Принудително Напускане поради ликвидация на фирма!!!

• 25 328
  • 76
  •   1
Отговори
# 30
Извиняваи но тогава ще вземам ли 2 години майчинство,и как трябва да стане махането ми от фирмата да напусна или да ме сакратят и ако ме сакратят ще имам ли право на някакво обещетение?
И след това ме назначат в друга фирма дали ще имам 2год.майчинствол
Извинявам се за многото вьпроси но просто сьм много обьркана и сьм вьв финансово затруднение!

# 31
  • Пловдив
говорим да започнеш в друга фирма,ако тази я ликвидират преди 29,а не да напускаш

ако те назначат в друга фирма фиктивно,ще взимаш 2 г майчинство,да

# 32
Здравей Elfita,

Въпроса на mim4088

Как трябва да стане напускането на фирмата?

Имам същият казус.
Колегите ги карат по чл.327 поради неизплащане  на заплати.
Ако намеря друга фирма.
Аз как трябва да си подам сама документите,защото те не съкращават по принцип?
В момента съм в болничен,след месец излизам  в 45 дена по бременност и раждане.
Благодаря ти!

# 33
  • Пловдив
Referimente,ако 45 дневния ти започне и си в тази фирма ще получаваш обезщетение докрая на 410 те дни.после ще търсиш друга фирма за 240 те лв
бременна жена се съкращава само с разрешение на Инспекцията по труда.работодателят като не иска да ви съкрати-няма как да стане тогава
чл  327 не  е за съкращаване,а за прекратяване на ТД.т.е дава ти право да напуснеш веднага

ситуацията е сложна и още повече я усложнява бременността ти.също така ти е важно какво ще се случи с теб.затова в понеделник се дигни до инскпекцията по труда и се консултирай с тях

# 34
  • София
Нямат право да "карат" хората да напуснат по чл. 327. Работник/служител има опция, възможност да напусне без предизвестие, ако не му изплащат заплатата, но това е негово право, а не задължение! Недей да напускаш доброволно, те нямат право да те уволнят или съкратят, щом си бременна, освен ако не закрият цялото предприятие. Опитват се да ви пързалят явно, за да не минават в произдовство по несъстоятелност.

# 35
Благодаря ти Elfita!

Aз се консултирах с инспекцията по труда,но по-скоро ме насочиха към НОИ.Защото според тях не съм сигурна за този фалит,бил хипотетичен ,а са казали ,че в най-скоро време ще го обвяват.
От НОИ ми обясниха,че ако фалират преди 45 дневния си оставам без майчинство,ако можело да  си намеря фиктивно фирма в която да се впиша.
Иначе останалото е както ти ми каза.

Интересното е,че част от екипа  в фирмата ,ще прекрати отношенията си с нея и след  няколко дни ще подпишат нови договори безсрочни,не срочни с ново дружество,което ще се занимава с подобна дейност почти същата и тя ще обезщети всички работници след като се заведе иск срещу старата фирма и съответно работниците спечелят делото,защото има основание - неизплащане на раб.труд.възнаграждение.
Това ме кара да мисля,че новото дружество ще поеме задълженията да старата фирма из не би ли следвало да премина плавно в новото.
Дано съм била ясна и да сте ме разбрали.

# 36
  • Пловдив
Referimente ,казваш,че част от екипа ще премине в новото дружество.ако и ти си част от тях-да,ще преминеш в новото дружество
иначе едва ли ще поемат всички пасиви и активи на фалираща фирма,защото не я изкупуват,нали така?

# 37
Referimente ,казваш,че част от екипа ще премине в новото дружество - интересното е,че тези хора вече са избрани,остава надеждата за мен
Здраве да е
Има ли нещо вярно в това,че ако голяма част (90%) от служителите напуснат,предприятието може да не обяви фалит?

Благодаря за отзивчивостта.

# 38
  • Пловдив
Има ли нещо вярно в това,че ако голяма част (90%) от служителите напуснат,предприятието може да не обяви фалит?

май няма такава възможност
но не съм сигурна

# 39
добър вечер!
бременна съм на срочен трудов договор. терминът е на 13.10., като в болничен излизам на 29.08. проектът, по който работя, изтича през 12 месец тази година(тогава,живот и здраве,бебето ще е на 2 месеца). прочетох тук и да попитам правилно ли съм разбрала: към момента на излизане в болничен за раждане ще съм още на работа, следователно до 410 дни ще си получавам обезщетението от НОИ(тук имам въпрос кой и по какъв начин и какви документи трябва да депозира в НОИ?). след това трябва да си намеря фирма, която да ме назначи на работа, да отработя 5 дни и да подам молба за ползване на отпуск за отглеждане на дете до навършване на две години.правилно ли съм разбрала? Peace

# 40
  • Пловдив
(тук имам въпрос кой и по какъв начин и какви документи трябва да депозира в НОИ?).

сегашният ти работодател подава болничния,ако има такъв и декларацията за 135-410 те дни

след това трябва да си намеря фирма, която да ме назначи на работа, да отработя 5 дни и да подам молба за ползване на отпуск за отглеждане на дете до навършване на две години.правилно ли съм разбрала? Peace

да,така ще направиш
1 ден да отработиш е достатъчен

# 41
Elfita  bouquet вече съм по-спокойна Grinning

# 42
  • Варна
Здравейте!
Писала съм по време на бременността в майчиното счетоводство, сега отново имам нужда от помощ.
На 05.07 ми свършва майчинството до 410 ден. Фирмата ни е в ликвидация, от прочетеното тук разбрах, че ще трябва да ме съкратят (не да напусна по взаимно съгласие) и да си търся друга фирма, за да получавам 240лв. още една година. Но ако не успея, ще получвам ли нещо от Борсата и дали не е по-добър вариант да се запиша на ТБ?
Благодаря предварително.

# 43
Здравейте, поднових темата, защотот явно и на други майки им предстои да си задават тези въпроси и да търсят отговор. Моя случей е следния - в 45 дена болничен преди раждане съм. Шефа ми казапреди 2 дена, че има преговори с друга фирма и колегите ще се прехвърлят там, но мен не искат да вземат и ще закрива фирмата януари или февруари. След прочетеното разбирам, че до 410 дни ще си получавам парите от НОИ, след това нова фирма за втората година. Предполагам, че ще ме увещават да напусна, но няма да са прави, трябва да ме съкратят, нали, щом е при закриване на фирма? newsm78 Чудя се, защото постъпвайки при този работодател бяхме назначени всички в 1 фирма, след няколко месеца ни прехвърлиха в 2 и казаха че със стара са приключили вече. НО, тя не е закрита, защотот същестува в регистъра, не им беше удобно да обявят ликвидация, защото щели да имат мн проверки и щели да дават нулеви отчети. Та се чудя, ако така се случи с тази в която съм в момента дали ще ме съкратят или се надяват да подпиша по взаимно. Още очаквам включване от шефа, но бих искала да съм подготвена със ситуацията, за да знам как да постъпя правилно. Дано съм била ясна, че тя е една объркана... Благодаря предварително!

# 44
  • Пловдив
Та се чудя, ако така се случи с тази в която съм в момента дали ще ме съкратят или се надяват да подпиша по взаимно. Още очаквам включване от шефа, но бих искала да съм подготвена със ситуацията, за да знам как да постъпя правилно. Дано съм била ясна, че тя е една объркана... Благодаря предварително!

майка с дете под 3 години се съкращава само с разрешение на инспекцията по труда.такво разрешение ще им трябва,ако не закрият фирмата,а искат да те съкратят
по взаимно ще подпишеш само,ако искаш ти

Общи условия

Активация на акаунт