Отговори
# 750
Да, но като чета из интернет, това си е доста притеснително. Маргич, ти като медицинско лице, какво ще кажеш? Асат- 58 /реф.ст. 38/, АЛАТ - 87 /реф.ст. 40/ ALP - 552 /реф.ст.100-280/. Мисля че и трите са чернодробни ензими, и това не е добре. Моля и другите момичета да споделят, ако имат същия проблем! Благодаря, предварително!
Лека вечер на всички! Hug Hug Hug Hug

Сонче, дай мила на латиница как са тези ензими... да прочета и аз...

не се шашкай. Ако трябва направи второ изследване  в рамките на една седмица и свери резултатите...

# 751
Да, но като чета из интернет, това си е доста притеснително. Маргич, ти като медицинско лице, какво ще кажеш? Асат- 58 /реф.ст. 38/, АЛАТ - 87 /реф.ст. 40/ ALP - 552 /реф.ст.100-280/. Мисля че и трите са чернодробни ензими, и това не е добре. Моля и другите момичета да споделят, ако имат същия проблем! Благодаря, предварително!
Лека вечер на всички! Hug Hug Hug Hug

Сонче, дай мила на латиница как са тези ензими... да прочета и аз...

не се шашкай. Ако трябва направи второ изследване  в рамките на една седмица и свери резултатите...

ASAT(GOT) ,   ALAT(GPT) ,     ALP - това са трите ензима. Тук пък са дадени референтните стойности, макар че всяка лаборатория си има свои : http://ramuslab.com/2/%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D1%81 … 1%80%D0%B8%D1%8F/

А тук прочетох неща които не ми харесват : http://arsmedica.bg/bg/lab/c_id/2414/subprm/blood-enzymes/alpha/0.html

http://www.lekar.bg/lek-127/info-178/K%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE.% … 0%90%D0%A2%C2%BB/

http://www.puls.bg/forum/viewtopic.php?f=44&t=16888

# 752
Сонче, абе нали докторът ги е гледал, не се шашкай!Виж и момента с медикаментите. Все пак си преминала и през химии. Ти сега пиеш ли някакви лекарства?

# 753
Сонче, абе нали докторът ги е гледал, не се шашкай!Виж и момента с медикаментите. Все пак си преминала и през химии. Ти сега пиеш ли някакви лекарства?

Да, пия антихормонални хапчета - Аримидекс.

# 754
Сонче, това намерих...
ALP или  ALK POS - за диагноза или скедене на терапия, която се прилага върху черния дроб или заболяване на костите. Това е рутинно изследване и се прави, когато някой има оплаквания от черния дроб или пък заболяване на костите

AST (SGOT, GOT,) - пак за диагностициране на заболяване на черния дроб

ALT (SGPT, GPT) - ензим на черния дроб

В един сайт (на гръцки е ) пише, че AST/SGOT се увеличава, при наличието на
1. Инфаркт на миокарда
2. Операция на сърцето
3. Вирусен хепатит
4. Нарушаване дейността на черния дроб вседствие поемане на отрова (ние май сме в този параграф, особено, ако скоро си привършила с химиите)
5. Голямо количество поет алкохол
6. Наличие на ракови клетки...

ALT/SGPT се увеличава
1. Усилена физическа дейсност
2. След диета богата на ... въглехидрати

Рефернтни стойности
 SGOT/AST: Мъже ≤61 IU/lt
                   Жени  ≤51 IU/lt
                   Деца (< 12 м) ≤69 IU/lt
SGPT/ALT:   Мъже ≤46 IU/lt
                   Жени ≤38 IU/lt
                   Деца (< 2 г) ≤80 IU/lt

Ако AST/ALT <2 - нарушаване на чернодробната дейност от алкохол
Ако AST/ALT > - заболяване на черния дроб

Референтни стойности за ALP
Жени >19 год 81 – 299 IU/lt

Утре ще потърся и моите изследвания, за да видя какви за резултатите...

# 755
Благодаря, Веси!  Hug
Химията я свърших преди една година. Но пих антибиотици, преди изследванията. Четох в един форум, че и от тях се повишават тези ензими. Освен това и хапчетата, които пия /Аримидекс/ също повишават. Така пише в листовката,  уж малко, но повишават.

Последна редакция: чт, 11 фев 2010, 22:58 от Soniad

# 756
  • В царството на игрите:)
Здравейте, ох много сте писали, но прочетох всичко. Баш се радвам за Хули - наистина Дай Боже всекиму. Hug
Сонче, четенето в нета само вреди да ти кажа. Нали за това са докторите? Така можеш да си се шашкаш излишно. Верно, по високи са, ама пък в същото време всичко ти е в норма в коремните органи, така, че споко Peace
Пясъче, и на мен ми се струва, че това със Золадекса, че няма да е поименен не ще да е в наша полза. Дано информацията да е грешна, че иначе куче влачи диря няма... newsm78
Анрикета "Добре дошла", ако мога така да кажа. Аз съм оперирана преди 9 месеца и вярвам, че нашия форум много ще ти помогне. Кажи къде си оперирана, какъв е обема на операцията, къде се лекуваш сега. Моят карцином също е инвазивен лобуларен.
Алиса, според мен менопаузата е най малкия проблем при нас - аз пия нолвадекс вече 3 месец и съм на Золадекс - утре ще е трети, но да ти кажа се чувствам много добре и даже се шегувам, че сигурно съм мутант жена, на който цикълът е пречел Mr. Green Mr. Green Mr. Green Може да е още рано за изводи, но аз предпочитам да мисля, че така ще е и занапред Peace На мен от химиотерапията не ми спря, но ми спря от първия Золадекс.
Много се разписах май..Айде  Hug от мен.

# 757
Хулитууууу, много се радвам за отличните резултати! Отличничка ,както винаги! Hug

# 758
  • Пловдив
Привет, дами!
Хули, браво страхотни резултати.  newsm51 Дано всички да можем да се хвалим така.
Сонче, моето мнение напълно се препокрива с това на Миленка.

Лек ден ви пожелавам.  love001

# 759
Миленка, ВаничкаHug Hug  baby_neutral baby_neutral

# 760
Здравейте момичета!
Питам във връзка с една близка, която си прави операцията във Варна (момичетата от Варна да помагат). За да си вземе перука и протеза (след втора вливка) какво трябва да направи - протокол, експертиза... Не съм запозната и не мога да я посъветвам. Слънчев ден ви желая!

# 761
Хули!честито!пожелавам ти занапред само такива резултати!
момичета,благодаря за всички ваши отговори.Прави сте,че трябва да слушаме докторите,но не мога да разбера италиянските доктори.Той между другото й казал,можеш да почнеш да пиеш Тамоксифен,ей така,между другото...радостна новина,че днес й се обадиха,че следващата седмица трябва да дойде да я подготвят за лъчетерапията, и там има ред и чакане.
milmich! аз мислех,че нолвадекс и золадекс са за едно и също.ти  май нямаш ХЕР2 положителен,нали?
Soniad!при майка ми преди 2-3 години имаше такива резултати поради възпалена жлъчка.А моята приятелка имаше такива поради това,че е пила уж някакви безвредни на билкова основа хапове за нещо си...и изкараше акъла,правила 3 пъти изследванията и все такива бяха,после мина малко време и всичко дойде в норма.Може това да е реакция на някакво лекарство,пила си ги много различни...Момичета ти казаха,след като докторите не се плашат и ти не се плаши!
И ето какво искам да споделя.Първите 2 вливки щерка не пиеше никакви добавки и се чувстваше гору-долу добре,доколкото е възможно.Вторите 2-пиеше добавки и й беше по-зле.Някъде съм прочела,че може спокойно да се пият добавки,защото организъмът толкова слаб,че трябва да го подпомагаме в "борбата",че това не пречи на химията.Та,какво мислите по въпроса,дали добавките все пак вредят в случая или защото всяка следваща вливка се понася по-тежко?Нали трябва да споделяме тука своя опит!

# 762
Алиса,права си,че организмът отслабва,но мен ме предупредиха изрично,че нищо не трябва да вземам докато трае химията.
Иначе химията се натрупва и всеки следващ път е по-тежко.Поне при мен беше така.Първите две вливания почти не ги усетих.Леко неразположение.Третата и четвъртата ,обаче бяха ужастни за мен.Дано при дъщеряти да е по-леко,но всичко зависи от лекарствата ,които се вземат против повръщане.Някои си слагат инжекции.
Лек и усмихнат ден на всички.

Сонче не се стряскай излишно.
Чао от мен

# 763
Радостина ,трябва да си вземе протокол от болницата в която е оперирана.Те са готови бланки ,обикновенно с това се занимава старшата сестра.

# 764
  • София
Здравейте мили момичета! Криси целувки за теб и за останалите момичета!
Сонче, аз си мисля че напразно се притесняваш! Чернодробните ензимни показатели при нас могат да бъдат повишени вследствие на агресивните терапиии които ни правят! Химиотерапията се изчиства от различните организми за различно време! Така че е възможно все още да има отражение при теб химията. Аз при последните две химии и след това имах повишени показатели на билирубина / лошо функциониране на бъбреците/ и повишени АЛАТ и АСАТ, пък докторката ми каза, че не е фатално и е вследствие на лечението. Сега скоро не съм правила кръвни изследвания. Но след като ехографа не хваща увеличение и някакво изменение на ч.дроб считам, че няма причина да се притесняваш! Мога да ти кажа да изчакаш следващото изследване какво ще покаже! Може и да има някаква грешка!!!!, знае ли човек!
Алиса аз започнах хормонотерапията почти веднага след операцията. Значи хормонотерапията може да се провежда по време на химио и лъчетерапия, но лъчетерапия и химиотерапия не се провеждат едновременно. Затова аз започнах с химиотерапия, прекратих я, като след 15-20 дни проведох лъчетерапията и след 15-20 дни продължих с химията /така наречената сандвич терапия/. Сега съм само на антихормонална терапия! Но точно каква е схемата казва лекуващия лекар!!!!!!
В предишните теми много пъти е обяснявано, че по време на химиотерапията не трябва да се пият никакви хранителни добавки, освен добро и рационално хранене и много течности! Но това е първото нещо което казва и химиотерапевта!
Но в крайна сметка всеки решава за себе си!

Общи условия

Активация на акаунт