Болница Токуда - тема 4

• 81 292
  • 753
  •   1
Отговори
# 570
  • На тавана. С Карлсон и Дребосъчетата.
Бояна Ламбер, напълно съм съгласна с всичко, изписано от теб. Но хората са различни и не всяка родилка ще се бори за всяко нещо с персонала.

red shoe, пари под масата в Токуда не се дават. Всичко се плаща на каса - и за мен беше и си остава един базов мотив за избор (аз също се отказах от Шейново в последния момент с предишното ми раждане, но отново по повод политиката им спрямо кърменето - нали съм малко чалната по темата Wink) А относно избор на лекар - най-добре да се ориентираш от темата; всеки прави различен избор. Аз лично се колебая между д-р Герганова (страхотно впечатление ми направи при предишното ми раждане - беше лекар на момичето срещу мен, но се държеше страхотно с всички ни) и д-р Илиев (той е нов за Токуда от едно време, не съм го виждала наживо, но тук много го хвалят); ще разпитам кой няма да излиза отпуска в разгара на лятото и него ще избера, за да не ме споходи смяна на лекар в последния момент заради отпуски като при първото ми раждане. Хубаво е според мен към 7-8-ми месец да си запазиш час при някой вече избран специалист и да има време да те прегледа до края на бременността поне 2-3 пъти, за да се опознаете поне малко; аз поне така си го представям. Трябва да имаш предвид ранното записване на час - 2-3-4 седмици предварително.

Момичета, а как разбрахте коя е въпросната старша? В смисъл, по какво да  я познае човек?

Млада, чернокоса, наперена; като влезеше, се представяше и винаги си лансираше титлата; не пропускаше да обясни, че има ужасно много работа, няма никакво време и бърза - като репертоар й беше - та ако е все още същата, няма начин да я сбъркаш.

# 571
Анири, мерси за отговорите  Peace
Точно тези 2 неща и мен ме насочиха  към Токуда и ме отдалечават от Шейново  Peace

# 572

Млада, чернокоса, наперена; като влезеше, се представяше и винаги си лансираше титлата; не пропускаше да обясни, че има ужасно много работа, няма никакво време и бърза - като репертоар й беше - та ако е все още същата, няма начин да я сбъркаш.

Точно тази нахална и наперена особа е единственият ми лош спомен от Токуда  ooooh!
Наистина няма начин да я сбъркаш

# 573
Хаха, ми като ми каже, че няма никакво време, ще й обясня, че ще поискам да ми намалят дължимата при изписване сума, защото главната не е имала никакво верме и не ми е обърнала нужното внимание, като ще й благодаря вежливо, че ме е предупредила, за да си знам  #Cussing out

Мале, каква наглост!!!

# 574
  • при моите любими
Момичета, със сигурност сте го писали няколко пъти, но прегледах на бързо и не видях това инфо, което ме интересува. Някъде по назад споменахте, че в Токуда има 3 ма акушер-гинеколози, които работят по здравната каса. Аз знам само за Евтомова, кои са другите?

# 575
  • На тавана. С Карлсон и Дребосъчетата.
Момичета, със сигурност сте го писали няколко пъти, но прегледах на бързо и не видях това инфо, което ме интересува. Някъде по назад споменахте, че в Токуда има 3 ма акушер-гинеколози, които работят по здравната каса. Аз знам само за Евтомова, кои са другите?

Аз знам за двама - д-р Евтимова и д-р Живкова.

# 576
А за присъствието по време на манипулации и изследвания - при нас не се случи нищо подобно. Веднъж ни заведоха да видим как къпят бебетата и 2-3 пъти, като ги преобуваха. Връчиха ми детето ваксинирано и изследвано, без да съм видяла нищо от случващото се с очите си. Може би зависи на кой неонатологичен екип ще се попадне, а може и да са се променили нещата, макар че виждам, че горе-долу по едно и също време сме родили.

това много ме учудва! аз раждах в Токуда малко след теб, началото на януари 2008, и присъствах на всички къпания на бебето, което включваше къпане, тоалет, преобуване, обработка на пъпчето. обяснявха ми и подробно кое как се прави, което ми беше много полезно.

по отношение на кърменето - много се надявам да са се променили малко нещата... при нас много държаха да кърмим в определените от тях часове. примерно трябва да нахраниш бебето в 11 часа, като 15-тина минути преди това идват да го вземат за преобуване. ако бебето се е разплакало и съм го нахранила половин час по-рано, те пак го взимат за преобуване, той повръща, те се карат, че съм го нахранила по-рано, и така.

cydonia, всички лекари в токуда имат часове по ЗК, но освен Евтимова и Живкова, другите имат много малко часове, примерно 2 часа на седмица по ЗК, и е почти невъзможно да се вредиш при тях за това.

# 577
  • при моите любими
Ами аз днес се обадих да си запиша час и изрично ги попитах, кои лекари работят със здравната каса и казаха, само Евтомова. И за нея има час, чак след месец. Други акошер-гинеколози не приемат по касата.

# 578
  • София
Да се включа и аз за кърменето - никой никога не ми е казвал колко често и как да кърмя малката докато бяхме в болницата и съм искрено учудена, че сте имали такива проблеми. newsm78 И за манипулациите винаги ме викаха и от главната акушерка на неонатологията нямам лоши впечатления. Не знам има ли връзка това, че бях в самостоятелна стая, но наистина никой не ми се е бъркал.

# 579
Здравейте,
Понеже обсъждате отношението на лекарите в Токуда към кърменето...Аз не съм кърмила по мое желание и изрично заявих при постъпването, че няма да кърмя. Това, което се случи беше, че всеки път като ми носеха бебето /бях секцио/ ме питаха "Да ви носим ли добавка или само на кърма ще е" и дори първите дни ми го носеха само детето БЕЗ храна и ми го даваха да го храня. Всеки път им обяснвах, че не кърмя и си исках АМ-то. Явно са станали по-толерантни на тема кърмене! Това е положително за майките, които искат да кърмят, но за мен беше дразнещо, че при всяка смяна трябва да повтарям едно и също.
Другото за Токуда е, че ако имате въпроси, трябва да питате и да настоявате за отговор. Сестрите сами не си правят труда да обясняват.
Сещам се и за една подробност, дано е от полза ..до леглото имате бутон да извикате сестра. В началото, когато не можех да мръдна заради операцията ми се наложи да ползвам бутона, да извикам сестра да вземе бебето /бях с катетър плюс епидурален катетър за обезболяване и не можех да пренеса детото до неговото креватче/. Сестрата, което дойде ме попита за какво я викам, помолох да вземе бебето, а тя буквално ми се скара, че тя е от АГ-то и не е нейна работа да носи бебето и да съм викнела сестра от неонатологията. Направих се на идиот и попитах има ли бутон /звънец/, тя ми каза не, отговорих и че не мога да крещя! С една дума сестрите са си доста сопнати, но ако сте секио, питайте като ви носят бебето, как да повикате сестра от неонатологията да го вземе.

# 580
PoLy_PoLy, аз също бях сексио с катетър и епидурален катетър, не можех да мръдна, но подобно отношение от сестрите не съм забелязала, при всеки въпрос или молба да свършат нещо бяха насреща.Даже си спомням една случка: след като бебо се нахрани, беше и на АМ, изтървах шишето и то се търкулна под леглото.Аз се притесних много, но нищо не можех да направя, да се наведа беше просто невъзможно.Дойде сестра, но не от неонатологията и веднага се наведе и го вдигна.Без аз да и кажа, и понеже аз бях много благодарна, тя вика: А нищо, ти да не мислиш да се навеждаш?Simple Smile

# 581
Незнам, бях в самостоятелна стая, факт е, че мъжа ми беше през 90% от времето с мен и времето, в което го нямаше не бяха любезни. Единствено любезна беше чистачката и главната сестра от неонатологията. Дори на моя АГ му направи МНОГО лошо впечатление отношението на нисшия медицински персонал- на пример не ми сменяха чаршафа всеки ден и първите два дни си лежах в петна от кръв.
Може би се дразнят , когато мъжа е с жена си в "Светая светиг" - "Родилното отделение". newsm78

На фона на другите болници Токуда е супер, но е далеч от нивото, за което претендират, че поддържат.

Ще дам пример с хигиената: До родилното отделение е неонатологичния кабинет, в който преглеждат бебета на редовни консултации, спешни случай и всякакви подобни без значение болни или здрави. Неонатолозите дежурни по кабинет излизат от отделението, стъпват по коридора по коойто ходят хора влезнали отвън , преглеждат бебета и после със същите чехли и престилки се връщат в отделението и се грижат за новородените, вкл. и за недоносените. А иначе посетителите, които влизат слагат калцуни, престилки.... това е далече от европейско ниво на поддържане на хигиена. Но сравнение с Майчин дом, Шейоново и други си е лукс та дрънка дет' се вика #Crazy

Последна редакция: ср, 14 апр 2010, 21:34 от PoLy_PoLy

# 582
  • София
Може би се дразнят , когато мъжа е с жена си в "Светая светиг" - "Родилното отделение". newsm78

За това няма спор. Моят съпруг също беше денонощно с нас и това хич не се харесваше на персонала, особено на главната АГ сестра, която се наложи да сложа на място. Каза ми, че си били затваряли очите за неговото присъствие, та се наложи да и обяснявам, че сме избрали Токуда и заради тази възможност. Това са балкански нрави и мислене, според които истинският мъж след раждането трябва да бъде пиян поне 3- 4 дни. Надявам се това да се е променило, защото беше смешно и жалко като реакция. Разбира се, не всички бяха негативни, но определено възторзите не бяха от мнозинството.

За неонатологичният кабинет не съм съгласна- лекарите слагат други престилки в интензивното, а при всички новородени влизат след като са използвали два вида дезинфектант. Когато водим детето си болно при д-р Масларска тя изрично отбелязва не чакаме пред неонатологията, а няколко пъти го е преглеждала на друг етаж, за да не сеем зараза сред бебетата.

# 583
За балканското отношение си права, явно затова не приемат мъжете, а и ние избрахме Токуда заради опцията мъжа ми да е до нас. Та в тази връзка, когато не можех да се движа мъжа ми поиска да отиде вместо мен да гледа как се къпе бебето, първо му отказаха, а после му казаха, че може да отиде, ако плати 100 лв. Той отиде на касата на 2 ет. да плаща, но го върнаха и малко след това му разрешиха да гледа "безплатно". Впоследствие научихме, че човека които ни каза за 100 лева е от дамите  от АГ.
Не знаех за престилките и дезинфектантите, само за обувките /чехлите/ имам съмнения че с тях обикалят навсякъде , пример АГ-тата от ет 2 се качват на ет. 3 ....
Относно прегледите.... Декември бяхме по спешност в Токуда, детето ни беше с хрема и кашляше /с тези оплаквания отидохме/ и въпреки че казахме, че става дума за болно дете д-р Масларска ни прие в кабинета при неонатологията.

# 584
  • София
Относно прегледите.... Декември бяхме по спешност в Токуда, детето ни беше с хрема и кашляше /с тези оплаквания отидохме/ и въпреки че казахме, че става дума за болно дете д-р Масларска ни прие в кабинета при неонатологията.
Кабинета не е в неонатологията, а е на същият етаж. Ако в чакалнята няма други бебета не виждам проблем. Ние не стоим в чакалнята, когато сме по спешност в делничен ден, защото има много бебета за рутинни прегледи, но ако няма други бебета не бихме могли да заразим никого. Кабинета се дезинфекцира, ръцете на д-р Масларска също, а по общите коридори на болницата има право да се разхожда всеки със всякаква зараза. За почти две години и половина редовни посещения, а и с доста познати, които родиха в Токуда не съм чула за нито един случай на каквато и да е зараза или вътреболнична инфекция в болницата. Във всички кабинети на педиатри влизат безброй болни деца, но те не си предават заразата едно на друго, нали така?
Разбира се, такава е моята логика, а по мое мнение д-р Масларска е изключително добър специалист, който не си позволява волности там, където е възможно да се застраши здравето на дете. Не вярвам и много други шефове на отделение да откликват по спешност за обикновен вирус.

Общи условия

Активация на акаунт