Машина за хляб-23 част

  • 52 081
  • 741
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 2 649
Честита Коледа!

Днес пуснах машината да ми омеси тестото за меденките. Винаги съм го месила ръчно, но сега се изкалпазаних, като имам вече кой да ми свърши работата. Вие на коя програма пускате само за месене? В книжката на Мулинекс 5000 програмата за месене е само 5 мин. месене. Затова си избрах програма с месене 15 мин. Според мен ми дойде точно. После с щерката рязахме с формички и украсявахме бисквитки....

 

аз винаги пускам на програмата за паста, 12 май беше. То и това е за месене само. Ти явно си се объркала, меси 5 минути и после пече програмата за конфитюр.

# 31
  • Мнения: 148
Здравейте ,и днес не оставих машинката да почива,и днес замесих една питка ето я:


petia_tag може ли да ми дадеш рецептата за тези меденки?
Благодаря предварително Laughing

Последна редакция: сб, 26 дек 2009, 20:33 от ditsan

# 32
  • Мнения: 31
Весели Празници и от мен.Това е първият ми опит в питкоправенето:

За начало е добре,само отделните слоеве не са ярко изразени.

Последна редакция: сб, 26 дек 2009, 20:48 от hrisko

# 33
  • София
  • Мнения: 2 974


Max mama, hristina много ви благодаря за бързите отговори. Дано да е било случайно и да не чуя пак въпросния звук, че... #Cussing out #2gunfire Голям късмет ще е да ми се е паднала машина с фабричен дефект.Sad
Мax mama, извинявам се, че питам пак, но не разбрах като се разтвори маята в част от течността тази част се слага последна върху брашното в оформено кладенче или заедно с другата течност? (става дума за месенето на погача)

Последна редакция: сб, 26 дек 2009, 20:40 от Skiorche

# 34
  • Мнения: 9 785
Маята, независимо суха или жива, се слага върху брашното.

# 35
  • Добрич
  • Мнения: 6 216
аз винаги пускам на програмата за паста, 12 май беше. То и това е за месене само. Ти явно си се объркала, меси 5 минути и после пече програмата за конфитюр.

Отново си проверих какво точно ми пише в книжката. 12 е програмата за спагети - меси без втасване и без печене. Цялото време, което е зададено е 15 мин., от които 3 мин. месене и 12 мин. почивка. Не съм пробвала тази програма, но не ми се вярва тесто да се омеси само за 3 мин. Затова си избрах една програма с по- дълго месене и след 15 мин. месене я изключих.

А аз слагам маята в началото, заедно с течността. Преди, когато месех ръчно правех така, сега, когато зареждам машината, отново така процедирам. Това има значение сигурно за отложения старт.

# 36
  • Мнения: 9 785
Аз щях да го добавя към предишният си пост, но после се отказах. Всъщност продуктите се смесват толкова бързо, че едва ли нещо фатално може да стане, ако маята е някъде в течността. Всъщност идеята е да не се опре в солта. Може би е въпрос на навик и всеки си процедира както си е свикнал.

# 37
  • Мнения: 427
Честита Коледа и от мен,майстори и майсторки хлебари! Simple SmileМного здраве и благоденствие да цари в семействата ви!

# 38
  • София
  • Мнения: 8 495
По въпроса за маята общо прието е тя да се слага последна. Ако предварително сте я активирали (там във вода, захар и брашно например) си я изсипвате отгоре върху брашното без да е необходимо чак пък и кратерче (кладенче) да му правите.

Да споделя обаче и един мой опит, който напоследък повтарям все по често. Напомням обаче, че аз меся само на програма за месене и втасване, но това не пречи да пробвате пък с някоя от готовите програми.

Значи понеже моята машина няма функция за подгряване, аз я включвама за 3 - 4 минути на програма ПЕЧЕНЕ за да я подгрея (заедно с казанчето и бъркалките вътре).

После си сипвам водата (или млякото), добавям 1 ч.л. захар и брашно колкото да се получи гъста каша. Пускам програмата за МЕСЕНЕ колкото да го размеси хубаво и оставям маята за около 30-на минути. Та по този начин правя така нареченото заквасено тесто. После добавям останалите продукти, като ако в рецептата има сол нея я прибавям най-накрая върху брашното (предварително разтворена с част от предвидената течност по рецептата) и си продължавам месенето по традиционния начин.

Тази технология я адаптирах от стария тефтер на прабаба ми, при която обаче това заквасване трае с часове, ама аз нямам търпение да чакам толкова много време, но това не ми пречи да опитам.

Всичките ми опити по тази технология излязоха сполучливи и нямам провали. Ще се радвам, ако някой друг се престраши да опита и да сподели и своя опит.

# 39
  • Мнения: 148
Полин а,аз също съм с мулинекс 5000 и всички питки които съм показала меся на 12 програма.Месенето не е 3 мин а много повече,меси ,почива пак меси и т.н напълно достатъчно е за да омеси тестото.Аз слагам 1 кг.брашно,омесвам на 12 пр. вадя тестото и в фурна на 50градуса да втаса.След това оформям мятам пак да втаса вадя мажа с яице,слагам сусам и пека на 200градуса.Използвам тази програма защото става много по-бързо и не съм имала фалове.

# 40
  • Добрич
  • Мнения: 6 216
ditsan, а в книжката ти какво пише? Значи моята книжка е с печатни грешки. Ама като не съм пробвала програма 12 и през ум не ми мина, че времето не отговаря на написаното в указанието.

# 41
  • Мнения: 9 785
Полин а,аз също съм с мулинекс 5000 и всички питки които съм показала меся на 12 програма.Месенето не е 3 мин а много повече,меси ,почива пак меси и т.н напълно достатъчно е за да омеси тестото.Аз слагам 1 кг.брашно,омесвам на 12 пр. вадя тестото и в фурна на 50градуса да втаса.След това оформям мятам пак да втаса вадя мажа с яице,слагам сусам и пека на 200градуса.Използвам тази програма защото става много по-бързо и не съм имала фалове.

В каква връзка го казваш на мен?

# 42
  • Добрич
  • Мнения: 6 216
polin_a, предполагам, че ditsan мен е имала предвид, но се е объркала.

дядо хаджия, при ръчното месене винаги подхранвам предварително маята. Това го зная от майка си. Дори по рецепта да не е така, пак я подхранвам предварително. Само, че не я чакам с часове, а докато удвои обема си. Предварително леко затоплям водата и държа сместа на топло, докато се захранва. В машината обаче слагам маята само разтворена във водата. Не ми се губи време за сложни процедури. Ти какво количество мая поставяш в машината? Трябва ли да се намали  количеството на маята, заради подхранването?

# 43
  • София
  • Мнения: 367
Весели празници и честита Коледа на всички хлебопекари! Бъдете здрави и успех във всяко начинание!

Много искам да направя утре балончастия хляб, но не мога да го намеря. Моля който я има, нека я сподели! Предварително благодаря!

Последна редакция: сб, 26 дек 2009, 23:45 от mariyka

# 44
  • Мнения: 37
запис  Embarassed

честита коледа

Общи условия

Активация на акаунт