Ирак - усмивка и сълза ! Втора мисия за просвещение, разсмиване и угощение !

• 29 406
  • 750
  •   1
Отговори
# 105
Малко данни за иракската музика

Особеностите на иракската музика, които я отличават от музиката на Арабския свят, са изключителното повлияване от иранската и турската музикални традиции, поради близкото географско и историческо сътрудничество. Освен това в Ирак има някои специфични инструменти, които придават различно звучене на нашата музика. Такива инструменти са уд, сантур и джоза (рабаб). Разбира се тези инструменти се използват не само от иракчаните, но исторически са свързани с развитието на музиката ни.

Противно на очакваното аз няма да ви дам исторически за иракската музика. Този път ще ви дам информация, която трудно ще намерите в нета. Ще ви преведа някои откъси от най-известните иракски песни - фолклорни и авторски. Много от песните, които се считат за фолклорни са авторски песни с отдавна забравени автори или наложително забравени, като например еврейските композитори, които саддам хюсеин се опита да заличи като имена от иракската музикална история - за щастие не успя, тъй като паметта на народа понякога не е толкова неблагодарна.

Известно е, че сред лингвистичните изкуства поезията е най-изящното, а най-велика е  поезията, която може да бъде изпята. И ако Египет и Магреба са изкусни в прозата, то извор на арабската поезия е Ирак. Велики са поетите в Ирак живели и в далечното и в близкото минало, а и в настоящето (не омаловажавам поезията на другите арабски страни, просто давам известен факт нямащ нищо общо с досадния ми национал-патриотизъм  Embarassed).

Иска ми се чрез тези откъси от текстове, дори и да не харесате музиката, да усетите макар и слабо какви хора са иракчаните.

Някои песни в Ирак са до такава степен любими на хората, че всеки един регион добавя свои куплети към песента и така няколко от тях в момента имат около 70 куплета - тези песни са част от нашата история.

Честата употреба на мъжки род, говорейки за любимия човек не означава, че иракчаните си падат по момчета  Mr. Green - това е особеност на арабския език - използва се мъжки род, за подсилване на ефекта и заради това, че навремето се избягва споменаването на женския род, за да не се постави някое момиче в неудобно положение. Дълго и объркано е за обяснение, ще уточня някой друг път. /преводите не са буквални, а по смисъл и не са на целите текстове, а само на емблематичните откъси, които няма иракчанин да не ги знае/

http://www.youtube.com/watch?v=AInmBQGMf-E   - класическо изпълнение
Излизайки от дома на баща си,
отивайки в съседите,
мина покрай мен и не ме поздрави,
сигурно е сърдита хубавицата !
/това е припева/

Казах й: "Ей красавице, утоли жаждата ми,
дай ми вода !"
Каза ми: "Иди си, нещастнико, нашата вода не утолява жаждата!

Казах й: "Ей красавице,
утоли жаждата ми и нека погледам снагата ти!"
Каза ми: "Иди си нещастнико ! Снагата ми е като младо стебло!"

Казах й: "Ей красавице, утоли жаждата ми и нека погледам очите ти!"
Каза ми: "иди си нещастнико ! Очите ми са, очи на сърна!"

http://www.youtube.com/watch?v=6mdPKcOS5q8&feature=related - сравнително съвременна интерпретация

Горе над палмите, там горе,
не знам дали е отблясък от бузите му или блести Месечината.
Кълна се в Бог, че не го искам !
О, в каква беда ме вкара той!

Лицето ти блесна любов моя и освети Багдад,
а Господ, който изрисува всички хора, но при теб е бил Прещедър.
Кълна се в Бог, че не го искам!
О в каква беда ме вкара той !

http://www.youtube.com/watch?v=M8jx-0InrcQ&feature=related - поема на най-великия арабски поет  (Тигър на арабски е в женски род - Диджла)
Поздравявам те днес от далеч, отговори на поздрава ми
о, благословена Тигър ! О Тигър със зелените градини !
Поздравявам бреговете ти, към които се стремя, за да утоля жаждата си
и виждаш ме като гълъб между водата и глината развълнуван да прелитам.

О благословена Тигър, колко пъти съм бил принуден да те напусна,
за да бродя от извор на извор, които никога да не утолят жаждата ми.
O, благословена Тигър - това, което кара сърцето ти да кипи,
изгаря и мен, а което те нажалява,
кара и мен да скърбя.

О скитнико, свири !
с нежно докосване гали струните и пей отново.
Само това би могло да умиротвори кипящия вулкан на гнева
и да успокои сърцето, изгарящо от болка.

следва продължение... /разплаках всички около мен... знаете ли, иракчаните изпадаме в истеричен плач като се заговори за Багдад независимо от кой град сме... а като зажалим за Ирак - не е за разправяне/

# 106
покрай манастирите в ОАЕ, да пусна аз малко снимки от нашите манастири и от хората, които ги посещаваха в по-добри времена. надявам се скоро, както донякъде се отърваха от ал каида в тези региони да се отърват и от издевателствата на кюрдите (та и нашите кюрди - след като не могат да надвият на турците и на арабите, "давай да помелим" по-слабите....  Thinking на кой ли друг народ ми приличат ?).

# 107
Сладко от динена кора

закъсняла, ама хубава рецепта

1/2 килограм кора от диня - само бялата част (махате хубаво зелената и червената част)
1 настъргана лимонова кора
3 с.л. мед
1 с.л. лимонов сок
3 цели шушулки кардамом

Нарежете кората на парчета около 2/6 см, залейте със студена вода и оставете да заври бързо. като заври намалете огъня и оставете да ври, докато парчетата кора станат прозрачни, за около 30 минути.

изцедете и запазете около 1 и 1/2 чаша от течността. в тази течност разтворете захарта, добавете лимоновата кора и меда и сложете да заври. добавете динената кора и оставете да ври около 15 минути на средно силен огън (да къкри един вид).

махнете от огъня и оставете да престои една нощ. на другия ден отново сложете да къкри за 15 минутки и около 5 минутки преди да е готово и сгъстено сладкото, добавете лимоновия сок и кардамома.

напълнете в стерилизирани сухи бурканчета. Добър апетит !

днес само аз си пиша.....

Последна редакция: нд, 10 яну 2010, 19:58 от hadil

# 108
  • Varna
А аз само те чета Hug
Нямам  ищах тия 2 дена за писанИ що ли е така newsm78 Но ти благодаря, много неща пак ми показа и ми каза

# 109
А аз само те чета Hug
Нямам  ищах тия 2 дена за писанИ що ли е така newsm78 Но ти благодаря, много неща пак ми показа и ми каза
надявам се да си добре и липсата на ищах да е временна. Как е батко ? да не лепнеш и ти някой вирус. аз съм хремава, боли ме глава и кашлям, но като изключим това съм добре  Mr. Green

# 110
  • Varna
ХАДИЛЧЕ Hug
БаткУтУ уж по добре. Но не е спал цяла нощ. Важното е, че няма температура и треска. Шъ сЪ упраЙ де ще ходи. А аз като има някой който е болен у дома, аз съм дваж пъти по болна и нямам мерак за писанИ. Ама ще се оправи всичко Wink Колкото сме зле тай да сме. Аз бивам, куцукам ли куцукам Joy Но не съм пипнала от батковата болест слава Богу. До сега и аз да съм се тръшнала. Свежа съм като маргаритка. До преди малко, препусках куцукайки из къщата, занимавайки се със къщен бизнес и приседнах доволна от себе се пред компютърОт.
Ти вземи си направи на Бате лимУнатата щото тя най-многоУ му пУмогна smile3521

# 111
Хадил, и аз те чета! Ежедневно  Hug  bouquet

# 112
Ако има журналист,който да отразява събитията в Ирак и на когото безусловно да вярвам,то това е Даниела Кънева.За жалост тя е непоправим фен на Индия и Япония.

# 113
# 114
Определено харесвам Даниела Кънева, макар че винаги е била предвестник на лоши събития - не е виновна жената, просто така си съвпадаха нещата.
Масонството иска повече време, за да се коментира... определено храня не дотам добри чувства към тях, както към йезуитите и други подобни общества. 
Благодаря на четящите и на всички в темата !
Делте направих си лимонада, но съм и на венозен антибиотик - не се разминах - двустранна пневмония и възпаление на синусите. Дано ти спреш да куцаш скоро.
Явно темата с песните не ви е харесала, защото няма никакъв отзвук (да знаете, че нямам нищо против лошите отзвуци също), така че ще помисля върху какво да пиша... ама след малко, че съм уморена (болна, здрава - на работа).

# 115
  • София
Определено харесвам Даниела Кънева, макар че винаги е била предвестник на лоши събития - не е виновна жената, просто така си съвпадаха нещата.
Масонството иска повече време, за да се коментира... определено храня не дотам добри чувства към тях, както към йезуитите и други подобни общества. 
Благодаря на четящите и на всички в темата !
Делте направих си лимонада, но съм и на венозен антибиотик - не се разминах - двустранна пневмония и възпаление на синусите. Дано ти спреш да куцаш скоро.
Явно темата с песните не ви е харесала, защото няма никакъв отзвук (да знаете, че нямам нищо против лошите отзвуци също), така че ще помисля върху какво да пиша... ама след малко, че съм уморена (болна, здрава - на работа).

Хадил бързо оздравяване ти желая.
А за музиката, ако говориш за онези линкове, аз съм си запазил целия сайт, защото се оказа, че в него има музика не само от Ирак.

Кажете от Ирак има ли комнопозитори на класическа музика и дали в нея няма орнаменти от арабската музика.

# 116
Благодаря дядо хаджия ! а в youtube има всичко естествено. просто, защото е достъпен дадох линкове от там.
За композитори на класическа музика... хммм - не точно. нашата е с много орнаментика и не е особено класическа. Например Кадом Алсахер е композитор и има няколко полу-класически композиции, които обаче се губят в орнаментиката. Ето това например (историята на текста на тази песен е много трогателна):   http://www.youtube.com/watch?v=4OBzF8rBX7c&feature=related

# 117
Здравейте,
случайно се зачетох в темата и виждам, че обсъждате ралигии и течения. Та да питам нещо  Blush
Има ли язиди в Ирак? Наскоро гледах много интересен филм по ББС за язидите в Иран и се замислих дали все още има и в Ирак. Навремето със сигурност е имало (преди 90-те), но се чудех дали след тази войни са оцелели.
 Hug

# 118
Оцелели са - при нас са светилищата им и все още живеят там, въпреки гоненията от кюрдите. Те са родоначалници на кюрдите, макар самите кюрди да не обичат да си го признават. Освен богатата си култура и интересната си религия, през последните години тяхната общност се свързва (както и като цяло кюрдската общност) с най-голям процент на т.нар. "убийства заради чест" - болезнена тема.

Преди доста години по давление на някои религиозни клерици, язидите или по-точно айзидите, за били считани за поклонници на дявола, което е много далеч от истината. Те са една от най-древните монотеистични религии и името им не е свързано с Язид, както се счита погрешно, а с думата "Азаде", която на древнокюрдския диалект означава Бог.

ето малко снимков материал от техните храмове:

# 119
Хадил, бързо оздравяване ти желая и много съжалявам, че си се разболяла толкова сериозно Hug
Делте, бързо да се оправя и твоя баткУ Peace
Прочетох ви, но не мога да коментирам, понеже четох снощи, а и вие доста сте писали и вече забравих какво исках да кажа.
За Кадъм Алсахер май стана ясно, че с Хадил не сме на едно мнение, аз смятам че пее също толкова добре, колкото и композира Simple Smile. Не съм слушала обаче песните от линковете, защото снощи домочадието беше изпозаспало и не можех да пусна звук, а днес не ми остана време. Утре обаче ще им отдам нужното внимание Simple Smile
Ум, Hug

Общи условия

Активация на акаунт