Наука ли е астрологията?

• 20 493
  • 503
  •   1
Отговори
# 105
Тенденции и предразположения имала предвид астрологията......Няма нужда от астрология за да се видят те, а е необходим здрав разум! Всеки човек в зависимост от чертите на своя характер кове бъдещето си. Какво общо има тук астрологията?

Говориш объркано, предубедено и неинформирано. Смесваш понятия. Няма как да се води разговор по тема, в която френетично и безидейно подскачат ковачи на бъдеще, характери, здрав разум и планетарни влияния. Съветвам те да спазваш древния принцип за информиран коментар и подплатено наблюдение, че инак става смеховито. Довиждане.

witer_wolf, успешно слезе на ниво седми клас, особено с дървесния пример. Астрологията не казва дали нещо ще стане или няма да стане. Казва кога то би могло да стане лесно и кога - трудно. Посочва моменти, в които един ковач на характер и бъдеще трябва и може да кове по-усърдно, и кога може да захвърли чук и наковалня, и да зарипа възведро.

P.S. И изобщо, като сипете таз пламенна възмута и докато стъквате клада за окултната ерес, на какво точно се опирате? На несбъднат хороскоп във вестник Шок или Труд? На двата реда с описание на всяка зодия, поместени в шарени брошурки с кино-програми?

А как трябва да говоря, за да бъде информирано и непреднамерено? Кои понятия са смесени??? Дали ще кажем че градим бъдещето си, че го ковем или че изграждаме неговия фундамент-това не е ли едно и също? Явно не си прочела или не си осмислила дългия ми пост от снощи, както и други по-назад, достатъчно подплатени с научни факти. Аз пък ще те попитам защо така фанатично защитаваш тази "наука" и какви сериозни доводи за нея можеш да предложиш? Какви фундаментални проблеми засяга астрологията, а човекът тръгнал да говори за отсечено дърво!  
В допълнение мога да кажа, че вие ми приличате на тези, които продават "Рейнбоу", "Цептер", "Лъчисто отопление", "Инфрачервено отопление" и всякакви други неща. Научили са ги да бъдат "агресивни на пазара", тоест нахални и безочливи до безобразие! Не разбират доста от нещата, за които говорят, липсват им елементарни научни познания, обаче разчитат на нахалство и на празни приказки!

Последна редакция: вт, 22 дек 2009, 13:25 от vl

# 106
Цитат
Какви фундаментални проблеми засяга астрологията, а човекът тръгнал да говори за отсечено дърво! 

Астрологията може да изследва, въпроси съществени за много хора - как ще е в живота им отношенията с другия пол, финанси, интелектуално развитие, образование , деца, и духовни въпроси.
Мен примерно ми е чудно каква полза има от андронен колайдер за милиарди евро.  ooooh!

# 107
Цитат
Какви фундаментални проблеми засяга астрологията, а човекът тръгнал да говори за отсечено дърво!  

Астрологията може да изследва, въпроси съществени за много хора - как ще е в живота им отношенията с другия пол, финанси, интелектуално развитие, образование , деца, и духовни въпроси.
Мен примерно ми е чудно каква полза има от андронен колайдер за милиарди евро.  ooooh!
Без астрология не могат ли да се правят такива анализи?
Че понякога се пръскат за наука безумно много пари, това е ясно. Зависи от нагласата на хората, които го решават. И аз не подкрепям някои научни експерименти, като този в ЦЕРН за 10милиарда. Би трябвало да има възвръщаемост на средствата. Случвало се е дори мошеничество от страна на учени-казват, че са открили нещо, а са излъгали. Обаче заради тези неприятни явления едва ли можем да отречем науката и да кажем, че нейното развитие трябва да спре дотук.

# 108
Обаче заради тези неприятни явления едва ли можем да отречем науката и да кажем, че нейното развитие трябва да спре дотук

Неприятните явления не са повод да се отрича ни едното, ни другото. Ти обаче се опитваш да го правиш. Ето, в моя семпъл живот например процентът "сбъднатост" е повече в полза на астрологията, отколкото на медицината. Не съм седнала обаче да я развенчавам. Който на каквото иска, на това да се осланя.

# 109
Ето, в моя семпъл живот например процентът "сбъднатост" е повече в полза на астрологията, отколкото на медицината.

Откъде дойде това интересно заключение?
Мога да добавя, че има сбъднатост и при гледането на карти, на кафе, на боб. Едва ли някой ще го отрече.

# 110
Към момента на моето раждане науката биология вероятно би могла да направи някакви предсказания относно моето физическо бъдеще, на база външни и вътрешни белези, особености и органова кондиция. Би могла да бъде подкрепена и от генетиката, с някоя и друга родова статистика. От друга страна, с помощта на математиката може да ми се предскаже вероятността да заболея от нечия чичова болест, както и евентуалната продължителност на живота ми, предвид средната такава в семейството. Само например, нали. Как ще се оцени коя наука правилно е предрекла и с каква сигурност? Кому въобще са нужни тези предсказания?
Науката не предсказва. Ако има вероятност да си болен (или друго), то тази вероятност се базира на някаква статистика и факти - от 100 души болни от Х, на 50% децата им са също болни от Х.
Как би могло да се изгради статистика за астрологията? Ако имаме факти и отговори "да" и "не", тогава кога ще напишем "не"?
Ако се обръща внимание само на отговорите "да", тогава никога няма да напишем "не" и година след година, астрологията за теб ще става все по-вярна "наука".

# 111

Как би могло да се изгради статистика за астрологията? Ако имаме факти и отговори "да" и "не", тогава кога ще напишем "не"?
Ако се обръща внимание само на отговорите "да", тогава никога няма да напишем "не" и година след година, астрологията за теб ще става все по-вярна "наука".

Не твърдя, че трябва да се обръща внимание само на "да", но ако "да" - тата не са малко може да има причина. Трябва ли по  причина на това, че ни е дискомфортно, че не може да ги обясним, да ги отречем?

# 112
Всички говорите за "да"-тата. Аз питам за "не"-тата  ooooh!

# 113
Добре де, ако астрологията е такава велика наука, както казвате, избройте ми няколко университета, където се учи астрология като научна дисциплина (а не в рамките на историческия и културен контекст)

Ама сериозни университети, а не подобни на такива (измислени учебни заведения), подобни на тези, които преподават креационизъм - като Баптист Байбъл Колидж.

И ми покажете къде са ви статиите в реномирани научни списания с импакт фактор и колко цитирания имате. Давайте, астролозите от форума, които твърдят, че астрологията е наука Simple Smile

# 114
Всички говорите за "да"-тата. Аз питам за "не"-тата  ooooh!

Кои "не"-та?

Какво не е познал някой астролог или какво не е познала астрологията?
Това са две различни неща - може да има астролози на различна степен на подготовка, и това не е кафе машина - пускаш 50 стотинки, и получаваш разписание на дните ти за 50 години напред.
По някои въпроси дори различни учени не са на едно мнение, науката ли е виновна за това?
Поканата за безплатен хороскоп на невярващите остава!

http://www.kepler.edu/home/
http://www.astrocollege.com/
http://www.vedicastrology.org/

# 115
Всички говорите за "да"-тата. Аз питам за "не"-тата  ooooh!

Кои "не"-та?

Какво не е познал някой астролог или какво не е познала астрологията?
Това са две различни неща - може да има астролози на различна степен на подготовка, и това не е кафе машина - пускаш 50 стотинки, и получаваш разписание на дните ти за 50 години напред.
По някои въпроси дори различни учени не са на едно мнение, науката ли е виновна за това?
Поканата за безплатен хороскоп на невярващите остава!

http://www.kepler.edu/home/
http://www.astrocollege.com/
http://www.vedicastrology.org/

Преди 1-2г. в-к "Стършел" беше отделил 2страници за публикации на стари астрологични прогнози, препечатани от други вестници-мисля, че най-вече от "Труд" и "24часа". От днешна гледна точка са направо смешни! Но кой помни толкова? Нищо от предсказаните събития не беше сбъднато. Броят на тези несбъднали се събития беше значителен-поне дузина, а може би и повече. Ако ми остане време ще открия този брой и ще дам линк към него.

# 116

Ха мерси  Wink Най-сетне нещо по темата.

Ситуацията с колежа "Кеплер" е много интересна и трябва да се разследва. Поради малкия тривиален факт, че този колеж... няма нужната акредитация.

Изненада? Проблемът с многобройните университети не е наболял само в България, ами в целия свят. В България лесно може да се намери списък на акредитираните университети - и той не е много дълъг. Един мой приятел изгоря, защото загуби няколко години следване в неакредитиран университет... и като го приеха в първи курс го попитах: е как може така? Ами може... като не е проверил навремето в какво чудо следва.

А именно за да получи акредитация, университетът трябва да докаже, че преподаването е академично и е на високо ниво, както и че генерира научни публикации Simple Smile

В България има купища неакредитирани колежи - давам примери с ВЕБИ и колежа на Адвентистката църква... които също не бълват "наука".

# 117
прогнозите във вестниците в повечето случаи са общи на базата на слънчевия знак(зодията) но освен това значение имат и доста други фактори!
Нека говорим за сериозни неща като личния хороскоп!

(за сега основните опоненти не са изявили интерес да им бъде направен хороскоп. Дали се притесняват да не излезе, че все пак астрологията нещо.."познава"  Mr. Green )

# 118
прогнозите във вестниците в повечето случаи са общи на базата на слънчевия знак(зодията) но освен това значение имат и доста други фактори!
Нека говорим за сериозни неща като личния хороскоп!

(за сега основните опоненти не са изявили интерес да им бъде направен хороскоп. Дали се притесняват да не излезе, че все пак астрологията нещо.."познава"  Mr. Green )

Каква информация ще ни даде този личен хороскоп? А искате ли да се съглася да ми направите хороскоп, при условие после да  го обсъдим тук в тази тема?

Последна редакция: вт, 22 дек 2009, 16:28 от vl

# 119
"няма да ти върви в работата, но ще ти върви в секса у дома" (пример)
Ами с 99% вероятност, това твърдение ще се изпълни на 50%. Това е ала-бала.

За какво ми е хороскоп, ако не мога да знам следното:
"няма да ти върви в работата" (пример)
Каква е вероятността това да е истина? Колко пъти е "да" и колко пъти е "не"? При какви хора е "да" и при какви хора е "не"? Колко души са го оценили? Как са го оценили? Примерно - прочели са хороскопа си, чак след като са направили равносметка за изминалия ден/седмица/месец и са сравнили с хороскопа. И тук въобще не засягам, колко е абстрактно и всеобхватно самото твърдение (или пример).

ПП: vl - и 15 хороскопа да направиш е почти все едно. И аз и ти и всички (вероятно) оценяваме субективно. По-реална оценка може да има само, ако има добра статистика.

Общи условия

Активация на акаунт