113 САЩ.Новогодишна баница късмети раздава:здраве, успех и бейби бум предвещава!

• 31 811
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
  • Чикаго / София
Доволна съм от Смарт Травел. Няколко пъти сме купували билети от тях.

Децата гледат бг филмчета от тези които ги има по торентите. Гледат и на Бг и на англ. 

миз, ама то това важи за всичко - до време ще ме слушат как да се обличат, какво да ядат какво и по колко да гледат на ТВто и пр.

Мики, друго за което се сещам е, че всеки от нас носи в себе си някакъв романтичен спомен за тези детски. Тогава са ни харесвали и са ни се стрували интересни, за нашето време. Но сега, в това време, на нашите деца може и да не се харесат. Времената са други, децата растат по друг начин, с други детски.  На моите съм им пускала детски от моето време и определено не бяха очаровани.  Wink Но аз и досега си пускам Куче в чекмедже, Войната на таралежите и други подобни.

# 91
По повод на ТВто и аз мисля, че трябва да е ограничено и контролирано от родителите, но пък и Вики е страшно права, че много помага ако филмчетата са образователни...
Вики спомням си ги Плодчетата и още редица други детски филмчета от детството ми, които бяха просто страхотни.Със сигурност ще си ги сваля първо за мен, а някой ден и за бебчо.ето ти няколко примера ако искаш да свалиш и други за Елла: Чип и Деил-спасителен отряд, Приключенията на мечето Ръкспин, Гумените мечета, Патешки истории, Смехорани, Смърфовете, Ну Погоди, Пчеличката Мая, Ферди мравката...

А купувате ли им книжки от рода на Пипи Дългото чорапче, Туфо Рижиат пират,Тримата мускетари, Андерсенови приказки и изобщо детските и юношески романи.Знам, че на повечето дечицата са още малки, за тях, но смятате ли да ги запознаете с книгите, които ние сме чели като деца, защото все пак са класика?

Ще ме извините за много въпроси, но искам да чуя мнения...

Edit: Ирка сигурно си права- за мен всички тези филмчета са свързани с детството и носят много мили спомени и явно за това ми се струват толкова хубави. Но все си мисля, че на новите филмчета с всички тези супергерои им липсва невинността на тези от нашето време. И аз незнам...

# 92
Съгласна съм с Вики за ТВ.

спомням си като дете гледах "детското" по телевизията от-до, не мисля че е възпрепятствало интелектуалното ми израстване особено много Mr. Green това, което не ми харесва сега е 24 часовите детски канали. гледаме тези, които вики е изброила с малката, виждам образователният ефект. голямата има много ограничено свободно време, оставям и свободата да избира как да се развлича, дори да е хана монтана или другите дисни поредици.

п.п. мики, дени (тя е 2-ри клас) прочете наскоро "малки жени" и "тайната градина", сега чете "том сойер", харесват и (гледаме екранизациите, след като е прочела книгата), обича и руските класически приказки, в превод на български, които и чета. баща им знае наизуст и им разказва от томчетата с български народни приказки и те са хит. в рийдинг листа ни са а. линдгрен и андерсен, братя грим, както и марк твен и о'хенри. четох им от моите любими детски книжки "макс и мориц" и патиланците, не ги развълнуваха, стихотворната форма им се видя досадна...

Последна редакция: нд, 03 яну 2010, 06:19 от stella_ars

# 93
Благодаря за споделеното мнение Стелла, точно това имах впредвид, което си описала... питам защото снаха ми например е бразилка и много от книгите, които споменах не и бяха познати и малкият, който е на 9 не ги чете и ми беше любопитно,дали е такава тенденцията в САЩ и дали и българите я следват.радвам се, че не е така...

# 94
Съгласна съм с Вики за ТВ.

да, но важи до време Simple Smile. след една възраст никой не те пита какво и по колко да гледа и ако тв-то е станало част от ежедневието, трудно се отменя и ограничава.

То  и това е много относително също според мен,пак мисля роля играе последователността на родителя,има си начини,нали ТВто ми е в моята къща,като кажа че няма да се гледа и толкоз. Аз и без това в момента карам на заслуги някакви.Елла като каже искам да гледам еди кое си ,аз казвам" ами прибери си играчките по местата" ,тя го прави и аз пускам.
Не знам как е при другите деца но Елла много рядко сяда и гледа в пълният смисъл, повечето пъти прави нещо друго докато върви детско,рисува си,реди си пъзел...и ей такива.

Няма как да очаквам че ще порасне точно както аз съм пораснала..със Розовата пантера в неделя или сънчо за 10 мин, освен това да не говорим за компютрите,ако не е ТВ ще е компютър...то все тая. Аз преди да родя  бях също много против ТВто и също така захарните джънкове и всякакви такива НО човек се променя,не  искам да си правя детето кон с капаци...да не знае що е то Дора или Диего или там другите герои или също да не е хапвало пица или близалка.....и т.н . Те в у-ще ги блъскат с тези джънкове така или иначе ,никой не ме пита аз дали разрешавам,а и да питат как да кажа НЕ ,целият клас да яде а Елла да седи и да си яде морковите ...невъзможно...колкото и да ми се иска. Обаче взимам я от у-ще и питам какво е яла,ако каже че е яла близалка значи в къщи няма да яде близалка,или ако каже че е яла 3 куукита аз правя супер нютришънъл   вечеря и така компенсирам.  
Просто родителя трябва да е нащрек и толкоз,не става със "отивай си в стаята да учиш" а то детето отива и си има кабел в стаята ,пуска си ТВто а ти си мислиш че то учи примерно.

Оххх отпплеснах се леко,шъ мъ извините! Laughing

----
миз... .не си само ти с блузките от преди 15 години  Embarassed
ужасна съм ,мразя да се разделям с вещите си,добре че не съм някаква супер купувачка че направо ще се заринем.

мики...ще ги погледна тези за които спомена  Peace

аз затова си и свалих "синьо лято" ,толкова го обичам това детско.обаче си давам сметка че няма кой да иска да гледа с мен.

# 95
е, ние сме двама родители българи, нямат особен избор Simple Smile. на мен ми е интересно съпрузите- американци на съфорумките, дали са чели същите приказки и автори като деца? изобщо тук някой чувал ли е за романите на карл май и емилио салгари (хит в моето детство Simple Smile) ?
вики? така и така си тук Simple Smile
сега дочетох, на 100% съм съгласна с мнението ти.

# 96
  • usa
Просто родителя трябва да е нащрек и толкоз,не става със "отивай си в стаята да учиш" а то детето отива и си има кабел в стаята ,пуска си ТВто а ти си мислиш че то учи примерно.

права си, със забрани не става, но става и като няма кабел в стаята Simple Smile.

моите не искат да четат книжките, с които аз съм израстнала. аз и не настоявам, но щях да съм доволна поне ако четяха повечко печатна литература и по-малко интернетна...

# 97
Вики, много ми харесва как пишеш, едно към едно ги мисля и аз нещата.

Последна редакция: пн, 04 яну 2010, 04:54 от Лeни

# 98
миз, напълно си права Peace, и аз съм им казала, че тв в стаите си ще имат чак в колежа  Mr. Green и го мисля! 

# 99
Стелла мъжът ми е наполовина американец и наполовина бразилец като първите 20 години са му в Бразилия. Даже сега го питах дали е чел редица класически детски романи и се оказа че ги е чел като той не е особен фен на книгите,повече обича да майcтори разни неща. Но има все пак пропуски от рода на сестрите Бронте.Но то и аз имам сигурно, така че не е проблем...дано някой ден децата ми обичат книгите като мен, защото са голямо богатство.И до сега ако имам въможност да избера дали да прочета книгата или да гледам екранизацията първо чета и после гледам и сравнявам...

# 100
мики, тогава вземи да гледате ето този филм: http://www.imdb.com/title/tt0866437/, аз го гледах преди дни, много е симпатичен, така да го определя Simple Smile
много е поучително детето да чете книгата първо, а след това да гледа филма- неминуемо е много разочаровано и само стига до заключението, че е по-добре да прочете нещо, а да не разчита на нечие друго въображение Simple Smile   

# 101
стелла...ще питам за книгите и на мен ми стана интересно,говорили сме  по въпроса с Дан но конкретно май не е споменавал кои книги(на работа е момента) .Те и родителите му са били доста стриктни и той много е чел ,почти всичките му детски снимки все чете и едни такива дебели книги.  

Лени...Ето ти си забелязала разлика в поведението на Ноли от много ТВ,значи ограничаваш ,знаеш си човека и си правиш сметката.Аз на Елла в поведението не съм забелязала нищичко.Тя не е токова влюбена в ТВ така или наче,би предпочела всякаква друга активност пред ТВто и затова и забелязвам че прави нещо друго редом с  детските.
Дааа от Мики Елла също се научи да брои и то перфектно та дори и от 10 към 1 . Браво на Ноли ,важно че брои  Laughing

миз...да определено но  и без кабел в стаята детето ако не иска да учи ще гледа в точка в тавана.Затова трябва да си  "он топ оф дъ things" .
Много пъти съм виждала как родителя  казва"отивай да си чистиш стаята" детето отива после се връща и родителя пита "почитсти ли?" детето казва "да" и родителя не отива да провери дали това е така,същото с домашните"написа ли си?"  "да"...и не се проверява дали е така.
Пак казвам последователност трябва.Разбирам обаче и когато родителя се е прибрал току що от работа съсипан иска да си почине не му е до нищо,пита детето по-горните въпроси и му е по-лесно да повярва че това е така както детето казва....но ето тук се изпуска и момента....за съжаление.

# 102
Мерси Стелa, ще го потърся...
Напълно съм съгласна с Вики, дано някой ден и моето чаве да е като мен- аз бях много ученолюбива като малка и книгите и обра3ованието винаги са били на едно много важно и централно място, но заслугата е на майка ми.страшно много ме е карала да чета и уча и даже си спомням, че май съм била около 3ти клас и ме караше задължително всеки ден да чета по определен брой страниции после и ги ракзавах.Най- яркят ми спомен е от Туфо рижиат Пират-един ден се опитах да я метна, че съм чела и преразказах от предния ден, но ме хавана разбира се. Laughingно пък съм и благодарна за цялото упорство и желание.като ученичка в гимазията четях до 3-4 през нощта за да довърша книгата, която съм почнала, а тя идваше да ми гаси лампата...години след това тя ми разказа, че на моята възраст е била същата и баба и като е изгасяла лампата е четяла на лунна светлина до прозореца....ама на нея съм се метнала-като захапя нещо и непускам докато не свърши.  Joy

# 103
Вие говорите за сравнително пораснали деца. Гледането на телевизия от деца под 2 год. е противопоказно, има достатъчно материали по въпроса, от там насетне всеки си преценява, разбира се.
Не толерирам храненето на детето пред филмче, защото познавам едно, което само така се храни. Пускат му филмче и изпада в транс ( буквално) и му ръгат лъжицата в устата. За всяко промрънкване лекът е филмче...абе лекът за всичко е филмче, включително и когато на мама и тати им писне да се занимават- пак филмче. Хлапето гледа като хипнотизирано без да мига, може с часове да изкара има и ред други проблеми, но да не изпадам в подробности. Ами не ми допада на мен лично този сценарий, а с малко се почва и лесно се стига до там.
И аз харесвах детските като бях малка, ама като бях малка имаше само Сънчо и в неделя Пинко розовата пантера . Чак като пораснах малко започнаха повече детски да дават, изобщо не може да се сравни света в който сме расли със сегашния...та аз бях по цял ден навън, не ми е било до филмчета  Grinning .

# 104
Клеър...аз специално говорех за Елла още от бебе,бейби айнщайн си и пусках още от бебе,по час на ден но и пусках,тя ако мислиш че много  е гледала обаче   .Започна да забелязва ТВто точно след 2 годишна възраст,преди това едва се задържаше  да се загледа и 5 мин.......това друга тема .
Няма спор обаче ,естествено ако оставиш едно бебе пред телевизора през по голямата част от деня, без комуникации от родител или други живи същества...ще има ефект в-у развитието. Никой обаче не може да ме убеди че 1 час на ден е катастрофално за едно бебе....специално за айнщайн филмчетата ако сте гледали ...ми на мен ми харесват...има само класическа музика и то много хубава...има цветове,говорят стихчета.... пак казвам то едно бебе едва си задържа погледа така или иначе(поне моето) тя повечето слушаше музиката ,а както казах вече те имат все класика,бах ,моцарт....не виждам лошо.

Във много семейства ТВто е бавачка,много си права и родителите не си дават сметка, а за по-големките деца и електронните игри същото.Нямам притив и 2те ,само умереност трябва да има и пак казвам родителите да са "он топ".
Иначе то е ясно ,всеки си преценява,всеки си знае детето и това което работи за едно дете не работи за друго.
-----
Иначе то кой не е играл навън до мрак ,прибираш се за 5 мин хапваш филия и излизаш навън -безопасни времена бяха,родителите ни живота са си живяли бих казала,няма тревоги ,по цял ден очите не ни виждат.....какво по-хубаво. Сега като дойде майка ми специално ще говоря по въпроса с нея че ми стана интересно,егати спокойния родителски живот. Simple Smile Ние може само да си мечтаем!

Общи условия

Активация на акаунт