на количеството мляко, ако имаш желание да работиш в тази насока Grinning

Ако смяташ да спреш, тогава не мисля, че ще има голям проблем за гърдите - количеството мляко едва ли е голямо при този ритъм на хранене и ще е лесно да преустановиш кърменето по естествен път.

# 10
  • Kопенхаген
Привет amanita и hedra
Не знам защо, но имам чувството, че вече съм изтървала влака  Sad Как разбрах, че не му достига кърмата: Огладняваше 1 час след кърмене, нямаше спокоен сън и се събуждаше често с рев. А времето на сукане намаля чувствително. Опитвах кърмене преди АМ. А снощи за втори път ми отказа тотално да суче с рев, дърпане и бутане, най- вероятно беше огладнял докато траеше вечерния му тоалет. По повод повръщането, случваше се основно по време на уригванията му след хранене и на фонтан е повръщал, и изтичайки на струйка. Трудно му беше на бебо да задържи ценната течност в стомахчето си.

,,Предлагай гърда често - всеки път, когато бебето даде признаци на глад.Може и на 1 час да е (стига физически да си решена, че успееш да се справиш),, Това всъщност няма как да постигна, държа на полагащото му се време сън.

# 11
А защо не опиташ нещо, което на мен много ми помогна, предлагаш преди всяко хранене с АМ да суче, дори и малко, после го храниш, изчакваш примерно един час и изцеждаш. Аз изцеждах по около 30 мл общо от двете гърди, джипито ми се смееше чак, че не се отказвам при това положение, обаче аз продължавах с идеята по-добре 20-30 мл, отколкото никаква кърма. Отначало си казвах - и днес поне, после си казвах - хайде още една седмица поне... и така месец и половина. Докато бебчо спи, а ти гледаш тв например, може да се опиташ, така между другото. Ако го правиш по много пъти на ден, дори и малко, но често, млякото ще се увеличи.

# 12
  • Kопенхаген
Опитвала съм да цедя с помпа, но безуспешно потичаха някакви си капчици, а и помпата не ми понясяше добре на гърдите.Използвах я в самото начало и бих искала да споделя, че много ми помогна при тръгването на кърмата / родих секцио /.
Преди два часа нахраних бебо, разбира се започнах първо с кърмене, беше спокоен, изчакваше търпеливо смяната на памперса. Чувствах гърдите си натежали и реших, че ще се нахрани и от двете. Да, ама не. Започна едно дърпане, едно бутане и рев до почервеняване.Довечера ще опитам пак и ако отново не пожелае...   

# 13
  • София, Младост 2
А как наддаваше твоето бебе във времето, когато е било само на кърма? Защото това описание на поведението му по време на кърмене може да се дължи на съвсем други причини, а не на малко кърма. Практически с краткото време за сукане, дискомфорта и тези повръщания е възможно причината да е била точно обратната - прекомерно много мляко, което доста често създава толкова много проблеми, колкото и недостига на мляко. Естествено, с намаляването на броя кърмения в момента със сигурност млякото не е много - но е възможно по онова време това да е била причината за нервното хранене.

Понеже казваш, че бебето се е нервирало на гърдата - опита ли да задействаш потичането, преди да го сложиш на гърда? Най-вероятно се е изнервил, тъй като не му е потекло веднага млякото, както става с шишето, а трябва за кратко да дърпа на празен ход, докато млякото тръгне. Това е основната причина, поради която бебета, които се хранят с шише, се дразнят на гърдата. Потичането може да задействаш и на ръка, не е задължително с помпа, след като имаш неприятни емоции, свързани с употребата й.

Предвид че явно по обичайния начин при вас не се получава много добре и бебето все по-упорито отказва да суче, искаш ли да пробваш нещо тотално различно и да видиш дали така ще се получи - не да започваш, а да завършваш храненето на гърдата. Това означава да му правиш 30 мл по-малко АМ, отколкото му приготвяш обикновено и като си изпие шишето, да го слагаш тогава на гърда. Тогава няма да е стръвно гладен, ще има много повече търпение и може да му хареса да суче за удоволствие и за малко мляко. Същото нещо можеш да правиш и между храненията - в моментите, когато иначе предлагаш биберон-залъгалка, можеш да го слагаш на гърда, за да се успокоява и да посуква. Така отново ще се сприятели с гърдата и ще започне да я свързва с приятни усещания Grinning

# 14
  • Kопенхаген
Цитат
А как наддаваше твоето бебе във времето, когато е било само на кърма? Защото това описание на поведението му по време на кърмене може да се дължи на съвсем други причини, а не на малко кърма. Практически с краткото време за сукане, дискомфорта и тези повръщания е възможно причината да е била точно обратната - прекомерно много мляко, което доста често създава толкова много проблеми, колкото и недостига на мляко. Естествено, с намаляването на броя кърмения в момента със сигурност млякото не е много - но е възможно по онова време това да е била причината за нервното хранене.
Дани наддава в норма. В края на първия месец с около 900гр, в края на втория месец също. В интерес на истината в началото на кърменето гърдите ми се пълнеха прекалено с кърма, която излизаше не на капки, а като струйка.Някъде бях чела за хиперлактацията и отдавах повръщанията на това, че прекалено бързо поглъща и заедно с това въздух.Едвам устискахме 2 месеца на абсолютно кърмене и започнахме с АМ.
Цитат
Понеже казваш, че бебето се е нервирало на гърдата - опита ли да задействаш потичането, преди да го сложиш на гърда? Най-вероятно се е изнервил, тъй като не му е потекло веднага млякото, както става с шишето, а трябва за кратко да дърпа на празен ход, докато млякото тръгне. Това е основната причина, поради която бебета, които се хранят с шише, се дразнят на гърдата. Потичането може да задействаш и на ръка, не е задължително с помпа, след като имаш неприятни емоции, свързани с употребата й.
Да от самото начало на кърменето задължително изтисквах малко количество първо за да му е по лесно и след това за да се прочистят каналите / пак го бях чела някъде/. Да и това ми направи впечатление за гърдата се иска усилие, което няшия момък не желае да положи понеже от шишето е по лесно.
Цитат
Предвид че явно по обичайния начин при вас не се получава много добре и бебето все по-упорито отказва да суче, искаш ли да пробваш нещо тотално различно и да видиш дали така ще се получи - не да започваш, а да завършваш храненето на гърдата. Това означава да му правиш 30 мл по-малко АМ, отколкото му приготвяш обикновено и като си изпие шишето, да го слагаш тогава на гърда. Тогава няма да е стръвно гладен, ще има много повече търпение и може да му хареса да суче за удоволствие и за малко мляко. Същото нещо можеш да правиш и между храненията - в моментите, когато иначе предлагаш биберон-залъгалка, можеш да го слагаш на гърда, за да се успокоява и да посуква. Така отново ще се сприятели с гърдата и ще започне да я свързва с приятни усещания
Този съвет ми се струва удачен за нашия случай и ще опитам.Между другото тази вечер засука и от двете гърди е наложи се да се понапъне малко, но общо взето мина добре почти без рев и дърпаници.

Общи условия

Активация на акаунт