Рискове при секцио

• 33 763
  • 260
  •   1
Отговори
# 90
Джей,защо си мислиш,че само ти се страхуваш Wink
Нито си мисля, нито някъде съм написала, че само АЗ се страхувам. Просто исках да споделя какво ме спира на този етап. Може би ако видя 2 чертички мисленето ми ще се обърне в друга посока, знам ли. Божа работа ...
Ами дано скора да видиш двете чертички WinkИсках просто да ти кажа,че страха го има при всички.Защо мислиш,че децата ми са с такава голяма разлика..и аз се страхувах да се повторя,но все пак се реших.И двете ми деца са със спешно секцио със започнала родова дейност(на термин).Опитала съм от екстрите и на нормалното раждане,и на секциото.

# 91
Като чета темата -май от доста хора е спамната...Да се придържаме към въпроса,а не кой какво раждане си е избрал и с какво 1-то е по-добро от другото

# 92
  • Видин
Едното е добро за едни, другото е добро за други. Няма как да се каже ЕТО ТОВА Е НАЙ-ДОБРОТО  Peace

# 93
Рисковете са нещо твърде субективно. Затова и се преценява за всеки отделен случай кое раждане ще е по-безопасно. Защото за някои жени, като мен например, секциото е по-щадящ вариант, с по-добри прогнози и за бебето и за майката.
И двете ми деца са родени със секцио, и двете имаха проблеми след раждането, които предполагат, че при нормално раждане нямаше да се родят живи въобще. Така че ако ще имам трето дете - пак ще го родя със секцио, колкото и стряскащо да звучат рисковете от първа страница. За мен (лично, не по принцип) рисковете от нормалното раждане са повече.

# 94
  • Linz
Заради особеност на матката и при мен секциото беше по-добрият вариант. След 2 раждания и трето секцио не би ме уплашило (въпреки нарастващите рискове). Само дето няма да отида отново в Майчин дом- там имаше сестри, които само като ги видех и ми се изправяше косата.
Ако раждах по нормален път, със сигурност щях да искам упойка, защото и аз се страхувам от болката. А след секцио, при добро обезболяване, болката не е проблем. По-неприятен е сърбежът при зарастването на раната. Първият път изпитвах и известен дискомфорт (много лека болка и сърбеж) на мястото, където ми сложиха упойката (може би 1-2 месеца), но вторият път това го нямаше. Освен това първият път упойката не ме хвана и ми сложиха втора- пълна, докато вторият път нямаше никаква болка... Та индивидуално и относително е. Всяко раждане е различно, дори при една и съща жена, с един и същ оператор. И от много четене файда няма.

# 95
И от много четене файда няма.

Oсобено ако така и така оставяш нещата в ръцете на лекарите. Аз лично не се чувствам достатъчно компетентна да избирам сама как да родя и точно за това нещо се доверявам на избрания от мен лекар.
А за болката - много зависи как организмът я понася. Мен и след двете операции ме болеше много по-малко отколкото ме е болял зъб или пък глава.

# 96
  • Linz
Мен и след двете операции ме болеше много по-малко отколкото ме е болял зъб или пък глава.
И аз всеки път си мисля за това сравнение докато чета за "бавното възстановяване" Crazy Секциото е направо приятно изживяване на фона на един мигренозен пристъп- каквито аз, и доста други жени, получават през 2-3 месеца примерно. Или един грип, който те тръшва на легло за няколко дни.

# 97
Да се придържаме към въпроса,а не кой какво раждане си е избрал и с какво 1-то е по-добро от другото
Какво има да се придържаме към въпроса, на него му е много конкретно отговорено още на първа страница, изредени са всички рискове от-до.
Ако нямаше смисъл повече да се говори по темата, никой нямаше да пише по нея и без това.

Според мен е много важно мйките да се информират, но не и по този начин, че информацията да предизвиква страхове и панически пристъпи. Наистина най-големият риск от секцио е смърт на родилката, но замисляли ли сте се какви са рисковете при качване в автомобил? Смърт за шофьора, за спътниците му, за пешеходците и т.н., да не изреждам. Това спряло ли е някого да се качи на кола?

На някои рискове се обръща много по-голямо внимание и се драматизират много повече, а това по никакъв начин не е в помощ на родилката. Информираността трябва да ни помага да взимаме правилно решение или да научим как можем да си помогнем. Под информираност разбирам една родилка да проучи какво е това естествено активно раждане, как то може да бъде безболезнено и нетравмиращо и да разбере какво тя може да направи, за да си помогне. А да се замеряме с ужасяващи разкази и да си казваме при кое раждане колко боли, кой как припадал и кое как може да те осакати, не е от полза за НИКОГО.
В днешно време медицината е достатъчно напреднала и при ражданията, независимо по кой начин, се случат сравнително малко проблеми, особено в сравнение с едно време. Така че легендите, всяващи страх и ужас, просто  нямат място тук.
Прави ми впечатление колко жени, които още не са раждали, вече са се паникьосали и си мислят, че кой знае каквъв ужас им предстои. Едва ли не през ада ще трябва да минават.

Мислете малко по-позитивно.

# 98
За вагиналното раждане също може да се напише, че е приятно изживяване на фона на един мигренозен пристъп. Желанието ми да пиша тук е, че не искам жените да остават с погрешни впечатления и да разберат веднъж завинаги, че рискове винаги има и най-добре вместо да четат различни ужасяващи истории да си намерят добър гинеколог на който да могат да се доверят и да го оставят той да им обясни кое какъв риск има за тях и кое е най- доброто в техния КОНКРЕТЕН случай. Разкази от сорта аз родих така и беше супер заблуждават. Не случайно всички НОРМАЛНИ лекари казват, че най-доброто е вагиналното раждане ПРИ УСВОЛИЕ, че няма някакви идикации за някакъв проблем.

Последна редакция: ср, 06 яну 2010, 13:43 от B & C

# 99
  • Linz
За вагиналното раждане също може да се напише, че е приятно изживяване на фона на един мигренозен пристъп.
Ако пишеш от свое име- вероятно. Аз обаче бих се доверила на майка ми и свекърва ми, които имат доста опит и с двете Laughing
Айде стига с това нормално раждане- темата е за секциото. Има теми и за другото.

# 100
Извинявам се, че пак аз пиша но имам идея която бих искала да споделя.
Защо желаещите да забременеят или вече бременните не се обърнат към Д-р Радостина Дуковска от подфорума Гинекологични консултации Palomita и не си зададат там въпросите и не разкажат за страховете и притесненията си. Аз мисля, че тя ще им отговори много по компетентно и обективно от колкото ние тук.

Авторката на темата е искала да се запознае с рисковете при секциото и от написаното става ясно, че се страхува от нормалното раждане и не е честно да и втълпяваме колко правилно е да се подложи на една операция по желание само защото е чула доста стряскащи истории-раждания,продължаващи мнооого часове,викове,крясъци от болка,форцепси и т.н. както тя е написала.
Рисковете при секцио, както и болката, са по-малко и за бебето и за майката. – Извинявам се Рени но това което сте написала е несериозно. Майка ви и свекърва ви може да имат много голям опит но техния опит е от преди доста години, а от тогава са се променили доста неща. Но вие сама си решавате дали да се доверите на майка си или на гинеколога си, но моля ви да се опитате да погледнете на нещата не само през очите на роднините си

Последна редакция: ср, 06 яну 2010, 22:09 от AnMary

# 101
Авторката на темата е искала да се запознае с рисковете при секциото ...

Именно. Никъде не видях да пита какви са предимствата на нормалното раждане  newsm78

Аз винаги казвам, че няма по-добро е нормалното раждане (когато някой друг ще ражда), но като опре до моя г*з предпочитам секцио.
Моето се наложи в процеса на раждане, така че съм прекрасно запозната с "благинките" и при двата вида.

Забелязала съм и че гинеколозите отговарят по същия начин. "Най-добро е нормалното!", но като стане дума за техните жени и дъщери или ако са жени (гинеколози или акушерки), леко, леко и завиват към секциото.

А за епидуралната при секцио, по-кротко де  Simple Smile най-малкото, защото грешката е в теб. Ползва се, макар и по-рядко. В Свети Лазар мисля, че самостоятелно спинална не ползват, само комбинираната.

"При цезарово сечение се прилага комбинирана анестезия. Предимството на този метод е, че съчетанието на две последователни упойки (спинална и епидурална) гарантира както безпроблемната техника на извършването на цезаровото сечение, така и пълното обезболяване на раждащата."

http://www.st.lazar-hospital.com/bg_rajdane.html

# 102
  • Linz
B & C, ставаше въпрос за сравнението на болката. Опитай се да убедиш жена, страдаща от мигрена, че раждането й (без упойка) е било по-приятно изживяване (като изключим емоцията от появата на новия човек) Wink

А колкото до рисковете- ако не бяха по-малко при секцио едва ли щеше да се прибягва толкова често до скалпела. Може нормалното да е по-добро, защото е физиологично. Но има ли риск за бебето или майката, изборът е един. А рискове има често и то от най-разнообразно естество.

# 103
Забелязала съм и че гинеколозите отговарят по същия начин. "Най-добро е нормалното!", но като стане дума за техните жени и дъщери или ако са жени (гинеколози или акушерки), леко, леко и завиват към секциото.- Да не би да има статистика по този въпрос, че сте толкова сигурна.
Това, че авторката не е написала, че иска да се запознае с предимствата на нормалното раждане не означа, че трябва да изтъкваме недостатъците на това раждане и да и втълпяваме колко хубаво, безболезнено и не чак толкова рисковано е секциото защото всичко било под контрол.
Като се върна назад и прочета какво са писали някои се сещам за нероден Петко ....... надявам се да ме разберете Grinning

Цитат
А колкото до рисковете- ако не бяха по-малко при секцио едва ли щеше да се прибягва толкова често до скалпела.
Ако това наистина беше вярно то всички жени щяха да раждат със секцио.

Последна редакция: ср, 06 яну 2010, 22:23 от AnMary

# 104
Статисктика не водя Simple Smile казвам наблюденията си за моя наблюдаващ лекар, акушерката ми, гинеколога на майка ми и завеждащ отделението в болницата, в която раждах. Всички изключително много подкрепят нормалното раждане, но техните жени, дъщери, племенници и тези от тях, които са от женски пол взеха, че родиха секцио.

Общи условия

Активация на акаунт