Машина за хляб-23 част

  • 52 083
  • 741
  •   1
Отговори
# 315
  • Мнения: 7 329
Препоръчайте ми добро брашно, моля.
Извинявам се, че не съм изчела темите.

# 316
  • София
  • Мнения: 8 495
Машинката си я купихме за Великден миналата година,и до преди 2 седмици си карах само със сухата мая на Йоткер,всичко беше ОК.Но последното ми зареждане с мая от Кауфланд/15 пакетчета/,хляба не ставаше....

Предлагам ви да жертвате едно пакетче мая и да го активирате. Нали знаете - топла (но не вряла) вода, брашно и захар. Забърквате гъста каша и я оставете на топло. Аз например пускам машината за 3-4 минути на програма Печене заедно с контейнерчето. След това даже пускам програма месене да ми разбърка добре закваската.

След това започваме да наблюдаваме, ако започва да шупва някъде между петата и десетата минута, значи всичко си е наред и някъде бъркаме в технологията на приготвяне на хляба. Наблюдаваме и вида на шупването, закваската буквално трябва да стане нещо като гъба като бая прокиснала боза с мехурчета отгоре  (пък ако не ви е страх, че нещо ще ви ухапе може да я поразровите с вилица за да видите, че тестото дето се вика ври и кипи).

Ако ще ползвате после заквасното тесто оставете го така за около 15 минути (аз смело я оставям за около 30-на минути, а да не говоря, че бабите едно време са си правили баш много меко и лепкаво тесто и са го оставяли почти цяла нощ).
 
Ако до десетата минута закваската не е започнала да се активира или е започнала но почти невидимо тогава вината е в маята.

Та за маята е известна пословицата, че: "Гладна мечка НЕ ВСЯКОГА хоро играе". Все пак това са си живи същества и всичко се случва, и затова няма нищо лошо и излишно да си я нахраним преди да я пуснем в действие.

# 317
  • София
  • Мнения: 388
max-mama , благодаря   bouquet !

Това  с разтварянето на маята предварително с малко водичка предполагам,че не става при мен,защото моята машина на всички програми има предварително подгряване около 20-тина минути преди да почне да меси,нали така  newsm78? Сигурно ми е тъп въпроса,ама преди да си взема хлебопекарната изобщо не съм месила .

# 318
  • Разград
  • Мнения: 3 114
max-mama , благодаря   bouquet !

Това  с разтварянето на маята предварително с малко водичка предполагам,че не става при мен,защото моята машина на всички програми има предварително подгряване около 20-тина минути преди да почне да меси,нали така  newsm78? Сигурно ми е тъп въпроса,ама преди да си взема хлебопекарната изобщо не съм месила .

За нищо. Hug
Това с маята може да се направи и в по дълбока чаша,аз ползвам мерителната от машината,много ми е удобна за целта.

Да ви покажа и третата питка от новогодишният ден


и днешните ми милинки по рецепта на Мамето
-нямат много вид,но са мекички и пухкави като http://storage4.album.bg/1e5/img_2841_4168f_20449036.jpg

Последна редакция: нд, 03 яну 2010, 13:50 от max-mama

# 319
  • Мнения: 9 785
max-mama, разкош Peace!
А Пухчо е сладур Heart Eyes!

# 320
  • Мнения: 202
Мах мама ...бинго/вече нямам думи да се изкажа от възхищение/абе МАЙСТОР си!

А при нас едно хлебче,че в това снежно време нямаше и за това не е диетично,по твоята рецепта с прясно мляко.




# 321
  • София
  • Мнения: 2 649
страшни помачи и хлебчета правите!   bouquet


Някой може ли да ми даде рецепта за хубава баница с домашно точени кори? Естествено замесени в машинката. Аз си замесих там и корите за баклавата. Simple Smile

# 322
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Меганс,благодаря   bouquet .Хлебчето ти е страхотно,прилича на козунак отвътре. Peace
Полин, Hug
Петя,аз отдавна се каня да точа кори за баница и съм си набелязала корите от баклавата на Айля.Пина беше споменала,че ставали и за баница.Баклавата съм я правила,корите много лесно се разточват и стават тънки и финни.Но,сега ми се иска да ги пробвам и на баница.

# 323
  • София
  • Мнения: 3 244
Здравейте и честита Нова Година на всички! Пожелавам ви много вкусни хлябове и кулинарни успехи!  Wink

Бих искала да се присъединя към вас.  С мъжа ми си подарихме за Коледа машина за хляб Taurus- My Bread. Правим хляб почти всеки ден. Провали досега нямаме. Някои опити ни харесват повече, други-по-малко. Тази тема ми е много полезна. Благодарение на вас приготвих тестото за новогодишната питка в машината.



Малко пообърках художественото оформление, но питката стана много пухкава.  Simple Smile

Засега ползвам брашно на София Мел. Прочетох, че някои от вас не са доволни и затова повтарям и аз въпроса на рони коя марка бихте препоръчали.
За мая ползвах сухата SAF INSTANT. Вчера купих 8 пакетчета на Йоткер, дано да не ми създаде проблеми. Thinking

При нас също не се получава достатъчно изпечена хрупкава коричка. newsm78 Досега бързахме да извадим хляба почти веднага, след като е готов, но вчера го оставихме да престои няколко часа в машината и резултатът беше по-добър.

Хлябовете и питките ви изглеждат страхотно!  bouquet По-нататък и аз ще пусна снимки на нашите хлябове.  Peace

# 324
  • Мнения: 9
Като гледам какви красоти сте сътворили... Аз сега чета и се уча от вас. Вече направих първите две хлебчета с машинката - ми доволна съм. Само не мога да докарам коричката - все ми е една препечена и твърда, дори на най-слабото. Искам да ви питам дали мога да я изключвам 10 минути преди края на програмата, за да не се препича толкова. newsm78
А може ли да се прави нещо с царевично брашно?

# 325
  • Мнения: 539

Денито,става и в йена да се пече питка.Слагам хартия за печене и настанявам формите от тесто върху хартията.Слагам да втасва във фурната на 50 градуса,през това време йената се стопля.После,докато мажа тестото с жълтъка, включвам на 180 градуса(през първите 6-7 минути само на долен реотан),слагам йената и пека без проблем.Незнам колко ти е голяма йената,ще побере ли тестото,че питката не е малка,средна по скоро?
ами йената е от метро,тези които са 3 размера,мисля че голямата ще стане,ако не ще извадя малко от тестото.Благодаря ти за съветите.

# 326
  • София
  • Мнения: 2 649
Меганс,благодаря   bouquet .Хлебчето ти е страхотно,прилича на козунак отвътре. Peace
Полин, Hug
Петя,аз отдавна се каня да точа кори за баница и съм си набелязала корите от баклавата на Айля.Пина беше споменала,че ставали и за баница.Баклавата съм я правила,корите много лесно се разточват и стават тънки и финни.Но,сега ми се иска да ги пробвам и на баница.
ами аз точно с тях правих баклавата, но нещо много твърди ми стоят и не омекват. Thinking Не знам дали причината е в това, че забравих да сложа олио в тесото. Нещо на никой не му хареса тая баклава, а с такъв мерак я правих и с шам фъстък беше. Rolling Eyes
Баницата как я правиш ти, имам предвид дали я заливаш после с нещо? Да взема пак да ги разточа тия кори и да пробвам на баница как ще е. А относно разточването, малка фантазия е с това нишесте, става за секунди супер тънка кора.

# 327
  • Мнения: 202
Beezle,аз винаги я спирам.
Като видя ,че започва да покафенява и отгоре изключвам и оставям в машината около до 10 минути.Е някога и забравям и се препича доста.Но винаги е микичка.За минути до края на програмата не съм засичала.

# 328
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Петя,и аз не харесах баклавата,много мазна ми беше и вкуса не ми допадна,но ми харесаха корите.Мисля да ги поръся с мазнина и сирене и да завия на охлювче,докато се напълни тавата.Отгоре пак мазнина и едно яйце може да разбия с малко прясно мляко.Незнам и аз точно как ще я направя,то и затова още не съм я правила.Все търся да видя как я правят.

# 329
  • Мнения: 2 132
В моята книжка пък пише да изваждам веднага хляба, за да не се деформира от парата. И действително, ако не съм в къщи и го извадя по-късно е леко сплескан от страни. Явно при всяка машинка е различно.

Общи условия

Активация на акаунт