Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

КЛИКНИ , СГОТВИ И ВКУСНИЧКО ХАПНИ

  • 57 850
  • 16
  •   1
Отговори
  • Bulgaria-Italia
  • Мнения: 218
Добре дошли в моята кухня  Hug

Оссо Буко - Лидия


За 4 порции

800 гр телешки джолан
2 червени домата
200 мл.бяло вино
1 кубче зеленчуков бульон
8 с.л зехтин
китка магданоз
1 малка глава лук
брашно,за овалване на месото

Подсушавам си много добре парчетата месо,панирам в брашно . В тенджера ,в която ще се задушават слагам 8 с.л зехтин , пръжвам съвсем леко  много на ситно нарязани лук и магданоз ,добавям месото и запържвам от двете страни ,добавям кубче зеленчуков бульон.След това заливам с две чаши бяло вино,прибавям два червени , обелени домата ,изчистени от семките,нарязани на ситни кубчета и задушавам до готвност на много бавен огън.,приблизително за 2 часа .Сервирам върху ориз със заферано и щипка накълцан магданоз върху костта .



Последна редакция: пн, 18 фев 2019, 14:27 от kasier

# 1
  • Bulgaria-Italia
  • Мнения: 218

Тутманик


2 яйца ,1 жълтък се отделя за намазване
100 гр разтопено краве масло +100 мл олио
20 гр. жива мая
1 ч.л захар
1.5 ч.л. сол
200 мл.прясно мляко
125 гр.кисело мляко (1 малка активия)
брашно ,колкото поеме
сирене


Маята се разтваря в част от прясното мляко ,прибавя се захарта и малко брашно,до получаването на рядка каша . След около 15 - 20 минути към шупналата мая се прибавя 1 цяло яйце и 1 белтък ,киселото мляко ,остатъка от прясното мляко,солта ,разбъркват се добре всички продукти и започваме да прибавяме по малко от предварително пресятото брашно.Замесваме много меко тесто ,да лепне по ръцете , и накрая добавяме по малко от мазнината и доизмесваме (някъде около две трети от нея). Готовото тесто се оставя да втасва на топло,докато удвои обема си . След това се разделя на три топки ,които се разточват ,намазват обилно с мазнина,поръсва се със сирене и се завива на руло ,усуква се и се поставя в предварително намаслена тава .Същото „упражнение“ се повтаря и с останалите две топки . Покриваме с кърпа и поставяме на топло да втаса . След това намазване с жълтък + мазнина и печем до готовност .След като се извади от фурната се намазва обилно с масло ,покрива се с кърпа и се оставя да си обиколи нивата  Laughing
Само да уточня ,че това тесто е за тава с диаметър  24 см Peace






Последна редакция: чт, 12 яну 2012, 20:53 от kasier

# 2
  • Bulgaria-Italia
  • Мнения: 218
   Питка с  песто от босилек, маслинки и домати  


Оформлението е като за питка ЦВЕТЕ http://hihonas.blogspot.com/2009/06/blog-post_9529.html ,тестото е по рецептата за крокодил  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=112929.660.От мен добавих  1 обелен и изчистен от семките домат,нарязан на много ситни кубчета,маслинки и песто от босилек.Плънката слижих като разточих първия голям кръг,и после още веднъж сложих между по-малките.Беше ми останало малко тесто,което оцветих с песто ,разточих ,нарязах на тънки ивици и усуках около питката.Отгоре поръсих с майоран и шарена сол.След като втаса намазах с жълтък,масло и пр.мляко.

Тук ми е с половин доза тесто






Последна редакция: пн, 04 яну 2010, 09:51 от kasier

# 3
  • Bulgaria-Italia
  • Мнения: 218
Петле(пиле) с портокали

За 4 порции
1 петле(пиле)
1 кубче зеленчуков бульон
200 гр ориз
30 гр зехтин(олио)
3 портокала
брашно
майоран
бяло вино
сол

Нярзва се пилето на порции,посолява се,панира се в брашно,запържва се леко от двете страни,поръсва се с 1 чаена лъжичка захар,прибавя се половин чаша бяло вино,сока от трите портокала,захлюпва се и се оставя да ври на бавен огън около 15 минути,след това се поръсва с майоран и се прибавя 1/4 кора от портокал,нарязана на фини ивички.И се вари до готовност.Приготвяте си ориза,прибавяйки го към врящия зеленчуков бульон.Сервирате петлето(пилето)заедно с ориза.

Добър апетит!




# 4
  • Bulgaria-Italia
  • Мнения: 218
Паниран качамак

Необходими продукти -

Царевично брашно
зехтин или олио
масло - около 50 гр
пармиджано - около 30-40 гр
сол

разтваряме царевичното брашно във студена вода (приблизително 500 гр брашно за 3 л вода) ,прибавяме сол на вкус,2 с.л зехтин и варим на бавен огън при непрекъснато бъркане за около 40-50 минути .След като отстраним от огъня,прибавяме пармиджаното и маслото.Оставяме да изстине и след това се обръща върху дървена дъска .Аз панирам на следващия ден . Разрязвам качамака на правоъгълничета ,панирам в царевично брашно и пържа до златисто .

Забележка - Никога не съм мерила количеството вода и брашно.Винаги правя на око ,налагало ми се е да добавям или брашно или вода ,няма никакъв проблем.Важното е да се получи необходимата гъстота  Grinning



# 5
  • Bulgaria-Italia
  • Мнения: 218
омлет с праз на фурна


необходими продукти

Праз- 5-6 стръка
яйца - 5
Пармиджано - 50 гр
зехтин
масло
галета
кубче зеленчуков бульон

Нарязва се праза на пръстени ,ето така



След това се задушава с две супени лъжици зехтин и малко водичка,кубче зеленчуков бульон , ,докато се „изсуши“,т.е. да не остава никаква течност ,предупреждавам да се бърка непрекъснато ,за да не загори  Peace



След като задушеният праз изстине прибавяме яйцата и пармиджаното ,объркваме добре и изсипваме в намазана с масло и поръсена с галета тавичка .изравнява се добре и се поръсва с галета,набучват се малки парченца масло .Пече се в предварително загрята на 150 градуса фурна за 20 минути






[/color]

# 6
  • Bulgaria-Italia
  • Мнения: 218
ГРАХ С БЕКОН

Необходими продукти за 4 порции

1 кг грах
50 гр бекон
1 връзка магданоз
3 скилидки чесън
кубче зеленчуков бульон
6 супени лъжици зехтин
150 мл бяло вино

Поставяме всички продукти в тенджера и задушаваме до готовност около 30-40 минути



и порция вече готов


# 7
  • Bulgaria-Italia
  • Мнения: 218
фокачини

Необходими продукти За 5 малки фокачини

150 мл хладка вода
10 гр. жива мая
1/2 чаена лъжичка захар
1/2 чаена лъжичка  сол
1супена лъжица кисело мляко
щипка сода бикарбонат
зехтин
брашно,колкото поеме

Размиваме маята със захарта и половината от водата,прибавяме и малко брашно ,оставяме за 10 минути да шупне.След това прибавяме хлебната сода ,огасена в киселото мляко ,2 супени лъжици зехтин,солта,останалата вода,прибавяме по малко брашно и замесваме меко тесто .Оставяме да втаса за 30-40 минути .След това разделяме на 5 топки ,които разточваме на тънко с ръце ,с помоща на пръстите притискаме така,че да се образуват дупки .Всяка фокачина поливаме със зехтин ,поръсваме със сол (едра) и печем на 150 градуса за 15-20 минути





Последна редакция: сб, 16 яну 2010, 20:55 от kasier

# 8
  • Bulgaria-Italia
  • Мнения: 218
зелена салца с магданоз

Необходими продукти

! голяма връзка магданоз
1 филия сух хляб
бял оцет за накисване на хляба
1 чаена лъжичка каперси
1 твърдо сварено яйце
2 мариновани рибки аншоа
1 супена лъжица зехтин
1 супена лъжица майонеза

Изкиснатият и добре отцеден от оцета хляб,почистеният от дръжките магданоз,каперсите,твърдо свареното яйце,аншоата(служи за осоляване на салцата,така че ако ви е безсолна може да добавите още една две рибки,но не и повече ),зехтина се пасират до получаване на еднородна смес,накрая се добавя и майонезата ,обърква се добре,но вече с лъжица  и ...... готово  Wink  chef


Много подходяща за варено месо и варени картофи  Peace





Последна редакция: нд, 17 яну 2010, 08:41 от kasier

# 9
  • Bulgaria-Italia
  • Мнения: 218
Пъстри яйца

Кафеени чашки се намазват с краве масло и горчица ,напръскват се със ситно нарязана шунка ,магданоз и кисели краставички .



Във всяка чашка се чуква по едно яйце



Чашките се слагат на водна баня в тавичка върху печката .Оставят се да врат докато белтъкът се втвърди .



Изваждат се от водата ,оставят се да изстинат и се обръщат в чинията ,в която ще се сервират .Заливат се със сос Тартар .








Забележка

Ако яйцата отгоре не се втърдяват ги сложете за 1 минута в предварително загрята фурна  Peace


Последна редакция: чт, 04 фев 2010, 00:03 от kasier

# 10
  • Bulgaria-Italia
  • Мнения: 218
Полпетоне със зелен боб , картофи и сушени манатарки

За 4 порции
600 гр.зелен боб
500 гр картофи
40 гр сушени манатарки
1 глава лук
1 скилидка чесън
магданоз
3 яйца
50 гр пармиджано
1 филия хляб
прясно мляко за накисване на хляба
галета
масло
зехтин
сол
черен пипер


Измийте картофите и ги сварете.накиснете хляба в прясното мляко.Измийте зеления боб ,сварете го в подсолена вода до готовност,изцедете и нарежете на парченца около 1-2 см .Нарежете чесъна и лука много на ситно.
В тиган сложете 2 лъжици зехтин и запържете лука,чесъна и сушените гъби,предварително накиснати във вода и нарязани на ситно,прибавете зеления боб и задушавайте около 5 минути.Отстранете от огъня и прибавете ситно нарязания магданоз.посолете и прибавете черен пипер на вкус .
Обелете вече сварените картофи ,намачкайте ги в купа,прибавете сместа от зелен боб и гъби ,яйцата,пармиджаното,изцедения от млякото хляб,объркайте сместа и опитайте отново на вкус ,ако е нужно добавете още сол и черен пипер .
Намажете с масло тава с диаметър 24-26 см и поръсете с галета ,изсипете сместа ,изравнете повърхността с помоща на вилица , поръсете с галета , няколко парченца масло и малко зехтин.Печете около 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса .


източник - списание Donna Moderna




Последна редакция: сб, 24 апр 2010, 22:51 от kasier

# 11
  • Bulgaria-Italia
  • Мнения: 218
ЯБЪЛКОВА ПИТА

Необходими продукти

3 яйца
180 гр захар
200 гр брашно
150 гр краве масло
1/2 пакетче бакпулвер
3 големи супени лъжици мармалад от кайсии
4 големи ябълки


Разбиват се яйцата със захарта до побеляване .Прибавят се пресятото брашно с бакпулвера ,маслото (предварително разтопено ) .Получената смес изсипваме в намаслена и набрашнена тавичка  с диаметър 20-22 см .
Отгоре нареждаме плътно обелените и нарязани на тънки филии ябълки .
(Като най-тънките от снимката  Peace,по-дебелите парченца просто остават по- твърдички  )






Печем на умерена фурна ( Аз пекох на 100 градуса ) за 40 минути .
Когато е изпечена питата се оставя да се охлади,в това време парченцата ябълки трябва да се отделят сами



В съд се разтапя с малко водичка мармалада ,толкова ,че да се размазва лесно и се нанася върху питата .Трябва да попадне и в отворите  Peace



Последна редакция: нд, 28 ное 2010, 00:05 от kasier

# 12
  • Bulgaria-Italia
  • Мнения: 218
Torta sbriciolata с шоколад и извара

За тестото

300 гр.брашно
100 гр.захар
100 гр.разтопено краве масло
1 бакпулвер
1 яйце
1 ванилия
щипка сол

За плънката

500 гр.извара
150 гр.захар
100 гр натурален шоколад

От посочените продукти се замесва тесто ,като 1/3 се отделя настрани.
В 24 см тортена форма слагаме готварска хартия ,разстиламе по-голямата част от тестото,като в краищата се правят бордове.
Отделно си нарязваме на дребни парченца шоколада ,разбиваме изварата със захарта,до получаване на кремообразна смес.Прибавяме шоколада,като само разбъркваме с лъжица.Така приготвения крем изсипваме върху тестото.Останалото тесто накъсваме на дребни парченца отгоре.
Печем на 180 градуса,в предварително нагрята фурна за 30 минути.

Бележки:Тортата е доста мека и ронлива.Внимавайте като изваждате от формата .
Аз вадя на дървена дъска с хартията,издърпвам внимателно към подносната чиния ,след това издърпвам хартията  Grinning




Последна редакция: чт, 06 окт 2011, 15:53 от kasier

# 13
  • Bulgaria-Italia
  • Мнения: 218
BOMBOLONI ИЛИ ПОНИЧКИ

1.100 кг брашно
настъргана кора от лимон или портокал
100гр масло
100гр пудра захар
2 ванилии
50 гр прясна мая
600мл вода

П.С Към тестото може да се добави 1 жълтък по желание,за цвят .Пробвала съм и двата варианта еднакво вкусни стават  Heart Eyes

изсипва се брашното в купа ,прибавят се настърганата кора,размекнатото масло,пудрата захар,ванилията и разтворената във хладка вода мая.Замесва се тесто до получаването му на гладка и еластична маса .Оставя се да втаса за 2 часа.След това се оформя ,ако искаме на кръгове се разточва на кора,дебела 1 см и се изрязват кръгчета с диаметър 7 см ,може да се оформи и като гевречета.оформените вече бомбольони се оставят да втасат още за 1 час ,след което се пържат в много мазнина.След това се овалват в кристална захар или се поръсват с пудра .По желание могат да се напълнят с крем или шоколад




И с шоколадова глазура

Последна редакция: вт, 15 яну 2013, 09:18 от kasier

# 14
  • Bulgaria-Italia
  • Мнения: 218
КАЧАМАК

Взема се царевично брашно и се сварява според указанията.Изсипва се в тава и се поръсва със сиренце,червен пипер и запържен в масълце бекон Simple Smile


Последна редакция: пт, 13 фев 2015, 20:30 от kasier

Общи условия

Активация на акаунт