Рискове при секцио

• 33 692
  • 260
  •   1
Отговори
# 240
Болката след секцио въобще не се изчерпва само със смях или кашляне!

Е как да се изчерпва - рязано месо... Crazy Но това действително е първите два дена. Докато възстановяването на коремните мускули е малко по-продължително...

# 241
Рени, да не би първото ти секцио да е било със спинална анестезия?Тогава упойката се вкарва в еднократна доза, за разлика от епидуралната, при която оставят катетъра.
Аз усещах  болка при кърменето, първият и вторият ден след секциото, но иначе , когато бях в покой изобщо не ме е боляло.
Раздвижването ми беше много болезнено, махането на телбота-незнам как да го нарека, изобщо не го усетих.

# 242
При кърмене се усеща болка, понеже това спомага за съкращаването на матката, т.е. предизвиква контракции, които спомагат за нейното "прибиране" - това за все още не раждалите мами  Wink За това е от огромно значение кърменето /освен всичко останало Laughing/ за родилката.
Раздвижването си е истинско изпитание - по 10 мин. път правих до WC-то  Blush

# 243
Болката след секцио въобще не се изчерпва само със смях или кашляне!
Казах и движение. Поне при мен болка в покой нямаше.
С теб не влизам в диалог, защото спорът е неизбежен. До тук бях!
И на мен не ми се влиза в диалог с точно с теб, но не мога да отмина простотиите от сорта, че болката се контролила  Crazy
Не, болката не се контролира, нито може да се отрече.
Не може да контролираш кога да ходиш до тоалетна, кога да си вземеш бебето за кърмене, кога да се приготвиш за кърмене, кога да станеш за ядене, кога да се приготвиш за преглед и т.н. Това са наложителни и не попадащи под контрола ни неща.
След секцио има болка, няма как иначе, това си е операция, казах го вече, която е неизбежна и в повечето случай възстановяването след секцио е много по-трудно от естественото раждане!

Вярно е, че доста жени предпочитат секцио, именно заради страха от болката на самото раждане, но пък после се сблъскват с болката след секциото  Wink

При мен секциото беше по мед.причини, с месна упойка - еднократно в гръбначния стълб. Нищо не усетих, с изключение на едно странно усещане, че нещо ти правят, като придърпване и т.н., но никакъв помен от болка. И така трябва да бъде!

# 244
Не може да контролираш кога да ходиш до тоалетна, кога да си вземеш бебето за кърмене, кога да се приготвиш за кърмене, кога да станеш за ядене, кога да се приготвиш за преглед и т.н. Това са наложителни и не попадащи под контрола ни неща.

Вярно е, че доста жени предпочитат секцио, именно заради страха от болката на самото раждане, но пък после се сблъскват с болката след секциото  Wink

Не съм имала проблем със ходенето до тоалетна, вземането на бебето, приготвянето и т.н.

Момичетата родили нормално изпитват болка както при раждането, така и после. Някой носят последствия от самото раждане до края на живота си!

Ето пак минахме на безумната теза - избрали сме секцио, защото ни е страх от болката на раждането!! НЕ, НЕ Е ТОВА ПРИЧИНАТА. Не превръщайте нашия обмислен избор в страхливост и търсене на по-лесно решение!  Crossing Arms

# 245
Е, хубаво - кажи защо избра ти секциото?
И теб никога не те заболя нищо след секциото?
Защото всички, които аз познавам - избрали сами секциото - е именно от страх от самото раждане.
И мен ме беше страх и изпитах облекчение, когато разбрах, че ще раждам секцио всъщност  Wink

# 246
  • Linz
Рени, да не би първото ти секцио да е било със спинална анестезия?
Възможно е. Не ми казаха, пък и аз не питах. И двата пъти беше едно и също- еднократно убождане, без катетър. Но пък мислех, че при секцио се практикува епидурална анестезия.

viliko, ставаш нахална и груба. Правиш ли се или наистина ли не разбираш- не знам и не ме интересува. Виждам само, че във всяка тема се чудиш с кого и за какво да се заядеш. Е, повече няма да е с мен- вече имаш пълен ignore2

# 247
Вилико, трябва ли във всяка тема, в която пишеш, да се заяждаш ?  ooooh!
Или просто ти е хоби ?  Rolling Eyes

# 248
Чувала съм , че и други момичета , тук в бг , са раждали секцио със спинална, но там където раждах секциото е с епидурална, както е и естесвенното раждане.
За мен например секциото беше не желан вариант, тъй като знаех , че ще бъде по-болезнено от нормалното.Във Франция нормалното раждане е доста обезболено!Към него влиза епидуралната упойка, която се слага на 3-4см разкритие, демек изтърпяваш си болката до тогава!Жените раждат от около 20год така, по-безболезнено!

# 249
Е, с кое се заяждам- хайде да цитираме като даваме определения - просто за мен това, че болката МОЖЕ ДА СЕ КОНТРОЛИРА, Е ГЛУПОСТ  Crazy
Или просто който няма какво друго да каже - опааааа, прави подобни заключения. Или просто игнорваш някого, защото не можеш да си защитиш мнението ....Whistling

mari_rouge - а за нормалното раждане това добре ли е? Тоест като са с упойка- как чувстват кога да напъват...не ми е много ясно това?

# 250
viliko , по скоро е добре за жената тъй като обезболява,до колкото знам жената чувства контракциите си като втвърдяване на матката , чувстват се донякъде и напаните, но пък раждането с епидурална е дирижирано , акушерката следки родовата дейнос и казва кога родилката да напъва.
Ето едно линкче
http://www.maichindom-varna.com/blog.php?id=7

За мен нормалното раждане с епидурална упойка е много добър вариант за жени изпитали ужаса от кошмарно-нормално раждане или от такива предпочитащи секцио по-желание зариди страхът от болката.

# 251
  • Linz
Обяснявам за неразбралите- на контрол подлежи болката при движение. Винаги можеш да спреш и да си починеш, ако те заболи много силно. Не е като на магарето да нямаш избор- крещиш и търпиш.
Това ли трябва да защитавам? Това ли е великата глупост?! Сори, който разбрал, разбрал.
"Заяждане" наричам ненужните обиди. Казах по темата повече, отколкото смятах. За мен е приключена.

# 252
Моето секцио беше планирано, но все пак по медицински причини. Бях се настроила да раждам нормално, но накрая нещата малко се объркаха и ми препоръчаха секцио - имах само 2 дни да се пренастроя. Успях единствено да видя един филм в нета - видя ми се малко гаден и да попитам една приятелка, която беше раждала така - тя ме успокои, даже ми каза, че изобщо не боляло, на което аз разбира се не повярвах. Така, че отидох в болницата без почти да знам какво да очаквам.
1. Става бързо - по време на процедурата се чувствах много добре и нищо не ме болеше. Слагането на упойката също беше безболезнено.
2. В реанимация също не чувствах болка - там ни биха по 2 пъти аналгин. Смеехме се с момичетата, понеже не сме се движили - нямаше никаква болка- това първите 24 часа.
3. Ставането и раздвижването на другия ден сутринта - трудно - не, че боли толкова, колкото човек не може да преодолее момента, в който започва болката и въпреки нея да продължи да става. Най-естественото нещо е в такъв момент отново да ти се иска да си легнеш. Като прибавим и кръвозагуба и залежаване може да ти се вие свят. След като успееш да станеш и да пристъпиш 2 -3 крачки, после няма проблем.
4. Следващите 48 часа боли малко, в момента в който ставаш от леглото - докато се изправиш, когато вече си прав - няма проблем - можех да си ходя. Даваха обезболяващи, но аз не съм ги взимала - болкато ми се струваше лека и търпима.
5. Постепенно и тази лека болка изчезна и спокойно мога да кажа, че на 7 ден вече се чувствах все едно не бях оперирана. Може би малко по-трудно ставах от клекнало положение, но болка не е имало.
Изобщо мога да кажа, че мен не ме е боляло - мястото, в което ми беше абоката ме болеше повече от корема! Това е по отношение на болка, иначе досега някакви отрицателни последствия не съм имала, всичко засега е наред!

# 253
ssiillvvyy, много точно си го описала.  Peace Само бих добавила, че на втория ден силите ми бяха намалели по неизвестна за мен причина.

На надниащите в темата момичета, които ги чака секцио казвам, че не бива да очакват че няма да има болка съвсем, но лично аз съм имала много по-силни болки от месечен цикъл или мигрена примерно. Имала съм и бъбречна криза и смело твърдя, че е по-зле. Чупила съм някой и друг крайник и пак е по-болезнено от секциото. Та с изброяването на злополуките и заболяванията си  Joy искам да ви кажа, че болката е напълно търпима, не ти идва да виеш от болка или да се тръшкаш.

# 254
...  искам да ви кажа, че болката е напълно търпима, не ти идва да виеш от болка или да се тръшкаш.
Края на ноеври ме оперираха от апендицит, абе първите два дни си беше голям зор. Не знам какво стана с упойката, дето ми биха, ама в операционната не са могли да ме събудят, смътно си спомням как в стята една сестра ме буташе да се събудя. Отделно, че повърнах 5 пъти и цял ден бях на някви системи и антибиотици. Та в тоя ред на мисли, знам поне какво да очаквам.  Simple Smile
Това не означава, че ще е съвсем същото, разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт