какво бихте попитали един детски психолог?

• 1 942
  • 19
  •   1
Отговори
Отварям тази тема с надеждата да споделим проблемите си и може би, заедно да намерим път към тяхното решение. Предполагам, че ще е полезно за всички. Много са майките, които се съмняват, колебаят, търсят и въпреки това, когато се стигне дотам да вдигнат телефона и да заявят проблема си, заявявайки час за среща със специалист, да не го правят. Да, действително статиите и мненията в сайтовете дават някаква информация, но често тя е противоречива или недостатъчна. Затова смятам, че въпросите тук биха били полезни и може би ще се намери специалиста, който да им даде отговор ..

# 1
  • Brokenpromiseland
Запис да следя темата.

# 2
Здравейте!
Е, като психолог мога да Ви кажа, че всичко може да попитате един детски психолог. Най-често се оказва, повечко стрес и тревожност у родителите. Това е нещо, което на всяка цена трябва да се отработи. Изразява се дори в повечко загриженост. Най-важното, обаче е да се отиде при психотерапевт.
Понякога има за какво да се работи с детето.
Така съветвах една добра позната, с детенце 1ви клас да отидат на консултация, защото на дъщеря и явно не и харесва в училище. Е, след 1 година те отидоха и се оказа, че детенцето е с дислексия. Сега работят и нещата значително се подобряват. Беше хубаво да спестят 1 година терзания, но важното е, че огидоха и сега всичко е ОК.
Според мен агресията е основния фактор в ранна детска връзка. Липсата на игра при детето, също.
Има безброй неща за които може да се отиде и си заслужава. Та дори и да се окаже, че сме се притеснявали прекомерно. Това оставя убеждение в детето, че нещо с него не е съвсем както трябва. Доста неприятно за едно дете, което в момента расте и се развива.
Това, което непременно съветвам е да се отиде при психолог завършил или преминаващ обучение за терапевт. Академичното образование по психология е просто основа върху, която се гради терапевтично обучение. 
Хубав ден!
Весели празници!!!))))

# 3
  • Brokenpromiseland
Nadia, не искам да споря с вас, но когато става дума само за консултации и съвети не смятам, че е необходим курс по психотерапия.
Такава подготовка е необходима, когато има нужда от пряка работа с детето.

# 4
Nadia, не искам да споря с вас, но когато става дума само за консултации и съвети не смятам, че е необходим курс по психотерапия.

И аз споделям това мнение.

# 5
Всичко можеш да попиташ, но според мен най добре можеш сама да иzмислиш отговора, ако седнеш да мислиш , раzбира се и ако имаш доверие на себе си и детето си  Hug

Имаше наскоро една родителска среща с една експертка по храненето. Тя прикаzва, прикаzва ... накрая една майка пита, какво да направи та момченцето и да не ходи при чужди хора и да иска храна . Експертката естествено отговори стандартно Ч това е период и ще мине и пр... и нищо конкретно, zащото нито поzнава майката нито детето.
А аz поzнавам и майката и детето.
След детската градина ксм 17Ч децата са страшно гладни и всяко като го вzемат иска нещо zа ядене. Обикновено майките носят някаква zакуска , но по солидна и нещо zа пиене. А именно таzи майка носи или едно киви или малко кисело мляко или един банан , при това често уговаря детето да си го раzделят  Wink ОК. Но то е гладно. Не е да не иска да се храни zдравословно , както майката си мисли, че прави, то просто е гладно. Както спра колата пред градината тича ксм мен да ме пита имам ли нещо zа ядене . Аz нося обикновено на сина ми неща и му давам и на него. Та ако тя не иска детето и да "проси" псрво ще му zанесе каквото смята zа полеzно , но така , че да го нахрани и после ще говори с мен да не му давам храна . Ако не му давам то няма да ми иска ... И така с всички други майки  Hug
Друг е вспроса, че полеzното и хранене се ссстои в доста еднообраzно хранене с банани , кисело мляко и други такива и като им предложих смокини или нар се окаzа, че детето не zнае какво е това.
... Та ако майката вzеме да мисли, ще си даде доста повече отговори от теzи на съветничаката  Hug

# 6
е това е различно от консултацията с психолог

# 7
  • София

Според мен е необходим, защото в противен случай нищо не гарантира, че психолога не проектира своите проблеми върху ситуацията или проблема на клиента си. По време на обучението за терапевти самите бъдещи терапевти се подлагат на терапия, което им позволява да разграничават своите преживявания и проблеми от чуждите.

# 8
На този етап - нищо.

Към психолог бих се обърнала, ако детето ми има наистина сериозен проблем, с който не можем да се справим.
Самата аз съм педагог, непрекъснато чета и мисля, че се справям добре.

Според мене, образованието едва ли ще помогне на някой психолог да не проектира.
За съжаление, мнозинството психолози имат малко или некачествена лична терапия.

# 9
Ходих веднъж с въпросите си, предполагам, всеки за да потърси такъв специалист има набелязани различни въпроси и те няма как да са едни и същи с  проблемите на останалите посетители.
Разочарована съм.Сега се справям сама както мога с отговорите на въпросите, които бих задала.

# 10
  • Brokenpromiseland
Цитат
Според мен е необходим, защото в противен случай нищо не гарантира, че психолога не проектира своите проблеми върху ситуацията или проблема на клиента си. По време на обучението за терапевти самите бъдещи терапевти се подлагат на терапия, което им позволява да разграничават своите преживявания и проблеми от чуждите.

Всеки практикуващ и отговорен психолог ТРЯБВА поне 2 пъти в годината да ходи на терапия. Това обаче не означава че трябва да е специалист по психотерапия.

# 11
  • София
Цитат

Всеки практикуващ и отговорен психолог ТРЯБВА поне 2 пъти в годината да ходи на терапия. Това обаче не означава че трябва да е специалист по психотерапия.

Никой не задължава завършилите психология да ходят на каквато и да е терапия. Откъде идват тези две посещения при терапевт в годината и до какво могат да доведат? Не ми звучи сериозно. Но това е моето мнение, разбира се, нямам желание да го налагам. Не бих искала съвет по повод какъвто и да е проблем от някой, който просто е завършил детска или друга психология.

# 12
  • София

Хм, питаш публиката какво те притеснява ли?..  newsm78

# 13
Питах това, което ме вълнува. Питах как да реагирам на определени ситуации, какво да правя, за да подобря адекватното си поведение спрямо детето си, как да разбирам детето си...

# 14
Искам да попитам защо дъщеря ми прави такива истерии с обличането и иска да ходи все гола. Чувала съм, че и други деца в тази възраст са така. Мислех си, че е част от бебешкия пубертет и иска да се упражнява в независимост, но май не е така. Ако беше това, щеше само да се съпротивлява, когато се опитвам да я облека. А тя често, след като вече е облечена, идва при мен и ме моли да я съблека. Обличам я леко, у нас поддържаме около 20 градуса температура, така че не й е топло. Фактът, че много деца минават през тази фаза, ме навежда на мисълта, че е нещо, свързано с развитието на детето през този период (18 до 24 месеца).

Последна редакция: ср, 23 дек 2009, 22:21 от Homesick

Общи условия

Активация на акаунт