Машина за хляб-23 част

  • 52 193
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 779

zlatina_ZZ, аз за Коледа правих питка по рецепта от една книжка в къщи. Ако искаш ще ти напиша  рецепта. А ето я и питката.
http://greta4wpetrova.snimka.bg/cooking/hrana.309982.16567683



Да, идеална питката gretacvetina Simple SmileАко може пусни ми рецептата. Hug


zlatina_ZZ, аз правих питката от предните страници по рецепта. С оформянето можеш да експериментираш. Моята хризантемка стана от "рошавите" hahaha, но пък беше много ефектна Peace. Можеш да сложиш и сиренце, вместо кашкавал. Аз не сложих нищо.


аха..ами май ще трябва да попрочета по-напред Rolling Eyes ..дано се спра на някоя , че мнооого искам да направя.
.. а иначе да ви питам... Rolling Eyes Вие тестата (за питките) на програма тесто без  втасване ли ги приготвяте(12-та)?За Мулинекс 5000 иде реч.И после ,като втасат ,както са подредени парченцата ,само печете нали?Няма някакви други особености..newsm78,Че да не объркам нещо Rolling Eyes

Последна редакция: пн, 28 дек 2009, 20:33 от zlatina_ZZ

# 136
  • София
  • Мнения: 8 499
Честита машинка  bouquet!
Хлябът при мен наистина става огромен. Показва се доста над контейнера, без да ми прелива. Машината ми е до 1кг, а го
товият хляб съм го теглила 1200 Peace.
Благодаря ти! Hug
А как могат да се редуцират грамажите на продуктите,за да стане по-малък хляб,има ли някаква таблица,откъдето да гледам колко се намалят или увеличават,за да се запазят съотношенията?
И пак да попитам за прясното мляко-ако в рецептата е дадено да се сложи определено количество вода и 2 с.л. сухо мляко,със същото количество като на водата ли се заменя с прясно мляко?Ако е така как се компенсират лъжичките сухо мляко или не е нужно?
Дали ще мога да отмервам сравнително точно с аналогова везна или трябва да съм точна до 5-10 гр. и да си купувам електронна? Thinking
Освен това може ли да пропусна пресяването на брашното,че и без това при правенето на кексове това ми е най-досадно от подготовката,поне при хлебопекарната да си го спестя Embarassed?

Ето една проста ориентировъчна формула за редуциране:
           K1
RK = -------- x GR 2, където
          GR 1

K1     - количеството на даден продукт по оригинална рецепта,
GR 1  - грамажа на тестеното изделие по оригинална рецепта
GR 2  - искания грамаж

Другия вариант е например да намалявате на половина или пък 1/3 или пък да увеличавате с толкова.

Ако вместо сухо мляко и вода ще слагате нормално прясно мляко, то неговото количество трябва да бъде приблизително точно толкова, колкото е водата по рецептата, не е нужно да го засилвате допълнително със сухо мляко.

И аналогова везна върши работата. С нея всъщност ще мерите брашното, защото захарта, солта и др. обикновено са посочени в лъжици (с изключение на кескосвете и козунаците където захарта също е в грамаж). А брашното така или иначе ще варира в зависимост от течностите (например големинета на яйцата и т.н.).

Последна редакция: пн, 28 дек 2009, 20:59 от дядо хаджия

# 137
  • Мнения: 2 132
zlatina_ZZ нямаш ли програма с втасване? Аз съм с Панасоник и тестата ги правя на програма, която включва месене и втасване. После оформям, втасва пак и пека.

# 138
  • Мнения: 979
zlatina_ZZ, ето я:
Продукти:1 кг брашно, 1 пакетче масло/ по -малко е необходимо/, 2 с.л.олио, 2 с.л. кисело мляко и вода, колкото да се допълни кофичката от кисело мляко, 1 равна с.л. сол, 1 с.л. захар, 1 яйце, 1 белтък, мая колкото кибритена кутия.
Приготовление: маята се разтваря във водата с киселото мляко. Останалите продукти аз изсипах в казанчето, прибавих и киселото мляко с маята. Отгоре изсипах брашното /използвах около 900гр, като смятах да добавя, ако е необходимо още при бъркането на машината/. Имай предвид, че трябва да съобразиш възможностите на твоята машина. Моята има опция за 1500гр хляб, така че може да бърка 900 гр брашно.Програма само за месене и втасване.
Оформяне на питката:Тестото се разделя на 7 топки. От едната топка се разточва кора, която се намазва с масло, завива се на охлюв и се поставя в средата на тавата.Останалите 6 топки се разточват една по една с големината на чиния, намазват се с разтопено масло, нареждат се една върху друга. Срязват се като торта на 12 парчета. Всяко парче се навива от върха към широката страна и се нареждат около охлюва. Питката се оставя да втаса и след това се намазва с жълтък. Пече се в умерена фурна.
Източник:"Всичко за домакинята", Христина Долчева
От както се налага да правя питки за официални случаи, само тази рецепта ползвам. Laughing Сега вече си имам отмяна в месенето.
П.С.Сега видях, че машината ти е като моята, значи аз ползвах програма 13. Peace

# 139
  • Мнения: 9 785
.. а иначе да ви питам... Rolling Eyes Вие тестата (за питките) на програма тесто без  втасване ли ги приготвяте(12-та)?За Мулинекс 5000 иде реч.И после ,като втасат ,както са подредени парченцата ,само печете нали?Няма някакви други особености..newsm78,Че да не объркам нещо Rolling Eyes

Моята програма е месене + втасване. Обаче оставих само да се измеси тестото, след което го прехвърлих в пластмасова купа, покрих го с кърпа и го тикнах в микровълновата да втасва там. После оформих, и пак втасва, но вече във фурната на 50 градуса, след което мазах с жълтък и опекох.

# 140
  • Добрич
  • Мнения: 6 217
zlatina_ZZна Мулинекс 5000 програма 13 е тесто с втасване. Изчаквам тестото да втаса в машината и после го вадя. Когато го оформя, го оставям с тавата в затоплена фурна да се надигне отново и тогава го пека.

# 141
  • Мнения: 517

Благодаря ти! Hug
А как могат да се редуцират грамажите на продуктите,за да стане по-малък хляб,има ли някаква таблица,откъдето да гледам колко се намалят или увеличават,за да се запазят съотношенията?
И пак да попитам за прясното мляко-ако в рецептата е дадено да се сложи определено количество вода и 2 с.л. сухо мляко,със същото количество като на водата ли се заменя с прясно мляко?Ако е така как се компенсират лъжичките сухо мляко или не е нужно?
Дали ще мога да отмервам сравнително точно с аналогова везна или трябва да съм точна до 5-10 гр. и да си купувам електронна? Thinking
Освен това може ли да пропусна пресяването на брашното,че и без това при правенето на кексове това ми е най-досадно от подготовката,поне при хлебопекарната да си го спестя Embarassed?


Ето ТУК  може да намерите таблицата на ЕРДИНЧ за пресмятане на продуктите.

Последна редакция: вт, 29 дек 2009, 00:17 от вили55

# 142
  • София
  • Мнения: 2 974
Здравейте момичета,
ето какво с случи със злополучната ми машина Мулинекс 5000. Отидохме в Техномаркет, където единствено ми предложиха да я изпратят на сервиз, въпреки че тя е чисто нова и с фабричен дефект. Първоначално любезната служителка от сектора се опита да ме убеди,че машината си работи съвсем нормално, като изтъкна, че имала същата, която бръмчела по същия начин и си месела идеално.  Close Наложи ми се да я накарам да извади една нова машина и да я пусне, за да види фрапантната разлика. За съжаление дефектът можели да установят само "компетентните" лица от сервиза. Нищо, че и шефът на гаранционното обслужване в Техномаркет с очите си видя как бръмчи и свисти машината и се чува драскане и скрибуцане на метал. Отказаха да я заменят. Такъв ни бил късмета Sad Сега ще чакаме в едномесечен срок да отстранят дефекта ooooh!
И това всичко с възможно най-възпитания и спокоен тон при определено наглото им поведение. За пореден път се убеждавам, че тези хора разбират само от скандали и заплахи, за съжаление.

# 143
  • Мнения: 9 785
Skiorche, много жалко, но наистина такъв е редът Sad. Сега ще стоиш месец хем без машина, хем без парите за нея. Егати несправедливостта #2gunfire.

# 144
  • София
  • Мнения: 2 974
Skiorche, много жалко, но наистина такъв е редът Sad. Сега ще стоиш месец хем без машина, хем без парите за нея. Егати несправедливостта #2gunfire.

Поне някой да ми гарантираше, че ще я поправят наистина. А я ако седмица след това отново се развали, пак ли ще чакам 1 месец, за да я отстранят повредата...Да не говорим какъв горчив опит имам с въпросният сервиз на ул. Вежен. Веднъж ме размотаваха 3 месеца с една ютия и след 3-тата поправка я смениха с нова, която даже не беше и нашият модел #Cussing out Какво да правиш. Това нямаше да се случи в една нормална държава.

# 145
  • Мнения: 718
Аз да ви се оплача, правих въпросния австралийски хляб от книжката на мулинекс, примамливо ми изглеждаше, че става за 1 час, ра реших да се пробвам, стана суров , ужас  Sick не знам къде сбърках, по принцип спазвам всичко съвсем точно, имам везна и измервам всичко както си трябва. Има ли някой опит с тази рецепта? На картинката е посочено първо да се сложи в купа брашното, след което нарязаното масло и доколкото схванах маслото се омесва с брашното (доколкото е възможно изобщо да стане това)  newsm78

Аз по принцип досега съм правила с печене бързия хляб, който става сполучлив, както и няколко сладкиша от книжката, след дампера пък правих "Млечен хляб", който не стана лош на вкус, но пък стана вместо изпъкнал нагоре вдлъбнат навътре  Rolling Eyes, като гледах схемата на първа страница това би трябвало да означава "повече мая", а аз слагам точно и то "Юва", която доколкото знам е добра.

По принцип аз повече ползвам машината за месене на тесто( имам я от около месец) , всичко ми се получава екстра, та злополучните опити с хлябовете много ме учудват  newsm78. Ако имате някакви идеи...  bouquet

# 146
  • Мнения: X

Ако вместо сухо мляко и вода ще слагате нормално прясно мляко, то неговото количество трябва да бъде приблизително точно толкова, колкото е водата по рецептата, не е нужно да го засилвате допълнително със сухо мляко.

И аналогова везна върши работата. С нея всъщност ще мерите брашното,а брашното така или иначе ще варира в зависимост от течностите (например големинета на яйцата и т.н.).
Благодаря ти,и аз смятам да пробвам първо с аналоговата,че и без това ми е новичка,пък ако има нужда ще взема по-нататък електронна.
За прясното мляко разбрах,че е важно да се спази общото количество течност,независимо дали ще е вода,мляко или и двете. Peace

вили55 ,мерси за линка Hug!

Skiorche,напълно те разбирам колко си разочарована spoko,но за съжаление такъв е законният ред.Миналата година си взех мобилен тел. от интернет/гет.бг/,връщах го 4 пъти за ремонт на един и същ дефект,докато го получех от ремонта и го връщах обратно,защото не работеше.От КЗП ми обясниха,че няма упоменато в закона колко пъти може да се ремонтира един уред за един и същ дефект,а само времето на ремонта-1 месец.
И моята машинка е същата,вчера я взех,но още не съм я пробвала,дано да не ми сервира изненада и на мен. Tired

# 147
  • Мнения: 128
Здравейте!
От вчера съм горд собственик на машина за хляб!Още с разопаковането я пуснах и направих основния хляб.Стана чудесен!Сега започвам да събирам рецепти и започвам да творя...т..е.да дам възможност на машината ми да твори. Grinning
Само едно не ми стана ясно:Когато се прави нещо с добавка на плодове например, и трябва да се сложат по време на месенето,аз как да разбера кога е точно момента?Или ако трябва да се порят някакви семена върху хляба?

# 148
  • Мнения: 9 785
petya_z, честита машинка!

За добавките: След като свърши първото месене /10-20 минути/, следва почивка, и след нея започва пак месене, придружено със звуков сигнал. Тогава е моментът да добавиш семена, ядки, сирене и т.н. А за семената отгоре - мисля, че след последното втасване и преди печенето трябва много бързо да отвориш капака, да намажеш с яйце и да ръснеш отгоре. Аз лично не съм го правила от страх да не ми спадне хляба.

# 149
  • Мнения: 979
petya_z , ще споделя моят опит, макар че е скромен. Когато трябва да се добавят плодове или каквото и да е, машината издава звук /писка при едно от месенията/, който напомня да се добавят продуктите.
За семената - аз веднъж слагах върху пълнозълнест хляб. Просто ги добавих след последното месене, преди да започне да втасва за последен път- наръсих хляба. Оставих го да втасва и да се пече.

Общи условия

Активация на акаунт