Наука ли е астрологията?

• 20 452
  • 503
  •   1
Отговори
# 135
Обаче в комбинация с цяла камара заблуди! Ето това е дразнещото! Заблуди от древността, достигнали до наши дни. Гледат звездната карта, съчиняват фантазии и искат хората да им вярват, че дори и да им плащат за тях! Затова хората ходят на у-ще, за да научат нещо и да могат да различават заблудите от реалностите.

vl, задаваш въпрос от самото начало. Истината ли търсиш или просто реши да ти потанцуваме?

# 136
Обаче в комбинация с цяла камара заблуди! Ето това е дразнещото! Заблуди от древността, достигнали до наши дни. Гледат звездната карта, съчиняват фантазии и искат хората да им вярват, че дори и да им плащат за тях! Затова хората ходят на у-ще, за да научат нещо и да могат да различават заблудите от реалностите.

vl, задаваш въпрос от самото начало. Истината ли търсиш или просто реши да ти потанцуваме?

Истината отдавна ми е ясна, не я търся! Моето мнение го изразих още в 1-я пост. Исках да поспорим с тези, които не са съгласни с мен. Ако желаят да научат нещо от тази дискусия, могат. Обясних някои неща от древността до наши дни. Предполагам, че доста малко хора си задават въпроса как Земята обикаля съзвездията при положение, че те са на св.години от нея. Доста народ не е чувал за съзвездието "Змиеносец". Тези 2въпроса са съвсем достатъчни, за да сринат цялата астрология. Дали са ми преподавателска специалност по физика и астрономия. Но насила хубост не става. Човек се учи, ако иска. Прекланям се пред плеядата учени, които са развивали астрономията от древността досега. Още преди повече от 2000г. са успели да забележат планетите и то без никакви технически средства, само с просто око. Едва през 16-ти век Галилей открива телескопа. Сегашните астролози се забавляват както древните гърци, само че не за кеф, а за пари! Не е луд този, който яде баницата...
Видяхме, че тук се включват и незаблудени хора. Въпреки големите локуми не всички са наивни. Е, дано вбъдеще наивните да станат по-малко! Затова пуснах тази тема. Моята печалба от това мероприятие е 0,00лв.
http://www.sci-bg.com/?p=968
http://newton.hit.bg/tree/1/1ab.html
http://www.sci-bg.com/?p=1123
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%B … D0%B5%D0%BC%D0%B0
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D1%8 … D0%B5%D0%BC%D0%B0

Последна редакция: ср, 23 дек 2009, 03:23 от vl

# 137
беше обяснено за съзвездията и зодиакалните ОБЛАСТИ, ПРОЕКЦИЯТА В ПЛОСКОСТ И ДР.
С физика и астрономия и аз съм се занимавал. и какво.
Моята печалба също е 0.00 лв  bowuu  bouquet

# 138
"Oh be a fine girl, kiss me right now sweetheart"
0, B, A, G, K, M, R, N, S  Mr. Green

# 139
Според мен е!

# 140
Wandering, ми направи снощи хороскоп. Благодаря му. Доста неочаквано за мен се оказаха нещата верни. Почувствах се по-добре....
Понеже ми каза някои неща за 2010 и 2011 но не с конкретни дати, а по-скоро месеци, сега ще видим дали ще стане така...
Wandering пиши ми на скайпа ако се появиш днес, понеже виждам че някои от последните ти постове за писани в доста странен час.... Rolling Eyes
Искам да те питам нещо...

# 141
Дали са ми преподавателска специалност по физика и астрономия.

Браво. А от астрология нещо разбираш ли? Имам предвид нещо повече от ниво Уикипедия и хороскоп във вестник? Смятам, че преди да се юрне да оспорва каквото и да било на този свят, человек първо трябва да аргументира доводите си. За повече тежест е желателно те да са добити по емпиричен път, а не чрез хаотичен прочит на знайни и незнайни книжни издания.

По въпросите назад в темата: определението за наука не включва обезателност от преподаване на същата в университет. Наука е всяко систематизирано знание. Ако се направи подробен списък на университетските дисциплини към днешна дата и към един преждеполовинвековен момент, ще стане видно колко динамично и непрекъснато се обогатява списъкът с академични дисциплини. Хомеопатията също не е "официален" предмет в момента, но това не й пречи да се е превърнала в предпочитан лечебен метод за половин свят. Да, има невежи, които все още гледат на нея като на шаманско билкарство със съмнителен ефект, но проблемът е техен. За нея, както и за всички науки по еднакъв начин е важен диагностикът - този, който разчита сигналите. Често срещано явление е кръвна картина, разчетена по пет различни начина от петима лекари и пациент с проблем, интерпретиран различно от всеки един посетен медицински специалист. Нищо ново под слънцето. Споменах личния си опит точно в тази връзка - няколко от редките ми съприкосновения с медици включваха уж компетентни и несъмнено научни прогнози, базирани на конкретно здравословно състояние, които впоследствие се оказаха абсолютно, тотално неверни. От друга страна, астрологичните си съображения в най-общ план досега не съм имала повод да подлагам на съмнение. Разбира се, далеч съм от малоумна маниачка, която не си мие зъбите, преди Юпитер да заеме специфична астрална позиция, но например дори простичкото съобразяване с ретроградиращ Меркурий ми е спестило доста време и нерви.

# 142
Wandering, ми направи снощи хороскоп. Благодаря му. Доста неочаквано за мен се оказаха нещата верни. Почувствах се по-добре....
Понеже ми каза някои неща за 2010 и 2011 но не с конкретни дати, а по-скоро месеци, сега ще видим дали ще стане така...
Wandering пиши ми на скайпа ако се появиш днес, понеже виждам че някои от последните ти постове за писани в доста странен час.... Rolling Eyes
Искам да те питам нещо...
Може и на карти и на кафе да потърсите кой да ви гледа. Може нещо да познаят.

# 143
Дали са ми преподавателска специалност по физика и астрономия.

Браво. А от астрология нещо разбираш ли? Имам предвид нещо повече от ниво Уикипедия и хороскоп във вестник? Смятам, че преди да се юрне да оспорва каквото и да било на този свят, человек първо трябва да аргументира доводите си. За повече тежест е желателно те да са добити по емпиричен път, а не чрез хаотичен прочит на знайни и незнайни книжни издания.

По въпросите назад в темата: определението за наука не включва обезателност от преподаване на същата в университет. Наука е всяко систематизирано знание. Ако се направи подробен списък на университетските дисциплини към днешна дата и към един преждеполовинвековен момент, ще стане видно колко динамично и непрекъснато се обогатява списъкът с академични дисциплини. Хомеопатията също не е "официален" предмет в момента, но това не й пречи да се е превърнала в предпочитан лечебен метод за половин свят. Да, има невежи, които все още гледат на нея като на шаманско билкарство със съмнителен ефект, но проблемът е техен. За нея, както и за всички науки по еднакъв начин е важен диагностикът - този, който разчита сигналите. Често срещано явление е кръвна картина, разчетена по пет различни начина от петима лекари и пациент с проблем, интерпретиран различно от всеки един посетен медицински специалист. Нищо ново под слънцето. Споменах личния си опит точно в тази връзка - няколко от редките ми съприкосновения с медици включваха уж компетентни и несъмнено научни прогнози, базирани на конкретно здравословно състояние, които впоследствие се оказаха абсолютно, тотално неверни. От друга страна, астрологичните си съображения в най-общ план досега не съм имала повод да подлагам на съмнение. Разбира се, далеч съм от малоумна маниачка, която не си мие зъбите, преди Юпитер да заеме специфична астрална позиция, но например дори простичкото съобразяване с ретроградиращ Меркурий ми е спестило доста време и нерви.
Все едно е да ме питаш:"От гадаене разбираш ли? Тогава защо го оспорваш?" Какви знания, придобити  по емпиричен път? Какво искаш да кажеш? Че е трябвало да си направя куп хороскопи, които тук да оспорвам, така ли? А вие пак да ми философствате, обяснявайки, че те задавали тенденции и няма как да се разчита на достоверност?  Имате сметка от тези измишльотини, затова ги защитавате! Носят ви пари! Това е единственото обяснение! Мои близки лекари отхвърлят хомеопатията! Аз засега се въздържам да я критикувам. Нямам достатъчно натрупани факти против нея. Но против астрологията имам! Хороскопите, публикувани във вестниците не били сериозни! Ами защо ги публикувате тогава? Пак вие, които пишете тук, а не някой друг! Дори се чудя дали в тази дискусия не участва самият Люмиер?

Последна редакция: ср, 23 дек 2009, 12:01 от vl

# 144
Според мен е добре платено хоби!

Ех, vl, че то същото може да се каже и за религията, а знам, че ти си силно вярващ човек.
Наближава Коледа, а в Новия завет пише за едни трима мъдреци /най-вероятно персийски астролози/, които един хубав ден решили да последват една звезда, защото в техните книги пишело, че тя ще ги заведе при новия цар - спасителя на човешкия род...

# 145
Според мен е добре платено хоби!

Ех, vl, че то същото може да се каже и за религията, а знам, че ти си силно вярващ човек.
Наближава Коледа, а в Новия завет пише за едни трима мъдреци /най-вероятно персийски астролози/, които един хубав ден решили да последват една звезда, защото в техните книги пишело, че тя ще ги заведе при новия цар - спасителя на човешкия род...

Пак намесихте религията! Поне в тази тема да спрем с това! Да търсим обяснения без догми и религия! За това апелирах още в началото.

# 146
...които един хубав ден решили да последват една звезда, защото в техните книги пишело, че тя ще ги заведе при новия цар - спасителя на човешкия род...
   bouquet

# 147
Като изчерпихте всичко друго, пак стигнахте да религията! Просто нямате какво ново да кажете. Приказките са хубаво нещо, особено когато носят пари!

# 148
беше обяснено за съзвездията и зодиакалните ОБЛАСТИ, ПРОЕКЦИЯТА В ПЛОСКОСТ И ДР.

Каква проекция в плоскост??? Може ли да се излагаш така?

# 149
  • Припят, Украйна
Естествено, че астрологията не е наука.  Simple Smile
Науката извежда проверими причинно-следствени връзки и закони, които са доказуеми. Астрологията няма как да направи това...

Общи условия

Активация на акаунт